Nejkrásnější evropské knihovny

LP

Knihovny v sobě mají zvláštní kouzlo nabízející klid a vědomosti všem, kteří je navštíví.

Knihovna v dublinské Trinity College v Irsku je jednou z mnoha ohromujících evropských knihoven.© Lukas Bischoff / Getty Images

Mohou to být historické památky, které přetrvávají jako hrdé relikvie minulosti, nebo elegantní moderní sochy s ohromujícími architektonickými detaily, které potěší vaše oko. Na to vše jsme mysleli při, ne vždy jednoduchém, vybírání nejúžasnějších knihoven v celé Evropě.

Knihovna vídeňské Univerzity ekonomie a podnikání. © Andrew Michael / Education Images / Universal Images Group via Getty Images

Wirtschaftsuniversität Bibliothek in Vienna, Austria
Knihovna Obchodní Univerzity, Vídeň, Rakousko

Mnoho lidí zná nádhernou Národní knihovnu v rakouské Vídni, jež je známá díky ohromujícím barokním detailům a nádherným místnostem. Avšak cestovatelé, kteří vyhledávají modernější umění, musí vidět knihovnu Vysoké školy ekonomie a obchodu. Některé části knihovny pocházejí z roku 1898, aktuální podoba budovy je pak dílem architektonické kanceláře Zaha Hadid, jež knihovnu po požáru v roce 2005 zrekonstruovala. Inspirativní interiér plný křivek, jež se zdají být v pohybu, a jasného osvětlení, budí dojem stavby z jiné planety. Pyšní se také titulem největší knihovna v německy mluvících zemích.

Královská knihovna v Kodani je známá jako „Černý diamant“.  © Johner Images

Royal Library in Copenhagen, Denmark
Královská knihovna v Kodani, Dánsko

Královská knihovna v historickém centru Kodaně s výhledem na úžinu Øresund, známá také jako „Černý diamant“, je skutečným neomoderním klenotem. Postavena byla v roce 1999 jako rozšíření staré knihovny a je jednou z nejvýznamnějších budov ve městě. Černá kostka je zvenčí fascinující svými nadpozemskými liniemi, lesklou černou žulou a skleněným povrchem, zatímco uvnitř má zaoblené tvary a velkorysé prostory s eskalátory.
K sedmi podlažím uvnitř je zde navíc terasa, která pojme velké davy na akcích jako jsou koncerty a divadelní hry. Budova slouží především jako knihovna, najdete tu ale i Národní muzeum fotografie, knihkupectví, kavárnu a restauraci. Knihovna pořádá také komentované prohlídky pro veřejnost.
Mohlo by se vám také líbit:  Navštivte okouzlující pouliční knihovnu v bulharské Varně.

Fasáda budovy je pokryta živými rostlinami © Meißner / ullstein bild via Getty Images

Warsaw University Library in Poland
Varšavká Univerzitní knihovna, Polsko

Nová budova Univerzitní knihovny ve Varšavě v Polsku, nacházející se v centru města, byla slavnostně otevřena v roce 1999, původní knihovna však pochází již z roku 1816. Bez pochyb moderní a barevná nová knihovna má také terasu se čtyřmi různými zahradami. Vchod do knihovny je zdoben bloky se spisy v různých jazycích, včetně textů Platóna ve starověké řečtině a dalších ve starověké polštině. Krása stavby již vysloužila knihovně řadu ocenění. Celá vnější struktura je měděná a budova podobná zelenému skleníku je pokryta rostlinami, které stoupají po fasádě směrem ke střešní zahradě.

Noční Zvonice sv. Marka a Národní knihovna Marciana. © Gu

Biblioteca Nazionale Marciana in Venice, Italy
Národní knihovna Marciana, Benátky, Itálie

V Benátkách se nachází jedna z největších a nejprestižnějších italských knihoven. Knihovna Marciana vlastní jednu z nejdůležitějších sbírek řeckých, latinských a asijských rukopisů na světě. Nachází se vedle Náměstí sv. Marka a byla dokončena koncem roku 1500. Budova, kterou navrhl Jacopo Sansovino, má elegantní a poněkud neobvyklý styl na dobu, ve které byla postavena. Ke kráse jejích interiéru přispělo mnoho umělců, včetně nejvýznamějších malířů té doby – například Titian a Tintoretto.

Interiér knihovny John Rylands © Michael Barrow Photography

John Rylands Library in Manchester, United Kingdom
Knihovna John Rylands, Manchester, Spojené Království

Knihovna v Manchesteru je srdcem největší britské univerzity, která každoročně přivítá přes tři miliony studentů, výzkumných pracovníků a návštěvníků. Na památku svého zesnulého manžela ji založila Enriqueta Rylands. Neogotickou stavbu, jejíž stavba trvala 10 let, navrhl v roce 1889 architekt Basil Champneys. Knihovna se nachází na Deansgate v srdci Manchesteru a najdete v ní rozsáhlý katalog knih včetně mnoha speciálních sbírek. Čítárna s vysokými sloupy a klenutým stropem vyplněným složitými dekoracemi, poskytuje při návštěvě této vskutku ikonické budovy perfektní fotografické pozadí.

