K. Kilhofová

Marakéš, nejnavštěvovanější město Maroka, které je zároveň zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Největším lákadlem města jsou především trhy, tzv. Souk, ve kterých se snadno ztratíte i na několik hodin. Výhodná poloha na úpatí pohoří Velkého Atlasu se nabízí k prozkoumávání hor a horských vesniček, a zároveň se v zimních měsících můžete kochat pohledem na zasněžené vrcholky, což je přeci jen v Africe ojedinělý pohled. Dokonce se v zimě můžete do hor vydat za zimními sporty.

V letních měsících zažijete v Marakéši velmi horké počasí, kdy teploty dosahují až 38 °C. Město leží ve vnitrozemí a široko daleko se nezchladíte, proto je nejlepší se v tuto dobu městu vyhnout. Nejvíce příznivé počasí panuje v období mezi dubnem a červnem, nebo zářím a listopadem. 

Medina

Medina, neboli stará část města, je místem, kde je vždy rušno. Celá Medina je v podstatě jeden obrovský trh. Pokud se vydáte do Maroka, atmosféru na trhu prostě zažít musíte! Nejen, že je to pastva pro oči, ale také pro čichové buňky. Najdete zde opravdu cokoliv, od voňavého koření a čaje, přes cukrovinky, nebo kosmetické výrobky z arganového oleje, až po živá zvířata. Trhy jsou velmi oblíbené nejen u turistů, ale také u místních, a to hned z více důvodů - kvalita ovoce a zeleniny vždy předčí tu, co koupíte v supermarketu, takže za čerstvostí vždy běžte na trh. Ceny nejsou pevně dané, takže pokud umíte smlouvat, můžete si domů odnést zboží za minimum cen. Doporučujeme si ovšem s prodejci popovídat o zboží, které vás zaujalo, zeptat se na výrobu, kvalitu, životnost, a poté se rozhodnout jakou má pro vás zboží cenu.  

 

Některé uličky v Medině jsou dost úzké, zvlášť když jsou po obou stranách stánky. I přesto mají do těchto těsných uliček motorky „vjezd povolen“, takže je občas potřeba obrnit se dávkou trpělivosti a ještě větší dávkou opatrnosti. 

Kde se ubytovat?

Obecně v Maroku platí, že pokud se nechcete budit v pět hodin ráno, vzdalte se co nejdále od mešit. Vyzkoušejte bydlení v tradičních Riadech. Riad je obrovský dům s pokoji pro hosty, který má většinou na střeše terasu s posezením, kde se servíruje snídaně. Tyto hotely jsou velmi rodinné s nízkým počtem hostů, takže se s většinou hostů i personálem budete potkávat a můžete navázat příjemné rozhovory. Zpravidla vám bude při check-inu nabídnut čaj a recepční s vámi zabředne do rozhovoru.  


Djemaa el Fna

Na hlavním náměstí Djemaa el si užijete večerní zábavu. Přes den zde prodejci nabízí čerstvě vymačkaný džus a dámy malují kůži hennou. Se setměním se ale začne sbíhat spousta prodejců, pouličních umělců, tanečníků a nudit se tady rozhodně nebudete. 

Pár metrů od centrálního náměstí ční mešita zvaná Koutoubia, jejíž minaret měří 77 metrů, tudíž se jedná o skvělý orientační bod. Dovnitř mešity se bohužel jako nemuslim nedostanete, takže můžete tuto krásnou stavbu obdivovat bohužel pouze zvenčí. Pro zajímavost, jedinou mešitu, kterou si v celém Maroku můžete prohlédnout zevnitř je mešita Hassana II. v Casablance.  

Jardin Majorelle

Kam uniknout před městským ruchem? Do zahrad Jardin Majorelle. Jedná se o nejnavštěvovanější místo celé Marakéše, ale i tak si zde každý najde své místo klidu. Před návštěvou si lístky raději zarezervujte den předem online, jinak si postojíte delší dobu ve frontě. Vstupenky pro dospělého stojí 120 marockých dirhamů, což je do přepočtu přibližně 280 Kč. Studenti zde mohou uplatnit ISIC průkaz, vstup je poté za polovinu. 

Jardin Majorelle jsou zajímavé především díky nádhernému designu. Všechny budovy jsou laděny do modré barvy. Výšky, jakých dosahují kaktusy, jsou zkrátka neuvěřitelné a procházka po celé zahradě vám zabere zhruba hodinku rychlou chůzí. Není zde ovšem kam spěchat, takže můžete strávit klidně i půl dne posedáváním na lavičkách a vychutnávání si kávy nebo čaje v místní restauraci. Součástí zahrad je i muzeum berberského umění, které rozhodně stojí za návštěvu. 

Bahia Palace

Kam jinam se jít podívat na marockou architekturu, než do paláce Bahia? V paláci nenajdete žádný kus nábytku, za to se můžete kochat nádherně vyřezávaným cedrovým dřevem, ozdobenými stěnami a dalšími maličkostmi, které je třeba prohlížet si zblízka, protože každý kousíček této stavby je skvěle propracovaný. Součástí paláce jsou i rozlehlé zahrady, které vás lákají k odpočinku a relaxaci. Nádvoří paláce s kašnou je laděno do modré barvy, tak jako Jardin Majorelle. 

Pokud nikam nespěcháte, můžete prohlídkou paláce strávit i půl dne. Vstupné stojí 70 dirhamů, studentská sleva nelze uplatnit. 

Le Jardin Secret

Z minulých odstavců už to vypadá, že Marakéši žijí přeborníci v budování zahrad. Pravdou je, že jich ve městě najdete spoustu a každé jsou jiné. Zahrady Jardin Secret vynikají v tom, že jsou opravdu trochu ukryté. Vchod do nich najdete z velmi rušné nákupní třídy, ale jakmile vklouznete za stěny zahrad, ocitnete se v tichém ráji. Tyto zahrady nejsou příliš rozlehlé, ale ani ne příliš navštěvované, takže si zde každý najde kousek svého tichého místečka. Středem zahrad je altánek od kterého se dostanete do hradeb, na které si můžete po schodech vylézt a naskytne se vám nádherný pohled na celé zahrady i okolí. Na vrcholku hradeb sídlí restaurace, takže se můžete občerstvit tradičním mátovým čajem a u toho pozorovat zahrady z výšky. 

Romantika při západu slunce

Vyrazte do pouště Agafay, která se nachází nedaleko města Marakéš, při západu slunce. V Agafay najdete obydlí s místními lidmi, kteří zde provozují restaurace. Pochutnáte si na místních specialitách, sledujete krásný západ slunce v poušti a na závěr si užijete zábavy v podobě tance a hudby s místními, což je nádherný zážitek. Než vyrazíte, do tašky si určitě přibalte mikinu. Zní to sice bláznivě, ale v poušti je po setmění docela chladno a fouká studený vítr. 

Kde se zchladit?

Rozhodně v Cascade Imlil! Na vodopády se dostanete z horského městečka Imlil. Trasa není dlouhá, ani příliš náročná, každý domorodec vás navede správným směrem. Vodopády jsou velmi populární i mezi místními lidmi. Během léta se teplota vody pohybuje kolem 7 stupňů. Pokud se chcete vydat dále do pohoří Atlas, tak právě městečko Imlil je skvělým výchozím bodem. 

Autorky textu a fotografií — Denisa Zmeškalová & Karolína Kilhofová o sobě: „Jsme studentky sociální práce, cestovatelky, přednášející na cestovatelských festivalech a dalších místech. Vzhledem k našemu oboru vzdělávání se v zahraničí zaměřujeme na sociální situaci obyvatel a místní kulturu. Pravidelně cestujeme od svých 18 let a snažíme se k cestování motivovat především mladé lidi, kteří nemají dostatek odvahy, či financí. Sledujte nás na IG.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Karolina Kilhofova

Předchozí článek

LP Magazine 06/2022

Další článek

Ponořte se do Fidži - autentické a nezapomenutelné zážitky

Související články

Články

Údolí růží - objevte marocký svátek květin

Rozbřesk barví pohoří Atlas dočervena a sběračky růží z Hdidy se chystají do práce. V pantoflích a dželabách kráčejí po prašné cestě dolů k polím a zanedlouho mizí v listoví. Vydejte se do odlehlého údolí hluboko v pohoří Atlas na květinový festival, jenž nemá obdoby © Lottie Davies / Lonely Planet Nad stezkou se pohupují ovocné stromy obsypané fíky, datlemi a pomeranči. Z oranžové půdy vyráží ječmen a vojtěška, které zavodňují zavlažovací kanály vedle stezky. Převislé…

Články

Gurmánský průvodce po Fèsu, kulinářském hlavním městě Maroka

Marocká kuchyně je tavicím kotlíkem různých kultur a chutě Fèsu (Fès) se zrodily ve funducích (karavanserájích; orientálních hostincích využívaných cestujícími obchodníky) na křižovatkách cest obchodníků četných národností. Berberský vliv je patrný v tradičních jídlech, jako je kuskus, Arabové přinesli sušené ovoce a koření a Francouzi zde zanechali kulturu pití kávy. Recepty se v různých regionech Maroka liší, ale některé z těch nejoriginálnějších jídel pocházejí z Fásu. Ochutnejte to nejlepší z marocké kuchyně v rijádech a restauracích ve Fásu © Fernando Vazquez Miras / Getty Images Nejlepší lehké občerstvení: Café Clock Zavedená fáská restaurace Café Clock se nachází v samém srdci mediny. Sídlí ve dvou dars (tradičních městských domech s vnitřními dvory).…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…

Články

To nejlepší z Marakéše

Marrákeš ví, jak přitáhnout pozornost. Jeho opojné zajímavosti a zvuky již téměř celé tisíciletí oslňují, okouzlují a vyvádějí z míry. Ruch a shon zde získávají zcela nový význam, zejména v marrákešské medíně. Klenoty, jako je překrásný palác Bahia, se ukrývají za vysokými zdmi marrákešské medíny © saiko3p / Shutterstock Bez ohledu na to, zda si chcete zpestřit spíž severoafrickými lahůdkami, nebo si koupit koberec, abyste svému domovu propůjčili marocké kouzlo, Marrákeš patří k nejlepším nákupním…