Na audienci u Aoraki - Mount Cook

© Getty RF

Nový Zéland je země extrémů a superlativů. Tráva je tu zelenější, nebe jasnější, hory vyšší a voda průzračnější. Jak je to možné? Těžko říct, ale každý, kdo tuto nádhernou oceánskou zemi navštívil, vám to nechápavě potvrdí. Národní park Aoraki/Mount Cook není žádnou výjimkou a jeho horské štíty po kterých se plazí ledovce jsou ztělesněním slovního spojení nebetyčná krása.

Maorská legenda

Bylo nebylo, v dávných dobách, kdy na území dnešního Nového Zélandu ještě řádili nespoutané vlny Tichého oceánu, se Otec Nebes Raki oženil s Matkou Zemí Papa-tui-nuku. Po svatbě jeho děti sestoupili na zem přivítat novou manželku svého otce. Čtyři synové (Ao-raki, Raki-ora, Raki-rua a Raraki-roa) se vydali na cestu ve své kánoi waka, ale ať hledali, jak hledali, na pevninu nikde nenarazili. Rozhodli se to tedy s nepořízenou vrátit zpět do nebeského domova, ale zaříkávadlo, které je mělo vyzdvihnout zpět do nebes přestalo fungovat, a oni i s kánoí spadli zpět do moře. Během pádu se kánoe proměnila v kámen a vytvořila Jižní ostrov, stejný osud potkal nebeské bratry, kteří se snažili vyšplhat po jejím boku. Aoraki se proměnil v nejvyšší vrchol Nového Zélandu, Mt. Cook, a jeho bratři v okolní hory Mount Dampier, Mount Teichelmanna a Mount Tasman. Protože jméno nejvyššího bratra, Aoraki, v maorštině znamená oblak v nebesích, vrchol této mocné hory je většinu času zahalen v mracích. Aoraki totiž ne vždy vítá nové návštěvníky a jako velký vládce si pečlivě vybírá komu udělí audienci a ukáže se mu v celé své kráse.

Maorská legenda

Tyrkysově modré jezero Pukaki

Už samotná cesta do národního parku pojmenovaného po tomto horském velikánovi je dech beroucím zážitkem. Máte pocit, že krajinu okolo vás někdo namaloval a její obrázky vám promítá okolo auta, tohle přece nemůže být skutečné! Hlavní silnice vede okolo tyrkysového jezera Pukaki, které má barvu tak neuvěřitelnou, že vypadá jako by se v ní topilo tisíce šmoulů. Tato sytě modrá barva je způsobená horninovou moučkou, zvanou také ledovcové mléko, která  je tvořená jemnými částečky hornin rozemletými ledovci a poté rozptýlenými ve vodě.

Jezero Pukaki

Příběh národního parku Aoraki/Mount Cook

Národní park Aoraki/Mount Cook se rozkládá na ploše 70 696 hektarů a je největším novozélandským alpským parkem s nejvyššími horami a ledovci, které pokrývají celých čtyřicet procent parku. V národním parku se tyčí 19 vrcholů přesahujících 3 tisíce metrů v čele s nejvyšší horou Nového Zélandu, Aoraki/Mount Cook, měřící úctihodných 3 764 metrů. Původ jeho maorského jména už znáte, to druhé je poklonou mořeplavci Jamesi Cookovi, který se svou lodí Endeavour v roce 1770 jako první Evropan objevil Nový Zéland. Tato majestátní hora lákala nejrůznější dobrodruhy už od nepaměti, pro Maory byl ale výstup na tuto posvátnou horu znesvěcením a považovali ho za výraz neúcty k bohům. Nejvyšší hora Nového Zélandu tak byla poprvé zdolána až v roce 1894 trojící novozélanďanů Tom Fyfe, John Michael Clark a George Graham.

NP Aoraki / Mount Cook

Kouzelné údolí Hooker valey

Hlavní základnou celého národního parku je vesnička Mount Cook Village, odkud můžete vyrazit na jeden z mnoha různě dlouhých a obtížných treků. Mezi ty nejznámější patří čtyřhodinový Hooker valey track nabízející nádherné výhledy na mocný štít nejvyšší hory. Trasu několikrát kříží mléčně modrá řeka Hooker, která se přechází po houpacích visutých mostech, které jsou sami o sebě velkým dobrodružstvím. Hned na začátku treku stojí kamennný pomník Alpine Memorial, který připomíná oběti, které okolním horám podlehly. Jen samotný Mt. Cook si díky své horolezecké obtížnosti vyžádal už před 200 lidských životů. 

