Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

©

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc.

Odlehlé zátoky Mayské riviéry.
Odlehlé zátoky Mayské riviéry.
 

Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu je Mayská riviéra ideálním místem pro dovolenou v ráji: zde totiž začíná Karibik.

Ať už vás láká slunění na nejkrásnějších a nejdelších bílých písečných plážích v celém Mexiku, koupání v azurové vodě, pozorování mořských živočichů, prozkoumávání mayských pyramid, procházky téměř nedotčenou džunglí, či návštěva zábavních parků a ochutnávání pravých mexických pokrmů, jistě tu najdete své.


Karibská písečná pláž v Cancúnu.
Karibská písečná pláž v Cancúnu.
 

Šnorchlování se želvami a koupání v cenotech

Mezi největší zážitky na Mayské riviéře patří bezpochyby šnorchlování s mořskými želvami. A navíc je zdarma! Ano, ještě stále jsou na světě místa, kde si lze zaplavat s těmito nádhernými živočichy volně. Ono kouzelné místo se jmenuje Akumal a nachází se v půli cesty mezi městy Tulum a Playa del Carmen. Želv je tu opravdu hodně a lze je spatřit kousek od břehu.

Pokud máte rádi koupání, zkuste navštívit jeden z místních cenotů. Cenoty jsou jeskyně, které vznikly po dopadu meteoritu na poloostrově Yucatán, který pravděpodobně způsobil i vymření dinosaurů. Úlomky meteoritu pak vytvořily přírodní bazény, kterým místní říkají cenotes. Mayská riviéra je obklopena mnoha těmito přírodními bazény s křišťálově čistou vodou. Koupání si tu užijí dospělí i děti a na své si v některých cenotech přijdou dokonce i potápěči.

Karibské pláže a mayské pyramidy

A když je řeč o koupání, určitě si nikdo nesmí nechat ujít překrásné písečné karibské pláže. Ty nejpůvabnější se nacházejí v Cancúnu, Playe del Carmen a v Tulumu. Bílý písek, azurové moře, k tomu nádherné vysoké kokosové palmy a nebe bez mráčků. Přesně tak pláže vypadají. Kdo miluje party a zábavu, určitě by měl strávit dovolenou v Cancúnu. Kdo má zájem o setkávání s Mexičany, je pro něj ideálním místem Playa del Carmen, kam místní rádi jezdí na dovolenou. Nejvyhlášenější je však Tulum ‒ nejen že se tu nachází ona typická karibská pláž, ale je tu i mayský pyramidový komplex s pláží, kde se dá v rámci vstupu koupat a kochat se výhledy na skvostné pradávné stavby. Takové místo jinde na světě nenajdete.

Dechberoucí pyramidy Teotihuacan
Dechberoucí pyramidy Teotihuacan.


Mayské pyramidy jsou skutečně velkolepé stavby. Kousek od Tulumu lze navštívit komplex Cobá, nedaleko pobřeží se na Yucatánu rozkládá nejznámější pyramidový komplex Chichén Itzá. A chcete-li navštívit něco nevšedního, pak stojí za zvážení Uxmal. Méně známý je pak Kohunlich nacházející se na jihu nedaleko Chetumalu.

Mexická kuchyně uchvátí vaše chuťové buňky

Při všech průzkumech a výletech člověku pořádně vyhládne. Mexická kuchyně je vynikající a na Mayské riviéře je toho k ochutnávání opravdu dost. Rozhodně si nenechte ujít návštěvu pouličních stánků. Nejlepší jsou samozřejmě ty, u kterých se stojí fronty. A co že tam vlastně nabízejí? Přece ty nejlepší dobroty, jako jsoucarnitas (malé kousky masa) v tortille s různými omáčkami a limetovou šťávou, tacos (malá tortilla, měkká nebo tvrdá, naplněná směsí pochutin) či tradiční enchiladas(kukuřičné rolky plněné masem či zeleninou a podávané s pálivými červenými či zelenými omáčkami). Milovníci fazolí si pochutnají na tortille plněné rýží, fazolemi a masem, zvanou burrito.


Ochutnejte místní speciality, třeba chobotnice
Ochutnejte místní speciality, třeba chobotnice.
 

Nejlepší mexickou svačinkou je určitě guacamole (avokádo s červenou cibulí, rajčaty a koriandrem, vše zalité šťávou z limety) podávané s nachos (kukuřičnými lupínky). Za národní pokrm Mexičané považují mole poblano(to je tmavá omáčka připravovaná zhruba z dvaceti surovin, k nimž patří pálivé chilli papričky a čokoláda). Cokoli si v Mexiku dáte, určitě to bude čerstvé, voňavé, chutné, hodně barevné a zcela jistě i trochu pálivé, proto je ideální zapít to něčím skvělým. Oblíbené jsou ochucené sodovky Jarritos, vynikající jsou i čerstvé džusy zvané jugos, a kdo má raději něco silnějšího, ať si dá vyhlášenou, i když trochu turistickou margaritu či mezcal.

Martina a Pavel na cestě
Zajímají vás podrobnější informace týkající se dopravy, ubytování, cen a cestování po Mexiku? Prohlédněte si náš článek o Mayské riviéře nebo si zakupte tištěného průvodce Lonely Planet Mexiko.

  • Pavel Zrzavý a Martina Libřická jsou cestovatelé a dobrodruzi, kteří se vydali na cestu kolem světa. Více o návštěvě Mexika se dozvíte na jejich blogu Naše cesta kolem světa.


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Martina Libřická & Pavel Zrzavý

Předchozí článek

Lotyšsko se dává do gala na své stříbrné výročí

Další článek

Madeira aneb jak se chodí kanálem

Související články

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

Malebné ostrovy rozkládající se v tyrkysových vodách Thajského zálivu jsou jedněmi z nejméně dotčených míst Kambodže. Na žádném z nich nejsou zpevněné silnice, bankomaty ani nepřetržitá dodávka elektřiny, avšak co ostrovům chybí na vybavení, to mnohem víc než dostatečně vynahrazují svou přírodní krásou. Zástavba však neúprosně čeká a budete muset přijet co nejdříve, abyste poznali zdejší poklidnou atmosféru dřív, než bude zdevastována záplavou plánovaných luxusních resortů. Ostrov Koh Rong, ležící dvě a půl hodiny plavby od pevniny, je skutečně nádherný, s dokonalými plážemi s bílým pískem a mírnými, akvamarínovými vlnkami. Na tomto ostrově o rozloze 78 km2 se rozkládá 43 kilometrů pláží a je plný možností na potápění, šnorchlování a túry v džungli. Koh Rong je nejzastavěnějším…

Články

Srí Lanka: nirvána pro milovníky pláží

Srí Lanka naprosto zaplaví všechny vaše smysly. Vzduch je prosycen vůní jasmínu, jídlo je notně kořeněné a krajina naprosto překrásná; zářivě zelená rýžová pole, lesy pohupujících se palem a hory zvrásněné čajovými plantážemi jsou okouzlující. Ale pro mnoho lidí se Srí Lanka dá shrnout do jednoho prostého slova: pláž. Ať už jste jakýkoli plážový typ, tady najdete dokonalé pláže lemované palmami. Můžete si rezervovat hýčkání v některém z elegantních butikových hotelů u pláže, potápět se u zářivých korálových útesů, učit se surfovat v mírných písečných úžinách nebo se jen tak procházet, dokud nenajdete vlastní malý,…

Články

Havaj: jaký ostrov zvolit napoprvé

Máte v plánu vyrazit na Havajské ostrovy, ale nemáte ponětí, kde začít? Váháte, jestli vybrat jeden z ostrovů, nebo obrazit všechny? Ať už na Havaji vyrazíte kamkoliv, čekají vás fantastické pláže, přátelské tváře, dobré jídlo. Ale každý ostrov má své specifické kouzlo. O´ahu je nabitý energií, Maui je tím nejlepším pro plážové povaleče, Kaua´i uchvátí tyčícími se útesy na břehu moře, nejmladší Big Island zase ohromí krajinou vytvořenou…