Naplánujte si dokonalý výlet na italské Amalfské pobřeží

Getty Images

Závratné a rozeklané Amalfské pobřeží a jeho tři ostrovní výspy Capri, Ischia a Procida jsou magnetem pro návštěvníky již od římských dob.

Italské Amalfské pobřeží láká návštěvníky z celého světa © MNStudio / Shutterstock

Pobřežní městečka na Amalfském pobřeží, sevřená vysokými horami, jsou krásně zachovalá a navzdory nevyhnutelným turistickým skupinám si udržují nadčasový půvab. Vyhněte se vrcholnému létu, kdy se sem valí nejvíce návštěvníků, a váš výlet bude malebným, uměleckým i kulinářským zážitkem.

Největší zajímavosti na Amalfském pobřeží

Sorrento

Sorrento, malé, leč vyhlášené letovisko, je město citronů, honosných hotelů a strmých útesů, které protínají srdce historického jádra. Turismus tu má dlouhou historii. Město bylo povinnou zastávkou na „kavalírských cestách“ v 19. století a zájem o ně zažehl básník Byron, po jehož vzoru chtěla o prázdninách ochutnat zdejší vzduch dlouhá řada literárních géniů. Romantika přetrvává.

Domy přilepené k útesům v Positanu na Amalfském pobřeží © Rickson Liebano / Getty Images

Positano

Výkladní skříní Amalfského pobřeží je efektní, luxusní a více než okázalé Positano, kde se řady domů závratně svažují k moři v kaskádě sluncem vybělených broskvových, růžových a terakotových odstínů. Neméně fotogenické jsou jeho strmé ulice a schody, lemované hotely porostlé vistáriemi, elegantními restauracemi a módními obchody.

Capri

Capri je nádherné – opravdu nádherné. Z neuvěřitelně modrého modře se majestátně tyčí strmé útesy, elegantní vily jsou porostlé vistáriemi a bugenvilejemi, dokonce i stromy se zdají být pečlivě pěstěné. Malý srázný ostrov u západního konce Sorrentského poloostrova, který býval dlouho doménou celebrit a superboháčů, působí velmi luxusním dojmem.

Barvotiskově nádherný výhled na Amalfské pobřeží nabízejí zahrady v Ravellu © jakobradlgruber / Getty Images

Ravello

Ravello, ráj zahrad na kopci, je proslulé hudebním festivalem a neuvěřitelně luxusními hotely. Vznešené město, založené v 5. století jako útočiště před barbarskými nájezdníky, kteří právě vyplenili Řím, bylo na rozdíl od ostatních amalfských sídel postaveno na kopci, nikoli na pobřeží. Stylovostí a půvabem se téměř rovná Positanu.

V Pompejích, zničených výbuchem sopky v roce 79, jsou stále objevovány nástěnné malby © S-F / Shutterstock

Pompeje

Rozvaliny Pompejí jsou skutečným strojem času, který návštěvníky přenese zpět do éry císařů a latinské mluvy. Čas se zde zastavil v roce 79 a městské domy s freskami, provozovny i lázně stále čekají, až se jejich obyvatelé vrátí. Jen málokteré archeologické naleziště nabízí tak niterné spojení s minulostí a jen málokteré je tak hluboce působivé a sugestivní.

Kdy se na Amalfské pobřeží vydat

Na Amalfském pobřeží velmi záleží na dobrém načasování. Zde je sezonní rozpis toho, jak vypadá Amalfské pobřeží v jednotlivých ročních obdobích.

Jaro
Jaro je v této oblasti krásné, krajinu krášlí závěje pestrobarevných lučních květů. Červen obvykle přináší letní horka bez srpnových davů a dopravy.

Léto
Báječná doba na kulturní akce, ale vrcholné léto přináší ucpané úzké pobřežní silničky, prudký nárůst teplot a občasné výkyvy nálad. Nejrozumnější je vyhnout se červenci a srpnu, což je měsíc, kdy velká část Italů míří na dovolenou.