Hooker Valey

Majestátnost Tasmanského ledovce

Další populární túra vás po hodince chůze zavede k Tasmanskému ledovci. Ten je se svou délkou 27 kilometrů největším ledovcem národního parku. Tvary okolních morén pozorným návštěvníkům napovídají, jak se ledovec měnil v průběhu času. Místo původního ledovce nahradilo jezero, které se začalo formovat až kolem roku 1974 a dnes už měří více než 7 kilometrů. Na jeho hladině se rýsují mohutné kry, mezi kterými se můžete projet v motorových člunech, které se v rozlehlém jezeru téměř ztrácí. Z jezera vytéká řeka Tasman river, která poté ústí do dříve zmíněného šmoulového jezera Pukaki. Pokud se sem vydáte v létě, kdy ledovce nejsou pokryté sněhem, budete si tu připadat trochu jako na stavbě. Protože je místní horská krajina tvořená především ledem a skálami, které ledovce v průběhu věků rozemlely na drobné šedé kamínky a skalnatý prach, tak se tu všude hodně práší a voda v jezerech a řekách je jakoby mléčně zakalená a vypadá jako plná popela či cementu.

Tasmánský ledovec

Noc v horské chatě pod Mount Cookem

Pokud vám krátké túry nestačí a chcete zažít pořádné dobrodružství, můžete se vydat na jeden z vícedenních treků. Nejoblíbenějším je Mueller Hut Track, který nabízí přespání ve vysokohorské chatě v 1800 m. n. m. s výhledem na samotný Mt. Cook. Samotný trek jde zvládnout i za jeden den (zhruba 4 hodiny nahoru a 3 dolů), nezůstat ale přes noc na takto magickém místě by byla obrovská škoda. Počítejte s tím, že o přespání chatě Mueller Hut je velký zájem, a tak je potřeba  si místa předem zarezervovat v informačním centru DOC, v sezóně raději i několik týdnů dopředu. 

Horská chata pod Mount Cookem

Nejfotografovanější zátiší Nového Zélandu

Povinnou zastávkou při cestě z národního parku je potom nedaleké jezero Tekapo. Jeho zářivě tyrkysová barva je způsobená přítokem z místních alpských ledovců stejně jako voda v prvním jezeře Pukaki. Tekapo je nejkrásnější na jaře, kdy jeho břehy zdobí nádherné lány rozkvetlých vlčích bobů zbarvených do růžových a fialových odstínů. Na břehu jezera stojí malebný kostelík Church of The Good Shephard (kostel dobrého pastýře) z roku 1935. Jezero Tekapo společně s tímto kamenným kostelem jsou jedněmi z nejfotografovanějších zákoutí na Novém Zélandu. Jezero je doslova obklíčené sněhovými štíty hor národního parku, který si odsud můžete prohlédnout pěkně zdálky v úžasném panorama.

Fauna Nového Zélandu

Autoři článku, Katka a Tomáš, své cestovatelské zážitky sdílejí na populárním blogu www.katkacestuje.cz. Ten je plných dech beroucích cestopisů, nádherných fotografií, videí, rad a tipů, i inspirace na cesty. Prostřednictvím jejich článků se tak můžete podívat na Nový Zéland, Západní Samou, do Jižní Koreji, Anglie a Walesu, na Srí Lanku nebo do Japonska. Jejich dobrodružství můžete sledovat také na jejich Facebooku a Instagramu.

Text: Kateřina Jamborová      Fotografie: Tomáš Žalčík

Katka a Tomáš

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Nového Zélandu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Nový Zéland a Hiking&Tramping in New Zealand. 

LP Nový Zéland
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Katka & Tomáš Katka cestuje TravelBlog

Předchozí článek

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 2. část

Další článek

Tipy na první návštěvu Bangkoku

Související články

Články

Best in Travel 2017 video

Best in Travel 2017 postupně prezentuje 10 zemí, 10 měst, 10 regionů a 10 zajímavých míst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017.

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…

Články

Hřiště bohů

Jen 35 minut plavby od Aucklandu se z moře vynořuje ostrov Waiheke, ráj kouzelných zátok a pláží, vinic, bohémských požitků a především zábavy. Rezervujte si tu prázdninový dům (tzv. bach), a pokud zrovna nebudete usrkávat víno na některé ze třiceti ostrovních vinic, můžete objevovat uměleckou a dobrodružnou stránku Waiheke. Působí tu více než 100 umělců v oborech, jako je sochařství, sklářství, malba nebo řezbářství, a kromě toho také celý ostrov připomíná hřiště pro milovníky přírody a sportu – užijete si hlavně jízdu na horských kolech, kajacích a plachetnicích. V zálivu Hauraki Gulf po boku impozantního spícího vulkánu Rangitoto, pouhých 35 minut plavby trajektem z centra Aucklandu, najdete ostrovní ráj plný tajuplných zátok, nádherných pláží, zvlněných vinic, luxusních chat a bohémských slastí. Waiheke Island je známý jako „Ostrov vína“ – nachází se zde přes…