Nejlepší doba k návštěvě Ománu

s

Kdy v Ománu uvidíte kvetoucí růže, velbloudí závody nebo mořské želvy kladoucí vajíčka...?

Velbloudí závody jsou v Ománu vzrušujícím zpestřením hlavní turistické sezony. Mohammed Mahjoub/Getty Images

Omán nabízí spoustu dobrodružných aktivit, které si můžete užívat během chladnějších měsíců, a mnoho klidných pláží, kde se můžete ochladit během horkého léta.

Nejlepší dobou k návštěvě této pouštní země je většinou období mezi říjnem a březnem, kdy panuje počasí téměř perfektní na celou řadu aktivit, od pěších túr po kempování na plážích. Je však téměř jedno, kdy se rozhodnete vyrazit. „Perla Arábie“ vždycky nabízí víc než dost zážitků i památek, které stojí za to vidět. Těšte se na staré hrady či pevnosti nebo na místa zapsaná na seznamu dědictví UNESCO, jako je archeologický park Al Balid.

Mějte na zřeteli, že vaši cestu můžou ovlivnit hlavní muslimské svátky, jako je ramadán či Svátek přerušení půstu. Protože je vymezuje lunární kalendář, je přesná doba konání podle západního kalendáře rok od roku odlišná.

Hlavní sezona: říjen až březen

Nejlepší doba pro outdoorové aktivity a festivaly
Hlavní turistická sezona v Ománu nastává, když se teploty ustálí v příjemném rozmezí 15 až 30 stupňů Celsia. Zároveň prší jen velmi málo nebo vůbec, což je ideální pro outdoorové aktivity a festivaly pod širým nebem, jako je Muscat Festival konaný v lednu. Milovníci dobrodružnějších cest si dokonale užijí poznávání země v autě, na kole i pěšky.

Během ledna, února a března v Ománu panuje skvělé počasí pro výlety do pouště. Philippe Royer/Getty Images

Vedlejší sezona: duben a květen

Nejlepší doba pro levné cestování
Během vedlejší sezony teploty stoupají do závratných výšek, díky menšímu množství turistů však seženete levnější ubytování i výlety. Duben je skvělou dobou k návštěvě hory Džebel Achdar (Zelené hory), kde si vychutnáte sezonu kvetoucích růží. Milovníci pláží si dosyta užijí ománský jiskřivý písek.

Mimo sezonu: červen až září

Nejlepší doba pro vnitřní aktivity a pozorování mořských želv
Ománské letní měsíce jsou neuvěřitelně horké, pokud zrovna nemíříte do Salály v oblasti Dafár. Právě sem přináší monzunová sezona charíf mnohem chladnější počasí, než zažívá rozpálený zbytek země. Obrovské vedro zahání návštěvníky do interiérů muzeí a dalších kulturních zařízení. Milovníci přírody by si v září měli naplánovat výlet na pláž Ras al-Jinz, protože do zdejšího písku tou dobou kladou vajíčka karety obrovské.

Leden
Počátek nového roku přináší dny plné sluníčka a téměř žádný déšť. Je to skvělá doba pro poznávání outdoorových krás Ománu. Počasí je také příznivé k tomu, abyste si užili Muscat Festival, který oslavuje ománskou kulturu a historii.
Hlavní události: Muscat Festival, Mistrovství světa v jachtingu mládeže

Únor
Pokračuje chladnější počasí, takže se stále pořádají hudební festivaly a cyklistické maratony. Největší sportovní událostí v Ománu je maraton Al Mouj Muscat, který láká mnoho běžců z celého světa.
Hlavní události: cyklistický závod Tour of Oman (Kolem Ománu), maraton Al Mouj Muscat, Sifa Stock

Během chladnější sezony se všude v Ománu pořádají velbloudí závody a také průvody s vyzdobenými velbloudy. Mohammed Mahjoub/Getty Images

