K. Kilhofová

Město filmů, filmových studií, slavných osobností, luxusních čtvrtí, zábavních parků a nádherných pláží, to vše je Los Angeles. Město patří mezi největší a nejlidnatější místa v celých Spojených státech amerických a řadí se také mezi důležité oblasti v módním, nebo finančním odvětví. LA můžete objevovat týdny a stále uvidíte něco nového. Nudit se zkrátka nebudete.

Kdy je nejlepší doba na výlet do Los Angeles? Kdykoliv! V období od května do října se s nejmenší pravděpodobností setkáte s dešti, a pokud se chcete vykoupat v Tichém oceánu, tak právě v tomto období má voda nejpřijatelnější teplotu, ale i tak s dlouhým pobytem ve vodě nepočítejte, teplota oceánu málokdy překročí 20°C. Pokud naopak nemáte rádi davy, a chtěli byste si užít prázdnější ulice, vřele doporučujeme vyhnout se hlavní sezóně, což je právě období letních prázdnin. 

Hollywood

Začneme hned tím největším lákadlem, kvůli kterému většina turistů do velkoměsta přijíždí – HOLLYWOOD. Jedná se o jednu z částí města, která je známá díky více než 2 km dlouhému Chodníku slávy neboli Walk of Fame, kde můžete vidět přes 2700 hvězd se jmény slavných osobností. Tento chodník najdete na ulici Hollywood Boulevard, která je velmi rušná. Mimo Chodník slávy zde narazíte na restaurace, kavárny, ale i obchody, nebo kina a divadla. 

Menší tip – sledujte webové stránky Chodníku slávy (www.walkofame.com), kde se zveřejňuje, kdy se bude odhalovat nová hvězda. Třeba se vám poštěstí a můžete se zúčastnit ceremoniálu a možná i zahlédnete svou oblíbenou celebritu. 

Hollywood Sign

Od centra Hollywoodu se neposuneme příliš daleko. Když už budete v Los Angeles, určitě nesmíte vynechat pohled na ikonický nápis Hollywood, který je téměř 14 metrů vysoký a 100 metrů dlouhý. Pokud nejste příliš fyzicky zdatní, postačí vám výhled z Griffith Observatory, který je i tak úchvatný. Jestliže se chcete vydat k nápisu blíže, máte k dispozici několik značených cest. Ideální je trasa právě z Griffith Observatory.  

Málokdo ví, že ještě v 70. letech 20. století stál na kopci název „HOLLYWOODLAND“, namísto „HOLLYWOOD“. Název Hollywoodland v minulosti značil část města se stejným názvem, později se ale vedení města rozhodlo, že část „LAND“ odebere a ponechá pouze „HOLLYWOOD“, aby podpořili filmové odvětví ve městě. 


Griffith Observatory

Výše zmíněná observatoř, která je velmi populární, nejen pro krásný výhled z Griffith Parku, ale i kvůli samotné budově observatoře. Každý může zdarma nahlédnout dovnitř. K vidění je několik exponátů, modelů, teleskopů, a pokud máte otázky, můžete se na cokoliv zeptat personálu. Na jejich webových stránkách doporučujeme sledovat události, které se v daný den konají, ať vám neuteče skvělá zábava. Nejlepší doba na návštěvu je před večerem, kdy se nejdříve podíváte za světla na město z výšky a po setmění sledujete noční oblohu pomocí teleskopů. 

Beverly Hills

Kdo by neznal legendární seriál Beverly Hills 90210, nebo Policajt v Beverly Hills? A kdo by se nechtěl porozhlédnout po lokalitách, kde se právě tyto legendární snímky odehrávaly? Tak pojďte vyrazit do Beverly Hills – města bohatých. Honosné domy, rozlehlé zahrady, nejnovější modely luxusních aut, krásně upravené zahrady s fontánami. Při pohledu na takové nemovitosti se vám snadno podlomí kolena a možná vám v hlavě proběhne i pocit závisti. 

Pokud máte při sobě větší obnos peněz a toužíte po kvalitní kabelce, nebo špercích, rozhodně nesmíte minout ulici Rodeo Drive. Na 3 kilometrech najdete obchody známých světových značek, jako například Gucci, nebo Louis Vuitton. 

V Beverly Hills také narazíte na jeden z nejikoničtějších hotelů světa – The Beverly Hills Hotel. Cena ubytování za dvoulůžkový pokoj na noc se v takovém hotelu pohybuje kolem 35 000 Kč. Není tedy divu, že je zde obrovská šance narazit u hotelu na celebritu. Některé celebrity se do hotelu dokonce vrací pravidelně a například zde tráví i líbánky.

 Zábavní parky

Milujete filmy a máte rádi horské dráhy? Tak to jste v LA správně! Právě tady se vám může splnit dětský sen, kdy uvidíte na vlastní oči Mickeyho Mouse, nebo ochutnáte máslový ležák. Zábavní parky nejsou jen pro děti, i když se to zprvu může zdát. Za zábavou do takových parků jezdí především dospělí. Hodiny zde plynou jako minuty, proto si rozhodně nezapomeňte nařídit budík a přijďte hned ráno, kdy fronty na atrakce nejsou tak nekonečné. Nezapomeňte si vstupenky rezervovat online dlouho dopředu. Nejen, že na webových stránkách uvidíte, který den je vstup levnější, ale také se vám nemůže stát, že by byly lístky vyprodané.

