Navštivte 8 nejlepších míst v Namibii

Shutterstock

Namibie je zemí superlativů a kontrastů. Je domovem největšího afrického kaňonu, nejstarší africké pouště a dun, které patří v Africe k jedněm z nejvyšších. Navzdory 1500 km dlouhému pobřeží a síti líně tekoucích vodních cest řadíme Namibii mezi nejsušší země Afriky.

Poznejte ta nejlepší místa v Namibii © Anastasiia Shavshyna / Getty Images 

Namibie je zemí superlativů a kontrastů. Je domovem největšího afrického kaňonu, nejstarší africké pouště a dun, které patří v Africe k jedněm z nejvyšších. Navzdory 1500 km dlouhému pobřeží a síti líně tekoucích vodních cest řadíme Namibii mezi nejsušší země Afriky. Sluncem rozpálené pouštní oblasti žijí z mlhy valící se z ledového Benguelského mořského proudu, ve zdánlivě pustých rozlehlých oblastech je tak podporován život různorodé mega- i mikrofauny.

Vydejte se na nejpřekvapivější dobrodružství na této planetě za pomoci našeho týdenního newsletteru, který vám budeme zasílat do vašeho inboxu. Poznávání Namibie působí radostně i díky její dobré infrastruktuře a dobře rozvinutému turistickému ruchu. Níže najdete popis osmi nejlepších míst, která v Namibii doporučujeme k návštěvě.

V národním parku Etosha s vysokou pravděpodobností spatříte divoká zvířata © David Lev. / Getty Images 

1. Damaraland, národní park Etosha a Pobřeží koster

V Namibii je jedním z nejlepších míst pro pozorování divoké zvěře Damaraland. Sloni a lvi, kteří se přizpůsobili životu v poušti, se v této oblasti ukrývají mezi rozeklanými skalními útvary a suchými koryty řek. Na severovýchodním okraji Damaralandu se nachází národní park Etosha, kde se kolem sezonních napajedel shromažďují v hojném počtu lvi a další zvířata. Národní park Etosha je pozoruhodný také tím, že je domovem jedné z největších afrických populací kriticky ohroženého černého nosorožce – tyto robustní tvory zde můžete běžně spatřit.

Při objevování země si nenechte ujít skalní rytiny v Twyfelfonteinu – více než 2500 rytin tu představuje jednu z nejrozsáhlejších sbírek skalního umění v Africe. Dál na západ se v délce 500 km táhne podél Atlantiku pověstný namibijský národní park Pobřeží koster se svými příběhy lodních vraků a pískem kdysi posetým kostmi velryb, tuleňů a nešťastných lidí.

K prozkoumání severní části Pobřeží koster musíte mít povolení, avšak opuštěnost této oblasti můžete dokonale pocítit v dobře dosažitelné horní části národního parku Dorob, který začíná u řeky Ugab a táhne se na jih za záliv Walvis.

Swakopmund je domovem dobrodružných sportů, například sandboardingu © Prisma by Dukas Presseagentur GmbH / Alamy

2. Swakopmund a pobřeží Atlantiku

Sjíždění dun na prkně, seskoky padákem a surfování jsou jen některé z mnoha aktivit, které můžete provádět v namibijském hlavním městě dobrodružství Swakopmundu. Díky uvolněné atmosféře, architektuře ovlivněné Německem a celé řadě provozovatelů dobrodružných sportů se město stalo oblíbenou zastávkou cestovatelů po Namibii.

Jde také o ideální základnu pro návštěvu nedaleké rezervace tuleňů Cape Cross. Směrem na jih se nachází záliv Walvis Bay s plameňáky a mokřady a nedaleko leží i 383 m vysoká Duna 7, která je nejvyšší v Namibii. Nenechte si ujít ani Sandwich Harbor s lagunou plnou ptactva dramaticky zasazenou na pozadí impozantních písečných dun.

Tip pro plánování: Výhodou oblasti centrálního pobřeží je, že vzdálenosti tu nejsou příliš velké – oblast tak můžete dobře poznat, i když se sem vydáte například jen na týden.

3. Kaokoland

Vzdálený severozápadní kout Namibie je jednou z nejméně prozkoumaných a nejodlehlejších oblastí země. Jeho srdcem je Kaokoland s izolovanými údolími, planými zakrslými křovinami, horami a pouští. Tato oblast je domovem lidí polokočovného kmene Himba známého svým tradičním životním stylem a mazáním kůže okrovou směsí.

Daleko na severozápadě se Kaokoland mění v písčiny a vodní toky delty řeky Kunene. Na východě protéká klikatící se řeka Kunene (která tvoří hranici mezi Namibií a Angolou) kolem krásných vodopádů Epupa Falls, Ruacana Falls a několika půvabných hotýlků na břehu řeky.

Tip pro plánovaní: Dokonale zajištěné exkurze vozy 4x4 i letecké výlety představují hlavní možnosti, jak prozkoumat odlehlé oblasti tohoto regionu.

Udělejte si nezapomenutelnou vícedenní túru kaňonem řeky Fish © wilpunt / Getty Images

4. Hluboký jih Namibie

Oranžská řeka (Orange River) tvořící hranici mezi Namibií a Jižní Afrikou je místem pro vícedenní dobrodružství na kánoích, kdy přes den pádlujete, kempujete pod hvězdami a ospalá odpoledne trávíte odpočinkem na břehu řeky. Oblíbenou základnou je vinicemi lemované město Noordoewer. Čtyři nebo pět dní na řece spojte s návštěvou kaňonu řeky Fish (Fish River Canyon), který je součástí přeshraničního parku |Ai-|Ais/Richtersveld. Masivní rozměry kaňonu tu můžete obdivovat z několika vyhlídek.

Tip pro plánování: Je libo výzvu? V chladnějších měsících si nazujte turistické boty a vydejte se na nezapomenutelnou 85 km dlouhou túru uvnitř kaňonu, kterou můžete zakončit relaxací v horkých pramenech |Ai-|Ais.

5. Windhoek a Khomas Hochland

Žádná návštěva Namibie není úplná bez alespoň krátké zastávky v živém hlavním městě země. Windhoek, rozkládající se na vnitrozemské náhorní plošině ve výšce kolem 1700 m, je jedním z nejvýše položených hlavních měst světa. Jde zároveň o jediné městské centrum v Namibii i nejlepší místo v zemi, kde se můžete zásobit, než se vydáte na její průzkum.

Luxusní vinárna Stellenbosch Wine Bar a realistická pivnice Joe’s Beerhouse představují jen pár z mnoha možností stravování ve městě. V centru města se koná několik řemeslných trhů a najdete tu spoustu příjemných hotelů. V okolí Windhoeku v nadmořské výšce mezi 1700 a 2000 m se nachází pohoří Khomas Hochland s jasně modrou oblohou bez mraků, rozlehlou savanou a zvlněnými vrcholy. Místní divokou zvěř můžete potkat v maličké rezervaci Daan Viljoen na západním okraji Windhoeku nebo zavítejte do přírodní rezervace Naankuse na východě. 

Kolmanskop poblíž Lüderitzu je městem duchů, které postupně ovládá poušť © Marie Hickman / Getty Images

6. Lüderitz a okolní region

Lüderitz, posazený do naprosto nesourodého prostředí a sevřený mořem a pouští, je nejhustěji osídlenou oblastí v jihozápadní Namibii. Rušný přístav a jediná asfaltová příjezdová cesta kontrastují s jeho architekturou v německém stylu z počátku 20. století, což v člověku vyvolává zřetelný pocit návratu do minulosti či konce světa.

Asi 20 km kolem zálivu směrem na západ od města se nachází Diaz Point, skalnatý, větrem ošlehaný výběžek proslulý svými mořskými ptáky a tuleni. Jihovýchodně od Lüderitzu je staré opuštěné město Kolmanskop, hornická osada, nad níž pomalu přebírá kontrolu poušť.

Jižně od Lüderitzu se rozkládají rozsáhlé prostory národního parku Tsau //Khaeb (Sperrgebiet). Tato bývalá oblast těžby diamantů je rájem biologické rozmanitosti s řadou nejrůznějších sukulentů. V Lüderitzu si lze zorganizovat jednodenní výlety do parku. Na východním okraji parku, poblíž městečka Aus, můžete vidět několik přeživších z kdysi velké populace divokých koní v této lokalitě.

