Nejbarvitější americké destinace

Getty Images

Na barvitých destinacích je něco, co vás pohladí po duši: zdá se, jako by se chystaly ožít, jako by přetékaly osobitostí. Zde je náš přehled nejbarvitějších míst v USA, destinací, které do vašeho putování jistě vnesou trochu duhové radosti.

Tulipánová farma v Oregonu © Piriya Photography / Moment / Getty Images

Tulipánová farma Wooden Shoe, Oregon

Tulipánové farmy mají milovníci barev ve velké oblibě – veselé květy jsou velké a zářivé a při hromadné výsadbě vytvářejí barevné vlny. Vydejte se na tulipánovou farmu Wooden Shoe v oregonském Woodburnu, což je jedna z největších tulipánových farem v Severozápadě, a pokochejte se pohledem na hektary půdy explodující barvami během každoročního festivalu tulipánů, který probíhá od konce března do začátku května. Na farmě rostou desítky a desítky odrůd, a pokud objevíte nějakou, která vás chytne za srdce (a náhodou žijete v USA), můžete si dokonce pár cibulek odvézt domů.

Pohled na Velký duhový pramen v národním parku Yellowstone shora © Shawn Walters / EyeEm / Getty Images

Velký duhový pramen, Yellowstone

Tento horký pramen patří k největším na světě (má šířku fotbalového hřiště a hloubku deseti pater) a rozhodně také k nejpestřejším. Velmi horkou vodu v jezírku obklopují duhové kruhy díky přítomnosti mikrobů, kteří v ní prospívají. Uprostřed jezera dosahuje voda teploty až 87 °C, což je prostředí, v němž nežije nic, a proto je voda jasně modrá. Směrem k okraji se voda ochlazuje a v závislosti na teplotě vytváří žluté, oranžové a červené kruhy.

Fasáda artdecového hotelu v Miami © pidjoe / Getty Images

Artdecová čtvrť South Beach, Miami

Artdecová historická čtvrť v miamské South Beach je pastelový ráj: stavby ve světlých tónech žluté, fialové, růžové či modré propůjčují této části nejživějšího floridského města okouzlující starobylou atmosféru. Ve čtvrti stojí přes 900 historických staveb, díky nimž si budete připadat, že jste na plážové dovolené se samotným Gatsbym. Pokud jste skuteční milovníci architektury, nevynechte Art Deco Museum, kde se dozvíte vše o původu těchto staveb i o úsilí, které stála jejich ochrana.

Vodopád Havasu v Arizoně © Putt Sakdhnagool / Getty Images

Havasupajský (Havasu) vodopád, Arizona

Zářivě tyrkysová voda Havasupajského vodopádu a jezírek, které leží v oblasti Velkého kaňonu, jsou ztělesněním snů o dovolené na Západě USA. Tento vodní kraj divů je součástí Havasupajské rezervace a patří kmeni Havasupajů (jejich pojmenování znamená „lid modrozelených vod“). K návštěvě potřebujete od kmene povolení, která se začínají prodávat každoročně v únoru. Získat je může být náročné, ale odměna v podobě zážitku z putování pod třpytivými kaskádami stojí za to. 

Balkon plný rostlin ve Francouzské čtvrti New Orleansu © GJGK Photography / Shutterstock

Francouzská čtvrť, New Orleans

Neworleanská Francouzská čtvrť je vyhlášená jako jedno z nejlepších míst na jídlo, pití a zábavu v zemi, ale návštěvníci tohoto nádherného města udělají chybu, pokud si nedopřejí čas na výlet do Francouzské čtvrti za Bourbon Street. Projděte se klidnějšími ulicemi s pestrobarevnými historickými domy, jež krášlí okna přes celé stěny, půvabné květinové truhlíky a majestátní okenice.

Pole slunečnic v Jižní Dakotě © Rhuntley / iStock / Getty

Dakotská slunečnicová pole

Zábavný fakt: Severní a Jižní Dakota jsou největšími pěstiteli slunečnic v USA, což znamená, že v létě zbarví rozlehlá slunečnicová pole dakotskou krajinu do zářivě zlaté barvy. Silnice Highway 83 v Severní Dakotě vede přímo přes oblast pěstování slunečnic, silnice I-90 v Jižní Dakotě vám dopřeje řadu příležitostí vpíjet se zrakem do rozlehlých žlutých polí; druhá jmenovaná silnice vede rovněž do národního parku Badlands, známého erodovanými skalními věžemi. 

Linn Cove Viaduct na podzim, součást malebné trasy Blue Ridge Parkway Scenic Drive © Matt Munro / Lonely Planet

Podzimní barvy v pohoří Blue Ridge Mountains

V souvislosti s barevností listí se nejvíce mluví o severovýchodu USA – na předních místech žebříčků nejkrásnějšího podzimního listí se často ocitá Vermont a New Hampshire, ale my si myslíme, že v této kategorii má co nabídnout i jihovýchod, zvláště malebné pohoří Blue Ridge Mountains. Vydejte se jižní částí Appalačského pohoří koncem října, a okolní kopce budou zářit barvami. Pokud rádi chodíte, vystoupejte na některý z mnoha zdejších pahorků či holých skalisek a kochejte se panoramatickým výhledem na úchvatné podzimní představení. 

W. E. B. Du Bois na nástěnné malbě v South Street ve Filadelfii © Franz-Marc Frei / Corbis Documentary / Getty

Filadelfské ulice, Pensylvánie

Philly (jak místní Filadelfii říkají) je domovem více než 3 500 různých nástěnných maleb všech velikostí, tvarů a barev. Vznikly v průběhu minulých třiceti let zásluhou komunitního programu pro pouliční umění Mural Arts. Maleb je ve skutečnosti tolik, že na webu organizace najdete dokonce interaktivní Mural Finder, aplikaci sloužící k lokalizaci děl po celém městě. V nabídce jsou rovněž skvěle organizované pěší prohlídky s výkladem. Udělejte si čas na prohlídku této galerie pod širým nebem – k vidění je toho opravdu hodně. 

Louky v texaské Hill Country se záplavou lupin © E_Cotner / Getty Images

Lupiny texaské Hill Country

Lupina (vlčí bob) je státní rostlinou Texasu, a pokud se vám podaří navštívit zdejší Hill Country v březnu či dubnu, pochopíte proč. Na jaře se zdejší louky rozzáří něžnými modrobílými hrozny květů, díky čemuž je projížďka přes Stát jedné hvězdy čiré potěšení. Květy jsou tak nádherné, že si zasloužily dokonce vlastní stránky na Facebooku, a pokud se chcete dozvědět, kdy a kde se očekává vrchol kvetení lupin, můžete zavolat na horkou linku pro luční květy texaského Ministerstva dopravy (800-452-9292). 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Národný park Khao Sok. Spôsobí vám šok!

Další článek

Škola v ráji aneb jak český dobrovolník na indonéském ostrově učil angličtinu

Související články

Články

Rozkvetlá nádhera - nejlepší místa s divokými květinami v USA

Tyto kopce vám vezmou dech při pohledu na všechny ty květiny kolem! A nejen kopce, také pouště, prérie, kaňony, písečné duny, rašeliniště, lesní porosty a další místa čekají, aby vás okouzlila svou každoroční odměnou vůní a barev. Pokud už nastalo jaro tam, kde se nacházíte, nepropadejte panice – nic nezmeškáte. Sezóna divokých květin je mnohem delší, než si myslíte: pouštní květy začínají kvést brzy v roce, zatímco louky alpských oblastí vrcholí až v létě. Vždy na nich najdete něco krásně bujícího.  Jste připraveni na botanické…

Články

Zrozen v USA - naše oblíbené destinace ze songů Springsteena

Neexistuje nic, co by ve vás probudilo větší touhu cestovat, než písničky Bruce Springsteena. Texty jsou plné požitku a svobody z nekonečných silnic, útěků z „měst plných ztracenců“ a kouzla vykoupení z „poslední šance na pořádnou jízdu“. Zasaďte to všechno do známých opuštěných ulic jako pozadí něčeho nového s láskou svého života nebo nejlepším kamarádem po boku – a máte jednoduchý a jasný slib, že vás Springsteen povznese do výšin. Ačkoli bude navždy známý jako chlapec z Jersey, který proslavil promenády zálivu a legendární místa jako Stone Pony a Ashbury Park, Springsteenovy texty přenesly posluchače daleko za hranice 7½ West End Court na Long Branch – plážové chaty, kde napsal většinu z Born to Run. Springsteenovy písně jsou…

Články

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů. Hledání krásy v Údolí Smrti Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…