Mallorka - vše co potřebujete vědět

© J. Kovářová

Mallorca je víc, než jen populární dovolenková destinace, kam se pojedete podívat na krásné pláže. Především na jaře se objevují levné letenky z českých nebo blízkých letišť a tak si na španělském ostrově můžete naplánovat dobrodružný prodloužený víkend.

Kdy vyrazit?

Cestu v březnu nebo dubnu můžu jedině doporučit. Voda v moři je sice ještě studená, takže na pláži si nepoležíte, na druhou stranu to ale má jednu obrovskou výhodu – zatím sem neproudí davy turistů. Ty nejpopulárnější místa, jako například Cap Formentor, Fornalux i Sa Calobra, tak budete mít v podstatě jen pro sebe, nebo se o ně podělíte s několika podobně smýšlejícími cestovateli. 

Malorka_Sa Calobra_1

Jak se pohybovat?

Mallorca je vyhlášená mezi cyklisty, takže pokud jste nadšení do jízdy na kole, můžete si to své vybrat v jedné z mnoha půjčoven. Druhou možností je veřejná doprava - populární městečka i vesnice spojují autobusy, ze Solleru do přístavu se dostanete symbolem města - oranžovou tramvají. My jsme raději využili možnost půjčit si auto, což je podle mě ideální možnost, pokud se na ostrov vypravíte na pár dní a chcete ho poznat vlastním tempem, bez nutnosti spoléhat se na jízdní řády (auto je mimochodem také skvělým místem k přespání - pokud si vyberete dostatečně velký model, ve dvou se tu pohodlně vyspíte a můžete cestu zvládnout s ještě nižšími náklady).

Malorka_2

Co vidět?

Koncentrace míst, která na Mallorce stojí za návštěvu, je opravdu vysoká, a vyjmenovat je všechny by bylo na několik článků na blogu, nebo na celého průvodce. Ze všech, která jsme stihli za pobyt na tomto nádherném ostrově navštívit, vybírám šest, která by se měla ve vašem itineráři stoprocentně objevit.

Malorka_3

Palma de Mallorca

Palma asi nepřekvapí, vzhledem k tomu, že přiletíte na nedaleké letiště, je město logickou první zastávkou, kde na vás dýchne španělská atmosféra a pohoda. Ulice všech možných šířek i délek vás dovedou k nádherným výhledům, ukrytým kavárnám, trhům s čerstvým ovocem, sýry i rybami a architektonickým skvostům.

Malorka_4

Cala Cap Falco

V letních měsících jedna z nejrušnějších pláží, na jaře tichá zátoka s tyrkysovou a průzračnou vodou. Pokud přijedete autem, můžete využít miniparkoviště na kopci, od kterého vedou k pláži schody, ale přímo u pláže je malé parkoviště, kam se dostanete buď offroadem, nebo autem, které máte z půjčovny a pojištěné :). Vydejte se hledat tu nejlepší vyhlídku podél skal a užijte si výhledy na moře i na malou jeskyni, do které je přístup jen z moře, ale pohled na ni si můžete vychutnat z okolních skalisek - mimo sezónu budete mít celou zátoku jen pro sebe. 

Malorka_5

Sa Calobra

Až se vydáte na pláž Sa Calobra, zaručuji, že si vzpomenete na známé “cesta je cíl”. K moři vede z okolních kopců jen 13 kilometrů dlouhá silnice, užijete a zapamatujete si ale každý metr a každý výhled. Nekonečně mnoho zatáček, úzká cesta i skály, které  ohraničují silnici mnohdy z obou stran, dělají cestu opravdu zajímavou, obzvlášť ve chvílích, kdy se potkáte s protijedoucím autobusem.

Od parkoviště se na pláž dostanete za cca 10-15 minut rychlou chůzí a když si vygooglíte obrázky pláže Sa Calobra, z velké většiny se na vás usmívají spokojené rodiny na pláži a v pozadí se pohupují jachty, může ale vypadat i jinak - my jsme tu zažili impozantní vlny tříštící se o skaliska… rozhodně nic, v čem byste chtěli zakotvit s jachtou, nebo se koupat, příroda tu opravdu dokáže ukázat svou sílu.

Malorka_Sa Calombra_6

Torre Del Verger

Je to jedna z mnoha vyhlídek, které cestou po západním pobřeží na své cestě potkáte, a z každé z nich je naprosto dechberoucí výhled. Osobně si myslím, že je lepší se na cestu vydat z jihu - od Palmy (pokud míříte do Valdemossy, zamiřte delší, ale zábavnější cestou po pobřeží, ne vnitrozemím), protože hory se postupně vypínají nad mořem výš a výš, a tak vás za každou zatáčkou čeká ještě lepší pohled. 

Malorka_Torre del Verger_7

Fornalutx

Ve většině článků i fotek na Instagramu vede v neoficiálním souboji mallorských vesniček Deiá, nám ale mnohem více učaroval Fornalutx. Je o něco menší, o něco hezčí a o mnoho méně turistický. Můžete si udělat rychlou vycházku klikatými uličkami do kopce, ze kterého se přes stromy ověšené citróny a pomeranči otevírá výhled do údolí. Vede tudy také mnoho pěších tras po okolních kopcích. Pokud máte čas a počasí, určitě si některou z nich projděte. 

Malorka_Fornalutx_8

Cap Blanc

Opět místo, které zůstává trochu ve stínu svého známějšího kolegy - Capu Formentor, si určitě zaslouží víc pozornosti. Maják stojí na skále, která se o několik metrů dál prudce svažuje do moře, na druhou stranu k němu nevede klikatá silnice do kopců, je tím pádem přístupnější, než Cap Formentor. Prostor směrem k útesům je oplocený, na vlastní nebezpečí se tam ale mezerou u plotu bez problémů dostanete.

Malorka_Cap Blanc_9

Soller

Ikonická oranžová tramvaj, vás uvítá v Solleru, městě, kde si údajně koupíte ten nejlepší pomerančový džus na ostrově. Kromě džusu tu mají i výbornou zmrzlinu a často se tu konají trhy, kde místní nabízí své výrobky a domácí produkty sousedům i turistům. Cesta tramvají, která spojuje město s přístavem, stojí 6€, takže zpáteční jízdenka vás bude stát malé jmění. To nejspíš ani nevyváží zážitek, protože na tramvaj se stojí fronty a při každé jízdě je doslova nacpaná k prasknutí (a to i mimo hlavní sezónu). Proto bych doporučovala si peníze za jízdné raději ušetřit na nákupy na trzích. 

Malorka_Soller_10

Kolik to stojí?

Tři celé dny na Mallorce (a odlet čtvrtý den) s půjčením auta nás pro dva stály 9 884 Kč. Rozpočítáno na ty nejdůležitější náklady:

  • dvě zpáteční letenky v akci s Eurowings na 2429 Kč
  • pronájem auta přes Rentalcars s plným pojištěním na 2067 Kč (827 Kč pronájem, 1230 Kč pojištění)
  • benzín 1560 Kč
  • jídlo (v obchodech i restauracích) 2589 Kč
  • parkování na placených parkovištích 430 Kč
  • vstupné do jeskyní Cuevas del Drach 810 Kč 

Malorka_Palma_11

O tom, která další místa na Mallorce navštívit, nebo jak si pobyt na ostrově ještě více užít, si můžete přečíst na janaintheworld.com.

Autorka článku Jana miluje cestování už od chvíle, kdy si ve čtyřech letech poprvé sedla do letadla. Nejraději na cestách sbírá fotky, zážitky a tipy, jak vidět místo očima místních spíš než očima turistů. O cestách po světě, roadtripech po Evropě a životě v Anglii píše na blogu a aby vám nic neuteklo, sledovat ji můžete i na FB a Instagramu Jana in the world.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Španělska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Mallorca. 

Mallorca LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Booking.com
Napsal: Jana Kovářová - Jana in the World

Předchozí článek

SOUTĚŽ

Další článek

Nový Zéland - putování tam a zase zpátky

Související články

Články

Alentejo - hodování v portugalském kraji tradic

Alentejo patří k nejbáječnějším dosud neobjeveným kulinářským destinacím na světě. Kraj malebných vinic, olivových hájů a úrodné půdy je v mnoha ohledech gastronomickou duší Portugalska. V oblasti se vyrobí polovina z celostátní produkce vína a vaří se tu řada nejproslulejších jídel. A krom toho tu najdete nejautentičtější restaurace v zemi – podniky, jež vyzdvihují staletí staré recepty a bytostné propojení s místní půdou. Vepřové a škeble se scházejí v pokrmu carne de porco à Alentejana…

Články

Malebné Toskánsko: Co vidět během čtyř dnů?

Toskánsko je synonymem krásy, harmonie a pohody. Je to kulturní srdce Itálie, malebný kraj s upravenými vinicemi, stříbřitými olivovými háji a alejemi štíhlých cypřišů. Poklady Toskánsko takřka přetéká a užívat si místní pohodu se skleničkou dobrého vína v ruce je snem snad každého požitkáře. Čím déle, tím lépe. Ale i s omezenými časovými možnostmi si lze Toskánsko užít. Co se tu dá vidět během čtyř dnů? Poradíme vám. Při objevování krás Toskánska nezapomínejte, že tento region je třeba si řádně vychutnat. Kochejte se nejen krásou zdejších památek, ale také místními krajinnými scenériemi. Ochutnávejte vyhlášená toskánská vína a jiné gastronomické dobroty. Florencie z ptačí perspektivy Renesanční dáma Florencie Florencie je kolébkou renesance a zasloužila by si samostatnou delší návštěvu. I jeden den ale stojí za to, abyste si hlavní město regionu prohlédli a dopřáli si umělecký zážitek. Do historického centra se vydejte přes most Ponte Vecchio, známý…

Články

Alagoas - kokosová oáza bez turistů

Vše, co jste chtěli dostat od Brazílie a báli jste se si o to říct. Kilometry světle zlatých pláží, pouliční bistra voní po smažených krevetách a kukuřici a je to tady tak trochu mañana. Alagoas je jedním z pěti spolkových států tvořících region Nordeste, neboli Severovýchodní Brazílii. Zatímco Brazilci severovýchod milují pro jeho folklorní rozmanitost a přírodní podmínky, mezinárodní turismus zde ještě - kromě hlavního města státu Bahía, Salvádoru – zcela nezapustil kořeny a proto přilákal moji pozornost. Karibik jižní Ameriky Ze São Paula se do alagoaského hlavního města Maceió nejlépe dostanete letecky, za necelé tři hodiny. Pokud chcete ušetřit a nemáte naspěch, vyplatí se vybrat jednu nebo obě cesty s přestupem v Salvadoru, čímž získáte možnost nadechnout se poprvé v Severovýchodu a využít kiosku…

Články

Poznejte kanárskou kulturu na východě Tenerife

Tenerife má fascinující dějiny a kulturu, které však mohou zůstat skryty ve stínu propagace v podobě prospektů cestovních kanceláří, soustřeďujících se na slunce, písek a rekreační střediska na jihu ostrova, kde sangria teče proudem. Vydejte se odtud na východ a najdete fascinující směsici tradičních rybářských vesniček, nespoutaných lesů a panenských pláží, a dokonce i opuštěnou kolonii pro malomocné. Vesnice na východním pobřeží Když se z letoviska Playa de las Américas vydáte na východ, prvním náznakem, že se styl středisek mění na nenápadnější a neformálnější, je malebné El Médano. Působí svěže a má bohatou nabídku vodních sportů, jež přitahují místní obyvatele, stejně jako turisty. Na vodní…