Nechte to doma - co byste si nikdy neměli brát s sebou na cestu

©

Všichni jsme se již s takovými lidmi setkali a nevyhnutelně jsme jimi v určitém okamžiku také byli. Nutkání sbalit si s sebou příliš mnoho věcí podlehne ve svém počátečním cestovatelském období většina lidí, ale nakonec se ho naučí překonávat. Někteří si však nikdy nedají do souvislosti nevhodně sbalené zavazadlo s potížemi a utrpením, které jim (a někdy i druhým cestovatelům) způsobí.

Proto uvádím naprosto neoddiskutovatelný seznam věcí, které byste (i když s těžkým srdcem) rozhodně měli nechat doma, pokud se zrovna nestěhujete na více než rok do Papuy-Nové Guiney.

Více než jeden kufr 

Nechejte doma_1
Dobrá, příležitostně – opravdu jen příležitostně – mohou být dva kufry praktické... 
@Taťána
Tomšíčková 
Photography/Moment/Getty Images

Pokud je na tomto seznamu věc, bez které se opravdu dá snadno obejít, jsou to dva kufry. Viděl jsem cestovatele, kteří si na krátkou dovolenou ze zvyku brali dva obrovské kufry na kolečkách, tak velké a těžké, že by v nich mohli převážet kuchyňské dřezy. Co všechno si v nich vezou, že se bez toho neobejdou ani dva týdny? Šílenství. Je neodpustitelné, když pak jejich neschopností cokoli vyřadit trpí ostatní. Kolik okolních nevinných lidí dostane ránu do holeně, když tito turisté vlečou svá objemná zavazadla letištní halou nebo vlakovým nádražím. Nebo když druzí, již tak vyčerpaní cestovatelé podlehnou společenskému tlaku a pomáhají jim nadzvednout a odebrat těžké kufry ze zavazadlového pásu. Jakékoli zavazadlo, které dokonale zdravý dospělý člověk nedokáže bez pomoci druhých dostat do autobusu, by měl dotyčný vysypat, protřídit a sbalit znovu.

Kytary

Nechejte doma_2
Brnkání na kytaru ve společných prostorách hostelu se obvykle nevyvine tak ideálně jako na obrázku
@Pascal Broz /ONOKY/ Getty Images
 

Přiznání: mladíky hrající v hostelu na kytaru považuji za boží trest. Znáte je. Na tříměsíční cestování s batohem na zádech si berou kytaru, protože podle svých slov „nemohou bez hudby žít“. Pak se každý večer v hostelu posadí do centra dění a vnucují svou zálibu zdráhajícím se spolunocležníkům. Pianisté, hráči na tubu a dudáci jsou nějakým zázrakem schopni zvládnout dovolenou bez svých nástrojů, a to nezmiňuji všechny ostatní lidi na planetě, kteří mají nějakého koníčka, tak proč výhradně chlapci hrající na kytaru nedokážou několik týdnů nebo měsíců cestovat bez svého nástroje? Tyto prokleté předměty navíc zabírají nemalé místo v autobusech a vlacích. Nezajímá mě, jestli jste reinkarnací Jimiho Hendrixe, nechte svou kytaru doma.

Velké polštáře 

Nechejte doma_3
Změňte svůj život a velikost svého příručního zavazadla – přibalením nafukovacího cestovního polštářku 
@Diana Koenigsberg/The Image Bank/Getty Images

Vzali byste si s sebou na cestu velké zrcadlo nebo pánev? Samozřejmě že ne. Neznamená to, že nemám pochopení pro lidi, kteří potřebují polštář. Nespím nijak tvrdě a znám ten nepříjemný pocit, když při čtení v letadle usínám a opět se probouzím, lépe než kdo jiný. Po letech skepticismu a zlehčování jsem připustil svou pošetilost a koupil jsem si nafukovací cestovní polštářek. Můj život se změnil. Využijte tuto moderní novinku nebo polštářek nabízený v letadle.

