Navštivte 10 nejlepších míst na Kubě

LP

Kuba potěší cestovatele širokou škálou míst plných kontrastů – od nádherných měst pohupujících se v taktu tropických rytmů až po nedotčené, svěží lesy.

To nejlepší z Kuby zažijete prostřednictvím těchto deseti nejlepších míst k návštěvě © mrtom-uk / Getty Images

 

Po celé zemi tu cestovatelé najdou rozmanitou architekturu, pláže s bílým pískem i ta nejlepší místa pro pozorování divoké zvěře. Zde je deset míst na Kubě, která stojí za to přidat do itineráře, abyste si tento největší a nejúchvatnější karibský ostrov dokonale užili.

1. Valle de Viñales

Nejlepší místo pro krásnou přírodu a tabák

Viñales leží asi 180 km západně od Havany a je jedním z nejkrásnějších míst na Kubě. Bylo přidáno na seznam světového dědictví UNESCO pro svou divokou krajinu s červenou půdou a výrazné vápencové vrchy zvané mogoty (mogotes).
Viñales má nejlepší casas particulares na Kubě a jedny z nejpřátelštějších a nejochotnějších majitelů domů, kteří jsou zároveň i koordinátory místních aktivit. Vybírat můžete mezi cyklistikou, jízdou na koni nebo pěší túrou do Los Acuáticos a Valle del Palmarito, nebo si můžete zajet do Gran Caverna Santo Tomás, největšího jeskynního systému na Kubě.

Tip pro plánování: Návštěva Viñales, propagovaného jako místa pro pěstování nejlepšího tabáku na světě, bude plnohodnotná teprve tehdy, až s odborným průvodcem absolvujete prohlídku interiérů sušáren s trojúhelníkovou střechou rozesetých po místních tabákových plantážích.

Připojte se k místním na havanském Malecónu © Buckhead720 / Budget Travel

2. Havana

Nejlepší kubánské město pro umění a architekturu

Kubánské hlavní město Havana je plné historických automobilů, zkrášlené starosvětskými dlážděnými náměstími a na severu lemované osmikilometrovou nábřežní silnicí s promenádou Melecón. Nezapomeňte navštívit část Habana Vieja, kde si na starých náměstích můžete prohlédnout koloniální architekturu, která formovala město v 18. a 19. století, a také tu můžete obdivovat palácová sídla, jež nyní fungují jako muzea a hotely. Procházka po pěší zóně Obispo nabízí na pouze půl druhého kilometru umělecké galerie, obchody, hudební podniky a neuvěřitelnou architekturu s budovami pocházejícími z období 18. až konce 19. století.

Tip pro plánování: Umění je v Havaně všudypřítomné, je zastoupeno celou řadou galerií a uměleckých venkovních ploch, jako jsou například umělecké čtvrtě San Isidro nebo Fusterlandia. Chcete-li se do hloubky seznámit s kubánskou uměleckou historií, vydejte se na jeden den do Museo Nacional de Bellas Artes – Arte Cubano.

3. Varadero

Nejlepší kubánský resort u moře

I kdyby se všichni turisté na Kubě rozhodli setkat se v jeden okamžik ve Varaderu, byl by tu stále ještě i prostor pro další. Varadero je nejlepší plážové letovisko na Kubě s 20 km dlouhou pláží s jemným bílým pískem a neuvěřitelně křišťálově čistým mořem. Ubytovat se můžete ve všech typech ubytování, od špičkových resortů s all inclusive až po krásné casas particulares (ubytování v soukromí). Casas fungují jako nocleh se snídaní a sahají od cenově výhodných pokojů v rodinných domech až po elegantní hostely s vlastními bazény. Rodiny s dětmi si mohou ve Varaderu užívat bezpečného mělkého pobřeží, zatímco příznivci noční zábavy tu mohou protancovat celé noci v Casa de la Música nebo na tematicky laděných večírcích v hotelech.

Tip pro plánování: Až vás omrzí pláž (pokud k něčemu takovému vůbec dojde!), navštivte odpoledne střešní bar Mansión Xanadú, popíjejte koktejly s rumem a pozorujte poloostrov. 

Zažijte rytmy Santiaga de Cuba © Benjamin Rondel / Getty Images

4. Santiago de Cuba

Nejlepší místo pro pochopení kubánské revolucionářské minulosti 

Santiago de Cuba, považované za druhé hlavní město Kuby, bylo v padesátých letech 20. století hlavním sídlem revolučních partyzánů, ale dá se tu zažít i víc. Rytmus tohoto barevného města udávají karibská hudba, tropické chutě a zběsilé festivaly.
Začněte návštěvou kasáren Moncada, jednoho z nejlepších kubánských muzeí, s kurátorskou sbírkou vybavení partyzánů a podrobným popisem událostí, které v roce 1959 odstartovaly revoluci. Na své cestě minulostí pokračujte v Basílica de la Virgen de la Caridad del Cobre, nejuctívanějším kostele na Kubě. Je tu expozice darů věnovaných patronce ostrova, včetně těch, které v padesátých letech 20. století darovali samotní vousatí revolucionáři.

Tip pro plánování: V souladu se svými rebelskými kořeny překypuje Santiago atmosférou dobře rozjetého neutuchajícího večírku, který dosahuje vrcholu během celonárodně proslulého karnevalu, přičemž oslavy Día de la Rebeldía Nacional 26. července jsou v tomto směru v těsném závěsu.

5. Trinidad

Nejlepší místo pro nakupování rukodělných výrobků

Město Trinidad, které bylo v roce 1988 prohlášeno za světové dědictví UNESCO a v roce 2018 za světové město řemesel, je plné dlážděných ulic a sídel z koloniální éry a je tak nejen nejzachovalejším „skanzenem“ na Kubě, ale zároveň i kolébkou těch nejlepších rukodělných řemesel na ostrově. Trinidadští šijí lněné kusy přímo pod širým nebem na trzích, kde vystavují též své ručně vyráběné oděvy, jemně vyšívané ubrusy i oblečení, jako jsou například guayaberas (yucatánské košile).

Tip pro plánování: Místní trhy pravděpodobně uvidíte na pěších zónách historického centra města, které sousedí s Plaza Mayor, ale řemeslníci také denně vystavují své výrobky na trhu přímo pod strážní věží Torre Manaca Iznaga 16 km od Trinidadu.

6. Baracoa

Nejlepší místo pro pozorování divokých zvířat a přírody

Baracoa se nachází v nejvýchodnějším cípu Kuby a jen dostat se sem je zážitek sám o sobě. Klikatá, 60 km dlouhá silnice z Guantánama zvaná La Farola je považována za nejmalebnější cestu na Kubě. Je třeba počítat s tříhodinovou cestou horami porostlými bujnou vegetací, jízdu přeruší pouze prodejci cucuruchos de Baracoa kornoutů z palmových listů naplněných směsí kokosu, medu, guavové pasty a různých ovocných příchutí vytvořených například pomocí ananasové či pomerančové kůry.

Tip pro plánování: Río Duaba a El Yunque jsou skvělá místa pro pěší turistiku mezi bohatou flórou a ptactvem, pokud však toužíte po hlubším ponoření se do téměř panenských lesů, rezervujte si organizovanou návštěvu v Parque Nacional Alejandro de Humboldt.

7. Camagüey

Nejlepší místo pro procházky po městě

Elegantní a umělecké Camagüey překypuje šarmem a mladistvou energií, ale to, co zde návštěvníky obvykle zasáhne nejvíce, je překvapivě složitý systém ulic v centru města. Sedíte-li za volantem, je téměř nemožné se tu zorientovat, neboť většinu sítě tvoří úzké jednosměrky. Do bludiště uliček se proto raději vydejte pěšky a objevujte malá, ale krásná náměstí, která jsou od sebe vzdálena vždy jen pár kroků.
Věnujte den potulování se mezi řemeslným trhem na náměstí Plaza San Juan de Dios a méně navštěvovaným náměstím Plaza del Carmen, které je domovem inspirativní umělecké galerie Marthy Jiménez Pérez. 

Tip pro plánování: V Camagüey si prohlédněte ty nejužší a nejkratší uličky z celé Kuby. Callejón del Cura je pouze 1,4 m široká, zatímco Callejón de la Miseria je široká 15 m a stojí tu proti sobě pouhopouhé dva domy.

8. Matanzas

Nejlepší místo pro živá vystoupení

Matanzas, město přezdívané kubánské Athény, je domovem těch nejuznávanějších umělců v zemi, mezi které patří například Miguel Failde, tvůrce společenského tance zvaného danzón. Město je také rodištěm rumby, afrokubánského tance, který po celém světě propaguje 70 let stará hudební skupina Muñequitos de Matanzas. Hlídejte si živá hudební vystoupení, která se konají každý týden v Museo Histórico Provincial – Palacio de Junco. 

Tip pro plánování: Pro cestovatele, kteří hledají ještě více kubánskou Kubu – a nikoli onu obvyklou turistickou pohlednici z Varadera –, nabízí Matanzas lákavou architekturu s neoklasicistními budovami, jako je například plně zrekonstruovaná budova divadla Teatro Sauto či dobové lékařské náčiní a pomůcky na výrobu léčiv v Museo Farmacéutico v původní budově lékárny založené jako první svého druhu v Latinské Americe v roce 1882. 

Cienfuegos se nachází v přírodní zátoce, která je skvělým místem pro projížďky na kajaku, rybaření a windsurfing © Mark Read / Lonely Planet

9. Cienfuegos

Nejlepší místo pro mořské aktivity 

Cienfuegos, známé jako perla jihu, je kubánské město inspirované Francií, založené v roce 1819 v krásné přírodní zátoce. Zátoka je dostatečně hluboká, aby sem mohly připlouvat velké výletní lodě při okružních plavbách i tady kotvit obří jachty. Nejlépe si zátoku vychutnáte z Punta Gorda a z jachtařských center Club Cienfuegos a Marlin Marina Cienfuegos.

Tip pro plánování: Užívejte si kajak, rybaření či windsurfing, ale nezapomeňte do itineráře zahrnout i výlet do chráněné přírodní oblasti Laguna Guanaroca u Cienfuegos, kde budete mít šanci pozorovat plameňáky a projet se lodí po jezeře.

10. Playa Girón

Nejlepší místo pro potápění a pozorování ptáků

Jižně od provincie Matanzas na Playa Girón najdete jedno z nejlepších potápěčských míst na Kubě, které není daleko od pobřeží – není potřeba loď! Čiré vody Karibiku tu nabízejí působivou průzračnost a pestrou paletu mořské fauny. Vydejte se na osvěžující koupání v nádherné zátoce Caleta Buena nebo hledejte korálové útesy u Punta Perdiz.
Playa Girón je také jedním z nejlepších míst na Kubě pro pozorování ptáků, protože je součástí národního parku Ciénaga de Zapata, který je domovem asi dvou třetin z téměř 350 druhů ptáků na Kubě.

Tip pro plánování: Na cestě z Playa Larga do Playa Girón se nezapomeňte zastavit v Cueva de Los Peces, jednoho z mála kubánských cenotů (vápencového jezírka).

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Agadir

Další článek

LP Magazine 02/2023

Související články

Články

Ta nejtradičnější Kuba ve Valle de Viñales

Kuba se postupně otevírá turismu, ale většina lidí zná pouze chátrající, a přesto stylovou Havanu a pláže ve Varaderu. Chcete-li poznat méně známou tvář Kuby, vydejte se do kraje Valle de Viñales zapsaného na Seznam světového dědictví UNESCO, kde farmáři dodnes orají pole se svými volky. Projděte se nebo projeďte na koni či kole mezi fantastickými skalními útvary zvanými mogotes a pak se uvelebte do křesílka na verandě svého pěkného casa particular a v klidu počkejte, až vám donesou něco dobrého na zub. Po více než padesáti letech začínají být vztahy mezi Kubou a USA konečně trochu vřelejší. Tato karibská země se nachází na prahu velké změny. Havana má mnoho co nabídnout z architektury, historie, hudby, muzeí a galerií, ale až se nabažíte historických cadillaců, zapózujete vedle Che Guevary na Plaza…

Články

Sedm nejhezčích míst v Havaně, kde si udělat selfie

Výstřední nádhera Staré Havany nepochybně láká k fotografování: dokonale udržované staré kabriolety zaparkované vedle historických barokních budov opravdu nenajdete všude. Skutečnou pastvou pro oči je celé město, ale mezi vašimi fotografiemi v chytrém telefonu by rozhodně neměly chybět obrázky několika význačných zajímavostí. Uvádíme výběr malebných náměstí a dalších míst, stejně jako náměty, čemu se můžete v jejich okolí věnovat, až se vám podaří udělat dokonalý snímek. Catedral de La Habana je nesmírně fotogenická havanská památka © Diana Rita Cabrera Hernández / Lonely Planet Pozvedněte sklenici v minipivovaru na Plaza…

Články

Kubánské desatero očima české studentky

Výlet do jednoho z asi nejzajímavějších a nejodlišnějších míst, které jsem měla možnost navštívit – země, kde se nemožné možným stává – bych doporučila všem příznivcům divokého západu, bizarností i krás přírody a všeobklopující srdečnosti Kubánců. Ráda se podělím o zážitky a pár tipů, které by mohly pomoci lidem, kteří se na Kubu chystají a možná pár dalších přesvědčit k tomu, aby se také vydali na cestu. Začalo to v polovině května zprávou od kamarádky s textem „Levné letenky na Kubu – jedem, ne?” V ten moment jsem věděla, že si konečně splním svůj dlouholetý sen a poznámky typu: „To musíš vidět“ nebo „Jeď co nejdříve, ať zažiješ ještě tu starou Kubu“, nebudu jen slýchávat, ale budu moci začít říkat…

Články

Fotobonboniéra - Havaj

Havajské ostrovy lákají velké množství turistů, a to nejen k odpočinku na překrásných plážích. Příroda zde ukazuje v plné síle svoji neuvěřitelnou krásu a rozmanitost. Tak si na chvilku udělejte „havaj“ a nechte se inspirovat . Světoznámá Waikiki beach v hlavním městě Honolulu je od rána do noci centrem společenského života místních Havajců i turistů. Najdete tady mnoho možností, jak se pobavit. Můžete využít služeb některé z mnoha surfařských škol a potrénovat se v brázdění vln, nebo jen tak lenošit v písku a sledovat typickou…