Nejlepší americké destinace v evropském duchu

Shutterstock

V dobách před Covidem vyrážely v létě do Evropy přes čtyři miliony Američanů. Ti by se možná příště místo cesty za Velkou louži mohli rozhlédnout, jaké alternativy v evropském stylu mají na vlastním dvorečku. A my se můžeme poučit také!

Destinace jako New Orleans doplňují evropský styl jedinečnými americkými chutěmi ©GTS Productions/Shutterstock


V současné době mohou občané ČR cestovat do USA bez omezení, vždy je však důležité získat aktuální informace – najdete je například na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR (www.mzv.cz). 
Nikdo jistě nepochybuje o tom, že Spojené státy jsou velmi rozmanité. Ať jde o město, jež vystavěli evropští vládci, nebo krajinu, která nápadně připomíná Starý svět, při návštěvě těchto amerických destinací si budete připadat, jako byste dlouhou zaoceánskou cestu vůbec neabsolvovali a náhle se ocitli prakticky za humny. 

Leavenworthské bavorské vesnici tvoří pozadí v alpském duchu Kaskádové pohoří ©Connie Coleman/Getty Images

 

1. Leavenworth, Washington – podobný německému Bavorsku

Pivo je bavorské. Hrázděné budovy jsou Bavorské. Dokonce i sezonní oslavy, jako je Oktoberfest, jsou bavorské. Jediné, co není v Leavenworthu ve státu Washington bavorské, je jeho poloha – jakkoli zasněžené vrcholy Kaskádového pohoří obklopující městečko nápadně připomínají bavorské německé Alpy. 
Tato imitace je záměrná. V šedesátých letech 20. století se po dlouhém období hospodářské nejistoty Leavenworth rozhodl stát turistickým lákadlem. Nápovědu dala sama příroda a celá obec se podílela na přestavbě i výstavbě podle vzoru horských vesnic, jaké najdete u Mnichova. Plán vyšel. Dnes láká Leavenworth miliony návštěvníků, kteří chtějí ochutnat trochu kýčovitou porci německého života nebo hledají vhodnou základnu k průzkumům Wenatcheejského národního lesa.

Pobřeží u dálnice Hwy 1 nedaleko oblasti Big Sur ©Kan Khampanya /500px

 

2. Kalifornská dálnice na tichomořském pobřeží – podobná chorvatskému pobřeží v Dalmácii

Od lesů sekvojovců u Mendocina k sluncem laskaným pískům pod Los Angeles se kalifornská tichomořská dálnice – známá také jako Highway 1 – klikatí přes malé plážové obce a podél efektních útesů, jimž se vyrovnají pouze útesy na chorvatském pobřeží Dalmácie mezi Dubrovníkem a Splitem. 
Tento mimořádný silniční výlet se odvíjí jako pohádka. Drsné pobřeží a turistické stezky Big Sur ustupují před obcí San Simeon, nad níž se z letního oceánského oparu jako přelud vynořuje Hearstův hrad. Sídlu ve středomořském historizujícím slohu se říká rovněž La Cuesta Encantada („Zakletý vrch“) a je ztělesněním iberské velkoleposti. Za další architekturou ve španělském duchu zamiřte na jih do staré misie Santa Barbara, což je památka z 18. století, vyvolávající představu starověké římské říše. Jakkoli jsou tyto architektonické památky vzrušující, nezapomeňte se dívat na cestu – nejlepší výhledy na tichomořské dálnici jsou ty z předního okénka. 

Sídlo Breakers v Newportu na Rhode Islandu postavil Cornelius Vanderbilt ©bodhichita/Shutterstock

 

3. Newport, Rhode Island – připomíná Francouzskou riviéru

Nejluxusnější letní útočiště na Rhode Islandu se pyšní takovou dávkou půvabů pozlaceného věku, že by i Ludvík XIV. mohl závidět. V padesátých letech 19. století si američtí obchodní magnáti začali v Newportu budovat honosné „letní chaty“, inspirované neoklasicistními sídly, italskými renesančními vilami a alžbětinskými panstvími, které bohatí stavitelé nepochybně žádostivě okukovali při svých cestách po Evropě. Dnes působí Bellevue Avenue – ulice, v níž si elita prázdninové domy postavila – jako americká odpověď na Versailles. 
Starosvětský přepych však není jediná věc, nad kterou v Newportu užasnete. Tato destinace v Nové Anglii má na útesech přímořskou promenádu, připomínající Francouzskou riviéru, a tak velkou flotilu moderních jachet, že by zahanbila i Cannes. Není divu, že bohatí a slavní toto přímořské přístavní město nikdy neopustili − abyste se dostali někam, kde je to alespoň z poloviny tak přepychové, museli byste se vydat do Francie. 

Španělská novorenesanční architektura ve Flagler College ©Sean Pavone/Shutterstock

 

4. St. Augustine, Florida – podobný Španělsku

St. Augustine se honosí tím, že je nejstarším stále osídleným americkým městem založeným Evropany. Přímořské město, o jehož vznik se zasloužili španělští osadníci v roce 1565, stále nese pečeť císařského rodu. Ať už jde o španělskou novorenesanční architekturu pozlaceného věku pro železničního magnáta Henryho Flaglera, španělské koloniální stavby z počátku 18. století, nebo Castillo San Marcos – pevnost ze 17. století shlížející na oceán –, velká část St. Augustine vypadá jako historické centrum středomořské metropole. Zájemcům o cestování v čase nabízí Koloniální čtvrť poutavý pohled na život v bývalé španělské kolonii, doplněný o množství tematických ukázek, které by se neztratily ani v Disney Worldu. 