Březen
Během března panuje teplé jarní počasí a dlouhé slunečné dny. Během velbloudího závodu Sultan Camel Race Cup si užijete skutečné závody i průvody velbloudů, zatímco festival barev Holi přináší výbuchy bezbřehého veselí.
Hlavní události: Sultan Camel Race Cup, Holi, Oman World Folk Music Festival

Duben
Stoupající teploty znamenají nástup ománské vedlejší sezony, cestovatelé si však pořád můžou užít pobyt venku ještě před tím, než dorazí skutečná letní vedra. Duben je hlavní sezonou pro ty, kdo si chtějí všemi smysly užít barvy i vůni růží na hoře Džebel Achdar. Právě tehdy se tu růže sklízejí a vyrábí se z nich růžová voda. Následujících pár let se bude alespoň část ramadánu odehrávat právě v dubnu. Během ramadánu většina restaurací přes den zavírá, některé hotely však pro své hosty připravují jídlo na pokoj. Rodiny s dětmi si užívají velké hostiny, které propukají po západu slunce a přerušují půst.
Hlavní události: Výlety do růžových zahrad na Džebel Achdar, ramadán

Květen
Během května dále stoupají teploty, pořád se však vyplatí do Ománu vyrazit. Užijte si kulturní slavnosti na konci svatého měsíce ramadánu v roce 2022 a zažijte svátek Íd al-fitr, tedy Svátek ukončení půstu.
Hlavní události: Íd al-fitr

Červen přináší do většiny Ománu téměř nesnesitelné vedro, oblast kolem města Salála však zažívá díky monzunovým dešťům během charífu období bujné vegetace.

Červen
Panují nesnesitelná letní vedra, před kterými se však můžete schovat uvnitř a užívat si ománskou kulturu a historii v muzeích jako Bait Al Zubair nebo Národní ománské muzeum. Můžete se také ochladit během nákupů v nákupních centrech Oman Avenues Mall nebo Mall of Muscat. Pokud hledáte mírnější počasí, zamiřte do Salály, kde si užijete monzunové období a bujnou vegetaci, která tam tou dobou roste.
Hlavní události: monzunová sezona charíf v Salále

Červenec
Červenec je v Ománu spalující, takže si připravte opalovací krém, sluneční brýle a široký klobouk, abyste se před slunečními paprsky dostatečně ochránili. V Salále pokračuje období monzunů a během festivalu Salalah Festival si tu můžete užít ománskou kulturu – tedy tradiční divadelní představení, tance i ománskou kuchyni.
Hlavní události: Salalah Festival, Den obnovy Ománu

Srpen
Srpen je v Ománu nejteplejším měsícem, tak zůstaňte uvnitř a obdivujte muzea, nakupujte suvenýry nebo si užívejte výtečné švédské stoly v některé z mnoha restaurací, které mají speciální nabídky u příležitosti Svátku oběti (Íd al-adhá), včetně slev na jídlo a pití.
Hlavní události: Íd al-adhá

Každé září vylézají na pláž Ras al-Jinz karety obrovské, aby zde nakladly do písku vajíčka. Marcin Szymczak/Shutterstock

Září
V průběhu září přichází do pouště chladnější počasí. Milovníci přírody i pláží by měli zamířit na pláž v rezervaci pro mořské želvy Ras al-Jinz, aby sledovali, jak se líhnou mláďata karet.

Říjen
Ománci i turisté se radují v příjemném počasí bez veder, které v říjnu převládá. Je to skvělá doba na procházky a túry přírodou, kde se na podzim sklízejí olivy, ořechy a granátová jablka.

Listopad
Den nezávislosti Ománu 18. listopadu je po celé zemi ve znamení zelené, červené a bílé barvy, kterými Ománci ukazují svou hrdost a radost z nezávislosti. Listopad také patří k nejpříznivějším obdobím roku pro outdoorové aktivity, jako je jachting u města Súr během Sailing Arabia Tour nebo kempování v proslulé Wahibské poušti (zvané také Šarkíja).
Hlavní události: Den nezávislosti, Sailing Arabia Tour

Prosinec
Omán je sice většinově muslimská země, to však neznamená, že tu neprobíhají oslavy Vánoc a Nového roku. Vánoční oslavy probíhají v celé řadě hotelů, jako jsou Shangri-la Barr Al Jissah nebo Kempinski, kde jsou v nabídce různé akce a výtečné švédské stoly.
Hlavní události: Muscat Eat Food Festival (festival jídla).

