Evropa je kouzelnou směsicí lidí a míst, a pokud plánujete cestu, může být nabídka destinací nesmírná. Abychom nabídku zúžili, poprosili jsme naše evropské autory, aby vybrali seznam 10 destinací, které se v jejich cestovatelských plánech pro letošní rok nejvíc prosazují.

Letošní seznam nabízí směs osvědčené klasiky, nová slibná místa, která nás něčím upoutala a pár zapadlých místeček, která nás prostě jen ponoukají koupit lístek, hodit do tašky pár věcí a vyrazit. 

1. Akureyri, Island

Islandský přístav AkureyriAkureyri na konci nejdelšího Islandského flordu. (foto Federica Gentile / Moment / Getty Images)

Před pěti lety byl turistický ruch na Islandu poklidný. Nyní, po pádu měny, dvou sopečných erupcích a pěti sériích Hry o trůny, se dramatická krajina a typická kultura Islandu pevně uchytily na mapách.

Pro většinu návštěvníků to představuje jižní část země – Golden Circle, Reykjavík a hory a ledovce ve Skaftafellu. Naproti tomu, méně navštěvovaný Akureyri se rozkládá na severním pobřeží pod zasněženými vrcholky islandského nejdelšího fjordu. Je to druhá největší urbanistická oblast Islandu a i když nemůžete čekat atmosféru velkoměsta (počet obyvatel je pouhých 18 000), toto pohodové město nabízí více zábavy, než je kdekoli jinde mimo Reykjavík.

Představuje také skvělou základnu pro objevování severních zelených pastvin, rybářských vesnic, bahenních oblastí, vodopádů, lyžařských oblastí a zátok plných velryb. Všude jsou patrné projevy zemské síly – ledovce, sopky, lávová pole a hromady čediče. Podivná podvodní stvoření zase okouzlují potápěče a ostrovy u pobřeží jsou domovem pro kolonie mořských ptáků.

2. Lipsko, Německo

Lipsko

Lipsko se chystá na rok plný slavností (foto Oliver Hoffmann/iStock, Getty Images)

Snadno pochopíte, proč je toto zchátralé, a přesto elegantní město vychvalováno jako „nový Berlín“: stahují se sem studenti, umělci a podnikatelé hledající levné bydlení a svěží atmosféru. Ale Lipsko není pouhou napodobeninou – je to dost odvážné město.  Nad městem se stále vypíná ředitelství Stasi (nyní veřejné muzeum) a právě masová demonstrace, která se tu konala v roce 1989, odstartovala revoluci vrcholící pádem Berlínské zdi.

Na tento rok připadá 850. výročí kostela Sv. Mikuláše, místa, kde se odehrálo mnoho z těchto politických protestů, Leipzig Central Station bude slavit své 100. výročí a aby toho nebylo málo, tak rok 2015 označuje 1000 let od první písemné zmínky o městě. Nepřekvapí tedy, že léto bude přehlídkou festivalů a výstav.

Zajeďte sem dřív, než dorazí divoká mládež.

3. Azory, Portugalsko

Azory

Azory jsou proslulé svými podmanivými jezery v kráterech (foto mgokalp/iStock, Getty Images)

Azory jsou daleko odevšad, což trochu vysvětluje, proč patří k nejlépe utajeným cestovatelským tajemstvím Evropy. Tento zajímavý řetězec devíti ostrovů náležející Portugalsku leží uprostřed Atlantiku nějakých 1500 km západně od Lisabonu. Vládne tady příroda: těch pár lidí, co tu bylo, pěje ódy o smaragdové krajině souostroví, bohatém podmořském životě a dobrodružstvích ohleduplných k přírodě, díky čemuž byli v loňském roce Azory vyhlášené přední světovou destinací, co se udržitelného turismu týče.

Vyšplhejte na dokonalý kužel Mt Pico, nejvyšší hory Portugalska; zahlédněte velryby v potravou oplývajících vodách u Sao Miguel; nebo se vydejte na túru, na kolo či do kaňonu okolo Sao Jorge, což je takové dospělácké dobrodružné hřišťátko velikosti ostrova. Seznam outdoorových aktivit, které se tu dají podnikat, tím zdaleka nekončí.

Na Azory létají přímé lety z Evropy, USA a Kanady a loni začaly z Velké Británie létat levné spoje, což předznamenává, že jejich tajemství možná skončí.

4. Málaga, Španělsko

Málaga

Kouzelný pohled na Málagu (foto Tupungato/iStock, Getty Images)

Pohodová Málaga se chlubí sluncem, plážemi, mořskými plody a historickým centrem plným romantických uliček. Až potud dobré. Ale jedna věc, kterou byste u města, jež je vstupní branou na rezorty poseté Costa del Sol asi nečekali, je prvotřídní kulturní scéna.

V posledních letech toto 3000 let staré přístavní město výrazně investovalo do umění – a výsledek je velkolepý. Relativně novými přírůstky jsou Museo Picasso, kde mají přes 200 děl tohoto malágského rodáka, a Museo Carmen Thyssen odhalující andaluskou krajinu a život. V roce 2015 bude otevřena první mimofrancouzská pobočka Pompidou Centre a v bývalé tabákové továrně také Ruské státní muzeum.

