Města superpotravin – kde najít zdravé občerstvení

Shutterstock

Při městských výpravách jednomu vyhládne, ale v dnešních době máte prakticky neomezené možnosti. Co kdybyste však zkusili zapomenout na módní freakshake a nadýchané vafle a dali přednost něčemu výživnějšímu? Najíte-li se chutných specialit doporučovaných našimi městskými experty, budete se cítit dobře.

Misku plnou dobrot dostanete v singapurském podniku Grain Traders © Grain Traders

V Singapuru si dejte misku plnou výživných dobrot

Singapurské podniky zasvěcené labužníkům nabízejí vše od pouličního občerstvení po luxusní kuchyni. Budete-li je však navštěvovat často, brzy budete potřebovat do opasku další dírku či dvě! Naštěstí je tu velkým hitem zdravá strava.
Na dobrůtku si zajděte do Grain Traders. Jejich dva podniky (v ulicích Market a Tras) se specializují na nutričně hodnotné misky plné zeleniny, bílkovin a (nikoli nutně) sacharidů. Vyberte si ze šesti druhů misek – hosté mají nejradši „el hibaro“ –, nebo si sestavte vlastní.
Něco navíc: Zajděte do podniku Aloha Poke v Amoy Street na zdravé havajské jídlo nebo navštivte japonský Ninja Bowl v Duxton Road.

V Budapešti se s gustem pusťte do veganské kuchyně

Maďarská kuchyně přetéká masem a dokonce i ve zdánlivě bezmasých jídlech se objevuje sádlo či szalonna, místní tučná slanina. V posledních letech se však v Budapešti šíří veganské restaurace, kavárny i pojízdné restaurace.
Vegan Love na bulváru Bély Bartóka rozmazluje chuťové buňky hostů rostlinnými hamburgery a hot dogy, které přetékají zdravými surovinami. Ochutnejte hamburger ze sladkých brambor, podávaný s červenou řepou, ředkvičkovým krémem a domácím kečupem s čerstvou bazalkou v housce s dýňovými semínky.
Něco navíc: Napfényes Étterem és Cukrászda láká vegany na pizzy a pečivo, ale ochutnejte také veganskou maďarskou gulášovou polévku v podniku Kozmosz.

Fascinující textury a chutě nabízí Wildflower, Perth © Wildflower

V Perthu si vychutnejte domorodé pokrmy z buše

Šéfkuchaři v západoaustralské metropoli zacházejí mnohem dále, než velí soudobá móda sezonních a místních surovin, a pokrmy z buše představují nevídanými způsoby. Zapomeňte na grilovaného klokana či kotlíkový čaj s listy eukalyptu: řeč je o sukulentech a chaluhách, místním ovoci, bylinkách, ba dokonce o listí ze stromů. Naložené, sušené, smažené či neupravené mají překvapivou chuť i konzistenci a připomínají australskou divočinu.
Místní luxusní restaurace Wildflower to stvrzuje: tatarský biftek z emu je poprášený cibulovým popelem, temně rudý quandong (ovoce z buše) doplňuje kachní prsíčka a koktejly ochucuje voňavý myrtovník citronový a semínka akácií.
Něco navíc: Navštivte Varnish on King v perthském centru a ochutnejte kyselé bobule lilli pilli na vepřovém kolínku glazovaném javorovým sirupem. Restaurace The Standard v Northbridge nabízí mořského pstruha s květy chamelaucia háčkovitého.

Ve Stockholmu si dopřávejte bio

Návštěvník Stockholmu rychle pochopí, že místní se o své zdraví starají. Řada podniků se specializuje na suroviny z udržitelného zemědělství a najít stravu vhodnou pro vegany je čím dál snazší.
Den zahajte v podniku Hälsocafet snídaní, jejíž součástí je miska se superovocem, jako je açaí, pitahaya a malpígie (acerola). Anebo proč si nedopřát polední salát připravený na objednávku? Alternativní pojetí moderní klasiky je ideální na příjemnou fiku (volně přeloženo „přestávku na kávu“).
Něco navíc: The Plant ve Skanstullu nabízí zcela veganské a bio rychlé občerstvení, Stockholm Raw ve stále módnější oblasti Hornstull se specializuje na polévky, saláty a sladkosti.

Pokud vám úsměv na tváři nevyčarují samotné lívance… © Serotonin Eatery

V Melbourne se prokousejte k pocitu štěstí

Jedna věc je dát do nabídky misku se semínky chia či pestrobarevné saláty, zcela jiná věc je založit celou kavárnu na konceptu štěstí. V Melbourne, městě, které myšlenku zdravé stravy velice podporuje, stojí ve čtvrti Burnley podnik Serotonin Eatery, nabízející báječné pokrmy připravené ze surovin, které napomáhají uvolňování serotoninu, neurotransmiteru spojovaného s pocitem blaha.
Ochutnejte pozitivní lívance ze sušených bio banánů. A pokud se ani po nich nezačnete usmívat, přátelská obsluha i příjemný interiér s houpacími židlemi jsou přesně tím, co by vám předepsal lékař.
Něco navíc: Happy Place je ideálním místem na zdravé jídlo a smoothies při lovu v tržnici South Melbourne Market, Pana Chocolate v Richmondu prodává velký výběr veganských, raw a bio čokolád a zákusků.

V Athénách si dejte řecký salát

Řecký salát má mnoho variant, ale klasický vždy obsahuje rajčata, okurky, olivy, sýr feta a pořádnou dávku olivového oleje. Říká se mu horiatiki (což v řečtině znamená „vesnický“) a patří k národním jídlům.
V athénské čtvrti Monastiraki najdou milovníci salátů podnik Manas Kouzina-Kouzina, kde mohou objevovat saláty oblíbené v různých částech země. Patří k nim mavromati (s fazolkami), panzaria (s červenou řepou) a lachano karoto (s mrkví a zelím).
Něco navíc: Ochutnejte pasteli, starobylou řeckou výživnou tyčinku ze sezamových semínek a medu v pekárně Pnyka v Syntagmě, kde je připravují čerstvé. Ve čtvrti Plaka stojí obchod Malotira zásobený nejlepšími řeckými lahůdkami. Nabízí ochutnávky špičkových olivových olejů z celé země.

Sora a Hiro otevřeli Vegan Pudding & Co v roce 2015 © Noriko Tidball

Vancouver má své dokonalé dezerty – a vy je můžete mít také

Největší západokanadské město je ohniskem zdravého stravování a jeho obyvatelé jsou vždy hotovi vyzkoušet nejnovější kulinářské trendy – od vegetariánské klasiky a výživné poke bowls po zastudena lisované šťávy a fermentované čaje kombucha.
Pro řadu místních je však nejdůležitější dát si lahodné, zdravé dezerty. Vyhledejte Vegan Pudding & Company, ukrytý skvost v centru. Zdejší trubičky krémového pudinku – s příchutí čokolády, vanilky nebo zeleného čaje matcha – jsou bio a bez mléka a jejich hedvábnou konzistenci jim propůjčuje dýně a kokosové mléko.
Něco navíc: Ochutnejte zmrzliny z kokosového mléka v podniku Earnest Ice Cream, čokoládovo-kokosovou pěnu ve vegetariánské jídelně Arbour a veganské bezlepkové koblihy v Cartems – doporučujeme se soleným karamelem.

San Francisco přetéká nabídkou asijské kuchyně

San Francisco je už léta vyhlášené nejlepší asijskou kuchyní na západním pobřeží a jeho poloha u Pacifiku mu zaručuje celoroční přísun čerstvých plodů moře. V mnoha sanfranciských japonských restauracích najdete vysoce výživný salát wakame (z mořských řas) a slané, leč syté polévky miso, které vás zahřejí v mlžném dni. Ve vedlejší ulici v srdci čtvrti Marina stojí Ace Wasabi’s Rock-N-Roll Sushi, které je sázkou na jistotu, co se týče čerstvých ingrediencí a živé atmosféry.
Něco navíc: Den zahajte v japonské čtvrti šálkem zeleného čaje matcha, který je plný antioxidantů. A pak navštivte Hawker Fare ve čtvrti Mission a dejte si som tam (thajský salát z papáje).

