Nejlepší evropské destinace pro letošní rok

©

Připravili jsme pro Vás malou inspiraci - seznam destinací v Evropě, které určitě stojí za to navštívit.

Peloponés, Řecko

Cestovatelé v Řecku se většinou nahrnou na některý z myriády ostrovů nebo se vydají obdivovat vyhlášenou Akropoli, ale často zapomínají na nejrozmanitější a nejživější oblast této země: Peloponés. Zůstává dostupnou destinací s velkolepými starověkými památkami, jako je Olympie, Mykény a Mystra, které leží v půvabné krajině s kamennými vesnicemi, smaragdovým mořem a zasněženými horami.

Rok 2016 přináší možnost vydat se po nové peloponéské Menalonské stezce nebo si dát sklenku vína v Nemejské vinařské oblasti, jejíž produkce dobývá uznání po celém světě. U navarinského pobřeží se můžete potápět k vrakům lodí anebo se vydejte na odlehlý Mani, poloostrov kamenných věží, jež dnes poskytují luxusní ubytování. V krásném Nafpliu se mísí současné umění s působivou architekturou a klasickými náměstími ideálními pro dlouhé, lenošivé obědy. 

Pelopones
Tradiční peloponéské vesnice s kamennými vežemi ©Maria Toutoudaki/Getty Images

Aarhus, Dánsko

Zapomeňte na Kodaň. Není to jediné dánské město se supermódními čtvrtěmi, závratnou architekturou a vynikající gastronomií. Aarhus rychle získává fanoušky – a také ocenění. Pro rok 2017 má tituly Evropské hlavní město kultury i Evropský region gastronomie – zajeďte sem dnes, ať všechny předběhnete.

Aarhuský přístav se pyšní nádhernými veřejnými prostory, jako je Dokk1, kde je největší skandinávská knihovna, a také úžasnou bytovou výstavbou, jakou je např. mimořádně pohledný Iceberg. Muzea těžkých vah, např. ARoS a nově přestěhované Moesgaard, upoutají odvážným designem a zvláštnostmi, jako je třeba duhově zbarvená střešní promenáda či tisíciletí starý „muž z močálu“ v expozici. Zápis do kalendáře si zaslouží nejrůznější akce od vikinských shromáždění po hudební festivaly, všechny labužníky nadchne místní produkce. Zamluvte si stůl v restauracích, které si v roce 2015 vysloužily michelinské hvězdy ‒ to když se bible gourmetů konečně odvážila začít zkoumat terén mimo skandinávská hlavní města. Tento trend je skutečně hodný následování.


ARoS Aarhus Kunstmuseum - Your Rainbow Panorama©ARoS Aarhus Kunstmuseum
ARoS Aarhus - muzeum umění - Vaše duhové panorama ©ARoS Aarhus Kunstmuseum

Benátky, Itálie

U severovýchodního pobřeží Itálie je jako střípky skla rozeseto 124 benátských ostrovů; z této vyhlídky shlíželi Benátčané na okolní svět a vybudovali námořní impérium, které konkurovalo Římu. Ale v srdcích zůstali věrni pevnině a z bělostného mramoru vystavěli jedno z nejkrásnějších měst světa.

Nyní je ideální doba ponořit se do benátské historie trochu hlouběji. V roce 2016 si město připomíná pětisetleté výročí benátského ghetta – ostrova v srdci této ostrovní země. Stejně jako samotné Benátky i ghetto proměnilo své územní omezení ve výhodu a v přecpaných čtvrtích přímo bujela židovská kultura a ideje. S výjimečným historickým přínosem ghetta se můžete seznámit prostřednictvím nové rozsáhlé expozice v Dóžecím paláci, pak se vydejte prozkoumat čerstvě zrestaurované synagogy a Židovské muzeum nebo se vypravte na představení Shakespearova Kupce benátského, který se poprvé inscenuje právě v ghettu.

Venice, Italy©Justin Foulkes/Lonely Planet
Gondoly v Benátkách ©Justin Foulkes/Lonely Planet
 

Dordogne, Francie

Nikde není francouzské art de vivre (umění žít) tak výrazné jako v Dordogne. Tato tichá rajská zahrada oplývá pohádkovými zámky, středověkými městečky a ořechovými háji, vynikajícími vesnickými bistry a sobotními potravinovými trhy, kde jsou slaďoučké jahody Gariguette a sezonní černé lanýže běžným zbožím. Pro cestovatele vyznávající novodobou mantru „lokální produkce, vše domácí“ nebyl tento region – bez provensálských davů a stoprocentně přírodní – nikdy přitažlivější.

