Nejhorší cestovatelské rady na světě

©

Poučte se z chyb druhých prostudováním našeho výběru deseti klasických i novodobých příkladů opravdu špatných cestovatelských rad.

„Neutrácejte peníze za balenou vodu! Piju vodu z kohoutku a je mi dobře,“ chlubil se jeden z hotelových hostů v Káthmandú. Viděli jsme ho znova až po třech dnech a vypadal, že je tak o 3 kila lehčí.

„Před příjezdem na místo si nikdy nerezervuju pokoj. Je lepší nejdříve zajít do všech hostelů, pak se rozhodnout,“ sebejistě vás informoval kolega-cestovatel během toho, co deset minut děláte online rezervaci. On strávil čtyři hodiny couráním po ulicích a hledáním poslední volné postele v Barceloně, všechny věci tahal s sebou a utratil nějaká eura za veřejnou dopravu, mezitím co vy jste se nahlásili v hotelu, zašli do muzea, dali si oběd a možná si i zdřímnuli.

„Francouzi jsou velmi hrubí a Britové všichni velice zdvořilí,“ tvrdila vaše tetička, která nikdy nebyla v zahraničí.

Výše uvedené cestovatelské rady jsou pochybné už na první pohled. Alespoň pro většinu lidí. O ostatních špatných radách je třeba trochu zapřemýšlet, nebo možná udělat drahé a bolestné chyby, než přijdete na to, že jsou k ničemu. (Do záznamu: dokonce i v několika málo pochybných zemích je kohoutková voda celkem dobrá.)

1. Ženy by nikdy neměly cestovat samy

Jedno z nejdiskutovanějších tvrzení v cestovatelském fóru. Odpověď je, přirozeně, „jak se to vezme“. Místa, jako jsou Indie a některé země na Středním Východě, mohou být pro samostatné cestovatelky náročné. Naproti tomu neopodstatněná varování, že ženy by samy neměly cestovat třeba v Thajsku nebo, to je obzvlášť vtipné, v Anglii, patří k těm, které nutí zkušené cestovatele sprostě zaklít. Stát se může cokoli v jakékoli zemi, ženě nebo muži, a nejlepší rada je: Nedělejte nic riskantního, co byste nedělali doma.

2. Nejezte jídlo na ulici

Tohle je, nepřeháníme, nejhorší cestovatelská rada vůbec. Ano, v některých zemích je dobrá trocha opatrnosti, když si vybíráte, od kterého prodavače si jídlo koupíte; ale jídlo na ulici je rozhodně nejpřímější a nejlevnější cestou k nitru země, její identitě a mělo by být považováno za nedílnou součást cestování. Navíc většina zkušených cestovatelů bude mít nějakou historku o tom, jak jim bylo špatně po návštěvě nějaké nablýskané restaurace, dokonce i třeba v USA nebo Itálii, což je důkaz, že z jídla vám může být špatně téměř všude.

3. Mějte s sebou cestovatelské šeky pro případ nouze

Cestovatelským šekům odzvonilo koncem 90. let, když se mezinárodní síť bankomatů stala všudypřítomnou. V dnešní době jsou cestovatelské šeky na mnoha místech skoro k ničemu, protože je proplácí jen málo bank a podniků. Pro případ nouze mějte záložní kreditní kartu, bezpečně uloženou mimo peněženku. V některých případech je vhodné mít bokem schované i větší bankovky vhodné měny, jako jsou eura nebo dolary.

4. V Itálii mají nejlepší pizzu na světě

Zvláště cestovatelé s nízkým rozpočtem nabídnou historky o „nejhorší pizze, co kdy jedli“, zakoupené na ulici v Benátkách nebo podobném italském místě. V turistických pastech se zkrátka vždy prodávají mizerná jídla a jedno, o jak vyhlášenou lokalitu jde. A to dokonce i tehdy, když se jedná o jejich vlastní, světově proslulou kuchyni.

5. Mějte vše naplánované/nic neplánujte

Na tyto výroky si dejte velký pozor. Pokud to čas a destinace umožní, díky neplánování – řekněme vedlejší sezóna v Řecku – můžete zažít nejlepší výlet v životě. Stejný přístup při cestování po ostrovech v Karibiku a během hlavní sezóny vás může zruinovat nebo nakonec budete spát na lavičce v parku. Naštěstí většina destinací spadá někam mezi a nastolit rovnováhu mezi plánovaným a neplánovaným cestováním je celkem bezproblémové.

6. V Číně se nedostanete na Facebook

Ve většině oblastí to problém není. V Číně se dostanete na Facebook, Twitter, Tumblr a prostě všude jinde, pokud jste opravdu odhodlaní. Trocha hledání v posledních informacích by vám měla nabídnout několik kliček, jak se kam dostat.

7. Více oblečení, méně praní

Fakticky je to správně, ale v žádném případě to nepomůže. Až na pozoruhodné výjimky je praní prádla při cestě opravdu jednoduché a někdy dokonce snazší a levnější než doma – ve Vietnamu si vyperete prostě tak, že pytel se špinavými věcmi necháte obsluze v hotelu nebo hostelu společně s jedním dolarem. Také platí, že čím více nesete oblečení, tím máte těžší batoh, což může na dlouhých cestách působit všemožné problémy a vysoké poplatky aerolinkám.

8. Vezměte si s sebou dostatek roztoku na čočky/opalovacího krému/tamponů/léků na předpis

Toto opět závisí na destinaci, ale obecně řečeno: na cestách seženete vše, co máte doma. A často levněji.

9. Cestujete-li do [DOPLŇTE], vezměte si na ochranu nůž

Kdokoli vám tohle řekne, asi mnoho necestoval a pravděpodobně byste se mu měli vyhnout i doma.

10. Průvodce nepotřebujete, veškeré potřebné informace se dají najít na internetu

Možná to jednou bude pravda, ale prozatím to neplatí. Spoléhat se jen na cestovatelské rady nasbírané po několika hodinách brouzdání na internetu je stále ošidnou záležitostí. Existuje pár vynikajících webových stránek k destinacím, ale na každou z nich připadají stovky těch neaktualizovaných, neověřených nebo těch, které jen schraňují nejrůznější odkazy. Co je důležitější, cítím povzbudivou důvěru, když čtu cestovatelské rady z důsledných, ověřených zdrojů, opravené pečlivým editorem a sesbírané rozumným autorem, který byl na cestě právě proto, aby tyto informace získal. Popravdě nechápu, jak by se toto mohlo ještě zdokonalit, ale než ten magický den nastane, budu si kupovat průvodce.

Leif Pettersen je autor Lonely Planet, cestovatel-spisovatel na volné noze a mluví několika jazyky. Navštívil 51 zemí (dosud) a najdete ho na @leifpettersen.

Napsal: Leif Pettersen

Další článek

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku