Nejlepší místa, kam se podívat v březnu 2016

© Lottie Davies/Lonely Planet

Podle toho, na které polokouli se zrovna nacházíte, je březen začátkem jara nebo podzimu. Ale ať už jste kdekoli, za dveřmi vždy čeká nějaké báječné dobrodružství. Světaznalí cestovatelé z Lonely Planet si pro vás na tento měsíc připravili celou paletu nápadů ‒ od šťavnatých lahůdek na novozélandském gastronomickém festivalu po ohnivou podívanou v Japonsku nebo španělský velikonoční týden Semana Santa.

Horko, slunce a spousta zábavy v jihoafrickém regionu Southern Cape

Cape townLanovka Table Mountain Cable Car nabízí neskutečný výhled na rozkvetlé svahy Stolové hory .

Region Southern Cape v Jihoafrické republice, ve kterém leží Kapské město a Garden Route, se vyznačuje specifickým klimatem, velmi odlišným od zbytku kontinentu. Díky tomu má zcela unikátní flóru – na Stolové hoře (Table Mountain) roste více než 2000 domorodých druhů rostlin, více než v celém Spojeném království. V březnu, když všude jinde na jihu Afriky prší, je kapský vzduch rozpálený a obloha má nádherně modrou barvu.

Březen je také jedním z nejnabitějších měsíců kapského kulturního a sportovního kalendáře, kdy se tu koná hned několik velkolepých akcí. První týden v měsíci pořádá město řadu cyklistických závodů, které vrcholí v neděli 6. března na Cape Town Cycle Tour, největší cyklistické časovce na světě (s více než 30 000 účastníky). Následujícího dne se na mnoha náměstích, kolem fontán, v muzeích a divadlech rozeběhne neotřelý festival divadelního umění Infecting the City, který pokračuje až do 12. března. Dvanáctého se také na Walk of Remembrance koná pestrobarevný pouliční karneval Cape Town Carnival.

Probuďte své chuťové pohárky na novozélandském festivalu Hokitika Wildfoods Festival

Milovníci dobrého jídla by měli v březnu zamířit na Nový Zéland a dopřát svým chuťovým pohárkům nezapomenutelný zážitek na gastronomickém festivalu Hokitika Wildfoods Festival. Hokitika na dramaticky působícím západním pobřeží Jižního ostrova praská druhou březnovou sobotu ve švech. Poté, co před pár lety přesáhl počet návštěvníků 20 000, je nyní omezen na 10 000. Tento festival začal před čtvrtstoletím, když se jedna z místních obyvatelek po nesčetných prosbách o ochutnávku jejího domácího vína z hlodášových květů rozhodla uspořádat slavnost na počest místní kuchyně. Dnes tu můžete ochutnat také pražené brouky nebo cheesecake z mleziva (ano, čtete dobře). Pokud máte konvenčnější choutky, mohly by vás zlákat koláčky z grundlí nebo marinovaný tuňák.

Hra s ohněm v japonské Naře

NaraBěhem skoro celého období Nara (mezi lety 710 až 794) bylo hlavním městem Japonska a sídlem císaře.
 

V březnu se v někdejším hlavním městě Japonska Nara koná jeden z nejstarších buddhistických festivalů v zemi, Omizutori. Ve staletém chrámovém komplexu Tōdai-ji můžete sledovat ohnivé představení Otaimacu, při kterém každý večer přecházejí mniši po verandě Nigatsu-dō s velkými zapálenými pochodněmi v rukou. Na davy shromážděné pod nimi odletují z pochodní žhavé jiskry, které mají návštěvníky očistit a přinést jim štěstí. Tento festival probíhá od 1. do 14. března, takže příležitostí nechat se obšťastnit budete mít spoustu. Mezi tím můžete navštívit park Nara, který obývají jeleni sika, nebo objevovat krásy regionu Kansai – Nara leží jen kousek cesty vlakem od svatyní, chrámů a fantastických zahrad města Kjóto a ráje všech labužníků, Ósaky. Přijedete-li do Japonska začátkem března, můžete kromě pár žhavých uhlíků chytit také konec sezony barvitě rozkvétajících slivoní.

Vychutnejte si přehlídku mezinárodních filmů v kolumbijské Cartageně

CartagenaV Cartageně je koloniální architektura všudypřítomná.

Cartagena de Indias, klenot karibského pobřeží Kolumbie, je proslulá historií, nočním životem a tropickým podnebím. Koloniální kamenné zdi, barevné kostely a velkolepé domy s mnoha balkony lemují kartagenský labyrint dlážděných uliček, které ústí na elegantní náměstí historické čtvrti. Ale neohromí vás jen zdejší architektura – kartagenská kultura je nesmírně vstřícná a inspirující, od vášnivé salsy až po chutná pouliční jídla (ochutnejte opečené kukuřičné placky plněné sýrem, arepa de queso).

