Malujte na cestách - jak zachytit místo pomocí tužky a papíru

LP

Už vás nebaví upravovat stovky fotografií, používat filtry a opětovaně hledat připojení na Wi-Fi? Nejste sami. Zvláště při cestování může být nekonečný cyklus zachycování fotografií a jejich sdílení na sociálních sítích vyčerpávající - nemluvě o tom, že displej telefonu vás vyruší z přítomného okamžiku a místa.

Naštěstí ale existuje jiný smysluplný způsob, jak dokumentovat vaše dobrodružství. Při příští cestě si dejte od telefonu pauzu a sbalte si do batohu skicák. Nejenže si jakoukoli destinaci díky své plné pozornosti mnohem víc užijete, ale zjistíte, že opravdu musíte sledovat místo do detailu, abyste ho mohli nakreslit - ať už se pokusíte zachytit obrázek Machu Picchu nebo zaznamenat podrobnosti nezapomenutelné večeře v Paříži.

Naše zážitky z Afriky  © Bridget Gleeson / Lonely Planet

Od zápisníku k Instagramu a zpátky

V roce 2008, kdy jsem se vydala na svou první výzkumnou cestu jako autorka Lonely Planet do Patagonie, Instagram ještě ani neexistoval. Fotografovala jsem velryby a ledovce, které jsem si ukládala pro mé vlastní potěšení a osobní záznamy. Všechny poznámky z cest jsem si zapisovala do poznámkového bloku - nejen informace, které jsem sbírala pro sepsání průvodce, ale také podrobnosti o tom, co jsem jedla, vtipný rozhovor, který jsem zaslechla v autobuse, úryvky zajímavých informací z domorodého muzea v Tierra del Fuego, ingredience mého oblíbeného chilského vývaru z mořských plodů.
O několik let později už fungovala sociální média v plném proudu. Stejně jako všichni ostatní, i já jsem fotila a sdílela fotografie na internetu hlava nehlava. Na rozdíl od většiny lidí jsem byla cestovní spisovatelkou a moje práce mě pravidelně brala na oslňující fotogenická místa. Můj účet na Instagramu vypadal jako barevná přehlídka mezinárodních destinací: vodopády v Brazílii, tajemné pyramidy v Mexiku, hrad ve Španělsku, kráterové jezero v Nikaragui. Po chvíli mě však hledání správných úhlů a dokonalého osvětlení unavilo. Vyhořela jsem ze všech krásných fotografií – nejen mých, ale i těch od ostatních cestovatelů.
Experiment v Maroku všechno otočil vzhůru nohama. Odhodlaná vrátit se zpět k mým spisovatelským kořenům, vzala jsem si zápisník a napsala do něj má pozorování. Věci, které bylo těžké pospat slovy, jsem začala kreslit: siluetu minaretu, tvar dveří, neobvyklý vzor marockých dlaždic. Znovu jsem dokázala přemýšlet namísto bezhlavého luskání fotek. Na konci cesty jsem měla jedinečný a bohatě vrstvený dokument o mých zážitcích z cest.  
Můj experiment načrtl ubírání i mého vlastního života. Teď dělám akvarelové pohlednice, mapy a ilustrace po celý čas – tento proces mi pomáhá zpomalit, rozhlédnout se a umět se zamyslet. Proto vám přináším několik mých oblíbených způsobů, jak lze zachytit cestovní zážitky jen s papírem, tužkou a barvou. Ostatní prostředky jsou dobrovolné, stejně jako jejich sdílení na sociálních sítích. Hlavní podstatou totiž není se o obrázky podělit: především jde o to je skutečně namalovat a mít je na památku pro sebe. 

Mapa Grand Canyonu © Bridget Gleeson / Lonely Planet

Udělejte si mapu místa

Načrtnete-li si mapu místa, které se chystáte navštívit, nebo dokonce větší cestovatelský itinerář, získáte skvělý způsob, jak se seznámit s cílem ještě před tím, než vytáhnete paty z tepla domova. Z praktického hlediska je to také skvělý způsob, jak sestavit cestovní plán s ohledem na vzdálenosti mezi body A, B a C a zastávkami nebo objížďkami, které byste mohli po cestě udělat. Mapa může být poměrně podrobná, stejně jako tato mapa mého itineráře pro účely vydavatelství Lonely Planet, které mě poslalo do Národního parku Grand Canyon v části jižního Utahu. Nebo zkuste jednodušší kresbu, příkladem je tato akvarelová mapa, kterou jsem narychlo namalovala během mých nedávných líbánek ve Španělsku. 

Jídelníček severního pobřeží Španělska © Bridget Gleeson / Lonely Planet

Malujte obrázky toho, co jste pili a jedli 

Kdo z vás by si nechtěl pamatovat na všechny ty chutné pokrmy, které jste vyzkoušeli na dovolené? Mám k tomu i zajímavý bonus: pokud se rozhodnete kreslit nebo malovat obrázky pokrmů a nápojů v kavárně nebo restauraci, nebude s tužkou a papírem v ruce působit jako mírně otravný člověk, která je posedlý fotkami pořízenými z telefonu. 
Během nedávného výletu do Baskicka jsem pomocí sady cestovních akvarelů zaznamenala jídla, která jsme ochutnali. Jsem ráda, že jsem to udělala: jsem si jistá, že bych jinak některé z těchto detailů už dávno zapomněla.

Jak se chovat na taneční milonze. © Bridget Gleeson / Lonely Planet

Ilustrujte něco, co jste se naučili o dané kultuře

Přemýšlejte o této možnosti jako informační grafice, která by mohla sloužit jako návod i ostatním cestovatelům. Tento formát je ideální pro praktické nebo kulturní výzvy, kterým jste museli čelit - například jak se orientovat ve veřejných lázních v Budapešti, jak se chovat na taneční milonze v Buenos Aires, či jak si objednat v kavárně v Římě.

San Juan de Gaztelugatxe. © Bridget Gleeson / Lonely Planet

Načrtněte architektonickou nebo přírodní památku 

Než začnete malovat, věnujte nějaký čas opravdovému zkoumání předmětu. Tuto skicu můžete provést v reálném čase nebo si pořiďte rychlou fotografii a následně z ní v kresbě vycházejte. Ráda si dělám fotky mých pohlednic před konkrétními památkami (stejně jako jsem to udělala tady na úpatí túry do San Juan de Gaztelugatxe). 

Věci, které si zamilujete ohledně Punta del Este. © Bridget Gleeson / Lonely Planet

Vyberte si několik detailů, které jste si na místě zamilovali 

Přemýšlejte o všech malých detailech z vašich cest - a kolik z nich je ztraceno v čase. To je ideální způsob, jak si zapamatovat i ty nejmenší drobnosti. Jak už jsem říkala, nejlepší je si každičký kousek nakreslit během toho, co jste přímo na místě, nebo jakmile se vrátíte, dokud jsou detailní obrazy ve vaší mysli ještě pořád svěží. 

Věci, které uvidíte v ulicích Buenos Aires. © Bridget Gleeson / Lonely Planet

Zachyťte scény z ulice 

Tady je další metoda pro zachycení jemností, na které byste jinak mohli zapomenout. Čím zvláštnější detaily, tím lépe. Tento obrázek jsem jednou namalovala po dlouhé procházce Buenos Aires.

Místa, kam vyrazit v Argentině. © Bridget Gleeson / Lonely Planet

Vytvořte sérii pohlednic 

Tento způsob funguje velmi dobře, zvlášť pokud se vracíte z dlouhého výletu s mnoha destinacemi na vašem itineráři. Můžete také použít formát pohlednic k záznamu samostatných výletů, které jste v průběhu let absolvovali.

Mapa, kterou jsme vytvořili s dětmi. © Bridget Gleeson / Lonely Planet

Tip pro rodinné cestování: zapojte děti

Buď před cestou, během cesty nebo po ní, vytáhněte umělecké potřeby a zapojte celou rodinu do kreslení. Často si v mém životě vytvářím mapy s dětmi: v tomto případě jsem před cestou do Chile načrtla mapu země a má neteř Isidora doplnila detaily jako oceán a hory. Byla to zábava a obě jsme se při společné práci několika věcem vzájemně naučily. 


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Lagos - oceán, kavárničky a… Britové

Další článek

Mýty o Novém Zélandu aneb jak je to doopravdy

Související články

Články

10 možností, jak levně poznat Dubaj

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to. Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj.  Gurmánské jídlo téměř zadarmo Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je…

Články

Peru Low Budget aneb jak procestovat Peru a nebýt gringo

Peru - rozmanitou krajinu pouští, deštných pralesů, pláží, surfařů a krásných hor, jsme navštívili v listopadu 2016. Strávili jsme tam 2 týdny a absolvovali jsme více méně tradiční tzv. gringotrail, tedy trasu: Lima - Ica - Cusco - Machu Picchu - Puno - Arequipa a zpátky do Limy. Na našem výletě jsme utratili oba dva celkem něco kolem 35 000 CZK (včetně letenek)... Jak se nám to povedlo? Pan-American Highway v Peru stopem Dálnice, která spojuje severní, střední Ameriku a celé západní pobřeží jižní Ameriky se dá velice hezky procestovat stopem. Na cestách stopem jsme potkali Němky studující v Limě, skvělého kamioňáka, se kterým jsme si pokecali za pomocí překladače a slovníku, dál…

Články

Skicování pro cestovatele - důvody, proč vyměnit chytrý telefon za tužku nebo barvy

Před desítkami tisíc let používali naši předkové hlinkové pigmenty k tvorbě obrázků na stěnách jeskyní, jimiž se snažili zachytit svůj každodenní život a prostředí. Na naprosto stejné podněty dnes reagujeme vytažením chytrého telefonu z kapsy. Snadnost a spontánnost zachycování světa kolem nás fotografováním a natáčením videí, jež se dají okamžitě sdílet, patří k divům moderní doby. Tyto činnosti se staly nepostradatelnou součástí cestování po vlasti i v zahraničí. Digitální revoluce však způsobila, že se mnozí z nás topí v záplavě obrázků,…

Články

Fototrip za pustou krásou Negevské pouště

Izrael rovná se biblické památky, města, kde kráčela historie. Ale i v Izraeli se lze vydat na treky skoro liduprázdnou krajinou. Liduprázdnou, pustou a přesto krásnou. Vítejte v Negevské poušti na jihu země. Kaňony Ein Avdat Midreshet Ben Gurion je univerzitní městečko, které vzniklo nedaleko kibucu Sde Boker jako kampus. Pro cestovatele nabízí strategickou polohu na hraně kaňonu vádí Nachal Cin, možnost ubytování (prakticky s výhledem do údolí) a prochází jím několik značených cest. Přímo z města klesá…