Propojte tradiční kouzlo Málagy – smažené ryby a pivo na pláži, nebo výstup k pevnosti Gibralfaro ze 14. století, odkud je nádherný výhled – s jeho galeriemi a vylepšeným přístavem a dostane se vám opravdu skvělé městské dovolené.

5. Bělehrad, Srbsko

Bělehrad

Pevnost Kalemegdan je uhrančivým pódiem pro letní festivaly (foto Lunja/iStock, Getty Images)

Bělehrad, s elegantní, ale trochu rozpadající se tváří coby odznakem velkoleposti, se v posledních letech začíná prosazovat jako evropská vyhlášená destinace. Zdejší nespoutaný noční život unese srovnání s mnohem slavnějšími (a dražšími) „Béčky“ na západě – Barcelonou a Berlínem. Přidejte vydatnou kuchyni, kvetoucí nabídku hostelů a vylepšené letecké spojení se zbytkem Evropy a máte místo jako stvořené k průzkumům klubové scény.

Během své 2300leté historie byl Bělehrad nespočetněkrát zničen a znovu vystaven, jeho dějiny jsou snem každého historika: pevnost Kalemegdan, kde se v létě koná pár festivalů), Královský palác a hrstka fascinujících muzeí má co nabídnout. Jedinečnou perspektivu nabízí organizované výlety na kajaku, kole nebo do podzemí.

K historickým částem a destinacím „du jour“ patří dlážděný úsek bohémské Skadarlija a kreativní centrum Savamala (koná se tu Mikser Festival). Na podzim by se mělo začít s transformací nábřeží do „dunajského“ stylu – raději byste měli zachytit kus z té atmosféry, než zmizí.

6. Piemont, Itálie

Piedmont

Zvlněná krajina Piemontu je pokrytá vinicemi, vrcholky kopců střeží pohledná města (foto Rostislav Glinsky/Shutterstock)

Všechny novinové titulky asi už zabírá Milán coby hostitel Expo 2015, ale vy se zadívejte k západu, do sousedního regionu Piemont, a zjistíte, že v Turíně se toho dá dělat také spousta. V poslední době město poodhalilo cíp svého posvátného roucha veřejnosti a je na půl cesty k titulu Evropské město sportu. Ve hře jsou nejrůznější akce, od ragbyových zápasů – Itálie hraje se Skotskem 22. 8. – po street golf. Pokud vás více než maratony zajímají mumie, pak vyhlášené Egyptské muzeum je po dokončené pětileté rekonstrukci ještě lepší. Chcete-li změnu, jako ideální se nabízejí vínem porostlé svahy jižního Piemontu. Vezměte auto a prozkoumejte krajinu Langhe, Roero and Monferrato zapsanou v seznamu UNESCO, při projížďce vinařskými městečky Barolo, Barbaresco a La Morra.

7. Baku, Ázerbájdžán

Baku

Panorama Baku zahrnuje ukázky moderní architektury (foto Wilfred Y Wong/Photographer´s Choice RF/Getty Images)

Ačkoli se rozkládá u Kaspického moře mezi Ruskem a Iránem, ázerbájdžánské hlavní město Baku se považuje za součást Evropy… A je to jedno z nejrychleji se měnících urbanistických míst na kontinentu.

Sovětský beton je ve městě rychle nahrazován dubajsko-pařížskou pompézností. K novým architektonickým ikonám patří Kulturní centrum Heydar Aliyev od Zaha Hadida, jehož jakoby tekutá bílá textura je fotogenická ze všech stran. A nad kamenným cimbuřím středověkého Starého města, zapsaného na seznamu UNESCO, se tyčí tři modré mrakodrapy Flame Towers, které díky nápadité světelné show každý večer vypadají, že hoří.

Ázerbájdžán donedávna turisty odrazoval kvůli potížím s vízy a cenám petrolejového průmyslu. Nicméně, v únoru došlo k 35% devalvaci měny a snížení cen. A vzhledem ke konání Evropských her 2015 právě v Baku a v roce 2016 též Baku Grand Prix, je naděje, že se poněkud uvolní předpisy pro získání turistických víz.

8. Amsterdam, Nizozemsko

Amsterdam

Pohled na vědecké centrum NEMO v Amsterdamu (foto Anik Messier/iStock, Getty Images)

Se svými fotogenickými kanály, muzei plnými mistrovských děl, všudypřítomnými cyklostezkami, květinovými trhy, nočním životem, který netřeba představovat, a kosmopolitní kulinářskou scénou (včetně nové jídelní haly v přestavěném tramvajovém depu, kde je nyní kulturní a designový komplex De Hallen, je Amsterdam k návštěvě vhodný naprosto kdykoli.

Ale od 19. do 23. srpna hostí holandské hlavní město Sail Amsterdam, což je přehlídka konající se jednou za pět let, která přiláká stovky tisíc návštěvníků (takže už teď si začněte plánovat cestu). K největším lákadlům celé té obrovské akce – největší v Nizozemsku – patří průjezd dlouhých lodí městem, námořnicky zaměřená představení a koncerty a možnost vstoupit na palubu starých i nových plavidel.

Milovníci moře si mohou také prohlédnout atrakce, jako jsou Het Scheepvaartmuseum (Námořní museum), přímo naproti vědeckého centra NEMO ve tvaru lodi, z jehož střešní terasy-paluby je panoramatický výhled na město.

9. Tromsø, Norsko

Tromso

Krystall plovoucí mezi dvěma fjordy je velkým důvodem k návštěvě arktického hlavního města (foto V. Belov/Shutterstock)

Představte si obrovskou sněhovou vločku pětihvězdičkového hotelu vznášející se u rozeklaného pobřeží u Tromsø. Nyní si představte 86 minimalistických pokojů se skleněnou střechou, takže můžete zírat na polární záři zachumlaní v posteli. Dobrý? To se vsaďte, že jo.

Otevření Krystallu, plovoucího mezi dvěma fjordy, je plánované na Vánoce 2016. Z kombinace představy vodního architekta Koena Olthuisa a Dutch Docklands, společnosti specializující se na plovoucí stavby, vznikl hotel, který hosty ohromí – mísí se zde norská architektura společně s uspořádáním přibližujícím se zemským živlům. Tromsøská hvězda v posledních letech stoupá a otevření Krystallu je takovou třešničkou na dortu.

Co dál? Arktické hlavní město nabízí spousty dobrodružství ve sněhem pokrytých horách a okolní divočině, kde – podle ročního období – můžete chodit na túry, jezdit na kajaku, pozorovat velryby, lyžovat, jezdit na snowmobilu a nebo se psím spřežením. A ať přijedete v zimě nebo v létě, město jen září různými akcemi – od běžeckého maratónu za svitu půlnočního slunce konajícího se v červnu, pro mistrovství sobích závodů při únorovém Sami Week.

10. Porto, Portugalsko

Porto

Porto prožívá své znovuzrození (foto rusm/E+, Getty Images)

Lisabon promine – dnes všichni mluví o severní oduševnělé a zářící sestřičce portugalského hlavního města, která miluje večírky. Získává ocenění na všech frontách coby jedna z nejlepších (a nejlevnějších) evropských destinací. Porto má energii města, které nalezlo své kreativní srdce.

Portské potěšení netkví jen v ochutnávání zlatohnědého moku ve ctihodných sklepích, jako je třeba Taylor's, či procházení se Ribeirou, centrem zapsaném na seznamu UNESCO, kde sladce natřené domy vedou až ke břehům Douro. Pouliční umění dodává středověkým uličkám špetku odvázanosti, s takovými osobnosti jako umělec Hazul Luzah přinášející barvy do ulic, jako je třeba Rua Miguel Bombarda, hipsterské oblasti plné kaváren, butiků a galerií.

Milovníci jídla? I vy budete ve svém živlu. Vyhlášení šéfkuchaři Rui Paula a José Avillez proslavili město v kulinářských kruzích a Mercado do Bolhao z 19. století dostává v roce 2015 tolik potřebné milující péče. Na poklidnou půldenní procházku se vydejte se skvělou společností Taste Porto Food Tours.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší pláže

Další článek

Nejlepší pláže

Související články

Články

Nejlepší místa pro rodiny

Evropa je vyhlášená svými historickými památkami a světovými muzei, ale najdou se tu i lákadla vhodnější pro rodiny. Vyberte to správné místo a potomci propadnou kouzlu toho, co tento kontinent nabízí: pohádkové hrady a zámky nastartují představivost v každém věku; lesy jako z příběhů bratří Grimmů; skryté ostrovy s ozvěnou roztodivných zvuků přírody; pláže s výrazným potenciálem pro písečné stavby... To vše a mnohem více přinášejí tipy našich odborníků, kteří vybrali 10 nejlepších míst pro letošní rodinnou dovolenou v Evropě. 1. Kent, Anglie  Pláž Broadstairs je jedno z mnoha míst v Kentu, které je k rodinám přátelské. (Foto Thierry Levenq / Moment Open / Getty Images) Kent je tzv. „zahradou Anglie“ a v současnosti získává na oblibě. Je totiž plný příležitostí pro cestování časem, které okouzlí zvědavou mladou mysl. Zabalte…

Články

Nejlepší pláže

Evropa je obdařena spoustou krásných pláží, které jsou jak vystřižené z románů, ale co je důležitější, nabízejí se v bezpočtu variant. Od písečných pláží a jiskřivých vod, které by se vyrovnaly Karibiku, po bouřemi tvarované hranice moře – jen málo míst nabízí milovníkům pláží tak úchvatný výběr. Ať už hledáte místo k surfování (nebo kde se to naučit), pláž, která vyhoví celé rodině, náladovou plážičku pro toulky o samotě nebo dokonalé místo, kde stačí jen rozprostřít ručník, najdete ho v našem výběru nejlepších evropských pláží roku 2015. 1. Jaz, Černá Hora Proč hledat jiné místo pro…