Hladoví Londýňané mají k dispozici širokou nabídku zdravých pokrmů © Ethos Foods

V Londýně si vytvořte vegetariánské jídlo podle svého

Časy, kdy symbolem londýnské kuchyně byly fish and chips či páj s bramborovou kaší, jsou dávno pryč. Dnes anglická metropole nabízí vyhladovělým cestovatelům ráj na zemi. Stále se zvyšuje počet vyznavačů zdravé výživy, kteří dávají přednost farmářským trhům před smaženými jídly, což vede k rozkvětu podniků s nabídkou zdravých jídel.
Ethos na Eastcastle St nabízí bohatý bufet s vegetariánskými jídly. Saláty jsou nápadité a lahodné – ochutnejte brokolicový a mrkvový s krémem z pražených oříšků kešú – a podobně působivá jsou i teplá jídla, například rolky z dýně, sýra stilton a vlašských ořechů.
Něco navíc: Farmstand nabízí saláty ze surovin, které pocházejí z trvale udržitelného zemědělství, Casita Andina se specializuje na kvalitní tradiční peruánskou kuchyni.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

LP Magazine 03/2021

Další článek

Mauricius se připracuje na otevření. Které jsou nejlepší pláže?

Související články

Články

Proč by mělo být Polsko vaší další destinací jste-li gurmán a milovník jídla

V Polsku je toho mnohem více než knedlíky nebo plněné zelné listy a ani obyčejná jídla nejsou nudná a předvídatelná. V poslední polovině století se Polsko začalo otevírat světu a zdejší kuchaři se chopili výzvy – začali lokální recepty inovovat novými kombinacemi ingrediencí a způsobů přípravy. Zde je váš průvodce chutěmi Polska.  Napříč celým Polskem najdete řadu druhů sladkých i slaných pirožků. © Dar1930…

Články

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti. Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance   Rýže, kokos, chilli Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem…

Články

Nejlepší místa na světě, kde ochutnat zvláštní lahůdky

Teď se můžeme přít o to, jakou největší bizarnost lze připravit k jídlu... 1. Ústřice Rocky Mountain, Montana, USA Mořské plody v Montaně? No, ne tak docela. Ústřice Rocky Mountain, kterým se říká také prérijní ústřice, telecí hranolky, kovbojský kaviár a „houpající se hovězí“, jsou ve skutečnosti smažená varlata mladých býčků. Jejich pojídání je tradicí mezi západními rančery,…

Články

Cibetková káva

Nejspíš jste o cibetkové kávě, neboli kopi luwak, už někdy slyšeli. „Kopi“ indonéské slovo pro kávu a „luwak“ je v překladu cibetka. Pokud si chcete dát šálek cibetkové kávy u nás, vyjde na pár stovek. Málokdo ví, co vlastně dělá tuhle kávu tak specifickou. Typ kávy závisí na rozmanitosti bobů, které cibetka jí. Může se živit boby z kávy arabika, robusty nebo jiných, které má k dispozici. Cibetková káva má více co do činění s procesem, kterým samotná příprava kávy prochází. Nejdřív se musí posbírat trus od cibetek, kávová zrna se pak umyjí, suší a nakonec praží. A takhle vzniká nejdražší káva na světě. Proč je cibetková káva tak drahá? Kolik stojí vlastně cibetková káva? To závisí na několika faktorech - zda kupujete kávu z divokých cibetek nebo od těch zavřených v klecích. Také samozřejmě záleží na poptávce a nabídce. Ale hlavně vysokou cenu této kávy dělá její „zvláštní“ povaha. Jedná se o zdlouhavý…