Nejkrásnější místa na Havajském ostrově – Oahu

Havaj je známá svou nádhernou přírodou, kterou oceňují nejen turisté ze všech koutů světa, ale například i filmaři a fotografové. Na spoustě místech, které jsme i my jako turisté navštívili, byl nějaký ten filmový nebo seriálový záběr pořízen. Pojďme se tedy společně podívat na krásná zákoutí jednoho z Havajských ostrovů - Oahu, které si musíte prostě zamilovat.

Honolulu

Musíme začít jak jinak, než hlavním městem, které leží právě na ostrově Oahu. Honolulu do překladu znamená „Chráněná zátoka“, nebo také „Křižovatka Pacifiku“. Honolulu je plné obchůdků se suvenýry, restaurací a luxusních hotelů vystavěných u pláží, kde se ceny ubytování za noc pohybují v tisíci korunách. 

Waikiki beach

Ať neodcházíme od hlavního města příliš daleko, musíme zmínit světoznámou pláž, Waikiki beach. Pokud na Oahu zamíříte, nejspíše zakotvíte právě na této pláži, což je za nás velká škoda. Určitě doporučujeme se na nejslavnější pláž Havaje podívat, ale myslíme si, že Oahu může nabídnout mnohem krásnější a méně frekventovanější pláže. Nicméně u Waikiki pláže najdete skvělé zázemí – toalety, restaurace, parkování zdarma! Všude kolem pláže je spousta surfařů, kteří čekají na své vlny a přebývají ve Volkswagen dodávkách, které jsou typické pro hnutí hippies. Tito havajští obyvatelé si vydělávají tím, že Waikiki a dalších větších plážích nabízí lekce surfování, takže pokud vás tento sport láká zkusit, využijte možnosti učit se od nejlepších, přeci jen surfování a Havaj – to jde ruku v ruce. 

Kam tedy na pláž? 

My navštívily ostrov Oahu v srpnu a měly jsme velký problém s medúzami. Naše první cesta k vodě skončila tím, že nás medúzy požahaly natolik, že nám na těle zůstaly jizvy. Od místních lidí jsme si tedy začaly zjišťovat, kam na pláže můžeme a kam ne. Většina lidí, když se řekne Havaj, tak vidí žraloky, ovšem narazit na Havaji na medúzy je mnohem pravděpodobnější varianta. Domorodci nám také poradili, že na požahání od medúz skvěle funguje ocet, a je to tak! Bolest velmi rychle ustoupila. Na Havaji jsou medúzy poměrně dost častým problémem, takže se opravdu předem ujistěte, zda je ve vodě bezpečno. Nám se velmi osvědčila Electric beach, která byla téměř prázdná a byly tam k vidění krásné korály. Nejhezčí pláží za nás byla Kailua beach s krásným bílým pískem a palmami. 

Příroda

Právě příroda je ten hlavní důvod, proč je Havaj tolik oblíbená. Ostrov Oahu nabízí tolik možností, kam jít a co vidět, že ani při měsíčním pobytu, nemáte šanci vidět a navštívit vše. 

Ho´omaluhia Botanical Garden

Jedním z nejkrásnějších míst celého ostrova je Ho’omaluhia Botanical Garden, ale vůbec si nepředstavujte botanickou zahradu, tak jak ji znáte z Česka. Žádné skleníky s pár kytkami. Ne. Ho´omaluhia je obrovský deštný prales, kde je jedna vyasfaltovaná cesta s pár odpočívadly, od kterých vedou pěší stezky. Do této „botanické zahrady“ se vyplatí jet autem, abyste se po ní mohli dobře pohybovat, neboť je opravdu velmi rozlehlá. V „botanické“ bylo obrovské jezero, krásné hory, palmy a všude kolem vás zeleň. Vstupné se v zahradě neplatí a menší zajímavost na závěr – v Ho’omaluhia Botanical Garden byly pořízeny záběry do filmu Jurský park. 

Byodo–In Temple

Jde o Buddhistický chrám, který je replikou chrámu Japonského Kyota. Na začátku jsme zmiňovaly, že Oahu je rájem pro filmaře. Okolí tohoto chrámu můžete vidět v jednom z dílu seriálu „Ztraceni“. Do areálu se platí menší vstupné, které slouží na opravy a údržbu prostor. Uvidíte zde spoustu květin, jezero, různé druhy ryb a především pak rozlehlý chrám, který můžete navštívit. 

Hanauma Bay

Pokud jste blázni do šnorchlování jako my a chcete vidět spoustu barevných rybiček, které nedokážete ani pojmenovat, tak si tuto zátoku hoďte rozhodně do itineráře. Uvidíte nejen ryby, korály a mořské želvy, ale občas také lachtany. No a potom jsou tam také živočichové, které moc potkat nechcete, jako třeba muréna, nebo medúza. Do Hanauma Bay vyražte co nejdříve ráno, parkovacích míst je kolem zátoky nedostatek a čím později přijedete, tím dále budete parkovat. Občas jde i o kilometrové vzdálenosti. Do zátoky je nutné zaplatit menší vstupné a je důrazně zakázáno odnášet jakékoliv suvenýry ve formě korálů, kamínků apod.  

