Nejlepší atrakce Slovinska od hor po moře

Shutterstock

Kdybyste se snažili umístit nějakou zemi na cestovatelskou mapu do lepší polohy, než má Slovinsko, asi byste se dost zapotili. Tenhle středoevropský stát totiž sídlí v Alpách i na Jadranu zároveň. Pocítíte tady vliv sousedních zemí – tedy Itálie, Rakouska a Chorvatska. A protože Slovinsko není velké, můžete během jedné návštěvy poznat všechny jeho regiony.

Ve Slovinsku si můžete užít spoustu outdoorových aktivit, třeba rafting v peřejích národního parku Triglav © Pecold / Shutterstock

Kdybyste se snažili umístit nějakou zemi na cestovatelskou mapu do lepší polohy, než má Slovinsko, asi byste se dost zapotili. Tenhle středoevropský stát totiž sídlí v Alpách i na Jadranu zároveň. Pocítíte tady vliv sousedních zemí – tedy Itálie, Rakouska a Chorvatska. A protože Slovinsko není velké, můžete během jedné návštěvy poznat všechny jeho regiony.

Ačkoli by vám mohl bohatě stačit každý kout Slovinska, ti, kteří chtějí sbírat zážitky z celé země, se mohou těšit na mnohovrstevnaté potěšení. Světové outdoorové aktivity lze kombinovat se vzrušujícími městskou zábavou. Vinařské výpravy snadno doplníte o poznávání historických památek. Zde máte to nejlepší, co se dá ve Slovinsku zažít.

Vyrazte do Alp po Julské stezce

Pro méně zkušené pěší turisty se mohou zdát alpské túry poněkud extrémní – ale není tomu tak vždy. Slovinsko je rájem milovníků pěší turistiky všech úrovní, od drsných horských výstupů po pohodové procházky svěží přírodou. Zlatou střední cestu představuje téměř 270 kilometrů dlouhá trasa Juliana Trail, která obkružuje národní park Triglav ležící na severozápadě země v Julských Alpách. Připravte si fotoaparáty k zachycení nádherných míst, jako je jezero Bled obklopené horskými vrcholky nebo obrovské alpské jezero Bohinj. Většina ze šestnácti etap trasy je relativně rovinatá (takže kromě batohu, kvalitních bot a dobré nálady nebudete potřebovat žádné další vybavení) a klasifikovaná jako snadná až středně náročná. Nejvyšší nadmořská výška, jíž dosáhnete v průběhu trasy, je zhruba 1300 metrů.

Vyjížďky po řece Lublaňka lemované stromy. Řeka protéká Lublaní © Justin Foulkes / Lonely Planet

Lublaňský ústřední trh

Nekrytá i krytá část lublaňského ústředního trhu není jen místem, kde si nakoupit čerstvé potraviny. Je zároveň živoucím a tlukoucím srdcem slovinské metropole. Rozkládá se u hlavního náměstí pod slavným Trojmostím a na nábřeží řeky Lublaňky (Ljubljanica). Jakmile zde začnete smlouvat s prodejci při nákupu rozličných dobrot, okamžitě zapadnete do běžného života lublaňských obyvatel.
Zařiďte se jako místní a nakupte si tu ryby, maso, ovoce a zeleninu, sýry, oříšky, med či likéry a pak se usaďte do nedaleké kavárny a vychutnávejte si cvrkot města. V pátek tu určitě zůstaňte na jídelní festival Odprta kuhna (Otevřená kuchyně), při kterém desítky restaurací z celé Lublaně postaví stánky, v nichž připravují speciální jídla. Zákazníci pak mohou na vlastní oči i jazyk posoudit, jak se jim to povedlo.

Projděte si Lublaň Josipa Plečnika

Ať už to víte, nebo ne, jedním z důvodů, proč jste se do Lublaně zamilovali na první pohled, je architektonické mistrovství zdejšího rodáka Josipa (Jože) Plečnika, který zde ve dvacátém století navrhl mnoho budov a dalších staveb. Můžete se zúčastnit organizované prohlídky města, zaměřené právě dílo oblíbeného lublaňského rodáka.

Z deseti mistrovských děl, které ve městě stojí, je dobré začít přímo Plečnikovým domem, ve kterém skoro čtyřicet let žil a pracoval. Poté už budete schopni jeho styl během procházky městem rozpoznat. Obzvláštní pozornost si zaslouží stavby pro každodenní využití, na které už jste asi při návštěvě Lublaně narazili, jako je slavné Trojmostí nebo krytá část lublaňského trhu přezdívaná Plečnikova kolonáda.

Cyklista přejíždí visutý most přes řeku Soču – Slovinsko je zkrátka cyklistickým rájem © Saro17 / Getty Images

Na kole s šampiony

Slovinsko se v posledních letech stalo světovou cyklistickou velmocí. Slovinci vyhráli poslední dva ročníky Tour de France, poslední tři ročníky španělské Vuelty a dva ze tří posledních ročníků závodu Okolo Slovinska. Zároveň získali v cyklistice zlatou a bronzovou medaili na letní olympiádě v roce 2020. A není se co divit – zdejší cesty i krajina jsou pro trénink budoucích šampionů dokonalé. Tréninkový terén i kulturu, která k němu patří, můžete poznávat na novém okruhu Slovenia Road Cycling Loop. Vede po klidných asfaltových silnicích, a přestože jej lze absolvovat na libovolném kole, cílí na závodní silniční stroje.

Okruh vede kolem celé země, je dlouhý 1500 km a můžete jej zvládnout během patnácti až dvaceti etap. Ve Slovinsku mají i čtyři regionální okruhy dlouhé asi 270 kilometrů pro ty, kteří chtějí jezdit v určitém terénu nebo absolvovat kratší vzdálenosti. Ať už se vydáte po hlavním okruhu, nebo těch místních, vždycky budete projíždět krásnou krajinou kolem malebných hor, památek nebo míst, jako jsou Bled, Bohinj, Kranjska Gora, Lublaň či Maribor.

Poznejte středověké hrady na východě Slovinska

Jihovýchodní část Slovinska, kudy tečou řeky Sáva a Krka, návštěvníci obvykle opomíjejí, protože většina zajímavostí leží v západní části země. Ti, kdo se nevydají na východ od Lublaně, však dělají velkou chybu. V celé oblasti včetně Posavje, jak Slovinci říkají dolní části údolí Sávy, stojí mnoho středověkých hradů, ke kterým se snadno dostanete autem i na kole.

Hradů je v celé zemi opravdu hodně, v této oblasti jich však najdete desítku na šikovně propojeném území. Za zmínku stojí zejména úsek podél řeky Sávy, který spojuje historické stavby od města Sevnica až po hrad Mokrice u chorvatských hranic. V dobře zachovalém hradě Brežice ze 13. století sídlí Muzeum Posavje, jehož expozice mapují dědictví oblasti od pravěku po moderní dobu.

Ochutnejte nejstarší víno na světě

Staré víno a rekordně staré víno, to jsou dvě různé věci. Chcete-li ochutnat to druhé, vypravte se do Mariboru – tedy druhého největšího slovinského města na severovýchodě země. Vinná réva porůstající fasádu vinařského Domu staré révy je stará více než čtyři století a díky tomu drží zápis v Guinnessově knize rekordů jakožto nejstarší stále plodící vinná réva na světě. Usaďte se na terase domu a ochutnejte tuto prastarou odrůdu červeného vína nebo některé z dalších, jež nabízí místní obchod.

Bělaví průsvitní macaráti jeskynní obývají vody v podzemních jeskyních Slovinska © piranka / Getty Images

Prozkoumejte jeskyně slovinského Krasu

Na povrchu Slovinska je sice zajímavostí víc než dost, pokud se však zemi chcete dostat skutečně pod kůži, musíte také pod její povrch. Příležitost budete mít v jihozápadní oblasti Kras. Ve zdejším vápenci vzniklo mnoho jeskyní, z nichž dvě jsou skutečně výjimečné – Postojna a Škocjan.

Chodby jeskyně Postojna jsou dlouhé skoro 24 kilometrů a čtyři kilometry jejich délky můžete prozkoumat díky prohlídce z paluby vláčku, který začal jezdit v roce 1872. Zdejší velkou zajímavostí jsou endemičtí obojživelníci macaráti jeskynní, kteří žijí v naprosté tmě a místní jim říkají „lidské ryby“ či „dráčci“. Šest kilometrů dlouhá jeskyně Škocjan je zapsaná na Seznamu přírodního dědictví UNESCO a nabízí prohlídku zdejší „Tiché jeskyně“ i „Šeptající jeskyně“ s můstkem, po kterém se amatérští i profesionální speleologové dostanou skoro padesát metrů nad řeku Reka tekoucí pod nimi.

Přes Alpy vlakem

Počátkem dvacátého století byla postavená železnice, která zlepšila spojení severní části Rakouska-Uherska s Jadranem. Zprovozněná byla v roce 1906 a vedla přes slovinské území – a tudíž nevyhnutelně i přes Alpy. Výsledkem je Bohinjská železnice, která patří mezi nejmalebnější v Evropě.

Chcete-li spojit obdivování krajiny, poznávání historie a ekologické cestování, nastupte do vlaku ve městě Bohinjska Bistrica a jeďte jím až do města Nova Gorica na italských hranicích. Cestou projedete nitrem hor díky 6327 metrů dlouhému Bohinjskému tunelu, podél pomalu tekoucí smaragdové řeky Soča a po Stolkanském mostě, který patří se svou délkou 85 metrů k nejdelším kamenným železničním mostům na světě.

Letecký pohled na ústřední náměstí Tartinijev trg v Piranu na jihozápadě Slovinska s Jaderským mořem v pozadí © RossHelen / Shutterstock

Zamiřte na pobřeží

Hodně lidí zapomíná, že Slovinsko má i pobřeží, jehož délka je necelých 50 kilometrů. Ostatní slovinské atrakce jsou jednoduše tak přitažlivé, že pobyt na pobřeží často bývá až závěrečnou odměnou za úspěšný výlet po horách, podél řek, mezi vinicemi a do jeskyní. Až se však konečně rozhodnete k pobřeží vyrazit, zjistíte, že si tu každý najde to své.

Koper, největší sídlo na slovenském pobřeží Jadranu, není jen přístav. Je to skvělé místo, kde zaplout do moře i do historie, například návštěvou Pretoriánského paláce z 15. století. Kousek dál na jihozápad leží ospalejší a často přehlížené městečko Izola, které je ideální pro klidný odpočinek a koupání na krásných místech, jako je pláž Dubrava vzdálená jen třicet minut chůze. Dále na západ leží na poloostrově město Piran, jehož krásně zachovalé centrum postavené v benátském stylu nabízí všechno na jednom místě – historickou atmosféru, pláže i nádherné výhledy. Stačí chvilička na hlavním oválném náměstí Tartinijev trg − se starými kostely, domy i malým a malebným rybářským přístavem −, abyste pochopili, že jste našli přímořský ráj.

Nechte to koňovi v Lipici

V Lipici ležící v oblasti Kras na jihozápadě země se už přes 440 let chovají lipicáni – silní koně, proslulí bílým zbarvením. Po pozemcích zdejšího hřebčína, který se v roce 1996 stal slovinskou národní památkou, se jich potulují asi tři stovky. Projděte si hřebčín a pořiďte si fotografie jednoho z nejstarších koňských plemen v Evropě. Lipicáni jsou přátelští a pobíhají po třech stech hektarech zdejších luk. Během organizované prohlídky navštívíte zdejší muzeum i stáje a pak můžete obdivovat ukázky jezdeckého umění lipicánské školy.

