Nádherný Xi’an - staré a nové v někdejším hlavním městě Číny

©

Xī’ān (v českém přepisu Si-an) se kdysi nazýval Chang'an (v českém přepisu Čchang-an) neboli „město věčného míru“ a během kulturní zlaté doby říše za vlády dynastie Táng (Tchang; 618-907) sloužil jako hlavní město Číny. Stal se trvale oblíbenou zastávkou pro milovníky historie, má nejdelší zachovalý úsek městských hradeb v celé Číně a je místem hluboce zakotveným v historii Hedvábné stezky.

Významnou turistickou atrakcí Xi’anu zůstává fantastická Terakotová armáda, která je spjatá s úžasnými čínskými dějinami stejně jako Velká čínská zeď. A v roce 2017 slaví tato památka 30 let od svého zařazení na seznam světového dědictví UNESCO.

Xian city
Xi'an: vzrušující směsice modernosti a historického dědictví © Nutexzles / Getty

Vzhledem k nové vysokorychlostní železnici a k dobrým leteckým spojením, k možnosti bezvízového tranzitního pobytu a ke kombinaci starosvětských čínských památek se slibnými novými podniky se zdá, že letos nastala ideální doba k poznávání divů Xi'anu, lepší než kdykoli předtím.

Terakotová armáda
V roce 2017 slaví Terakotová armáda 30. výročí zapsání na seznam světového dědictví UNESCO © danp68 / Getty

Terakotoví válečníci

Bez ohledu na to, kolikrát je uvidíte na fotografiích, na první setkání s němými řadami terakotových válečníků vás nic připravit nedokáže. Terakotovou armádu objevili náhodou místní rolníci při hloubení studny v roce 1974. Můžete si prohlédnout spoustu čínských památek, ale jen vzácně se setkáte tváří v tvář s podobně úchvatným historickým dědictvím, obzvlášť v tak původním, neporušeném stavu. Nepřehlédněte Muzeum artefaktů z hrobky císaře Qín Shǐ Huángdìho, které například vystavuje pár úžasných bronzových dvojkolových vozů s koňmi a terakotového důstojníka ve skleněné vitríně. Stále se rozrůstající řada restaurací, na které narazíte cestou od naleziště do Xi’anu, vám vyřeší případný problém s obědem a kavárna v divadelní budově podává velmi dobrou kávu.

Dědictví, nikoliv výška

Moderní architektura je v dnešní Číně často v popředí zájmu, ale je osvěžující navštívit starověké město stále pevně spjaté s minulostí. Xi’an není výkladní skříní moderní architektury jako Hongkong nebo Šanghaj, a tak vás nečeká závratný les mrakodrapů. Poměrně nízko položený Xi’an si zachoval hodně ze svého kulturního dědictví a historické integrity, zejména svou starověkou architekturu. V kombinaci s poklidným životním tempem a pohodovou povahou severních Číňanů dává Xi’an povědomí o tom, jaké kdysi starší čínské městské čtvrti bývaly.

Jízda po hradbáchJízda na kole po nedotčených městských hradbách představuje skvělý způsob, jak si Xi'an prohlédnout  © sihasakprachum / Getty

Jízda na kole po městských hradbách

Xi’an zůstává jediným větším městem v Číně, kde se můžete projet na kole po původních městských hradbách z období dynastie Ming. Je to příjemný a jedinečný způsob, jak se podívat na staré město. V létě se na hradby vydejte pozdě odpoledne, kdy již slunce klesá k obzoru a horko je snesitelnější (a navíc je vhodnější čas na fotografování). Můžete také, samozřejmě, zdolat hradby pěšky (procházka poklidným tempem trvá přibližně čtyři hodiny), což je skvělý způsob, jak spálit kalorie a zároveň si prohlédnout zajímavosti města.

Labužnické požitky
Labužnické požitky v postranních uličkách muslimské čtvrti v Xi'anu © Xiao Lu Chu / Getty

Pouliční představení

Stejně jako v jiných městech po celé Číně se i restaurační scéna v Xi'anu neustále rozvíjí, ale charakteristická xi’anská (sianská) jídla z místních surovin zůstávají trvalým lákadlem. Muslimská čtvrť je prostoupená kořeněnými vůněmi pouličního občerstvení, které vyvolávají téměř neukojitelnou chuť k jídlu. Nechte se vést čichovými vjemy, abyste objevili ty nejlahodnější pokrmy, a brzy budete prosycení vůněmi typického jídla Xi'anu, jež se nazývá paomo (jehněčí nebo hovězí vývar nalitý do misky na chléb, který si rozlámete na malé kousky). Toto znamenité jídlo můžete ochutnat v restauraci Ma Hong Xiaochao Paomoguan, zatímco celou řadu místních specialit nabízí Muslim Family Restaurant v samém srdci muslimské čtvrti.

Pagoda Velké husy
Pagoda Velké husy je mistrovským dílem architektury z období dynastie Táng (Tchang)
© Pan Hong / Getty

Duchovní město

V Xi’anu najdete významný soubor pagod z období vlády dynastie Táng (v českém přepisu Tchang): pagodu Velké husy a pagodu Malé husy, jež se liší od pozdějších (a běžnějších) čínských pagod svým stářím, hranatým půdorysem a cihlovým zdivem. Za živými barvami tibetského buddhismu se vydejte do chrámu Guǎngrén u městských hradeb na severozápadním okraji Xi’anu. Je to jediný tibetský buddhistický chrám v celé provincii Shānxī (Šan-si). Navštivte také nádhernou xi’anskou Velkou mešitu, postavenou v čínském stylu, která je skutečnou oázou klidu.

Nové objevy

Podobně jako mnohá jiná velká čínská města prochází Xi'an obdobím obnovy. Začínají se objevovat nové kavárny, hotely a módní podniky. Najdete zde některé z nejlepších hostelů v Číně, jež poskytují vynikající služby bez ohledu na to, zda si pronajmete dvoulůžkový pokoj, nebo jen lůžko ve společné ložnici. Skvělou volbou je Hantang House s motivovaným personálem a nabídkou všech druhů aktivit pro zahraniční návštěvníky, stejně jako skvělý bar Jamaica Blue, který je jedním z řady podniků, jež podporují xi'anskou vzkvétající hudební scénu.

Dalším typickým znakem současného vývoje je první řemeslný minipivovar v Xi'anu, který zahájil provoz v roce 2014. Duchovním otcem Xi'an Brewery (xianbrewery.com) je americký expatriot, který chtěl do města přinést pivo amerického typu. Základní řadu piv tohoto pivovaru (v rozsahu od německého typu piva kölsch po tmavý mléčný stout) můžete ochutnat v podniku Near Wall Bar (západní úsek Shuncheng South Rd č. 40), který sídlí v přestavěných prostorách s cihlovými zdmi uvnitř starých městských hradeb.

Soumrak v Xianu
Soumrak padá na Zvonovou a vzdálenou Bubnovou věž © wx-bradwang / Getty

Zlepšení: dobré spojení a bezvízový tranzit

Xi’anu přinášejí prospěch nová letecká spojení, jako je první přímá linka z Londýna, kterou zajišťuje společnost Tianjin Airlines. Dopravu do/z města také zajišťují vysokorychlostní vlaky, jimiž se z Xi'anu dostanete za okamžik do celé řady vzdálených čínských měst, například do Pekingu za něco málo přes pět hodin. Koncem roku 2017 bude zahájen provoz na vysokorychlostní železnici do Chéngdū (Čcheng-tu), díky níž bude cestování na jih do Sečuánu (pinyin Sìchuān) rychlé a snadné a doba jízdy se zkrátí z 13 hodin na pouhé tři.

Pokračuje budování xi'anského metra, které zjednodušuje cestování po městě: koncem roku 2016 byl zahájen provoz na trase 3 (se stanicí u pagody Velké husy) a do roku 2018 by měla být otevřena trasa 4. Plánuje se také trasa metra vedoucí až k Terakotové armádě.

72hodinový bezvízový režim znamená, že si cestou do jiné destinace můžete udělat zastávku v Xi’anu a strávit tři dny prohlídkou města. Cestovatelé, kteří chtějí zařadit Xi’an do svého itineráře v rámci bezvízového tranzitu, potřebují platnou letenku s odletem do 72 hodin do třetí země.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Průvodce pro Oktoberfest

Další článek

Magická poušť Erg Chebbi

Související články

Články

Nezapomenutelný Peking

Komunistický režim je v Pekingu stále znatelný, ale to neznamená, že tu nezažijete skvělé věci, nepoznáte skvělé lidi a ještě skvělejší místa. Naštěstí je Peking stále městem, kde cítíte tu pravou a nefalšovanou Čínu. Možná je to tím, že turisty tady nepotkáte na každém rohu. Na pár dní celebritou Jelikož Peking není přecpaný turisty, můžete si na vlastní kůži vyzkoušet, jaké je to být celebritou. Často budete součástí vtipných a neobvyklých situací. Lidé se s vámi budou chtít fotit a je úplně normální, že vás popadnou, odtáhnou před svůj fotoaparát a na památku si vycvaknou…

Články

Mystické Žluté hory

Žluté hory neboli Huangshan se nacházejí na východě Číny v provincii Anchuej jižně od řeky Jang-c’-ťiang. Byly zařazeny do světového dědictví UNESCO a jsou jednou z nejnavštěvovanějších míst v Číně. Nejvyšší vrcholky sahají do výšky až 1 806 m. n. m. a skalní masivy jsou složeny ze světlé žuly. Žluté hory byly jedním z nejkrásnějších míst, které jsem při své cestě po Číně navštívila. Moje cesta započala v Šanghaji. Po asi 10 hodinách jízdy autobusem ve zběsilém čínském provozu, kdy se pořád troubí a kličkuje, přijíždím do městečka Tangkou, které leží přímo pod Žlutými horami a je tak skvělým…

Články

Zažít Asii – aneb velká asijská mozaika – část I.

Chci Asii zažít – nejen vidět památky, ale vychutnat tento fascinující kontinent ve všech jeho podobách, barvách, chutích a vůních. Jíst jako místní, jezdit stejnými dopravními prostředky, okusit na chvíli jejich každodenní život. Vždyť proto se na cesty vlastně v první řadě vůbec vydáváme. Cestování není o tom, prožít čas na cestách „z rychlíku“ – vyskákat z autobusu, nafotit pár fotek a zase pokračovat dál, do speciálních turistických hotelů, kde člověk žije jak v pevnosti. Cestování by přece mělo být o tom, že vykročíme z našeho běžného rytmu a vstoupíme do životního stylu, který žijí…

Články

Best in Asia 2017 video

Gansu, China