Diamond Head

Diamond Head je takovou dominantou Oahu, jde o vyhaslou sopku, která se nachází v podstatě v centru hlavního města Honolulu. Dnes ze sopky zbyl pouze kráter, který je v průměru větší než 1 km. Na sopku můžete vylézt po vydlážděných stezkách, nejde o nijak zvlášť náročnou túru, ale přeci jen vynechte polední období, kdy je největší vedro.  

Makapu´u Point Lighthouse Trail

Celý ostrov je pokrytý stezkami a traily, na které se můžete vydat a my si absolutně zamilovaly tento. Je na samotném okraji ostrova a jeho výšlap taktéž není nijak zvlášť náročný. Cesta vede po krásných stezkách, občas můžete sami na vlastní pěst odbočit mimo stezky probádat okolí po kamenech. No musíte posoudit sami, stojí ten krásný výhled za trochu té námahy při zdolávání kopců? 

Doufáme, že jsme Vás pořádně inspirovaly a až situace trošku dovolí, tak sbalíte batoh a vyrazíte na cestu. Pro nás byl ostrov Oahu jedním z nejkrásnějších míst, které jsme doposud navštívily. Nejen kvůli flóře, nebo fauně, ale také kvůli mentalitě místních obyvatel, která nás naprosto okouzlila. Jedná se o členský stát USA, ale na Havaji zůstalo vše původní – názvy ulic, měst, květinové věnce, nádherné parky, farmářské trhy.
Aloha!

Autorky textu a fotografií — Denisa Zmeškalová & Karolína Kilhofová o sobě: „Jsme studentky sociální práce, cestovatelky, přednášející na cestovatelských festivalech a dalších místech. Vzhledem k našemu oboru vzdělávání se v zahraničí zaměřujeme na sociální situaci obyvatel a místní kulturu. Pravidelně cestujeme od svých 18 let a snažíme se k cestování motivovat především mladé lidi, kteří nemají dostatek odvahy, či financí. Sledujte nás na Blogu a IG.» 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká Republika.

Napsal: Karolina Kilhofova

Předchozí článek

Mauricius se připracuje na otevření. Které jsou nejlepší pláže?

Další článek

České vesnice v rumunském Banátu - aneb vítej zpět v čase

Související články

Články

Havaj: jaký ostrov zvolit napoprvé

Máte v plánu vyrazit na Havajské ostrovy, ale nemáte ponětí, kde začít? Váháte, jestli vybrat jeden z ostrovů, nebo obrazit všechny? Ať už na Havaji vyrazíte kamkoliv, čekají vás fantastické pláže, přátelské tváře, dobré jídlo. Ale každý ostrov má své specifické kouzlo. O´ahu je nabitý energií, Maui je tím nejlepším pro plážové povaleče, Kaua´i uchvátí tyčícími se útesy na břehu moře, nejmladší Big Island zase ohromí krajinou vytvořenou…

Články

Havaj dnes nabízí více než kdykoli předtím

Havajské pláže netřeba představovat, ale toto souostroví oslovuje také milovníky dobrého jídla, historie a dobrodružství. Hawaii Regional Cuisine, kulinářské hnutí, které vzniklo už v devadesátých letech, tu jede na plné obrátky. Ostrované se připravují na 75. výročí útoku na Pearl Harbor a sté výročí založení dvou nejvýznamnějších zajímavostí ostrovů – národních parků Haleakalā National Park a Hawai’i Volcanoes National Park. Tyto významné momenty v dějinách souostroví bude provázet řada zajímavých akcí a výstav. Zlaté písečné pláže, smaragdové vrcholky hor a uvolněná, pohodová atmosféra – Havaj je jako ráj na zemi. Dříve sem lidé jezdili hlavně kvůli opalování a surfování na báječných vlnách, ale dnes sem přijíždějí také za vynikajícím jídlem, historií a dobrodružstvím. Kulinářské hnutí Hawaii Regional Cuisine,…

Články

Historická Havaj - objevte příběhy ostrovů Molokai a Lanai

Málo míst na Havaji je nedotčených a mezi tyto výjimky patří sourozenecké ostrovy Molokai a Lanai. Zřídka byste tu narazili na výškové budovy, nákupní centra a přeplněné pláže jako na ostatních ostrovech. Místo toho se tu můžete zaposlouchat do bájných příběhů z historie ostrova. Návštěvou těchto ostrovů totiž vykročíte do minulosti Havaje. Dozvíte se příběh velké tsunami, která navždy změnila údolí, také o historii vyhnanství nebo se vám otevřou příběhy o bohaté tradici kovbojské kultury na ostrovech. Pohled na Mléčnou dráhu z Molokai je připomínkou mnoha příběhů ostrova.…

Články

Fotobonboniéra - Havaj

Havajské ostrovy lákají velké množství turistů, a to nejen k odpočinku na překrásných plážích. Příroda zde ukazuje v plné síle svoji neuvěřitelnou krásu a rozmanitost. Tak si na chvilku udělejte „havaj“ a nechte se inspirovat . Světoznámá Waikiki beach v hlavním městě Honolulu je od rána do noci centrem společenského života místních Havajců i turistů. Najdete tady mnoho možností, jak se pobavit. Můžete využít služeb některé z mnoha surfařských škol a potrénovat se v brázdění vln, nebo jen tak lenošit v písku a sledovat typickou…