 

Slovinské víno je vyhlášené a vinařský výlet je podnikem, který nesmíte promeškat © zkbld / Getty Images

Ochutnejte víno v oblasti Goriška Brda

V posledních letech získává slovinské víno na věhlasu, což je z velké části zásluha oblasti Goriška Brda. Leží u italských hranic a zdejší vinice porůstají svahy až k obzoru, aby je jen tu a tam přerušila vinařská vesnička. Je tu velký počet vinařství, která můžete navštívit a ochutnat jejich produkci. V oblasti Ceglo leží vinařství Simčič a Movia, která jsou jednak vynikající, jednak významně pomohla Slovinsku vstoupit do vinařského světa. Kousek na sever ve vesnici Dobrovo funguje vinařské družstvo Klet Brda Winery, které sdružuje asi 400 místních rodin. Můžete navštívit zdejší vinné sklepy a ochutnat celou řadu jejich vín.

Zdolejte horu Triglav

Legenda říká, že na vrchol Triglavu musí vystoupit každý správný Slovinec. Nejvyšší hora země i Julských Alp, která se tyčí na severozápadě země v národním parku Triglav, má výšku 2864 metrů. Abyste se dostali na vrchol, nemusíte být zkušeným horolezcem. Pokud však chcete vyzkoušet některou ze zdejších ferrat, budete potřebovat helmu a horolezecký postroj. Na výstup si dopřejte dva dny, abyste si ve svém „základním táboře“ řádně odpočinuli, než se druhý den vydáte na celodenní výstup.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Slovinska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Slovinsko. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

New York City

Další článek

Nejlepší americké destinace v evropském duchu

Související články

Články

Gurmánské zážitky v Istrii, gastronomickém ráji Chorvatska

Region Istrie nabízí jedny z nejlepších gurmánských zážitků v Chorvatsku – od jídel z čerstvých mořských plodů přes lov lanýžů až po ochutnávky nejkvalitnějších extra panenských olivových olejů, vín a likérů. Istrijský poloostrov, ležící na severním konci chorvatského pobřeží, se dělí do dvou odlišných částí: Modrá Istrie s křišťálovým pobřežím a Zelená Istrie se svěží zelenou krajinou. Na svazích ležící Motovun je lemován vinicemi © Vera Kailova / Shutterstock Díky zvlněným kopcům a údolím,…

Články

7 nejúchvatnějších míst ve slovinských horách

Pokud se chystáte do Slovinska, určitě budou jedním z vašich cílů hory. Celý severní pás Slovinska pokrývají horské masivy, které jsou právem stále oblíbenějším místem, kde si užít aktivní dovolenou. Skalnaté hřebeny Alp, horská jezera a vodopády, zelené pastviny, malebná údolí i divoká voda – to všechno tu máte šanci objevit. Dolina Triglavských jezer nad Bohinjským jezerem je jeden z nejkrásnějších turistických zážitků. Foto: Jure Oblak, Turizem Bohinj Nejvyšší a také nejnavštěvovanější slovinské pohoří najdete v koutě na úplném severozápadě země. Jsou to Julské Alpy, které pokrývá Triglavský národní park a vysoko…

Články

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech. Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno…

Články

Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

Slovinsko v posledních letech objevuje čím dál víc cestovatelů. Proč byste měli taky a proč je tahle malá zemička v podstatě synonymem pro perfektní evropský roadtrip? Pojeďte to zjistit. Jednou z jeho největších výhod je, že je od České republiky kousek, takže se o cestě nemusíte ani moc rozhodovat, prostě nastartujete auto a za pár hodin jste tam. Druhý důvod je, že je to opravdu krásná země, která vám nabídne hory, jezera, hrady, jeskyně, ale i moře a krásná města. Navíc vás tu potěší…