Městská evoluce - jak se mění cestování do měst

©

Před deseti lety neexistovaly iPhony, Instagram a Uber. Mapy se kupovaly v obchodech nebo se používaly hrubé internetové verze vytištěné na kusu papíru. Ubytovat se u neznámých lidí bylo něco nevídaného. Současný překotný technologický vývoj a fenomén sdílení mění způsob, jakým nazíráme na svět - a nikde to není patrnější než při cestování do měst.

Chcete proniknout do života místních pomocí jednoho ťuknutí v chytrém telefonu? Potřebujete na poslední chvíli rezervovat pobyt, ale musí to být levné? Možné je vše. Podívejme se, jak se cestování do měst změnilo během poslední dekády.

Městská evoluce_1Nové silnice zvládnete pomocí spolehlivé navigace – nebo taxi aplikací © Fei Yang / Getty Images

Pohybovat se po městě je snazší než kdykoli dříve 

Před deseti lety: papírové mapy a hromadná doprava

Dnes: kvanta možností v kapse 

Mobilní aplikace Google Maps (z roku 2007) a její konkurenti – např. Apple Maps a Maps.Me – znamenají revoluci v soudobém cestování a zvláště užitečné jsou v městských bludištích. Dnešní cestovatelé mohou prozkoumávat města s nebývalou sebejistotou, ať už sledují navigaci úzkostlivě na každém kroku, nebo se na mapy obracejí jen v případech, kdy skutečně zabloudí. 

Svézt se po městě také nikdy nebylo snazší. Systémy sdílení jízdních kol, jako je newyorský Citi Bike, pařížský Vélib, Ofo a Mobike, se šíří geometrickou řadou a s aplikacemi typu Citymapper pro vás bude využívání hromadné dopravy naprostá hračka. A pak je tu Uber. Možná nejpřevratnější změnu v cestování po městech (v dobrém i zlém) přinesla tato revoluční aplikace – spolu s podobnými, jako jsou Juno, Lyft, Grab a množství dalších –, která umožňuje unaveným poutníkům objednat si vůz na přání za zlomek běžné ceny za taxislužbu.

Co nastane, zkombinujete-li offline mapy se zasvěcenými cestovatelskými radami? Stáhněte si Guides od Lonely Planet, a uvidíte!

Městská evoluce_2Nechcete denně čisté osušky a povlečení? Žádný problém. Stále víc lidí dává přednost ubytování v domácnostech
© PeopleImages / Getty Images
 

Prioritou je žít jako místní 

Před deseti lety: hotely a penziony v centru

Dnes: domácké ubytování v netradičních oblastech

Doby, kdy se všichni drželi v co nejtěsnější blízkosti turistických lákadel, jsou dávno pryč. Jakkoli největší atrakce jsou populární stále, návštěvníci se přesouvají dál z center poháněni touhou proniknout městu pod kůži i – mnohdy smělou – představou, že se jim podaří splynout s místními. 

Tento posun znamená velké plus pro méně známé čtvrti a může pomoci naředit davy návštěvníků, což je pro místní úleva (New York aktivně podporuje rozmístění turistů do všech pěti městských částí, aby se snížil nápor na Manhattan) –, ačkoli obyvatelé měst jistě tuší, že nově získaná popularita čtvrti může být dvojsečná zbraň. Tento trend umožňují webové služby zprostředkovávající ubytování, jako je Airbnb, HouseTrip a VRBO. Ještě jste je nevyzkoušeli? Možná to uděláte – a dosavadní hodnocení naznačují, že ke starým zvykům se už nebudete chtít vracet.        

Městská evoluce_3Pronikněte do centra dění na pracovní cestě – vše, co potřebujete, je wifi © Peter Ptzchelinzew / Getty Images

Obchodní cestování trochu jinak 

Před deseti lety: obchodní cesty vyhrazené pro bílé límečky, nejvyšší šéfy a obchodní zástupce

Dnes: máš notebook, můžeš cestovat

Spojit služební cestu s jedním dvěma dny klasické dovolené není nic nového, ale trend spojování práce a dovolené není ničím ve srovnání s tím, jak významně se mění způsob naší práce. Práce z domova je na vzestupu celosvětově, a přestože často znamená to, že bušíte do klávesnice v pyžamu a společnost vám dělá kočka, představuje také možnost pracovat v zahraničí. 

Můžete-li pracovat z domova na plný úvazek nebo jste na volné noze, máte možnosti ještě širší. Všude od Los Angeles přes Londýn po Lisabon vzkvétají městské coworkingové prostory jako WeWork a Impact Hub Network, jakkoli takzvaní digitální nomádi se často spokojí s kavárnou se slušným wifi připojením. 

Městská evoluce_4Dejte si s místními zmrzlinu – nebo celé jídlo –, abyste okusili skutečný život města © SolStock / Getty Images 

Pohlcující zážitky jsou pestřejší než kdykoli předtím

Před deseti lety: standardní lov největších zajímavostí

Dnes: vábivá dobrodružství na míru

Soukromé lekce tanga v Buenos Aires? Hračka. Budapešťská procházka se zasvěceným průvodcem? Žádný problém. Výprava za pouličním umění v Miami? Proč ne, můžete si dokonce dopřát kurz graffiti. S jistotou lze říci, že dnešní cestovatelé se ve městech již nespokojí s fádním klasickým itinerářem. Klíčem je personalizace – a technologický pokrok ji umožňuje. Ušít si výlet na míru je dnes snadné díky kvantům nezávislých průvodců a nabídky aktivit na jedno kliknutí.