V údolí Vézère tvořil prehistorický kromaňonec průkopnické jeskynní umění; hlavním tahákem je Grotte de Lascaux. Nová zvětšená animace jeskynních maleb v Le Thot a zbrusu nové tematicky laděné zrcadlové bludiště v Le Bugue sur Vézère jsou drobnými ochutnávkami hi-tech lákadel v Lascaux. Není se co divit, že British Airways od května zavádějí přímě linky mezi Londýnem a Bergerakem.

 
Château de Castelnaud – built between the 13th and 17th centuries – looms over the Dordogne Valley©Andrew Montgomer//Lonely Planet
Zámek Castelnaud nad Dordoňským údolím – budován v 13.-17. století ©Andrew Montgomer//Lonely Planet

Lvov, Ukrajina

Ukrajina zažívá poslední dobou bouřlivé časy, nicméně většina lidí nepostřehla, že ty nijak výrazně neovlivnily západní část země; zde některé oblasti z nového vývoje dokonce těží a daří se jim. Jedním z nich je Lvov, nádherně pohostinné středoevropské město honosící se tím nejlepším, co Ukrajina nabízí. Je hlavním městem festivalů v regionu; za rok se tu koná na stovku akcí – nejoblíbenější jsou zasvěceny kávě, jazzu a ukrajinské nezávislosti. Kulisu k nim tvoří nejskvělejší koncentrace architektonických pokladů v zemi.

Místní jsou z cizinců obdivujících jejich zemi nadšení jako nikdy a díky výhodnému směnnému kurzu se to velmi vyplatí. Lvov je často srovnáván s Prahou nebo Krakovem – takže si pospěšte, než se to tajemství provalí.

High angle view of Lviv old town with a church in the center, Ukraine©tunart/Getty ImagesPohled na staré město Lvov ©tunart/Getty Images

Warwickshire, Anglie

Je velice jednoduché nechat se svést bukolickými kopci ve Warwickshiru, nádhernými hrady, historickými tržními městy a poklidným rytmem srdce Anglie. Ovšem zdejší největší trumf, Shakespearovo rodiště Stratford nad Avonou, které má na slávu nesporný nárok.

Až si dosyta užijete shakespearovského veselí, obraťte pozornost k romantické zřícenině hradu Kenilworth. Hrad působí nejlépe při západu slunce – a poté můžete pokračovat večeří dejme tomu v restauraci The Cross, která získala michelinskou hvězdu a patří k nejvyhlášenějším gastropubům ve Spojeném království.

Na hradě Warwick letos opravili a zprovoznili zdejší 22tunový trebuchet, největší obléhací stroj na světě. Na středověké válečnictví si vyhraďte jeden den, pak můžete zpomalit při prohlídce architektury, parků a lázeňských kolonád Royal Pump Rooms z doby regentství v nedalekém městě Leamington Spa.

Warwick Castle©Warwick CastleZámek Warwick©Warwick Castle
 

Extremadura, Španělsko

Extremadura vždycky patřila k nejméně známým regionům v jedné z nejznámějších evropských zemí. Ale věci se tady na západě daly do pohybu a o Extremaduru se začínají zajímat náročnější cestovatelé, kteří chtějí poznat Španělsko bez stereotypů.

Extremadurské atrakce oplývají nestárnoucími půvaby. Městu Mérida vévodí nejkrásnější španělské románské zříceniny, středověké skvosty jako Trujillo a Cáceres připomínají toskánská horská městečka (ale bez lidí) a Parque Nacional de Monfragüe nabízí nádhernou krajinu se spoustou ptactva. V Extremaduře se také vyrábějí vychvalované španělské sýry a jamón.

Old town of Caceres with the San Francisco Javier church on the background, Extremadura, Spain©Santiago Urquijo/Getty ImagesStaré město Caceres s kontelem San Francisco Javier, Extramadura ©Santiago Urquijo/Getty Images

Východní pobřeží Tenerife, Kanárské ostrovy

Tenerife možná není první místo, které vás napadne, když uslyšíte floskuli „skrytý poklad“. Ale poodstupte od řádění večírků a letovisek all-inclusive, a najdete výjimečný ostrov se sopečnou měsíční krajinou, prostými rybářskými vesnicemi a efektními útesy. Díky příjemnému klimatu jde o výborné řešení pro ty, kdo se v zimě chtějí trochu ohřát.