Vysoušeče vlasů/kulmy

Nechejte doma_4
Nebojte se být na cestách rozcuchaní a nechte svůj fén doma
@Carol Yepe /Moment/Getty Images

Pokud se zrovna nevypravujete do Cannes, abyste se zúčastnili uvedení filmu, k němuž jste napsali scénář, který jste režírovali nebo v němž jste hráli, parádění nejde s cestováním dohromady. Je-li dokonalý účes pro vás natolik důležitý, pravděpodobně nebudete ten pravý cestovatelský typ. Když se navíc ubytujete v hotelu, téměř určitě bude v koupelně nějaký fén viset. Totéž platí pro šampon, kondicionér, mýdlo a všechny ostatní kosmetické přípravky na úpravu vzhledu. Vaše pokožka se za pár dní nerozpadne, když necháte své zkrášlovací prostředky doma, a váš sex appeal (pravděpodobně) neutrpí dočasnou absencí vlasového tužidla.

Domácí mazlíčci 

Nechejte doma_5
Zanechte ho na nějakém příjemném místě – v tomto případě na nástupišti na nádraží
@Benita Hartmann/Moment/Getty Images

Existují jediné dva důvody, proč si vzít zvíře s sebou do letadla, a to když se už nikdy nehodláte vrátit domů nebo když skutečně potřebujete asistenčního psa. Je to tak. Brát si psa na krátkou cestu nebo z jakéhokoli důvodu cestovat s kočkou je prostě kruté. Cítí úzkost, bojí se. A možná riskujete i jejich život. Dokonce i ti nejvyrovnanější, nejlépe trénovaní asistenční psi mají své limity. Poznali jsme to v květnu, když se jeden pes na jednom zpožděném letu mezi Los Angeles a Filadelfií rozhodl, že už potlačoval volání přírody příliš dlouho, a udělal v uličce takovou hromádku, že let musel být odkloněn do Kansas City. Nechte tedy své zvířecí miláčky tam, kde jim bude příjemně!

Více než dvoje boty

Nechejte doma_6
Usnadněte si cestování pečlivým výběrem obuvi před cestou
@Chev Wilkinson/Cultura/Getty Images

Můžete si vzít tři páry obuvi, pokud jedete na svatbu nebo si převzít nějaké významné ocenění. Jinak svůj výběr omezte na jedny vycházkové a jedny společenské boty. Nebo na jedny slušné boty a jedny sandály. Všimněte si, že jsem nemluvil o vysokých podpatcích.

Děti

Nechejte doma_7
Ano, je to kontroverzní, ale cestování s dětmi se může proměnit v katastrofu pro všechny zúčastněné
@Valentin Casarsa/E+/Getty Images

Nestřílejte na posla, prosím. Když jsem na sociální média vyvěsil dotaz, co by lidé do tohoto seznamu navrhovali dát, v seriózních odpovědích se nejčastěji objevovalo slovo „děti“. Pokud však s sebou své potomky brát musíte, prosím, nechte doma, pro lásku Boží, všechny ty hlučné hračky, zejména videohry bez sluchátek. Jejich zvuky dokážou dokonce i během krátkého letu dohnat spolucestující k šílenství.

Příliš velké suvenýry

Nechejte doma_8
Proč před zpátečním letem neobdarovat svého společníka na cestách nástrojem didgeridoo?
@Grant Dixon/Lonely Planet Images/Getty Images

Ani skutečností, že jde o zpáteční cestu domů, nelze omluvit, když někdo balí jako idiot. Nic tak zbytečně nekomplikuje cestování jako hudební nástroje typu „dešťová hůl“ či didgeridoo, houpací sítě, slaměné kuželové klobouky, bambusová díla nebo obrovská vycházková hůl, kterou jste našli na túře v Kostarice. Dokonce i v případě, že je v zavazadlových skříňkách nad sedadly dost místa i na takové nesmysly, je pravděpodobné, že se stejně při startu či během přistávání letadla poškodí. Místo toho, abyste si tyto věci brali domů, vyfotografujte si je. Na obrázku vydrží déle.

Tyto věci nechte před cestou doma:

▪  Příruční zavazadlo, které v ruce neunesete. S výjimkou starších a nemocných lidí by si měl každý vzít pouze takové zavazadlo, které snadno zvedne nad hlavu.

