Mystické Žluté hory

©

Žluté hory neboli Huangshan se nacházejí na východě Číny v provincii Anchuej jižně od řeky Jang-c’-ťiang. Byly zařazeny do světového dědictví UNESCO a jsou jednou z nejnavštěvovanějších míst v Číně. Nejvyšší vrcholky sahají do výšky až 1 806 m. n. m. a skalní masivy jsou složeny ze světlé žuly.

Žluté hory_1 borovice v mlze
Žluté hory byly jedním z nejkrásnějších míst, které jsem při své cestě po Číně navštívila. Moje cesta započala v Šanghaji. Po asi 10 hodinách jízdy autobusem ve zběsilém čínském provozu, kdy se pořád troubí a kličkuje, přijíždím do městečka Tangkou, které leží přímo pod Žlutými horami a je tak skvělým výchozím bodem pro jejich návštěvu.

Žluté hory_2

Vodopád Devíti draků

Po příjezdu jsem neotálela a ještě vyrazila na malý výlet k vodopádu Devíti draků. Zdejší krajina je odlišná od té pekingské či šanghajské. Procházela jsem bambusovými lesy podél říčky. Z nitra lesů se ozývaly zvláštní zvuky všemožných živočichů. Řeku jsem přecházela po můstcích, které byly ověšené červenými modlitebními stužkami. Po cestě jsem potkala i několik chrámů, ze kterých se linuly zvuky manter. Na samém konci cesty a strmém výstupu po schodech jsem došla k cíli, k asi nekrásnějšímu vodopádu, který jsem doposud viděla. Voda padala z obrovské výšky ze skály, jejíž vrcholy se ztrácely v mlze.

Žluté hory_3 cesta k vodopádu
Žluté hory_9 různé způsoby výstupu

Kdy vyrazit na cestu

Na výlet do Žlutých hor je ideální vyrazit časně ráno. Ono totiž pár hodin zabere, než člověk vystoupá po strmých schodech na jejich vrcholky.  Přímo z Tangkou jezdí autobusy, které člověka zavezou přímo ke vstupní bráně. Tady se zaplatí vstupné (v přepočtu asi 800 Kč) a pak se stačí vydat na cestu po svých nebo lanovkou.

Žluté hory_4 vodopád devíti draků

Proč mystické?

Mystické hory se jim říká kvůli častým mlhám, které jejich vrcholky halí do mléčného oparu. Já jsem jejich mystičnost zažila na vlastní kůži. Asi po hodině stoupání a stálému se vyhýbání nosičům, tahajícím nahoru stavební materiál, jsem se ocitla v husté mlze. Vidět bylo sotva na dva metry. Mlha mě bohužel provázela celou cestu a držela se i nahoře, kde navíc začalo pršet. Počasí je tu opravdu nevyzpytatelné a člověk by měl být připraven na všechno. Místo překrásných výhledů jsem před sebou měla bílou oponu z husté mlhy.

Žluté hory_5 nosič s materiálem

Výletní okruhy

Na vrcholcích hor vede několik výletních okruhů. Některé jsou delší, některé kratší. Stačí se rozhodnout podle času, který tu chcete strávit. Dá se tu i ubytovat, což musí být skvělý zážitek, pokud vyjde počasí a člověk si přivstane na východ slunce. Navíc nemusíš dvakrát platit vstupné do hor, když tu chceš strávit víc než jeden den.

Žluté hory_6

Výletní stezky se klikatí podél skal na visutých chodnících. Všude kolem jsou pokroucené borovice všemožných tvarů, z nichž jsou některé staré až 1500 let. Občas se stoupá, občas se klesá, vše samozřejmě hodně strmě, aby si kolena ani na chvíli neodpočala. Občas jsem sešla i tak nízko, že jsem se dostala ze zajetí mlhy, ale záhy jsem do ní zase vystoupala.

Žluté hory_7 v mlze

Zážitek to byl velký a i přes hustou mlhu a déšť se mi občas naskytly nezapomenutelné výhledy, kterých jsem si cenila o to víc. Žluté hory jsem opouštěla plná vzpomínek a zážitků. Hodně srandovní bylo sledovat Číňany, kteří po cestě dolů schody doslova sbíhali. Dole u autobusu potom kvíleli a hekali. Ti, kteří měli kolena v ucházejícím stavu, odnášeli do autobusů ty méně zdatné. 

Žluté hory_8

Autorka Barbora Fialová je online marketérka, cestovatelka a fotografka. Více informací naleznete na webu fijalka.cz.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Číny? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet China Discover. 

China Discover LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Barbora Fialová

Předchozí článek

TOP 10 nejzajímavějších regionů pro rok 2017

Další článek

Velký bílý v moři a já v kleci

Související články

Články

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Nádherná písečná pláž, stín palmy, průzračně čisté moře, kokos s brčkem v ruce. Typická představa jihovýchodní Asie. Mohou za to nejnavštěvovanější thajské ostrovy nebo indonéské Bali. Ale jaká je typická představa o Laosu? Když jsem plánoval naši cestu po Vietnamu, Kambodže, Laosu a severním Thajsku, byl právě Laos tím největším otazníkem. V této zemi jsme měli nejméně plánů, itinerář velmi přibližný. A to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat! Protože právě tam jsme zažili skvělá dobrodružství, která se ani naplánovat…

Články

Nezapomenutelný Peking

Komunistický režim je v Pekingu stále znatelný, ale to neznamená, že tu nezažijete skvělé věci, nepoznáte skvělé lidi a ještě skvělejší místa. Naštěstí je Peking stále městem, kde cítíte tu pravou a nefalšovanou Čínu. Možná je to tím, že turisty tady nepotkáte na každém rohu. Na pár dní celebritou Jelikož Peking není přecpaný turisty, můžete si na vlastní kůži vyzkoušet, jaké je to být celebritou. Často budete součástí vtipných a neobvyklých situací. Lidé se s vámi budou chtít fotit a je úplně normální, že vás popadnou, odtáhnou před svůj fotoaparát a na památku si vycvaknou…

Články

Vietnam má hory, pláže i bohatou historii

Když se podíváte na mapu jihovýchodní Asie, jistě si všimnete jednoho státu, který se jako had klikatí od severu k jihu podél pobřeží Jihočínského moře. Je to Vietnam, země, která má od severu k jihu délku přes dva tisíce kilometrů. Země, která je neskutečně pohostinná, pestrá a přátelská k cestovatelům z celého světa. Vietnam je země, kterou je navíc velmi jednoduché navštívit. Dostat se do Vietnamu není žádný problém. V průběhu roku se objevují letenky v různých akcích už od 10 tisíc korun a často přímo z Prahy. Letecké společnosti pak nejčastěji míří do Hanoje nebo do Ho Či Minova Města. Já sám jsem se vydal směr Hanoj a více než měsíc po Vietnamu cestoval. Věřte mi, pořád…

Články

Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

Malebné ostrovy rozkládající se v tyrkysových vodách Thajského zálivu jsou jedněmi z nejméně dotčených míst Kambodže. Na žádném z nich nejsou zpevněné silnice, bankomaty ani nepřetržitá dodávka elektřiny, avšak co ostrovům chybí na vybavení, to mnohem víc než dostatečně vynahrazují svou přírodní krásou. Zástavba však neúprosně čeká a budete muset přijet co nejdříve, abyste poznali zdejší poklidnou atmosféru dřív, než bude zdevastována záplavou plánovaných luxusních resortů. Ostrov Koh Rong, ležící dvě a půl hodiny plavby od pevniny, je skutečně nádherný, s dokonalými plážemi s bílým pískem a mírnými, akvamarínovými vlnkami. Na tomto ostrově o rozloze 78 km2 se rozkládá 43 kilometrů pláží a je plný možností na potápění, šnorchlování a túry v džungli. Koh Rong je nejzastavěnějším…