Malebné Toskánsko: Co vidět během čtyř dnů?

© R. Kuklišová

Toskánsko je synonymem krásy, harmonie a pohody. Je to kulturní srdce Itálie, malebný kraj s upravenými vinicemi, stříbřitými olivovými háji a alejemi štíhlých cypřišů. Poklady Toskánsko takřka přetéká a užívat si místní pohodu se skleničkou dobrého vína v ruce je snem snad každého požitkáře. Čím déle, tím lépe. Ale i s omezenými časovými možnostmi si lze Toskánsko užít. Co se tu dá vidět během čtyř dnů? Poradíme vám. Při objevování krás Toskánska nezapomínejte, že tento region je třeba si řádně vychutnat. Kochejte se nejen krásou zdejších památek, ale také místními krajinnými scenériemi. Ochutnávejte vyhlášená toskánská vína a jiné gastronomické dobroty.

Florencie
Florencie z ptačí perspektivy

Renesanční dáma Florencie

Florencie je kolébkou renesance a zasloužila by si samostatnou delší návštěvu. I jeden den ale stojí za to, abyste si hlavní město regionu prohlédli a dopřáli si umělecký zážitek.

Do historického centra se vydejte přes most Ponte Vecchio, známý jako Most Zlatníků. V 16. století si na něm začali otevírat své krámky zlatníci a šperky se tu prodávají dodnes. Další luxusní obchody najdete na ulici Via de’Tornabuoni a v jejím okolí. Na nákup potravin i na jídlo vyrazte do tradiční tržnice Mercato Centrale.

Florencie a Toskánsko LP
Florencie - Ponte Vetcchio "Starý most" 

Srdcem renesančního města je náměstí Piazza del Duomo s jedinečným dómem Santa Maria del Fiore, 82 m vysokou kampanilou a baptisteriem San Giovanni. Krásný výhled nejen na osmibokou kupoli dómu, ale i na celé město, kterému kupole dominuje, se otevírá z terasy před klášterním kostelem San Miniato al Monte na protějším břehu řeky Arno.

Politickým centrem města je náměstí Piazza della Signoria se svým Palazzo Vecchio, někdejším sídlem vlády florentské městské republiky a současnou radnicí. Stojí tu i kopie proslulé Michelangelovy sochy Davida a jezdecká socha Cosima I. ze slavného rodu Medici.

Světově proslulou florentskou galerii Uffizi, která se nachází poblíž, při jednodenní návštěvě Florencie raději vynechejte, na její prohlídku je totiž potřeba více času.

Florencie
Florencie je proslulá svými renesančními prvky

Lucca, Pisa a Collodi jako bonus

Znak malebného historického města „sta kostelů“ Lukky je červenobílý. Odkazuje totiž na barvy Přemyslovců, kteří sem rádi jezdili stejně jako Lucemburkové i Karel IV. Uvnitř monumentálních, více než 4 km dlouhých hradeb se skrývá spleť kamenných úzkých uliček i útulné náměstí Piazza del Mercato, bývalá aréna římského amfiteátru. K příjemnému posezení lákají terásky podniků, kterými je současné náměstí lemováno.

Šikmou věž v Pise netřeba dlouze představovat. Na „Náměstí zázraků“ Campo dei Miracoli kromě 56 m vysoké věže ze 14. století, nakloněné o přibližně 5 m, stojí také monumentální dóm a baptisterium, které je největší stavbou svého druhu v Itálii.

Budete-li mít čas a chuť na další poznávání, navštivte obec Collodi, ve které vyrůstal Carlo Lorenzini, autor pohádkového Pinocchia. Uvidíte tu jednu z mnoha toskánských vil, někdejších šlechtických sídel. Ta zdejší je ze 17. století, jmenuje se Villa Garzoni a má okouzlující terasovou zahradu.

Pisa
Pisa - kdo by neznal šikmou věž

Pohodová Siena, Montepulciano a toskánské lázně

Jedním z nejkrásnějších toskánských měst je Siena. Odpradávna soutěžila s Florencií, což obě města motivovalo k obdivuhodným stavitelským výkonům. Srdce města bije na náměstí Piazza del Campo pod impozantním gotickým palácem Palazzo Pubblico s vysokou věží. Náměstí je půlkruhové, a když je pěkné počasí, posedává se tu jen tak na zemi. Turisté tu s kornoutem zmrzliny v ruce čerpají energii k návštěvě dalších skvostů města, jakým je například sienská katedrála s pozoruhodnou fasádou. Její pruhovaná zvonice ze 14. století je zajímavá tím, že každé její patro má o jedno okno víc než patro předchozí.

Montepulciano
Montepulciano - tak vypadá Toskánsko

A co toskánské víno, třeba Vino Nobile? Na jeho ochutnávku se vydejte přímo do Montepulciana, odkud pochází. Městečko je zároveň architektonickým skvostem. Nedaleko obce je v krajině pěkně zasazena harmonická stavba poutního kostela San Biagio, jedna z nejvýznačnějších staveb toskánské pozdní renesance.