Pro návštěvu tohoto okouzlujícího přímořského města je vhodné každé období, ale na jeden týden v březnu propadá Cartagena filmové horečce. Tento rok se International Film Festival of Cartagena koná od 2. do 7. března. Jde o nejstarší filmový festival v Latinské Americe a filmy z celého světa se tu promítají nejen v kinech, ale také ve školách, věznicích, nemocnicích, kostelech, knihovnách a domovech důchodců, takže se filmoví tvůrci dostávají do velmi těsného kontaktu se svými diváky.

Přijeďte povzbudit arktické sportovce do grónského Nuuku

Gronsko NuukNuuk je velkolepou kulisou pro Arktické zimní hry.

Tento rok v březnu se budou ve městě Nuuk konat Arktické zimní hry 2016, největší událost svého druhu, jaká se kdy v Grónsku konala. Na šestidenní akci se sjedou sportovci z arktických oblastí, jako je například Sápmi (běžně známá jako Laponsko), Yukon a Aljaška, aby soutěžili v patnácti sportovních disciplínách od badmintonu po biatlon, ale také v méně známých tradičních disciplínách „Dene“, k nimž patří přetlačování tyčí nebo přetahování za prsty na rukou.

Vzhledem k tomu, že Nuuk má pouze 16 000 obyvatel, bude město zřejmě plné lidí. Pokud se vám však podaří sehnat ubytování v termínu od 6. do 11. března, budete moci obdivovat sportovní zdatnost arktických atletů a některé disciplíny si i vyzkoušet na vlastní kůži. A jak lépe objevovat přírodní krásy Grónska, než se vydat lodí za velrybami a dalšími mořskými savci nebo proplout na kajaku ledové vody fjordu Nuuk, nejrozsáhlejšího systému fjordů na světě hned po Scoresby Sundu.

Sledujte tajuplné procesí u příležitosti Pašijového týdne ve španělské Seville

Postava Ježíše Krista nesená ulicemi Sevilly o Pašijovém týdnu.
Foto Sandra Vallaure.
Creative Commons Attribution licence.

Vždy o Velikonocích se Španělsko zahalí do velebné atmosféry a připomíná si nejvýznamnější svátek v zemi: je jím Pašijový týden neboli Semana Santa. I když se tento svátek slaví po celé zemi, největší oslavy se konají v Andalusii, konkrétně v Seville.

V týdnu předcházejícím Velikonoční neděli (letos připadá na 20. – 27. března) je sevillské staré město zaplaveno procesími alegorických vozů ze 17. století s figurami Ježíše Krista a Panny Marie. Členové bratrstev nazývaných cofradías nesou váhu těchto masivních vozů na ramenou, zatímco kajícníci, nazarenos, odění do hábitů se špičatými kápěmi kráčejí za nimi se svícemi v rukou.

Nálada je pochmurná a zvuky tesklivého flamenca a výkřiky poutníků jsou slyšet na míle daleko. Možnost zúčastnit se těchto hluboce zakořeněných křesťanských tradic je pro mnoho lidí zážitkem na celý život.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Už 15 let vydáváme průvodce Lonely Planet v češtině

Další článek

Šinkanzenem okolo Fuji

Související články

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

House-sitting aneb hlídání domu

Takže vy chcete cestovat po světě, ale nemáte peníze? Moc byste chtěli vzít na cesty děti, ale potřebujete místo, kde se mohou proběhnout? Pokud jste flexibilní, co se lokality a doby trvání týče, může být jízdenkou k dlouhému a levnému pobytu v cizině tzv. house-sitting, nabízející ubytování zdarma a možnost žít v cizí zemi jako místní. Jediné, co musíte na oplátku udělat, je posekat trávník, zalévat květiny nebo se postarat o domácí mazlíčky. Kdo se může starat o domy? Rychlý průzkum webových stránek nabízejících house-sitting ukazuje, že pokud jde o bezpečnost, věk a zkušenosti trumfují mládí a krásu. Někteří majitelé se zdráhají pustit si do domu děti, které by sahaly na jejich věci nebo mučily chlupaté mazlíčky, takže pro rodiny s malými…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Chutě a vůně ulic světa

V ruce máte letenku a stojíte na přeplněném, uspěchaném a neomylně čistém letišti. Cestujete daleko, dál, než většina sousedů a vašich známých kdy byla. A už teď víte, že kromě nádherných výhledů, nevšedních zážitků a často i nápisů v pro vás nesrozumitelném písmu bude ve vaší dovolené z velké části dominovat jídlo. Protože ochutnávání exotického jídla je prostě zážitek a k cestování patří. „Street food neboli jídlo z ulice je vlastně kulinářské mistrovství. Je to taková malá reality show – kuchař má v ,přímém přenosu‘, za přihlížení diváků, kteří jsou zároveň platícími zákazníky, a v reálném čase vykouzlit skvělý oběd nebo večeři,“ vysvětlovala mi nedávno jedna slečna na Street Food Festivalu…