▪  Kávu/kávovar: vydržte týden bez své značky a pijte místní kávu. Přežijete to.

▪  Mixér: móda zeleninových smoothie se vymkla kontrole.

▪  Vybavení na šnorchlování: pokud nemáte masku s korekčními čočkami na předpis, půjčte si vše potřebné v dané potápěčské lokalitě.

▪  Velký, neskládací deštník: kdo jste, Mary Poppins?

▪  Reproduktory: dokážete tak vnutit svůj hudební vkus ostatním hostům hostelu/hotelu? Nebuďte hňup. Ona si i obrovská sluchátka přímo říkají o posměch.

▪  Ledvinky: zachovejte si svou důstojnost. Věřte mi také, když vám řeknu, že byste neměli používat slovo „fanny“, jež je součástí amerického názvu ledvinky, v rozhovoru s kýmkoli z Velké Británie, Austrálie, Nového Zélandu nebo z Jihoafrické republiky.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Booking.com
Napsal: Leif Pettersen

Předchozí článek

Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

Další článek

Uloženka.cz - nová možnost dopravy na eshopu, cena jen 59,- Kč

Související články

Články

Učitelem na Lomboku

Lombok. Jeden z tisíce ostrovů Indonésie, ležící hned vedle oblíbeného Bali. Přestože jsou od sebe vzdálené jen čtyři hodiny plavby trajektem, rozdíl je na první pohled ohromný. Zatímco Bali je doslova turisty přeplněno, Lombok si na turisty teprve zvyká a pomalu se učí anglicky. A tomu přispívá i česká organizace KINTARI, která pomáhá provozovat školy a díky dobrovolníkům učí angličtinu místní děti i dospělé. Výuka začíná Je ráno. Kuta, ve které bydlíme u místního učitele Edyho, se teprve probouzí. Nasedáme na skútr a vyrážíme do školy. Jakmile prokličkujeme skrz početné stádo vodních buvolů vedené místním pastevcem, odbočujeme z asfaltky na prašnou neupravenou cestu a noříme se mezi chýše místních obyvatel…

Články

Letos na cestách nejen anglicky aneb Lonely Planet slovníky

„Umím skvěle italsky, vloni jsme byli v Římě, poslouchej: Ciao, mortadella, centro, Barcelona, mozzarella!“ „Hm, fakt super. Máš talent.“ Tak takhle ne. Cizí jazyky jsou nedílnou součástí cestování, i když se někdy tváříme, že s angličtinou dobudeme svět. Nedobudeme. A to ještě anglicky většinou neumíme tak, jak bychom si přáli. Ruce nohy nás zachrání na ulici v Provence, v Keni, na Bali i na Slovensku…

Články

Zásady Lonely Planet ohledně peněz na cestách

Nejhorší cestovatelská noční můra. Chcete použít bankomat v nějaké odlehlé části světa, a on vám sežere kartu. Co dělat? Máte rezervovanou jízdenku do vlaku, který odjíždí v osm ráno, a banka otevírá v devět. Včera byla stávka a zítra je státní svátek. V kapse máte jen pár bankovek a ještě musíte zaplatit účet v hotelu. Sakra. Vždy můžete zkusit, jestli se nad cizincem někdo neslituje (jednou v Nepálu se nám podařilo dovolat se bankovnímu manažerovi domů a přesvědčit ho, aby vstal z postele a zachránil naši kartu), ale je dobré mít plán B, zvláště když jde o vaše těžce vydělané peníze na cestování. Základem je věnovat čas přípravě na nejhorší scénáře, než odjedete z domova – což je mnohem méně stresující než pak řešit problémy v cizí zemi. Poradíme vám, jak mít své peníze na cestách stále k dispozici a v bezpečí. Mějte hotovost Zlaté pravidlo o penězích na cestování zní: nikdy nemějte všechna vajíčka (peníze) v jednom košíku (tašce nebo peněžence). Pokud vás okradou nebo se vám ztratí věci, přijdete o všechno. Přestože plánujete využívat v zahraničí především platební kartu, mějte u sebe odpovídající hotovost…

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…