Méně navštěvovaná Amazonie

Shutterstock

Do Peru míří ročně miliony turistů, kteří mají kromě návštěvy Machu Picchu v plánu cestovat také do Amazonie. Drtivá většina lidí putuje do stejné části Amazonie, my jsme ale navštívily tu nejméně turistickou a stálo to za to!

Chachapoyas se stalo naším výstupním bodem. Cesta sem je daleká, ať už pojedete od pobřeží z města Trujillo, Chiclayo anebo dokonce z Limy, musíte počítat s přibližně 15 hodinami v autobuse, když půjde vše dobře. Nám se během cesty porouchal autobus a čekali jsme na náhradní 4 hodiny. Pokud trpíte nevolnostmi, pak je pro vás lepším řešením do Chachapoyas letět, protože serpentiny jsou zde neskutečné. 

Město leží ve výšce kolem 2 300 m. n. m., takže se můžete potýkat s výškovou nemocí, ale většina cestovatelů žádnými potížemi netrpí. Ve městě najdete restaurace, obchody i hotely, ale za městem začíná přírodní ráj. Oblast je plná canyonů, řek, vodopádů i historických památek. Vše je turismem ještě minimálně dotčené a ceny vstupenek jsou velice nízké. 

Za canyonem a sarkofágy

Hezkým místem odkud pozorovat canyony hluboké až 1 000 m. je Mirador Pueblo de Los Muertos. Po příjezdu na parkoviště budete sestupovat po chodnících dolů. Výhled je to famózní a bezplatný, nechybí ani vlajka Peru u které se můžete vyfotit. 

Byla by škoda nespojit výlet s Karajia, kde se za menší vstupné můžete podívat na sarkofágy uložené ve skále. Zde zabere sestup 30 minut, výstup zpět nahoru téměř hodinu. Poslední dobou jsou skály kolem nestabilní, nedoporučuje se u sarkofágů zůstávat příliš dlouho. 

 

Lanovkou na archeologické zříceniny

Kuélap je jedna z nejdůležitějších archeologických lokalit v Peru. K ruinám vás vyveze lanovka za přibližně 30 minut. Lanovka je vybudovaná poměrně nově, takže se jedná o ojedinělý zážitek. Pokud trpíte strachem z výšek, tuhle aktivitu rozhodně vynechejte, protože vás čeká jízda nad canyonem hlubokým více než 900 metrů. Podívaná je to nádherná. Od stanice lanovky vám zabere přibližně hodinu výstup k bývalému opevněnému městu, kde byly nalezeny petroglyfy, hrobky vladařů a zbytky svatyní. Město bylo dobyto Inky, následně bylo během španělské okupace opuštěno a znovu objeveno až v roce 1843. Zříceniny jsou dokonce větší a starší než slavné Machu Picchu, ale kvůli dostupnosti jsou méně navštěvované, proto zde byla vybudována lanová dráha. V areálu Kuélap musíte povinně nosit bezpečností helmy. 


Na pátý nejvyšší vodopád světa

Za pátým nejvyšším vodopádem - Yumbilla 895 m., musíte jet asi dvě hodinky z Chachapoyas. První část cesty vás sveze dodávka, druhou část musíte jet taxíkem nebo tuk tukem. Cesta k vodopádu je plná výstupů a sestupů a strávíte na ní asi 90 minut. Po cestě projdete tři vyhlídky na široké okolí a další menší vodopády. Přejdete lanové mosty a projdete kmenem stromu. Celá stezka vede krásným lesem, ve stínu a po cestě potkáte maximálně 5 lidí, více jich sem denně dle návštěvní knihy nezavítá. Pod vodopádem se můžete zchladit, takže plavky přibalte sebou. Místo je také vhodné k pozorování motýlů, žije tady mnoho druhů. 

Desítky odstínů zelené

Pravá Amazonie na vás čeká u Gocta Waterfall. Vodopád vysoký 771 m. se řadí mezi 20. nejvyšších na světě a ve své kráse rozhodně trumfne i předchozí Yumbilla. Trek k vodopádu Gocta je náročný a Peruánci vám nabídnou svezení na koni, přesto doporučujeme, abyste nepodlehli, určitě k vodopádu dojdete! Cesta zabere jedním směrem 2-3 hodiny s vysokým převýšením a velkou vlhkostí vzduchu. Stezka je ovšem krásně upravená a po cestě se vám chvilkami bude otevírat pohled na vodopád Gocta z dálky. Až se k vodopádu konečně proderete, uvidíte nádherně zelený canyon. Tolik odstínů zelené až je to neuvěřitelné! K tomu zvuk silně dopadajícího proudu z Gocta vodopádu. Cesta zpět je naneštěstí ještě náročnější, vyhraďte si dostatek času a nikam nespěchejte. 


Ochutnejte místní čokoládu

Čokoláda je v oblasti Chachapoyas vyhlášená, vše je dělané ručně a kvalitně. Čokoládové produkty můžete zakoupit ve městě za velmi slušné ceny – od pralinek až po figurky. Doporučujeme otestovat speciální tabulku čokolády ze které se následně vaří kakao! 

Autorky textu a fotografií — Denisa Zmeškalová & Karolína Kilhofová o sobě: „Jsme studentky sociální práce, cestovatelky, přednášející na cestovatelských festivalech a dalších místech. Vzhledem k našemu oboru vzdělávání se v zahraničí zaměřujeme na sociální situaci obyvatel a místní kulturu. Pravidelně cestujeme od svých 18 let a snažíme se k cestování motivovat především mladé lidi, kteří nemají dostatek odvahy, či financí. Sledujte nás na Blogu a IG.» 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká Republika.

Napsal: Karolina Kilhofova

Předchozí článek

Letem světem - Polsko

Další článek

14 nejlepších míst, která navštívit ve Skotsku

Související články

Články

10 nejlepších dobrodružství v Peru

Peru je nejvíce známé jako kolébka starověkých civilizací, jeho topografie z něj ale dělá také úžasné místo pro řadu dobrodružství. Ledové horské vrcholy And přitahují turisty a horolezce, divoké pouštní pobřeží obklopené vynikajícími vlnami je jako stvořené pro surfaře a pro průzkumníky je zde Amazonie – rozsáhlé území mokřadů a deštného pralesa plného opic, papoušků a plížících se vzácných kočkovitých šelem. Zařaďte rychlost – Peru je divoká jízda! Výhled na Machu Picchu © Marc Senn / 500px Vydejte se po stopách Inků Klikatá stezka stoupající z hlubin údolí Urubamba vede podél zřícenin starých zastávek a přes párou zahalené lesy. Pro Inky byla tato silnice hlavním přístupovým bodem do posvátného království Machu Picchu. Pro tisíce cestovatelů,…

Články

Fototrip kolem nejhezčí peruánské hory

Nevado Alpamayo v peruánském pohoří Cordillera Blanca bývá označován za jednu z nejhezčích hor světa. V krásné horské krajině národního parku Huascarán mohou nehorolezci podniknout okružní trasu kolem této hory, divoký a poměrně opuštěný trek. Tropické ledovce Cordillera Blanca je nejzaledněnějším pohořím tropů, kde je plocha ledovců (přesto že během posledních let poměrně rychle ubývají) okolo 600 km2. Na 170 km délky zde najdeme třicítku šestitisícovek, mezi nimi i nejvyšší horu Peru Huascaran (6 768 m n. m.). Národní park Huascarán byl…

Články

Největší zajímavosti Peru jako na dlani

Když se řekne Perú, většině z nás naskočí jen Machu Picchu a Inkové. Tato země toho ale nabízí mnohem, mnohem více. Strávili jsme tu bez pár dnů skoro 3 měsíce a ani to nestačilo k trochu detailnějšímu prozkoumání. O Machu Picchu zde tedy řeč nebude, ale dozvíte se o dalších zajímavostech, která tato země může nabídnout. Víte například, že v Peru najdete druhý nejhlubší kaňon na světe, který je dvakrát hlubší než slavný Grand Kaňon? Nebo třeba třetí a čtvrtý nejvyšší vodopád světa? Nebo také horu z loga slavného studia Paramount? Ano je to tak. Země se přirozeně dělí na tzv. costa (pobřeží), sierra (hory) a selva (džungle).…

Články

Tři města, která stojí za to vidět v Peru

Země Inků je pro každou dobrodružnou duši jedním z nejvyhledávanějších cílů. Peruánská krajina je jako supermarket – můžete si vybrat, jaké dobrodružství podstoupíte: zda zamíříte k zaledněným andským vrcholům, vydáte se přes rozlehlé pobřežní pouště nebo do vlhkých deštných pralesů Amazonské nížiny. My se však dnes vydáme do měst, která stojí za to v Peru vidět! Lima – vstupní brána do jiného světa Hlavní město Peru – Lima, je pro většinu cestovatelů vstupní branou nejen do země, ale hlavně do úplně jiného světa. Tedy pokud nejste z Peru, Bolívie nebo jiné země Jižní Ameriky, kteří v tomto světě žijí a vše, nad čím my Evropané a jiné národnosti „valíme bulvy“,…