Na kánoi po ikonických vodních stezkách kanadské divočiny

LP

Kanada je synonymem pro kanoistiku. Jako první se po řekách plavili na svých otevřených lodích jedni z původních obyvatel – First Nations (První národy). Později je používali evropští osadníci jako obchodní a průzkumné cesty.

Kanadské řeky umožnují moderním dobrodruhům prozkoumat i odlehlejší divoké oblasti. Mezi ikony patří řeky Yukon, Snake a South Nahanni, které jsou snadno přístupné díky množství půjčoven kánoí a široké nabídce služeb průvodců.

Existuje lepší způsob jak poznat kanadskou divočin než z kanadské kánoe? © Tom Robinson / Lonely Planet

Yukon Territory (Yukonské teritorium)

Řeka Yukon protéká Yukonským teritoriem kolem hlavního města Whitehorse do Dawson City, jež bylo prosluslulé jako základna v dobách prvního osidlování a zlaté horečky. Po cestě je pouze jedna vážná „technická“ překážka – Five Finger Rapid. Pokud ale uposlechnete rad a vydáte se správnou cestou (špatné cestě se přezdívá „požírač lodí“), nemusí být až tak náročný. Kánoi si můžete pronajmout ve Whitehorse, odpočinek po cestě zajistí některý ze skvělých kempů na břehu řeky nebo na ostrovech. Na klasický dvoutýdenní výlet je nejlepší vyazit na vrcholu léta v období půlnočního slunce (jev, kdy slunce nezapadá za obzor), které je zároveň dobou konání závodu Yukon River Quest. Při každoročním závodě si vodáci vezmou kajaky, kánoe pro jednu nebo dvě osoby a voyageur lodě (velké kánoe pro 8 osob, tradiční loď francouzsko-kanadských lovců kožešin) a téměř nonstop splavují 715 km dlouhý úsek řeky Yukon. 

Pádlování po řece Yukon a kempování v divočině pod letním půlnočním sluncem je nezapomeutelným dobrodružstvím.© Visualcommunications / Getty Images

Méně zkušení vodáci mohou strávit 14 – 17 dní prozkoumáváním 300 kilometrového úseku řeky Big Salmon (Velký losos), která se táhne od Quiet Lake (Klidné jezero) do města Carmacks na řece Yukon a cestou protíná Salmon Mountains (Lososové hory). Druhou variantou je úsek řeky Wind River (Větrná řeka) začínající u jezera McClusky a končící o 10 dní později v Taco Bar, případně ve Fort McPherson pro ty, kteří si chtějí užít delší cestu (cca o 3 dny více). K jezeru McClusky se dostanete plovákovým letounem. Ti zkušenější mohou prozkoumat možnosti Snake River (Hadí řeka), jež začíná v oblasti Duo Lakes (Dvě jezera). Hydroplánem přístupná cesta nabízí více peřejí (třída I a II s přerušeními třídy III) a mnohem delší cestu – 500 km – do Fort McPherson.

Okouzlující krajina podél řeky South Nahanni (Jižní Nahanni). © Hermann Erber / LOOK-foto

Northwest Territories (Severozápadní teritorium)

Úžasná řeka South Nahanni (Jižní Nahanni) vede vodáky k nejpozoruhodnějším scenériím Kanady – přes hluboká údolí národního parku Nahanni National Park Reserve až po vrcholky Mackenzie Mountains – a cestou nabízí také řadu pozemních aktivit jako například jednodenní výlety do hor v okolí. Díky přerušovaným peřejím je velkou výzvou pro kanoisty (na raftech je cesta jednodušší). Většina dobrodružných výprav (na kanoích i raftech) v Severozápadním teritoriu startuje u hlavní atrakce cesty: vodopád Nailicho (Virginiiny vodopády) padající z výšky 96 metrů je opravdu dechberoucí podívanou.  Ze základny u vodopádu se vydáte po řece na 8 až 10 dní trvající výpravu, při které budete tábořit na březích řeky, až dorazíte do Nahanni Butte, sídla komunity Prvních národů.  

Křišťálově čisté vody na pobřeží Georgian Bay (Gruzínského zálivu), Ontario © John and Janet Foster / Getty Images

Ontario

Tato provincie mnoha kanoistických cílů zahrnuje dvě nevynechatelná místa, která jsou součástí seznamu Canadian Heritage Rivers obsahujícím 42 nejlepších říčních destinací Kanady. Hranice Waters–Voyageur Waterway – směs jezer a řek ležících na jižní hranici Ontaria a v Minnesotě v USA – je perfektní destinací pro dobrodružství na kánoích a zároveň nezapomenutelnou lekcí z historie: trasa byla v 18. a 19. století používána obchodníky s kožešinami jako první a hlavní spojnice mezi Montrealem a jezerem Winnipeg. Později se průzkumníci vydali skrz poušť dále na divočejší západ.