Podzim
Na podzim, kdy začíná škola a většina lidí se vrací do práce, najdete slušné slevy ubytování. Je to skvělé období pro pěší turistiku a koupání, počasí a teplota vody jsou příjemně mírné. K bohaté sezonní produkci patří houby, černé lanýže a kaštany.

Zima
Mnoho hotelů, restaurací i atrakcí je od listopadu do Velikonoc mimo provoz. Lodní doprava i linky trajektů jsou omezené.
Jaká je nejlepší doba k návštěvě Itálie?

Pláže Amalfského pobřeží lemují luxusní hotely © Benoit BACOU / Getty Images

Kde se na Amalfském pobřeží ubytovat

Italský region Kampánie se o návštěvníky stará již po staletí. Konkurence je ostrá a úroveň služeb vysoká. Ať jste na svatební cestě, nebo putujete s batohem, setkáte se tu s vřelým přijetím, které umocní pokoj vyzdobený místními dlaždicemi a svěží zahrada.
Máte-li pět dní, zvládnete zahrnout největší zajímavosti Amalfského pobřeží. Zvažte, zda nestrávit jednu dvě noci na svěžím sopečném ostrově Ischia a zbytek času v jednom z přímořských skvostů – jako je Sorrento, Positano či Amalfi – a vyrážet na výlety za poznáním nádhery Pompejí, zahrad v Ravellu a horské krajiny. V libovolnou dobu doporučujeme rezervovat ubytování předem. A pamatujte, že v létě je poptávka po ubytování obrovská..

Luxusní turistice se v této oblasti daří jako nikde jinde. K našim oblíbeným špičkovým ubytovacím zařízením patří úctyhodný Grand Hotel Excelsior Vittoria v Sorrentu a honosný Grand Hotel Quisisana na Capri. I penziony B&B střední kategorie jsou vynikající: báječně jsme se vyspali v podnicích Casa Giovanni da Procida na Procidě, La Fenice v Positanu a v Ercole di Amalfi Bed & Breakfast na svahu v Amalfi. Jsou tu i skvělé hostely a tábořiště: vyzkoušejte positanský Hostel Brikette či plážový Camping Mirage na Ischii.

Pronajatý člun nabízí báječný způsob poznávání Amalfského pobřeží © Mark Read / Lonely Planet

Nejlepší aktivity na Amalfském pobřeží

Pronájem lodi
Nikde jinde se nebudete víc cítit jako milionář než na vlastní lodi, i kdybyste ji měli jen na pár hodin. Chcete-li si dopřát mořský okruh kolem Capri, vyzkoušejte Banana Sport.

Koupání
Amalfské pobřeží je pro plavecké nadšence ideální, od termálních pláží na Ischii po positanskou pláž Spiaggia di Fornillo. Dávejte však pozor, jak hluboko se ponoříte do termálního pramene v lázních Baia di Sorgeto  – voda bývá opravdu horká.

Výšlap Stezkou bohů (Sentiero degli Dei) zaručuje neuvěřitelné výhledy na Amalfské pobřeží © Mark Read / Lonely Planet

Výšlap Stezkou bohů (Sentiero degli Dei)
Chcete-li se vydat na legendární Stezku bohů, která nabízí závratné výhledy na moře, měli byste mít sílu v nohou a snášet výšky.

Hodování na plodech moře
Spaghetti alle vongole (s čerstvými mušlemi srdcovkami) najdete v oblasti prakticky na každém jídelním lístku. Další mořskou specialitou je tuňák, ideálně v Cetaře, která každoročně pořádá festival zasvěcený tuňákovi.

Příjezd na Amalfské pobřeží a cestování po oblasti

Většina návštěvníků létá do Neapole, ale romantickou a ekologičtější alternativu nabízejí noční vlaky, které jezdí z řady evropských měst. 
Jezdit po oblasti autem může být velmi hektický zážitek. Pokud nemáte zálibu v klikatých zatáčkách, bezohledném předjíždění a autobusech, které se na vás řítí z protisměru, je nejlepší využívat veřejnou dopravu nebo si najmout řidiče. Linky trajektů spojují přímořská města na Amalfském pobřeží se Salernem, Sorrentem a Capri. Do Neapole, na Ischii a Procidu se dostanete přes Sorrento či Capri.