7. Oblast Zambezi (Caprivi Strip)

Z hlediska vzdálenosti i pocitů, které v člověku vyvolává, je severovýchodní kout Namibie na míle vzdálený od Windhoeku i velké části zbytku země. Jeho toky líně tekoucí vodními koryty jsou naprostým kontrastem k vyprahlým pouštním krajinám převládajícím na jihu. Na daleký severovýchod, domov národního parku Bwabwata, se vyplatí zajet, pokud kombinujete cestování po Namibii s návštěvou Zambie a Viktoriiných vodopádů. V této oblasti si užijete noční symfonii zvuků živočichů i řeky, ubytovat se lze v místních hotelích s uvolněnou atmosférou. Můžete zde naslouchat hrochům a sledovat slony, jak na sebe u břehu stříkají vodu.

Zažijte kontrasty Namibské pouště © Tiago_Fernandez / Getty Images

8. Namibská poušť

Malá enkláva Sesriem je vstupní branou do kaňonu Sesriem i do mnoha dalších zajímavostí v blízkém národním parku Namib-Naukluft. Patří mezi ně Sossusvlei, velká pánev, občas pokrytá vodou, a neméně lákavá pánev Deadvlei, rozprostírající se ve stínu duny Big Daddy (Velký táta). Díky kontrastům, ostrým liniím a barvám jasně modré oblohy a okrových dun je tato oblast rájem pro fotografy, zejména pak v pozdních večerních a časných ranních hodinách.

Tip pro plánování: V oblasti se nachází několik pouštních hotelů. Přenocování přímo v Sesriemu nebo v jeho blízkém okolí vám umožní vystoupat na Big Daddy či na nedaleký vrchol Dune 45, když je slunce dostatečně nízko na obloze. Další způsob, jak tuto nadpozemsky krásnou oblast poznat z ptačí perspektivy, představuje safari v horkovzdušném balonu při východu slunce. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Narozeniny na trinidadském karnevale

Další článek

10 nejkrásnějších francouzských vesnic

Související články

Články

Safari překvapení v Zambii – Bangweulu a Liuwa

Pozoruhodné antilopy, které nežijí nikde jinde na světě, nejbizarnější pták světa, druhá největší africká migrace pakoní a legenda o lví celebritě. To všechno zasazené doprostřed okouzlující kulisy nekonečné, zlaté savany a labyrintu vodních cest lemovaných barevnými květy leknínů. Tato vzácně bohatá divočina je dnes chráněna odlehlými, nepředvídatelnými a převážně nepříliš navštěvovanými zambijskými rezervacemi Bangweulu Wetlands a Liuwa Plain National Park. Více než 45 000 pakoní se toulá po rozsáhlých pláních Liuwy. Od roku 2003, kdy organizace na ochranu přírody Africa Parks…

Články

Africké safari – příběh slonů a tipy na nejlepší místa, kde je spatřit

Slon africký je obr s často nečekaně mírným chováním. Je to největší suchozemský savec a jeden z nejstálejších symbolů ušlechtilosti a křehkosti přírody. Velcí nebo malí, sloni jsou skutečně majestátní tvorové © Pieter Ras / 500px   Přestože spatřit slona během safari v Africe je zatím běžná záležitost, čelí tito obři zcela bezprecedentním hrozbě v podobě nezastavitelného pytláctví. Porozumět jim a sledovat jejich život ve volné přírodě je nyní…

Články

Keňa – země Masajů a safari

Další zemí, která nás čeká na cestě skrze „černý kontinent“, je Keňa. Země, o které jsme věděli, že je známa hlavně bohatým safari, barevnými Masaji, dost špatnými cestami a druhou nejvyšší horou Afriky. Zatím co Etiopie se s námi rozloučila trošku chaoticky, Keňa nás vítá pořádkem, úsměvy celníků a fungujícím systémem. Jsme naprosto konsternováni tím, jak hladce probíhá vstupní proces na hranicích, seriózním přístupem všech úředníků, vojáků a policie. Keňa pro nás taková zůstala až dokonce. Funkční,…

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…