Večerní odpočinek si můžete dopřát například v toskánských lázních. Do těch v Chianciano Terme to z Montepulciana budete mít, coby kamenem dohodil.

Chianti
Chianti a vinice jsou nedílnou součástí celého Toskánska

„Toskánský Manhattan“ San Gimignano a víno v Chianti

Už z dálky v toskánské krajině rozpoznáte siluetu středověkého městečka San Gimignano – má totiž dochované vysoké věže, které kdysi poukazovaly na moc a bohatství svých majitelů. San Gimignano je díky nim známé jako „toskánský Manhattan“ či „Manhattan středověku“. Atmosféra zdejších kamenných středověkých uliček je velmi působivá.

Poslední toskánská zastávka nečeká nikde jinde než u světoznámého vína Chianti. Nechte se okouzlit lehce hornatou krajinou plnou vinic a navštivte například městečka Greve in Chianti, Castellina in Chianti či Radda in Chianti v srdci tohoto vinařského regionu ve středu Toskánska. Se sklenkou dobrého vína v ruce to bude nejstylovější.

San Gimignano
San Gimignano - italský středověk dnes

Přečtěte si další zajímavosti o Itálii nebo rovnou vyrazte na některý z poznávacích zájezdů do Toskánska!

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Toskánska? V e-shopu najdete tištěného průvodce
Lonely Planet Florencie a Toskánsko. 

Florencie a Toskánsko LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Barbora Šupíková & Radynacestu.cz

Předchozí článek

Učitelem na Lomboku

Další článek

Což takhle cestovat Avií?

Související články

Články

Nejlepší pláže

Evropa je obdařena spoustou krásných pláží, které jsou jak vystřižené z románů, ale co je důležitější, nabízejí se v bezpočtu variant. Od písečných pláží a jiskřivých vod, které by se vyrovnaly Karibiku, po bouřemi tvarované hranice moře – jen málo míst nabízí milovníkům pláží tak úchvatný výběr. Ať už hledáte místo k surfování (nebo kde se to naučit), pláž, která vyhoví celé rodině, náladovou plážičku pro toulky o samotě nebo dokonalé místo, kde stačí jen rozprostřít ručník, najdete ho v našem výběru nejlepších evropských pláží roku 2015. 1. Jaz, Černá Hora Proč hledat jiné místo pro…

Články

Nejlepší místa, kam se podívat v květnu 2016

Vyberete-li si k cestování květen, bude to požitek – zvláště pokud rádi poznáváte nové kultury a starobylá města. Chcete se ponořit do atmosféry súků a zvuků Fásu při festivalu sakrální hudby? A co takhle divoké severské oslavy na bergenském nábřeží? Naši experti na cestování pro vás mají pár skvělých tipů na květnové výlety – od srbského venkova po Hedvábnou stezku. Kdo by odolal těmto zářivě modrým kupolím? Buchara,…

Články

Řím - zářivé a šťastné město

Jak už jeho přezdívka napovídá, Věčné město nikdy nevyjde z módy. I v roce 2016 vedou všechny cesty do Říma. Poté, co papež František vyhlásil Svatý rok Milosrdenství, míří do Itálie kroky mnoha poutníků, ale k takové cestě by se našly i světštější důvody. Bylo zrenovováno majestátní Koloseum, vyčištěna Fontána di Trevi, a abyste se navnadili ještě více, účinkuje Řím také ve dvou filmových trhácích: remaku filmu Ben Hur a nejnovější bondovce Spectre. Řím je velmi osobité hlavní město. Každé zákoutí má své kouzlo, které vyzařuje z prosluněných piazzas, velkolepých starobylých budov, kostelů plných mistrovských děl i ulic, kterými se prohánějí Italové na mopedech Vespa. A rok 2016 je obzvláště vhodná doba pro návštěvu Říma. Papež František totiž vyhlásil…

Články

Andalusie - perla jižního Španělska

Andalusie a její významná města zatím nepatří k nejnavštěvovanějších místům v Evropě. Nenechte se však uchvátit pouze španělskou metropolí, Madridem, nebo druhým záchytným bodem, Barcelonou. Využijte příhodné a pohodlné autobusové dopravy či krátkých letů mezi těmito perlami jižní Evropy, vyjdete se až na samotný jih a nebudete litovat. Centra Andalusie Granada, Sevilla, Córdoba a Cádiz jsou velmi významná města Andalusie. Cádiz se od nich mírně liší tím, že je na samotném pobřeží a dodá vám více toho pocitu, že jste opravdu na jihu a u moře. Córdoba je hrdá na svůj monument v podobě podivuhodně postavené mešito-katedrály. Po mnoho…