Pro propojení vodních cest je doporučeno využít původní přechody divočinou. © Tom Robinson / Lonely Planet

French River (Francouzská řeka), protékající stejnojmenným národním parkem, je také bohatá na historii Prvního Národa a obchodníků s kožešinami. Původně byla používaná jako cestovní a přepravní trasa kmenů Huron a Ojibwe (podél řeky jsou četná archeologická naleziště s pozůstatky), později průzkumníky a obchodníky s kožešinami včetně Alexandera Mackenzie. Řeka přechází do peřejí a vodopádů, prochází roklemi a jezery a nakonec se – 105 kilometrů od jezera Nipissing – vlévá do Georgian Bay (Gruzínská zátoka). Vybrat si můžete od jednodenních výletů přes výpravy na pár nocí až po absolvování celé cesty po French River (Francouzské řece).

Britská Kolumbie se proslavila svým „Canoe Circuit“ – kánoistickým okruhem. © Hero Images / Getty Images

British Columbia (Britská Kolumbie)

Pro rodinné dobrodružství je povinností světově uznávaný Canoe Circuit v Bowron Lake Provincial Park (provincie Chilcotin) v Britské Kolumbii. Tento okruh, jež je z důvodu omezené kapacity 25 kánoí za den nutné rezervovat předem, je dlouhý 116 kilometrů, trvá pět až sedm dní a prochází šesticí samostatných jezer (Indianpoint, Isaac, Lanezi, Sandy, Spectacle a Bowron). Ti, kteří mají méně času, se mohou vydat na West Side Trip (Výlet západní cestou), který zahrnuje pádlování z Bowron do Unna Lake. Obě varianty vás okouzlí výhledy na pohoří Cariboo, pozorováním kanadské divoké zvěře včetně medvědů a losů a krásnými kempy u jezera. 

Mnoho vodních cest v Quebecu nabízí okamžiky naprosté osamělosti. © Tom Robinson / Lonely Planet

Québec

Nezáleží na tom jak moc chcete pádlovat – rezervace Faunique la Vérendrye (přibližně 3 hodiny jízdy severně od Ottawy) nabízí se svými více než 800 kilometry stezek pro kánoe (jednosměrné i okruhy) spoustu možností včetně řeky Gens de Terre na východní hranici. Tato 79 kilometrů a 5 dní dlouhá cesta je – vzhledem k nutnosti četného přenášení kanoí po souši – hodnocena jako středně těžká až těžká.  Posledních 50 kilometrů si díky technickým peřejím a jízdě skrz hluboké kaňony s minimálními možnostmi zastavení, vysloužilo označení „obtížné“. 

Saskatchewan

Řeka Churchill River teče ze západu na východ Kanady skrz Saskatchewan a nakonec se vlévá do Hudsonova zálivu v Manitobě. Skládá se ze soustavy jezer spojených vodopády a úseky peřejí (které mohou být projety nebo obejity po souši, řeka je vhodná pro všechny úrovně zkušeností) a byla používána již před více než 100 lety kanadskými obchodníky s kožešinami. Nejoblíbenější variantou, pro splavení 105 kilometrů dlouhé churchillské části Saskatchewan, je začít u jezera Sandfly a skončit u Otter Rapids. Vybrat si ale můžete i delší nebo kratší trasu. Většina průvodců má základny v Missinipe.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kanady? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Kanada poznáváme.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Zákoutí medíny - objevte staré opevněné město v srdci Tuniska

Další článek

Réunion - vše, co potřebujete znát

Související články

Články

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů. Hledání krásy v Údolí Smrti Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže…

Články

Rozkvetlá nádhera - nejlepší místa s divokými květinami v USA

Tyto kopce vám vezmou dech při pohledu na všechny ty květiny kolem! A nejen kopce, také pouště, prérie, kaňony, písečné duny, rašeliniště, lesní porosty a další místa čekají, aby vás okouzlila svou každoroční odměnou vůní a barev. Pokud už nastalo jaro tam, kde se nacházíte, nepropadejte panice – nic nezmeškáte. Sezóna divokých květin je mnohem delší, než si myslíte: pouštní květy začínají kvést brzy v roce, zatímco louky alpských oblastí vrcholí až v létě. Vždy na nich najdete něco krásně bujícího.  Jste připraveni na botanické…

Články

Ze západu na východ ‒ tři státy USA, tři kultury

Přemýšlíte, že se vydáte do „země splněných snů“? Který z padesáti států USA zvolit, pokud zrovna nemáte tři měsíce dovolené k návštěvě alespoň jedné třetiny? Já jsem se při své druhé, tentokrát čistě cestovatelské návštěvě rozhodla pro tak trochu tradičně netradiční trojici. Kalifornie, Nové Mexiko a Boston. Spojené státy jsou v dnešní době turisticky lehce dosažitelnou destinací. Z Evropy se při troše plánování a sledování cen dají sehnat letenky za relativně dobrou cenu. Čím více na západ se budete ubírat, tím cena letenek pochopitelně poroste, a to hlavně v sezóně. Nezapomeňte také zažádat o tzv. ESTA,…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…