Široký výběr mají zvláště labužníci: VizEat a Eatwith nabízejí tisíce různých gastronomických zážitků, během nichž se u lahodného jídla seznámíte s místními. A to vždy překoná mnohojazyčný jídelní lístek a naškrobený ubrus…

Městská evoluce_5Zaznamenat výlet na digitálních obrázcích je pro cestovatele stále důležitější
© Alexander Spatari / Getty Images

 

Žijeme ve stále více vizuálním světě

Před deseti lety: přirozené obrázky a selfíčka

Dnes: digitálně upravené fotografie a děs, že na sociálních sítích něco prošvihnete

Dnešní mileniálové a vyznavači sociálních sítí se vydají na výlet spíš na základě Instagramu než doporučení cestovní agentury, ovlivněni efektními obrázky a možná lehkým záchvěvem závisti. Nejde však jen o trumfování přátel – všechno to rolování může být zcela platnou součástí plánování cesty a napomůže objevit neznámá nová místa od hotelů a restaurací po celé země.

Sklon sdílet povedené snímky nám však napomáhá také k tomu, abych se na města dívali jinak. Městská architektura – dejme tomu hongkongské mrakodrapy, kjótské zdobné chrámy či pestré cartagenské staré centrum – se nejlépe vyjímá ze zvláštních perspektiv, jež můžete objevit na Instagramu nebo během prohlídky vedené zkušeným fotografem.

Denně můžete poznávat s Trips – aplikací, která nabízí báječný, jednoduchý a intuitivní způsob, jak sdílet zážitky z cest.

Městská evoluce_6U dálkových letů panuje mezi dopravci stále větší konkurence © Marser / Getty Images

Lépe, levněji, rychleji

Před deseti lety: plánování předem a vyšší ceny

Dnes: rezervace na poslední chvíli a nadvláda nízkonákladových přepravců

Kritici skrytých poplatků a okleštěných služeb pasažérům tvrdí, že jde o cestu do pekel, ale fenomén levných letů nevykazuje žádné známky krize. Někteří z nízkonákladových přepravců, proslulých cenově výhodnými letenkami v rámci kontinentu (máme na mysli především Ryanair a JetBlue), nyní rozšiřují nabídku o dálkové lety za nepřekonatelné ceny. Eurowings vás z Evropy dopraví do Kapského Města, Bangkoku a dál, Norwegian létají mezi Londýnem a velkými americkými městy a plánují další destinace. 

Větší konkurence v turistickém odvětví celkově vede ke snižování cen, což v kombinaci s jednoduchými rezervačními servery inspiruje cestovatele k tomu, aby se rozhodovali impulzivněji. A města patří k nejlepším cílům takovýchto živelných výletů – jednoduše si rezervujte levnou letenku, najděte si ubytování třeba na HotelTonight.com a vyrazte.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Festival Holi - aneb trochu barevnější svátek jara

Další článek

Kterou kávu pít a které se raději vyhnout?

Související články

Články

Nejpoutavější nové turistické atrakce

Myslíte, že už jste viděli všechno? Tak si na svůj seznam připište tyhle neuvěřitelné nové zážitky, které si můžete dopřát od roku 2018. Ve stopách nindžů, Japonsko Japonsko se chystá pokračovat v oživování starobylého nindžovského umění pestrou nabídkou aktivit, které budou zahájeny v roce 2018. Návštěvníci si budou moci vybrat ze dvou zájezdů specializovaných na tradici bojovníků nindža, při kterých budou ubytováni na slavných místech,…

Články

Svět je vaše kancelář

Jste zavaleni prací a nemáte čas na dovolenou? Nemusí to tak být. Díky možnosti pracovat jako nezávislý profesionál (tzv. freelancer) online, mobilním technologiím a coworkingovým centrům si stále více lidí vydělává na živobytí během cestování. Tito „digitální nomádi“ jezdí po světě a cestou pracují. Nezávislé profese Pojem „bleisure“ (kombinace služebních cest s cestováním ve volném čase) není nový, ale rozmach online „sdílené ekonomiky“ otevřel tento svět práce „z domova“ nové generaci – a nejen těm, kteří létají business třídou.                                                              …

Články

TOP video výběr 10 destinací, kde získáte nejvíc pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Best in Travel 2017 prezentuje 10 destinací, kde získáte nejvíc a které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017.

Články

Víte, co je to udržitelný cestovní ruch?

Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu pro rozvoj (International Year of Sustainable Tourism for Development) je nejlepší dobou k zamyšlení, jak si naplánovat cestu, abyste prospěli nejen sobě, ale i planetě a jiným lidem. POZOROVÁNÍ ZVÍŘAT Medvědi na Aljašce Jediným letem přes Atlantský oceán zvýšíte svou uhlíkovou stopu o stejné množství skleníkových plynů, jako kdybyste rok jezdili autem, a tak se raději poohlédněte po destinacích ležících blíže vašemu bydlišti. 355 milionů obyvatel USA a Kanady se možná rozhodne…