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Představujeme - Slovinsko

Další článek

Příroda, příboj a kultura - 7 největších zajímavostí v novozélandském Northlandu

Související články

Články

Dubaj – město s extrémními „NEJ“

Pořád se o ní mluví a všichni ji chtějí vidět na vlastní oči. Jaká je Dubaj – arabská metropole se západním šmrncem? Jaké je velkoměsto na pobřeží Perského zálivu, které během posledních padesáti let takřka vyrostlo na poušti, a to do závratných výšek? Bezesporu je to město extrémních „nej“. Jaká to jsou? Pojďme si je představit. 1. Burj Khalifa– nejvyšší budova světa Dubajská Burj Khalifa je se svou výškou 828 m od roku 2008 nejvyšší budovou světa. Má celkem 163 nadzemních pater, nejvíce na světě. Chlubí se také nejvýše položeným obývaným patrem, nejvýše položenou vyhlídkovou terasou, restaurací, mešitou i nejrychlejšími…

Články

Cestovní boom v Jordánsku - 1. část

Letošní rok je pro jordánský cestovní ruch jednoznačně pozitivní. Turistů přibylo o několik desítek procent. Je to i díky tomu, že Lonely Planet zařadil Jordánsko na 6. místo TOP 10 destinací pro rok 2019 a Ryanair spojil Ammán levnými spoji s mnoha evropskými letišti. Co to ale znamená pro samotné cestovatele? Nejsou už prohlídky jednotlivých míst masovou záležitostí? Kupodivu to tak není, ale chce to trochu plánovat a sestavit si dobrý itinerář, abyste se těm největším davům vyhnuli nebo se s nimi setkali jen na co nejkratší dobu. A právě s tím vám pomůže následující článek, jehož první část zaměřená na Petru právě vychází. Z Jordánska jsem se vrátil nedávno.…

Články

Pouliční delikatesy z celého světa si teď můžete zkusit připravit doma

Když jsem se doslechl, že má v češtině vyjít kniha Nejlepší světová street food, pookřál jsem. Je totiž mojí vášní ochutnávat na cestách nová jídla, je to vášeň srovnatelná se samotným cestováním. Skrze jídlo se dá perfektně poznat místní kultura, lidé nebo zvyky, a to i ve chvíli, kdy se vám místní specialita vzpříčí v puse, a vy víte, že ji prostě nemůžete sníst. I takové situace většinou vzbuzují úsměvy na obou stranách a boří hráze. Tedy minimálně, když si jídlo koupíte na ulici! Poznávat tradiční chutě v odlehlých koutech světa je jako cestování samo. Nikde jinde bych se nenapil slaného čaje s jačím máslem. Ale když vystoupíte po 17 hodinách jízdy z rozhrkaného jeepu uprostřed Zanskarského údolí na severu Indie, přijde vám horký slaný čaj jako nejchutnější nápoj na světě, navíc…

Články

Omán – procházka nad jedním z nejhlubších kaňonů světa

Jdete po úzké cestičce – vlevo skála vysoká něco přes 300 metrů a vpravo propast hluboká více než jeden kilometr a vy jste někde zhruba uprostřed. Dá se odhadnout maximálně 100 až 200 metrů kam cesta povede. Tak takto nějak vypadá procházka po známém hiku s názvem Balcony walk kousek od nejvyšší hory Ománu Jebel Sham. Pouště, pláže, tropy a hory na území o velikosti Německa Než se cestičku opět vydáme, zastavíme se nejdřív u samotného Ománu, země, která u nás není moc známá. A je to škoda, jedná se totiž o naprostý skvost. Rozkládá se cca 150 kilometrů východně od nablýskané Dubaje a na rozdíl od ní zde nenajdete…