Plavec v teplých pramenech v Ouray ©Chip Kalback/Lonely Planet

 

5. Ouray, Colorado – podobné Švýcarsku

Pokud vám v Ouray nevyrazí dech nabídka outdoorových dobrodružství, jistě se to podaří zdejší nadmořské výšce (2 438 m), což je přesně důvod, proč město místní nazývají americkým Švýcarskem. Pohoří San Juan, které lemuje říční údolí, se tyčí k nebi stejně jako Matterhorn, voda z geotermálních pramenů Ouray Hot Springs je bohatá na minerály a léčivá stejně jako vody v okolí Svatého Mořice a díky sezonním aktivitám, jako je pěší turistika či lezení v ledu, tu schází jediná švýcarská ikona: Heidi, děvčátko z hor, pasoucí kozy na svazích. 

Vinice a vinařství v Sonomě přinášejí ochutnávku Evropy ©Sherri R. Camp/Shutterstock

 

6. Sonoma County, Kalifornie – podobné italskému Toskánsku

V Toskánsku vede cesta k srdci poutníků přes jejich chuťové buňky. Italský venkov, plný vinařství, trvale udržitelných farem a agroturistických základen, láká do krajiny zvlněných zelených kopců už celá staletí labužníky, kteří se nechávají opájet nejen zdejším mokem, ale také krásou. 
Vinařské odvětví v severní Kalifornii je staré jen pár desítek let, ale okres Sonoma si pro své podobně bukolické okolí přizpůsobil to nejlepší z Toskánska. Díky více než 400 vinařství a stále rostoucímu počtu rodinných farem, které nabízejí prohlídky, kurzy a prázdninové pobyty, stačí Američanům za italskou chutí s americkou atmosférou dojet hodinu cesty na sever od San Francisca. Nezapomeňte navštívit první špičkové vinařství v oblasti, Buena Vista, kalifornskou historickou památku, založenou v roce 1857. 

Dvoučlenná kapela hrající na rohu ve Francouzské čtvrti ©Kris Davidson/Lonely Planet

 

7. New Orleans, Louisiana – podobný Francii a Španělsku

Mezi 17. a počátkem 19. století ovládali nejznámější louisianské přístavní město střídavě francouzští a španělští vládci, což zanechalo v kulturním dědictví města nesmazatelnou stopu. Až se zakousnete do beignetek v nekryté tržnici v evropském duchu ve Francouzské čtvrti a budete obdivovat železné krajkoví balkonů, které zdobí zdejší typické domy a jsou inspirované španělskou architekturou, bude vám New Orleans možná připadat jako kopie zemí, které tuto oblast kolonizovaly první. Při bližším ohledání však není tak snadné město, jemuž se říká Big Easy, zařadit. Od epikurejských zvláštností, jako je jambalaya, po hudební styly, jako je jazz, je New Orleans kulturní tavicí tyglík s tolika cajunskými, kreolskými a indiánskými vlivy, že jeho živý duch působí jako země sama o sobě.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se New Yorku? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet New York. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší atrakce Slovinska od hor po moře

Další článek

15 nejlepších věcí v Bristolu – od Banksyho po mosty

Související články

Články

Panamerická dálnice - nejlepší světový road trip

Řídit z Aljašky  až do špičky Argentiny je nezapomenutelný zážitek ©Thiagofav/Getty Images   Zeptejte se přátel, jaká je jejich představa o skvělém výletu a dostanete hned několik báječných nápadů: projet v létě jih Francie v kabrioletu, africké safari v džípu nebo Route 66 z Chicaga do Los…

Články

7 legendárních amerických restaurací, které dýchají historií

Město a jeho charakter může promlouvat skrze mnohé počínaje muzei, architektonickými památkami, veřejnými parky až po historické domy. Ledacos nám však o jeho povaze můžou vypovědět také restaurace a stravovací návyky, zejména pokud se jedná o velmi stará lokální pohostinství. Přinášíme vám výběr legendárních restaurací napříč oběma americkými pobřežími, které společně s každým jídlem servírují i vydatnou porci historie daného místa. 1. Antoine’s – New Orleans, Louisiana  Město a jeho charakter může promlouvat skrze mnohé počínaje muzei, architektonickými památkami, veřejnými parky až po historické domy. Ledacos nám však o jeho povaze můžou vypovědět také restaurace a stravovací návyky, zejména pokud se jedná o velmi stará lokální…

Články

Roadtrip s dětmi po americkém Středozápadě

Illinois, Iowa, Nebraska, Kansas, Missouri. Názvy těch států jste nejspíš slyšeli, ale to je asi tak všechno. Nikdy by vás nenapadlo jet tam na dovolenou. Stejně jako většinu obyvatel téhle planety. Když jsme našim americkým kamarádům řekli, kam se chystáme, ťukali si na čelo. Co tam jako budeme dělat, vždyť tam jsou jen pláně plné krav a kukuřice? Proč my, lidi z překrásné Evropy, chceme jet zrovna sem? O popularitě států amerického Středozápadu svědčí i fakt, že když jsem si chtěla koupit detailnějšího průvodce, dobře jsem nepořídila. Jezero Ogallala, Nebraska Pro začátek bude asi na místě říct, proč jsme se sem vlastně vydali. Inu, dostali jsme pozvánku na svatbu kamarádky, která se konala v Coloradu, a po dlouhých úvahách jsme se rozhodli, že pojedeme celá rodina, tedy dva dospělí a dvě malé děti, toho času tři roky a rok…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…