 

V Los Angeles najdete hned dva zábavní parky, a to Disneyland a Universal Studios Hollywood. Rozhodně není od věci podívat se do obou těchto parků, pokud se ale skrze finanční možnosti budete rozhodovat, kterému dáte přednost, nejspíše budete vybírat podle filmů a tématických atrakcí. V Universal Studios Hollywood je navíc možnost nahlédnutí do zákulisí, jak a kde se filmy natáčejí, a dokonce vám tam poodhalí tajemství, jak vznikají některé filmové efekty. Jen vás varujeme, že až uvidíte toho umělého žraloka v malém jezírku z filmu Čelisti, tak možná ztratíte všechny iluze o filmech.

Pokud do zábavního parku jít nechcete, ale i tak byste rádi nakoupili nějaké filmové suvenýry, tak před vstupem do Universal Studios Hollywood je tzv. Universal CityWalk Hollywood, což je nákupní promenáda s restaurací Bubba Gump, obchodem Harryho Pottera apod. To stejné platí i pro Disneyland, kdy se taková nákupní třída jmenuje Downtown Disney. 

Filmová studia

K Los Angeles, jak již bylo zmíněno, také neodmyslitelně patří filmy. A vy se můžete podívat do míst, kde se některé snímky natáčely! Na výběr máte hned z několika filmových studií – Warner Bros. Studio, Sony Pictures Studio, Paramount Pictures Studio, nebo Walt Disney Studio. 

Pláže

Když už si užijete městského ruchu, možná by se vám hodilo místo, kde můžete jen tak chvíli relaxovat a odpočinout si. 

Tím, že město Los Angeles leží na pobřeží, máte na výběr z několika lokalit. Buď můžete zvolit slavnou Santa Monica Beach s nádhernou promenádou, kde lidé sportují, děti řádí na dětských hřištích a staví hrady z písku. Na pláži stojí i slavný Monica Pier, kde jsou menší horské dráhy, obchody, restaurace. Přibližně 3 km dlouhou procházkou se dostanete až do Venice Beach, která působí jako v dobách hippies. Barevné zdi, obytné vozy, skateboardový park. Za Venice beach leží tzv. Venice Canals, kde si můžete chvilku připadat jako v Benátkách. 

 

Autorky textu a fotografií — Denisa Zmeškalová & Karolína Kilhofová o sobě: „Jsme studentky sociální práce, cestovatelky, přednášející na cestovatelských festivalech a dalších místech. Vzhledem k našemu oboru vzdělávání se v zahraničí zaměřujeme na sociální situaci obyvatel a místní kulturu. Pravidelně cestujeme od svých 18 let a snažíme se k cestování motivovat především mladé lidi, kteří nemají dostatek odvahy, či financí. Sledujte nás na IG.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Karolina Kilhofova

Předchozí článek

7 nejlepších silničních výletů v Arizoně

Další článek

10 důvodů, proč navštívit Omán, skrytý poklad Arabského poloostrova

Související články

Články

Zrozen v USA - naše oblíbené destinace ze songů Springsteena

Neexistuje nic, co by ve vás probudilo větší touhu cestovat, než písničky Bruce Springsteena. Texty jsou plné požitku a svobody z nekonečných silnic, útěků z „měst plných ztracenců“ a kouzla vykoupení z „poslední šance na pořádnou jízdu“. Zasaďte to všechno do známých opuštěných ulic jako pozadí něčeho nového s láskou svého života nebo nejlepším kamarádem po boku – a máte jednoduchý a jasný slib, že vás Springsteen povznese do výšin. Ačkoli bude navždy známý jako chlapec z Jersey, který proslavil promenády zálivu a legendární místa jako Stone Pony a Ashbury Park, Springsteenovy texty přenesly posluchače daleko za hranice 7½ West End Court na Long Branch – plážové chaty, kde napsal většinu z Born to Run. Springsteenovy písně jsou…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Arizona – roadtrip královstvím červeného kamení

Přes most u Hoover Dam jsme se naposledy ohlédli za Nevadou a už jsme míjeli ceduli Welcome to Arizona. Arizona je, a to píšu s láskou, královstvím červeného kamení. Od Grand Canyonu až po Monument Valley a odsud do Utahu to byly dny našeho roadtripu, které se dají spojit právě tou jednou linkou, kamením v jedné barvě a mnoha jejích odstínech. Route 66 a nádech toho pravého retra To bychom ale předbíhali, nejdřív nás čekalo pořádné americké retro, plechové cedule, Marylin Monroe a růžová. U města Kingman jsme se totiž poprvé setkali s pravou Route 66. Jedno můžeme doporučit jistě – určitě se tu zastavte. Pokud budete mít víc času než my,…

Články

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů. Hledání krásy v Údolí Smrti Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže…