Mexický kaleidoskop zajímavostí

J. Houdek

Vyjmenovat všechny krásy Mexika je stejně nemožné, jako spočítat hvězdy v noci na obloze: stále slunné letovisko Acapulco, indiánské pyramidy v Chichén Itzá, podmořské jeskyně v Dos Ojos, katedrála v Guadalupe, muzea a galerie v Mexico City, průzračná, tyrkysově zbarvená a nádherně čistá mořská voda na všech plážích a mnoho dalších, stejně přitažlivých zajímavostí i památek najdete právě zde – ve středoamerické zemi, v níž si můžete naplno užít jak slunce, tak i příjemně teplou vodu Karibiku i Tichého oceánu.

Každá pláž v Mexiku, katedrála, park, domorodý trh, archeologické naleziště, hacienda… to vše zde upoutává svým půvabem. Potřebujete si odpočinout? Zapomenout na shon? Sotva najdete lepší místo než Mexiko. Objednejte si zájezd do Mexika, vypněte mobilní telefon a odleťte s někým, koho milujete, alespoň na týden právě sem. Poskytneme vám prozatím několik lákavých tipů, kde v této velké a výjimečné zemi, najdete neopakovatelné zážitky.

Acapulco - La Quebrada

Budete-li v Acapulku určitě se zajděte podívat ke skále La Quebrada, najdete ji na pobřeží, malý kousek od Palacio Municipal. Z útesů vysokých kolem čtyřiceti metrů tady skáčou mladí muži šipky do úzké skalnaté zátoky. Říká se jim clavadistas. Přímo proti skále, ze které chlapi skáčou, je ochoz, z něhož je jejich show nádherně vidět. (Platí se na něj ale vstupné kolem 35 pesos, což je asi 40 Kč.) Trochu bokem nad zátokou je pak restaurace La Perla, z jejíž velice široké bílé terasy je také možné toto představení pozorovat a ještě si k tomu objednat drink nebo jídlo. Clavadistas obvykle skáčou v poledne a pak v půl osmé a v půl deváté večer. V průběhu jedné takové show uvidíte přibližně šedesát skoků. Tato tradice zde trvá nepřetržitě od roku 1939.

Las Grutas de Rancho Nuevo u městečka San Cristóbal de las Casas

Necelých 12 kilometrů od půvabného městečka San Cristóbal de las Casas najdete nádherné krápníkové jeskyně, které údajně sloužily jako obřadní místo už starým Mayům. Jeskyně se nacházejí uprostřed zdejšího ekoturistického parku, jakési velké rezervace. Podzemní prostory jsou opravdu obrovské, jsou to jakési prostorné podzemní chrámy. Nemusíte být vůbec speleology. Stále tu totiž jdete po dřevěných můstcích. Prostory jeskyní nedaleko vstupu jsou elektricky osvětlené, na určitou, hlubší část jeskyní ale dostanete přidělenou helmu s rozsvícenou čelovkou a svítíte si de facto sami. Průvodkyně vám podrobně vysvětlí geologickou historii vzniku tohoto skalního útvaru a současně upozorní i na zajímavé krápníky kolem kterých budete procházet. Velmi impozantní a magické místo! Vstupné je 20 pesos (cca 25 korun).

Guadalupe - Nová Bazilika

Bazilika ve městě Guadalupe je jednoznačně nejvýznamnějším poutním místem v Mexiku a možná i v celé Střední a Jižní Americe. V tzv. “staré bazilice” bylo celá léta vystaveno také indiánské pončo, na němž se prý v roce 1531 zázrakem objevila podobizna Matky Boží.
Jak k tomu došlo? Mexickému zemědělci Juanu Diegovi Cuauhtlatoatzinovi se v prosinci 1531 zjevila Panna Maria a požádala ho, ať zajde za biskupem se vzkazem, že na kopci Tepeya nedaleko Guadalupe by měl nechat postavit chrám. Biskup rolníka vyslechl, ale neuvěřil mu, prý ať přijde o den později a do té doby, ať svá slova náležitě zváží. Když šel Juan Diego domů od biskupa opět se mu zjevila Panna Maria a ptala se, jak pochodil. Ten jí celé setkání vylíčil. “Přijď sem tedy zítra, dostaneš důkaz,” odpověděla světice.

Následující den byla neděle a Juan Diego šel navštívit svého nemocného příbuzného. Schválně se ale vyhnul místu, kde se mu Panna Maria zjevovala. Přesto ji znovu uviděl. Bohorodička Juana Diega ubezpečila, že jeho příbuzný je už uzdravený, proto ať raději zajde na kopec Tepeya, kde získá pro biskupa důkaz o pravdivosti svých slov. Juan Diego se tam odebral a uviděl, že - uprostřed prosince - je celý kopec posázený kvetoucími růžemi. Několik jich natrhal, zavinul do svého ponča a vydal se k biskupovi. Když k němu přišel, rozvinul plášť a položil ho na zem před duchovním. Všichni přítomní v tu chvíli uviděli nejenom kvetoucí růže, ale i jasný, zářivý portrét Panny Marie vyobrazený na Juanově plášti. Biskup uvěřil a nechal postavit velkolepou baziliku. Její základy však nebyly po mnoha letech staticky v pořádku, proto hned vedle ní nyní stojí nově postavený chrám.

Legendární pončo visí za neprůstřelným sklem právě v Nové bazilice, která prý pojme až 12 000 poutníků. Zejména o nedělích sem přijíždějí zástupy věřících z celé Jižní Ameriky, z nichž někteří po kolenou šplhají na nedaleký kopec Tepeya, k místu, kde se Juanu Diegovi zjevila před téměř pěti sty lety Panna Maria Guadalupská. V Mexiku se říká, že Panna Maria je ztělesněním nekonečného soucitu a že pomůže každému, kdo se na ni obrátí.


Mexico City - Museo Anahuacalli

V hlavním městě Mexika určitě navštivte budovu navrženou a postavenou slovutným výtvarníkem Diegem Riverou. Svojí podobou toto stavení tak trochu připomíná aztécké chrámy. V muzeu je ukrytá soukromá sbírka předkolumbovských uměleckých objektů, které Rivera v průběhu celého svého života sbíral a bedlivě studoval – je zde třeba na dva tisíce kusů keramiky a nejrůznějších plastik. Ve zdejší napodobenině ateliéru věhlasného malíře uvidíte jeho nejrůznější náčrtky a návrhy a budete moci tak letmo nahlédnout do jeho umělecké kuchyně.
Museo Anahuacalli se nachází nedaleko stanice metra Tasqueňa. A nezapomeňte, že zavírací den je zde (jako ve většině muzeí) každé pondělí.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Mexika? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Mexico. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Jiří Houdek - CK GO2

Předchozí článek

Představujeme Bhútán - the Kingdom of Happiness

Další článek

Ponořte si kotníky - neuvěřitelné oceánské bazény po celém světě

Související články

Články

Jak jsem mrzla v Brazílii: proč je zima v São Paulu horší než v Praze

Jsem ten typ člověka, který má rád teplo nebo klidně i takové to lepivé vedro…během ledna, když teplota u nás klesne k nule nebo pod ní, vidím se na pláži v Karibiku nebo aspoň v Záhřebu. Brazilské teplíčko jsem si rychle oblíbila. Do São Paula jsem odletěla na konci prosince, tedy uprostřed léta. Žabky, tady pod slavnou značkou havaianas, jsem nesundala z nohou. Skoro každý den pár kapek příjemného horkého deště a děti ve školce jsme dvakrát denně mazaly opalovacím krémem. U vás v Evropě je ale větší zima Pro Brazilce…

Články

Jaké chuťové a kulinářské zážitky vám naservírují na Kubě?

Cítíte se kvůli slabému světlu a krátkosti zimních dnů vyčerpaní a potřebujete si odpočinout? Přeneste se na okamžik na slunnou Kubu a objevte kouzlo národních nápojů i specialit místní kuchyně. Je totiž známo, že dobré jídlo zlepšuje pošmournou náladu, pomáhá navazovat nová přátelství a v člověku rozpaluje oheň vášně a emocí. A co byste měli na tomto půvabném ostrově v Karibském moři ochutnat a spustit dolů do žaludku? Máme pro vás několik tipů, s nimiž se gastronomicky zaručeně nespálíte. Ale nezapomínejte, že ochutnat - to na Kubě znamená také vychutnat. Kreolsko-kubánská kuchyně představuje pozoruhodnou směsici kulinářského umění a stylů z různých koutů světa. Asi nejvýraznější stopu tu ale zanechala kuchyně portugalská, španělská a indiánská. A i když Kuba zrovna nepatří k vyhledávaným gastronomickým rájům, pokud víte, kde a co máte hledat, rozhodně…

Články

Kubánské desatero očima české studentky

Výlet do jednoho z asi nejzajímavějších a nejodlišnějších míst, které jsem měla možnost navštívit – země, kde se nemožné možným stává – bych doporučila všem příznivcům divokého západu, bizarností i krás přírody a všeobklopující srdečnosti Kubánců. Ráda se podělím o zážitky a pár tipů, které by mohly pomoci lidem, kteří se na Kubu chystají a možná pár dalších přesvědčit k tomu, aby se také vydali na cestu. Začalo to v polovině května zprávou od kamarádky s textem „Levné letenky na Kubu – jedem, ne?” V ten moment jsem věděla, že si konečně splním svůj dlouholetý sen a poznámky typu: „To musíš vidět“ nebo „Jeď co nejdříve, ať zažiješ ještě tu starou Kubu“, nebudu jen slýchávat, ale budu moci začít říkat…

Články

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc. Odlehlé zátoky Mayské riviéry.   Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu…