Lotyšsko se dává do gala na své stříbrné výročí

©

Lotyšsku trvalo 25 let, než se zbavilo pozůstatků komunismu, ale dnes je tato pobaltská republika připravena v plném lesku oslavit stříbrné výročí. Země obnovuje prastaré tradice, opravuje rozpadající se hrady a panská sídla ukrytá v borových lesích a svou kdysi fádní kuchyni přeměňuje v moderní gastronomii v severském duchu. Okouzlující Riga, jejíž populace se stále rozrůstá, získala v roce 2014 titul Evropské hlavní město kultury, značně vylepšila infrastrukturu a přistoupila k celkové renovaci svých budov.

Lotyšsko
Panoramatický pohled na hlavní město Riga.
 

Lotyšsko se dává do gala u příležitosti svého stříbrného výročí. Letos oslaví 25 let od chvíle, kdy odhodilo sovětské okovy, a po více než dvou desetiletích, během nichž se snažilo dohnat své evropské sousedy, má namířeno do čela pelotonu. A opravdu si zaslouží ocenění za pokrok, jakého dosáhlo: podařilo se mu zbavit se temných stínů komunismu a obnovit staleté tradice, které jsou pravým pokladem této pobaltské republiky.

Ve zdejších hlubokých borových lesích se ukrývají stovky chátrajících hradů a panských sídel – od středověkých až po rokokové –, ale dnes už byly mnohé z nich proměněny v přepychové hotely a muzea. Putováním po zdejším venkově od jednoho hradu ke druhému byste mohli strávit celý týden.

Lotyšský hrad
Zřícenina krásného hradu v městečku Cesis postaveného ve středověku.
 

Také zdejší gastronomie urazila pořádný kus cesty od mastného vepřového s brambory. Nová generace kuchařů se zaměřuje na tzv. „novou nordickou kuchyni“ a z tradičních místních surovin vytváří hotová umělecká díla, která mohou směle konkurovat kodaňským restauracím a jen čekají, až si jich povšimne Michelin.

S tím, jak na venkově ubývá obyvatel, posiluje hlavní město Riga svůj význam v zemi i celém Pobaltí. Tento trend ještě podpořila velkorysá finanční dotace spojená s titulem Evropské hlavní město kultury, který Riga získala v roce 2014. Velká část těchto peněz byla investována do vylepšení infrastruktury a obnovy důležitých komunálních budov, jako je bývalé ředitelství KGB (kde je dnes fascinující muzeum), a překrásných secesních průčelí, kterých je ve městě přes sedm set – jedná se o jednu z největších sbírek na světě.

Zážitky, které vám změní život

Odhoďte zábrany a vychutnejte si nejlotyšštější z lotyšských tradic: pirts – horkou březovou saunu. Tradiční pirts vede saunérka, která pečuje o své nahé svěřence a dle prastarých pohanských tradic je šlehá březovými metličkami. V sauně jsou rozvěšeny také bylinky a luční květy, které přispívají k vlhkosti v místnosti, kde strávíte řadu 15minutových sezení zakončených koupelí v nedalekém jezeře, rybníku nebo v moři. Až budete řádně vysaunováni, zajděte na uzenou rybu a pivo a popovídejte si trochu s místními.

Víte, že…?

  • Všeobecně se má za to, že tradice zdobení vánočních stromků pochází z Lotyšska. V roce 1510 dotáhla parta opilých mládenců na rižské náměstí borovici, ozdobila ji květinami a zapálila. Na místě, kde hořící strom kdysi stál, je dnes pamětní plaketa. 
  • Předobrazem Krokodýla Dundeeho byl Lotyš Arvĩds Blũmentãls. Narodil se ve městě Dundaga v západním Lotyšsku a po druhé světové válce se přestěhoval do Austrálie, kde lovil plazy a hledal opály. 
  • Lotyština nemá technicky vzato žádný výraz pro „horu“ – stejné slovo totiž označuje horu i kopec. Není divu, nejvyšší lotyšský vrchol měří jen 312 m.

Nejbizarnější podívaná

Národní park Gauja je znám jako borovicemi porostlá rezervace plná zřícenin středověkých hradů, ale našli byste tu také velmi bizarní pozůstatky ze sovětské éry. Nenechte si ujít 1200 m dlouhé betonové sáňkařské koryto nedaleko města Sigulda, kde trénoval sovětský olympijský tým, a prohlédněte si supertajný nukleární kryt pod zotavovnou v Lĩgatne. Tento bunkr měl za studené války velký strategický význam a místnosti plné nedotčených přístrojových desek a sovětské propagandy bezpochyby nadchnou každého vyznavače bondovek.

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Dublin - město, kde se zrodilo pivo Guinness

Další článek

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Související články

Články

Osm běžných technických pohrom na cestách

Něco takového jsme zažili všichni. Jste 500 mil od civilizace na treku v horách, když zahlédnete vzácného tvora nebo se vám otevře úžasný výhled. Vytáhnete digitální foťák, abyste udělali životní snímek, zmáčknete tlačítko „on“ a… nic. Vybitá baterie a nejbližší obchod je tři dny cesty odsud s karavanou jaků. Je to čím dál větší problém současného cestování. Taháte s sebou všechny ty kabely, baterky, doplňky a zařízení, jedno vždycky přestane fungovat v tom nejnevhodnějším okamžiku. Ale každý problém má své řešení a následující seznam je tu od toho, aby vám pomohl. Některé nápady budou asi samozřejmé, ale…

Články

Kde "Ledová země" zahřeje

Zažíváte-li někdy chvíle, kdy byste se nejraději ocitli na jiné planetě a měli od všeho a všech klid, Island vám to splní se vším všudy. Přesvědčte se na vlastní oči a zasoutěžte si o jeden ze tří průvodců Lonely Planet – Island. Ne náhodou je Island oblíbenou lokací filmařů, pokud jde o scenérie vskutku mimozemské (Interstellar, Batman začíná, Thor, Star Trek). Vysoké štíty hor, sopečné krátery jako Askja, z moře se před očima rodící ostrov Surtsey, nekonečné planiny zničehonic rozpuklé v hluboké průrvy (euroasijská a severoamerická…

Články

Vikinské Dánsko: po stopách dávných průzkumníků

Byli vikingové jen opilci nasávající medovinu a lotři plenící okolí, nebo civilizovaní řemeslníci, básníci a obchodníci? Nebo byli vášniví (a horké hlavy), jak se nás snaží přesvědčit nový televizní seriál na History Channel? Vaše předsudky ohledně vikingů se pravděpodobně změní při návštěvě Dánska, kde jejich éra ožívá prostřednictvím pohřebních míst, runových kamenů, osad a muzeí. Vikinská božstva, víra, ohromné schopnosti v navigaci, jejich zvyky, dlouhé lodě, propracované šperky, řezby a legendy – to vše tu najdete. A zapomeňte na přilbice s rohy – nenosili je. Dějiny v kostce Doba vikingů se datuje od roku 793 do 1066, kdy se skandinávští mořeplavci z Dánska, Norska a Švédska odvážovali podnikat po moři a řekách cestu do Evropy, aby zde obchodovali, útočili a dobývali. Vikingové byli známí a obávaní po celé severní Evropě, ale zkazky o jejich krvežíznivosti…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…