Nejlepší destinace v USA, které byste měli navštívit v roce 2018

©

Cestovatelský tým odborníků Lonely Planet důkladně prozkoumal Spojené státy a vybral deset nejlepších dosud přehlížených, revitalizovaných a nadpozemských lokalit, které v roce 2018 skutečně stojí za návštěvu. Přírodními divy počínaje a podmanivým pobřežím a nadějně se rozvíjejícími městy konče, tyto destinace letos slibují velké věci. Inspirovali jste se a rozhodli vyrazit na cestu?

Redwood Coast, Kalifornie

Na kalifornském Redwoodském pobřeží ztratíte pojem o čase (i mobilní signál). Filmoví nadšenci možná poznají úchvatné prostředí z hollywoodských trháků, jako je Jurský park, E. T. Mimozemšťan a Hvězdné války. Ale působivou nádheru kalifornských sekvojových lesů, starých dva tisíce let, není možné v celé její šíři na žádné plátno či obrazovku zachytit. Některé stromy dosahují výšky dvacetipatrové budovy. Pohleďte vzhůru na klenbu stromů: posledních třicet metrů výšky sekvojí vyrostlo za padesát let od založení Redwoodského národního parku (Redwood National Park), který představuje vítězství kalifornských ekologů nad těžaři. A letos, při příležitosti oslav svého stého výročí, nabízí Save the Redwoods League (Spolek pro záchranu sekvojí) každou druhou sobotu v měsíci vstup do více než čtyřiceti státních parků Redwood zdarma.

Dnes je na obzoru další rozkvět oblasti. Od roku 2018 bude v kalifornském okrese Humboldt pěstování marihuany legální, což povede k rozvoji nových osobitých prodejen, hospod, pražíren kávy a ústřicových šťastných hodinek v podnicích. Cestovatelé tak budou zůstávat o něco déle, aby si všech příjemností Kalifornie dokonale užili. 

Best in US 2018_1
Projděte se lesem obrovských sekvojí na kalifornském Redwoodském pobřeží © kurdistan / Shutterstock

Boise, Idaho

Město Boise, domov odvážné umělecké komunity, exploze vysoce ceněných vinařství a řemeslných pivovarů a oblast společensky odpovědného nakupování, v mnohém předstihlo zbytek světa. V hlavním městě státu Idaho se pořádá spousta zábavných festivalů, od Treefort Music Festivalu (oslavovaného jako nová alternativa SXSW) v centru města po Boise Brew Olympics a Punk in Drublic – překrásné spojení punk rocku a řemeslného piva.  

Vzhledem k blízkosti města k bohatým přírodním krásám snadno přejdete od městských dobrodružství k úniku do přírody. Projděte se zeleným parkem Boise River Greenbelt, který se táhne centrem města v délce 40 kilometrů, nebo se vydejte do okolních hor a předhůří na pěší túru, projet se na horském kole, zalyžovat si nebo se svézt na raftu po řece. 

Best in US 2018_2
Na okraji Boise na vás čeká impozantní divoká příroda © Charles Knowles / Shutterstock 

Chattanooga, Tennessee

Město 'Noog, kdysi jen o málo více než pouhá zastávka na cestě mezi Atlantou a Nashvillem, se proměnilo na baštu jižanů s vyšším životním stylem. Do Chattanoogy proudí milovníci outdoorových sportů kvůli horolezeckým příležitostem, které patří k nejlepším v zemi, kvůli ohromným možnostem pěší turistiky a horské cyklistiky a kvůli sjíždění řeky Ocoee, jež představuje jednu z nejlepších lokalit v Americe pro rafting na divoké vodě.

Uspokojí však i gurmány, horké hlavy a počítačové nadšence. Centrum Chattanoogy prošlo revitalizací, jehož součástí byla zejména přestavba charakteristického vlakového nádraží za 20 milionů dolarů na víceúčelové centrum nočního života a zábavy (včetně prvotřídního muzea kytar). Dnes město stojí za návštěvu i kvůli vynikající novojižanské kuchyni, báječným pivovarům a rychlému internetu. Poznejte nový Jih!

Best in US 2018_3
Chattanooga vystihuje vyšší životní styl jižanů © createthis / Shutterstock

Space Coast, Florida

Vesmírná turistika je na vzestupu. V roce 2018 se má uskutečnit první měsíční turistická mise společnosti SpaceX na světě. Nechcete nechat své životní úspory v černé díře? Navštivte tedy alespoň floridský region Space Coast, kde se nachází Kennedyho vesmírné středisko (Kennedy Space Center), odkud byly vypuštěny nesčetné rakety a raketoplány včetně Apolla 8 – prvního letu na světě, při kterém se lidská posádka dostala na oběžnou dráhu Měsíce. V roce 2018 se slaví padesáté výročí startu Apolla 8.

Zhlédněte záznam vypuštění satelitů z amerického kosmodromu na mysu Canaveral a Titusville nebo navštivte nové tréninkové centrum ATX (Astronaut Training Experience) v Kennedyho vesmírném středisku, kde si zájemci mohou zkusit simulovaný let na Mars. Pokračujte v nadpozemských dobrodružstvích noční plavbou na kajaku v bioluminiscenční vodě kolem ostrova Merritt a pozorujte hnízdící mořské želvy.

best in US 2018_4
Motory prvního stupně rakety Saturn 5, vystavené v Kennedyho vesmírném středisku © NaughtyNut / Shutterstock

Cincinnati, Ohio

Město Cincinnati, rozložené mezi strmými svahy okolních kopců u řeky Ohio, přes kterou se klene několik mostů, bylo vždy velmi hezké. Dnes se navíc může pochlubit svým pivem, uměním a rozvojem čtvrtí. Nová stezka Brewing Heritage Trail vypráví příběh zdejšího pivovarnictví: jak bylo Cincy na počátku 19. století předním výrobcem piva a jeho obyvatelé vypili 2,5krát více tohoto zlatého moku, než byl celostátní průměr. Dnes se tohoto starého řemesla opět chopil Rhinegeist a další moderní pivovary, z nichž mnohé jsou přístupné veřejnosti ve staré německé čtvrti Over-the-Rhine se zdobenými cihlovými budovami, svěžími restauracemi a módními obchody.

Rok 2018 otvírá novou kapitolu uměleckých ikon města. Music Hall (Koncertní síň) slaví letos po rozsáhlé renovaci své 140. výročí a Cincinnati Shakespeare Company získala nové dynamické prostory. 

Best in US 2018_5
Svítání nad centrem Cincinnati © photo.ua / Shutterstock

Midcoast, Maine

Jedno slovo mluví za vše: „ayuh“. Toto slovo se v Maine používá jako ekvivalent přitakání „ano“ a místní obyvatelé tuto charakteristicky svéráznou odpověď s oblibou používají. Ptáte se, zda je pravda, že zhruba 90 % rozlohy Maine tvoří lesy (nejvyšší procento ze všech států), a tak je ideální destinací pro dobrodružné aktivity a únik od davů turistů? Ayuh. A co skvělá námořní muzea a vzkvétající restaurační a barová scéna s řemeslnými pivovary, místními vinicemi a gurmánskými restauracemi zásobovanými čerstvými produkty přímo od farmářů v regionu Midcoast ve státě Maine? Už to není zaostalá oblast, jakou kdysi bývala. Ayuh. Ve skutečnosti se v roce 2018 bude konat již 70. Maine Lobster Festival (Humrové slavnosti) a stále více se prosazuje jako vzrušující kulturní centrum prvotřídních galerií a muzeí umění, že? Ayuh. Takže teď je ten pravý čas k návštěvě oblasti? Rozhodně.


Best in US 2018_6
Midcoast ve státě Maine vyniká dokonalou pobřežní krásou © BW Folsom / Shutterstock

Richmond, Virginie

River City opustilo jednotvárnost a vrhlo se do víru dění, ale jeho pohostinnost „hey y’all“ („ahoj všichni“) zůstala. Kdysi drsná průmyslová čtvrť Scott’s Addition se dnes může pochlubit minipivovary, výrobnami cidru a živými restauracemi, zatímco James River přitahuje milovníky dobrodružství divokou vodou a novou cyklostezkou po jejích březích, dlouhou přes 80 kilometrů.

K uměleckým zajímavostem patří živé nástěnné malby v centru města, rozmarný Quirk Hotel (s jedinečnými designovými prvky a svou vlastní galerií umění) a novátorské dočasné výstavy ve Virginia Museum of Fine Arts (Městském muzeu výtvarných umění). American Civil War Museum (Muzeum americké občanské války), jež vzniklo sloučením tří samostatných muzeí občanské války, nabízí všestranný pohled na roli Richmondu jako hlavního města Konfederace. Nějaká konstanta? Proslulá řeč Patricka Henryho, ve které v roce 1775 požadoval svobodu, nebo smrt a kterou v létě můžete slyšet každou neděli v kostele svatého Jana (St John's Episcopal Church).

Best in US 2018_7
James River přitahuje cyklisty, bruslaře a milovníky adrenalinových zážitků © Xavier Ascanio / Shutterstock

Bourbon Country, Kentucky

Stát Kentucky je známý svými zvlněnými kopci, na nichž leží impozantní koňské farmy, urputným zanícením pro školní basketball a především svým bourbonem. Tradice pálení bourbonu má v tomto státě hluboké kořeny. Zájemci o ochutnávku by měli zamířit přímo do kentuckého okresu Bourbon, do zlatého trojúhelníku mezi městy Louisville, Lexington a Elizabethtown, kde se tato americká whiskey vyrábí. Najdete zde lákavou síť nejproslulejších kentuckých palíren a prvotřídní restaurace s nabídkou jídel inspirovaných bourbonem.

Tento průmysl se však nedrží tradic natolik, aby zapomínal na pokrok – své dveře otvírají řemeslné palírny, revitalizují se oblasti s dávno zaniklými palírnami bourbonu a v roce 2018 se oficiálním počátečním bodem Bourbon Trail (Bourbonové stezky) stane Frazier Museum.