Železniční trať Circumvesuviana spojuje Neapol s Herculaneem, Pompejemi a Sorrentem – vlaky jsou ošuntělé, ale poměrně efektivní a opravdu levné. Alternativu nabízí vlak Campania Express. Je trochu dražší a jezdí méně často, ale zastavuje pouze v Neapoli, Herculaneu, Pompejích a Sorrentu a nabízí příjemnější svezení. Autobusy, které jezdí nahoru a dolů po pobřeží, objíždějí Ischii a spojují města na Capri, jsou cenově výhodné, ale pro některé cestovatele může být místní styl jízdy a davy lidí těžko snesitelné.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fototrip - Okolo Arequipy

Další článek

LP Magazine 02/2022

Související články

Články

Kouzlo a historie čtrnácti věží toskánského San Gimignana

Ve stínu Florencie, Pisy, Cinque Terre a dalších věhlasných míst v Toskánsku se na něj často zapomíná. Přesto, když k němu budete přijíždět, nedá se přehlédnout a pro mnohé se stane vrcholem jejich cesty po severní Itálii. Řeč je o San Gimignanu, městu, které se proslavilo historickým centrem, a především nejednou hranatou věží. Centrum tohoto fascinujícího městečka v srdci toskánských vinic je zapsáno na seznamu UNESCO, což už samo o sobě napovídá, že má opravdu co nabídnout. Prosperující město na obchodní stezce V minulosti město prosperovalo zejména díky své výhodné poloze. Vedla skrze něj Via Francigena, obchodní cesta, po které putovali obchodníci mezi Itálií a Francií. San Gimignano se tak stávalo opravdu výstavním městem, jež nikdo na své cestě nemohl minout. Ikonických…

Články

Fototrip do toskánských měst a městeček

Do Toskánska míří každé jaro snad stovky českých fotografů, které lákají křivky krajiny mezi Pienzou a San Quirico d´Orcia. Možná hezčí a zajímavější jsou ale zdejší města, scénicky posazená na vrcholcích kopců a dýchající bohatou historií. Stověžaté San Gimignano San Gimignano, město se čtrnácti kamennými věžemi a krásně zachovalým gotickým centrem stojí na protáhlém hřebínku, který své okolí – údolí Val d´Elsa – převyšuje zhruba o 150 metrů. Ve 13. a 14. století město vedlo množství ozbrojených šarvátek, a obranné kamenné věže zde rostly…

Články

Malebné Toskánsko: Co vidět během čtyř dnů?

Toskánsko je synonymem krásy, harmonie a pohody. Je to kulturní srdce Itálie, malebný kraj s upravenými vinicemi, stříbřitými olivovými háji a alejemi štíhlých cypřišů. Poklady Toskánsko takřka přetéká a užívat si místní pohodu se skleničkou dobrého vína v ruce je snem snad každého požitkáře. Čím déle, tím lépe. Ale i s omezenými časovými možnostmi si lze Toskánsko užít. Co se tu dá vidět během čtyř dnů? Poradíme vám. Při objevování krás Toskánska nezapomínejte, že tento region je třeba si řádně vychutnat. Kochejte se nejen krásou zdejších památek, ale také místními krajinnými scenériemi. Ochutnávejte vyhlášená toskánská vína a jiné gastronomické dobroty. Florencie z ptačí perspektivy Renesanční dáma Florencie Florencie je kolébkou renesance a zasloužila by si samostatnou delší návštěvu. I jeden den ale stojí za to, abyste si hlavní město regionu prohlédli a dopřáli si umělecký zážitek. Do historického centra se vydejte přes most Ponte Vecchio, známý…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…