Často přehlížené východní pobřeží Tenerife je zářící tiárou tvořenou téměř neznámými drahokamy, jako je Abades ‒ poklidná rybářská vesnice, na niž shlíží pozoruhodná opuštěná kolonie malomocných ‒ a El Medano. El Medano nabízí nejlepší přírodní pláž na ostrově, již dramaticky přetíná sopečný kužel. Pokud však chcete prchnout opravdu před vším, zamiřte do úchvatných hor Anaga daleko na severovýchodě, kde jsou turisté stále vzácným úkazem a pivo si jinak než španělsky neobjednáte. 


East Coast Tenerife-Anaga Mountains, Taganana©Westend61/Getty Images
Východní pobřeží Tenerife - pohoří Anaga ©Westend61/Getty Images

Texel, Nizozemsko

Největší z nizozemských ostrovů ve Waddenzee, Texel („tes-sel“), vyhledávají Nizozemci a Němci, ale jinak zůstává celkem neznámý. Leží pouhé tři kilometry severně od pobřeží provincie Noord-Holland a dostanete se sem trajektem z Den Helderu. Ostrov je 25 km dlouhý, 9 km široký a najdete tu neporušené duny chráněné coby součást národního parku Texelské duny, přírodní rezervace, nádherně opuštěné pláže z bílého písku a borové lesy.

Naplánujte si cestu na rok 2016 včas, abyste mohli zahrnout některý z množství letních festivalů, včetně zajímavého Ronde om Texel, což je největší závod katamaránů na světě a tento rok se koná 25. června. Ostrov nabízí všechny druhy aktivit od lodních výletů po vyjížďky na koních a seskoky padákem, dále vynikající místní produkty (na Texelu je spousta vinic, pivovarů a mléčných farem) a jedinečné možnosti ubytování, jako je Camp Silver s luxusními obytnými vozy Airstream.

Climb the 153 steps of Texel's crimson-coloured lighthouse for views across the islands© Sara Winter / ShutterStock
Vystoupejte po 153 schodech k barevnému majáku - Texel © Sara Winter / ShutterStock

Severní Dalmácie, Chorvatsko

Drsná a divoká severní Dalmácie zahrnuje všechny kulturní zajímavosti, které očekáváte od Jadranu, a k nim to nejkrásnější z nedotčené evropské přírody. Oblast obklopuje impozantní pohoří Velebit, přírodní rezervace UNESCO, v níž působí evropská iniciativa pro obnovu divoké přírody. Díky tomu je zvláště pro milovníky přírody tento kraj velmi cennou, navíc málo navštěvovanou destinací.

Srdcem severní Dalmácie je Zadar, jenž stál dlouho ve stínu svých slavnějších jižních sousedů Splitu a Dubrovníku a jehož popularita stoupá zvláště mezi cestovateli, kteří chtějí prozkoumat méně známá chorvatská města. Fascinující a živoucí dopravní uzel se rozkládá na nádherném místě nad mořem a snoubí se v něm výjimečně bohatá kulturní historie s radikálně praktickým přístupem zaměřeným na budoucnost. Přidáte-li k tomu vznosné krasové hory, krásné vodopády a průzračně modré moře, je jasné, že severní Dalmácie by na seznamu cest neměla chybět.


Dalmácie
Kamenité cesty severní Dalmácie © Marin Tomas / Getty Images
 

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.




 
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Bouřlivé oslavy svátků piva

Další článek

Poznejte poklady Peloponéského poloostrova: 10 největších zajímavostí

Související články

Články

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit. 1. Hokkaidó, Japonsko  I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Nejlepší destinace

Evropa je kouzelnou směsicí lidí a míst, a pokud plánujete cestu, může být nabídka destinací nesmírná. Abychom nabídku zúžili, poprosili jsme naše evropské autory, aby vybrali seznam 10 destinací, které se v jejich cestovatelských plánech pro letošní rok nejvíc prosazují. Letošní seznam nabízí směs osvědčené klasiky, nová slibná místa, která nás něčím upoutala a pár zapadlých místeček, která nás prostě jen ponoukají koupit lístek, hodit do tašky pár věcí a vyrazit.  1. Akureyri, Island Akureyri na konci nejdelšího Islandského flordu. (foto Federica Gentile / Moment…