Milford Sound – Osmý div světa

GO2

Hluboko v novozélandském národním parku Fiordland na jihozápadě Jižního ostrova leží Milford Sound, nejkrásnější přírodní atrakce této kouzelné země. Probojoval se i mezi osmadvacet finalistů celosvětové ankety o sedm přírodních divů světa. Není se čemu divit. Kombinace horských vrcholků, inkoustově tmavých vod, tryskajících vodopádů, úchvatných výhledů a dramatických útesů s lesním porostem Vám učaruje.

Nejvyšší Mitre Peak sahá do výšky 1 692 metrů nad vodní hladinu. Podobných vrcholků je zde víc a některé si svým tvarem vysloužily jména jako Lví hora nebo Slon. Navštivte Milford Sound a poznejte krásy tohoto místa, které patří mezi must-see Nového Zélandu.  Navzdory svému názvu je Milford Sound ve skutečnosti fjordem a to jediným fjordem na Novém Zélandu, který je přístupný i po normální silnici. Ne příliš překvapivě se jmenuje Milford Road a je také známá jako State Highway 94.

Rozmanitá fauna Milford Sound

da Milford Sound zahrnuje některá z nejzajímavějších zvířat a rostlin na světě. Najdete tu jak vzácné ptactvo, tak hmyz, ryby a mořské savce jako jsou lachtani a delfíni. V oblasti žije více než 60 delfínů skvrnitých, takže není neobvyklé spatřit je z výletní lodě nebo kajaku. Dále tu můžete vidět plískavici tmavou,  což je malý kytovec, který příležitostně Milford Sound navštíví. Pokud budete mít opravdu velké štěstí, můžete dokonce zahlédnout velrybu. Lachtani  obývají Milford Sound po celý rok a často jsou k vidění na Seal Point, kde se sluní. Skály tam nejsou tak strmé a lze na ně snadno vylézt. Tito lachtani mohou dorůst až do dvou metrů na délku a vážit 200 kg.

Milford Sound je také domovem tučňáků . Pravidelně se tu vyskytují dva druhy – modrý tučňák a velmi vzácný tučňák chocholatý. Vzácná modrá kachna ,,whio“ žije v původních lesích Národního parku Fiordland. Narazíte na ně na rychle tekoucích řekách či kolem údolí Eglinton a Monkey Creek na silnici Milfrod Road. Fiordland a Milford Sound jsou také domovem široké škály původních ptáků Nového Zélandu včetně Takahe, Kakapo, Mohua a Kea. Takahe a Kakapo jsou kriticky ohroženi a pravděpodobně je neuvidíte. Dobrodružný Kea, papoušek alpský, je však zvědavý pták a pravděpodobně Vás navštíví. Ale buďte opatrní - mějte všechno zavřené, protože tito papoušci rádi kradou věci. Z mořských ptáků Vás tu pak čekají kormoráni a racci.

TIP: Vydejte se na zájezd na Nový Zéland a poznejte Osmý div Milford Sound. Vydat se můžete na Nový Zéland s českým průvodcem nebo na vlastní pěst. 

Jedinečné přírodní úkazy Milford Sound

Okružní plavby a pěší trasy Vás zavedou přímo obyvatelům zvířecí říše Milford Sound, což je naprosto jedinečný zážitek. Můžete také navštívit plovoucí podvodní observatoře či rovnou vyzkoušet potápění, protože podvodní  fauna a flora rozhodně stojí za to. Silné deště a okolní pralesy vytvářejí v Milford Sound jedinečný efekt – horní vrstva vody je sladká, zatímco zbytek je slaný z Tasmanova moře. Jak dešťová voda protéká lesem do fjordu, zbarví třísloviny z rozpadající vegetace a listů povrchovou vrstvu vody do tmava a ta má pak charakteristickou hnědou barvu. V hlubinách Milford Sound pak roste díky tomuto efektu něco opravdu vzácného a fascinujícího – černý korál. Tento černý korál, známý jako antipathes fiordensis, pochází z oblasti Fiordland. Černý korál obvykle žije v hlubinách oceánu, ale díky geologii Milford Sound můžete vidět černý korál již 10 metrů pod povrchem.

Počasí v oblasti Milford Sound

Milford Sound patří mezi nejvlhčí oblasti na světě a tak je dobré počítat s tím, že Vás tu s vysokou pravděpodobností může zastihnout déšť. Roční úhrn srážek je tu 6 813 mm a prší tu cca 182 dní v roce. Září, říjen, listopad a prosinec jsou nejdeštivější měsíce, kdy prší průměrně 16 až 18 dní za měsíc. Během 24 hodin může spadnout až 250 milimetrů vody. Nenechte se tím ale odradit, protože Milford Sound je nejkrásnější právě v období dešťů, kdy již tak silné vodopády nabývají ještě větší síly a vytvoří se tu stovky malých dočasných vodopádů, které kaskádují dolů z útesů. Některé z nich jsou až tisíc metrů vysoké. Nadměrné deště mohou způsobit ještě jeden neobvyklý jev, který by se dal nazvat zelenou lavinou. Vodou nasáklá vegetace má totiž problém udržet se na strmých skalách a občas dojde k tomu, že se část zeleného koberce odtrhne. Holá místa jsou pak dlouhou dobu zřetelně vidět.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Nového Zélandu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Nový Zéland. 

Nový Zéland LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Veronika Koliášová - CK GO2

Předchozí článek

Je čas vyrazit na cestu - Similian Islands

Další článek

Historická Havaj - objevte příběhy ostrovů Molokai a Lanai

Související články

Články

Nový Zéland - putování tam a zase zpátky

"Mami, mám pro tebe jednu dobrou a jednu špatnou zprávu," oznámila jsem doma v březnu 2017. "Na to Bali nakonec nejedu, to máš radost, že? Ale poletím ještě dál, jen si musím počkat 9 měsíců." Moje maminka je z mých cest vždycky nervózní, takže zaměnu letu na Bali za Nový Zéland nepřijala s nadšením. Prý by radši 9 měsíců čekala na něco jiného... Zato já jsem se už nemohla dočkat. Země Pána Prstenů a Hobita je skoro na dosah ruky. Jen se 275x vyspat a už se poletí. “Země dlouhého bílého oblaku”, jak jí přezdívají původní obyvatelé Maorové (v původním jazyce Aotearoa), byla na mém cestovatelském žebříčku na jeho samém vrcholku. Zpáteční letenka…

Články

Na návštěvě u Hobitů - Nový Zéland

Pohádková vesnička a neslavnější filmové místo Pána Prstenů. Pojďme se na chvíli společně zatoulat do smyšleného světa. Do světa Hobitů! Co je vlastně Hobbiton a jak vznikl?  Když se řekne Nový Zéland všem se pravděpodobně vybaví jeho jedinečná příroda, která hrála nemalou úlohu ve slavné trilogii Pána Prstenů nebo Hobita. To ve svém názvu nese i nejslavnější místo Nového Zélandu právě z hlediska těchto filmů. Hobbiton, nebo česky…

Články

Milford Sound aneb srdce Fjordlandu Nového Zélandu

Pro někoho možná nejhezčí místo Nového Zélandu a pro jiné jen tahání peněz z turistů. Pro někoho osmý div světa s nejkrásnějším trekem a pro někoho zase zbytečný výlet, kde neustále jen prší. Tak jak to tedy vlastně je? První den – cesta do Te Anau Do Milford Sound vede jen jediná cesta a jako všude na Zélandě těch cest opravdu moc není. Jeli jsme přes turisticky zalidněný Queenstown a dále směrem na Te Anau. Naše první zastávka byla v ”low cost" kempu Henry Creek vzdáleného 23 km za Te Anau, který jsme objevili…

Články

Na audienci u Aoraki - Mount Cook

Nový Zéland je země extrémů a superlativů. Tráva je tu zelenější, nebe jasnější, hory vyšší a voda průzračnější. Jak je to možné? Těžko říct, ale každý, kdo tuto nádhernou oceánskou zemi navštívil, vám to nechápavě potvrdí. Národní park Aoraki/Mount Cook není žádnou výjimkou a jeho horské štíty po kterých se plazí ledovce jsou ztělesněním slovního spojení nebetyčná krása. Maorská legenda Bylo nebylo, v dávných dobách, kdy na území dnešního Nového Zélandu ještě řádili nespoutané vlny Tichého oceánu, se Otec Nebes Raki oženil s Matkou Zemí Papa-tui-nuku. Po svatbě jeho děti sestoupili na zem přivítat novou manželku svého otce. Čtyři synové (Ao-raki, Raki-ora, Raki-rua…