Best in US 2018_8
Sudy whiskey ve Woodford Reserve Distillery, Kentucky © thomas carr / Shutterstock

Minneapolis, Minnesota

Přestože se Minneapolis umístil na horních příčkách žebříčků „cenově nejdostupnějších měst“ a „nejlepších měst pro život“ – navíc ve státě považovaném za „nejšťastnější“ v USA –, zdá se, že je trochu podceňovaný. Letos se to však možná změní, protože se stane dějištěm finálového zápasu play-off severoamerické National Football League v americkém fotbalu. Město se pečlivě na tuto velkou událost připravovalo, renovací prošla zejména hlavní třída Nicollet Mall v centru, jež získala moderní osvětlení, umělecké instalace a inovativní společenské prostory.  

Renovací prošla i Minneapolis Sculpture Garden (Minneapoliská zahrada soch), v níž je dnes 18 nových děl proslulých sochařů. A multifunkční NBA aréna Target Center byla přestavěna za 140 milionů dolarů. Mezitím se po městě objevují jako houby po dešti nové butikové hotely a moderní severské restaurace (se spoustou místních, uzených a nakládaných ingrediencí). 

Best in US 2018_9
Stadion US Bank, kde se v roce 2018 koná Super Bowl © Krivit / Meet Minneapolis 

Jihovýchodní Utah

Národní park Arches (Arches National Park) je proslulý svými pískovcovými oblouky v různých barevných odstínech. Řeka Colorado vyryla do pískovcového podloží divokou krajinu Island in the Sky (Ostrov na obloze). Region Monument Valley vyniká množstvím vysokých pískovcových skalních útvarů, které se tyčí k obloze jako věže. Jihovýchodní Utah se svými význačnými zajímavostmi se těší trvalé oblibě mezi cestovateli již desítky let. V poslední době se však následkem politického boje ve Washingtonu, DC kvůli ochraně přírodního a kulturního bohatství dostávají do centra pozornosti méně známé lokality, jako lesnaté plošiny nové národní památky Medvědí uši (Bears Ears National Monument).

V rozlehlé oblasti Beehive State se nachází mnoho pozoruhodných destinací, počínaje městem Moab, oplývajícím spoustou hotelů, a málo navštěvovaným národním parkem Capitol Reef a konče působivými ruinami Hovenweep indiánské kultury Anasaziů. Voda se zde zařezává do pouštní krajiny a vytváří úžasné pískovcové útvary, jako jsou malebné Natural Bridges (Přírodní mosty) a obrovské jezero Lake Powell. Toto je typická americká země, kam vyrazit na výlet autem. 

best in US 2018_10
Reflection Canyon, jeden z četných geologických divů podél celé délky Lake Powell © Johnny Adolphson / Shutterstock

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Karneval v Benátkách - užijte si největší párty roku

Další článek

Madagaskar jako země krále Jelimána - 2. část

Související články

Články

Nejlepší cestovatelské destinace Lonely Planet pro rok 2018

Best in Travel 2018 z Lonely Planet je napjatě očekávané uvedení doporučených destinací z celého světa pro příští rok, jež by se měly objevit na seznamu přání každého cestovatele. Přední cestovatelská autorita na světě představuje svůj výběr nejlepších deseti zemí, měst, regionů a destinací, které odborníci Lonely Planet cestovatelům doporučují navštívit v roce 2018. Vytouženou nejvyšší příčku na seznamu nejlepších zemí pro rok 2018 zaujímá Chile, zatímco Sevilla byla oceněna jako nejlepší město na světě, které byste v příštím roce měli navštívit. Tomuto španělskému městu šlape na paty americký Detroit a často přehlížené australské hlavní město Canberra. Z regionů…

Články

TOP 10 měst pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset měst, která slibují báječné zážitky. 1. Sevilla, Španělsko Během posledních deseti let se Sevilla proměnila. Metropole, dříve proslulá dopravními zácpami, spala na velmi zašlých vavřínech, ale pozvolna rozkvetla ve velkoměsto plné jízdních kol a tramvají a snaží se oživit svého uměleckého ducha. A proměna neproběhla bez povšimnutí. Andaluské…

Články

TOP 10 regionů pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset regionů, které se nám objevily na seznamu přání. 1. Belfast a Causeway Coast, Severní Irsko Za poslední dvě desetiletí se Belfast výrazně změnil. Město, které kdysi hlídali těžkooděnci a sužovalo je sektářské násilí, je plné módních čtvrtí přetékajících bary, restauracemi a vůbec podniky, z nichž si vybere každý. Ze sešlých doků je dnes živá čtvrť…

Články

TOP 10 zemí pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset zemí, které byste měli v roce 2018 navštívit. 1. Chile Chile je šlachovitý pás země, oddělené od zbytku Jižní Ameriky (a světa vůbec) mohutnými Andami na východě, nekonečným Pacifikem na západě, vyprahlou pouští Atacama na severu a neprostupnou divokou krajinou Patagonie na jihu. Obyvatelé země, ať už žijí v nejextrémnějších podmínkách, nebo…