Stiftsbibliothek Admont v Rakousku je největší klášterní knihovnou na světě. ©Imagno via Getty Images

Stiftsbibliothek Admont in Austria
Stiftsbibliothek Admont, Rakousko

Přímo v centru Rakouska, ve městě Admont, leží největší klášterní knihovna na světě. Budova v barokním stylu byla dokončena v roce 1776 a najdete v ní různé umělecké prvky včetně soch a zlatých dekorací. Sedm stropních fresek, jež v letních měsících roku 1775 a 1776  namaloval tehdy 80letý Bartolomeo Altomonte (1694-1783), bylo inspirováno „duchem osvícenství“. Obzvláště krásné jsou čtyři bronzové sochy představující smrt, vzkříšení, peklo a ráj, jež stojí v rozích hlavní haly.

Moderní stylový exteriér Oodi v Helsinkách © Kuvio

Central Library Oodi in Helsinki, Finland
Centrální knihovna Oodi, Helsinki, Finsko

Zcela nová Centrální knihovna Oodi v Helsinkách, která byla slavnostně otevřena na konci roku 2018, je jednou z 37 poboček Městské knihovny Helsinky a je součástí sítě knihoven Helmet. Futuristická architektura ji vykresluje jako něco víc než jen knihovnu, která z některých úhlů pohledu vypadá jako soubor vln, z jiných jako loď. Třípodlažní stavba, jež je ekologicky udržitelná, je postavena ze skla a dřeva a je mistrovským dílem finské architektury. Můžete zde studovat, pracovat, potkávat se s přáteli a organizovat akce.

Národní knihovna České republiky, Klementinum, Praha

Psát o nejkrásnějších evropských knihovnách a nezmínit tu naši, která jim může směle konkurovat, by jistě byla škoda. Barokní knihovna Klemetinum byla otevřena roku 1722 jako součást jezuitské univerzity. Nádherná knihovna, obsahující na 20 000 svazků knih včetně unikátních děl světového významu, je zdobena freskami známých malířů své doby a nepřehlédnutelné jsou také velké glóby a astronomické hodiny rozmístěné po celé hale knihovny. Kromě běžných návštěvnických prohlídek je možné zažít knihovnu při soukromém romantickém večeru nebo zde uspořádat menší firemní akce.

Zaujaly Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

LP Magazine 06/2021

Další článek

11 nejlepších kanadských trekových tras

Související články

Články

Největší skvosty světové architektury

Když cestujeme, často to bývá kvůli tomu, abychom viděli nějakou stavbu - Taj Mahal, Šikmou věž v Pise, Eiffelovku... S oblibou pak vyfotíme sami sebe před danou budovou a - řekněme si to upřímně – s radostí si návštěvu tohoto místa "odškrtneme" ze seznamu svých turistických cílů. Ale proč? Protože stavby jsou nekonečně fascinujícími objekty krásy, symboly své doby a znaky lidského úsilí. Vezme vás na ohromující cestu po originálních a nádherných stavbách světa. Je to výběr pokrývající širokou škálu od klasických, historických "must-see" lokalit, po zázraky moderní architektury. Obsahuje přesně to, co světoznámý architekt Frank Lloyd Wright nazval "matkou umění" a „duší civilizace“. Petra,…

Články

Dubaj – město s extrémními „NEJ“

Pořád se o ní mluví a všichni ji chtějí vidět na vlastní oči. Jaká je Dubaj – arabská metropole se západním šmrncem? Jaké je velkoměsto na pobřeží Perského zálivu, které během posledních padesáti let takřka vyrostlo na poušti, a to do závratných výšek? Bezesporu je to město extrémních „nej“. Jaká to jsou? Pojďme si je představit. 1. Burj Khalifa– nejvyšší budova světa Dubajská Burj Khalifa je se svou výškou 828 m od roku 2008 nejvyšší budovou světa. Má celkem 163 nadzemních pater, nejvíce na světě. Chlubí se také nejvýše položeným obývaným patrem, nejvýše položenou vyhlídkovou terasou, restaurací, mešitou i nejrychlejšími…

Články

Velká tour po architektonických skvostech světa

Často cestujeme proto, abychom viděli slavné stavby – Tádž Mahal, Šikmou věž v Pise, Eiffelovu věž. Pak se před nimi fotografujeme, jako bychom chtěli mít důkaz, že jsme se dotkli jejich stínu. Ale proč, vlastně? Protože budovy jsou nesmírně zajímavé: krásné památky, které jsou symboly své doby a lidského snažení. Náš výběr zahrnuje vše – od neopominutelné klasiky až po současné moderní zázraky. Zde je malá ochutnávka toho, co nejslavnější světový architekt Frank Lloyd Wright kdysi popsal jako „matka umění“.      Bez ohledu na to, že je notoricky známá z mnoha filmů a obrázků, nepřestává skalní město…

Články

Bary v Barceloně: našli jsme ty nejlepší

Barcelona je skvělé město pro návštěvu barů. Máte chuť na pivko v kouzelném lesíku obklopeném lesními vílami, nebo vprostřed týdne na karaoke, na které dohlíží z obrázků Panna Marie, nebo vaši představu o snídani šampionů naplňuje růžové víno a klobásky? Máme pro vás dobré zprávy. V Barceloně najdete toto všechno a k tomu i tradičnější nabídku podniků, kterou očekáváte od města této velikosti. Pár věcí, které byste měli mít na paměti: pokud vyrazíte hodně před 21.30, budete pít sami. A účtování? Španělskou zvláštností je systém pintxo (tapas – jednohubky spíchnuté párátky) v barech, kdy si berete jednohubky podle chuti, ale párátka si necháváte na talířku a na konci jsou vám sečtena a naúčtována.…