Lichtenštejnsko - Alpské potěšení pro milovníky outdooru

LP

Lichtenštejnsko v loňském roce oslavilo významné jubileum, uplynulo totiž přesně 300 let od jeho oficiálního vzniku jako státu. Součástí mohutných oslav byla řada speciálních akcí, výstav a večírků, z nichž ten největší - zahrnující tentokrát i mohutný ohňostroj - proběhl 15. srpna, v den, kdy země slaví výročí svého vzniku.

Není žádný div, že v zemi, jejíž národ v létě kompletně obouvá pohory a v zimě lyže, se většina pozornosti upnula na otevření zbrusu nové horské trasy Liechtenstein Trail. Pokud ale zrovna šlapání po kopcích není vaše oblíbená disciplína, čtěte dál - v téhle velmi “alpské” zemi najdete spoustu dalších outdoorových aktivit, které by vás mohly zaujmou.

Na maličké hlavní město Lichtenštejnska Vaduz shlíží stejnojmenný hrad z 12. století © stifos / Shutterstock

Liechtenstein Trail

Pokud jste někdy uvažovali, zda se dá nějaká země prochodit celá za jediný víkend, tak teď si to můžete zkusit právě v Lichtenštejnsku. V květnu 2019 byla při příležitosti významného výročí otevřena nová treková trasa, navržená tak, aby vám předvedla všechno to “nej”, co země nabízí. Vlastně asi opravdu neexistuje lepší způsob, jak poznat 4. nejmenší zemi Evropy - vklíněnou mezi Švýcarsko a Rakousko, protkanou horami, rozkročenou nad Rýnem a opevněnou středověkými hrady - než vyrazit na tuto stezku.

Túra dlouhá 75 km, která zabere 2 - 3 dny, začíná v maličkém hlavním městě Vaduz, které ze své vyvýšené pozice stráží hrad z 12. století, sídlo lichtenštejnské knížecí rodiny, kde má Jeho Výsost také proslulý vinný sklípek. Odtud stezka postupně protíná všech 11 okresů, prochází vinicemi a pastvinami, podél břehů Rýna, skrze mokřady i přes hory. Na cestě jsou hrady, které ponoukají fantazii přenést se do středověku, jako třeba zřícenina Schellenberg nebo věžatý Gutenberg v Balzers (pokud vás zajímá historie podrobněji, stáhněte si aplikaci LIstory). Také po přírodní stránce vás čekají samá příjemná překvapení - například rašeliniště Ruggeller Riet plné divoké zvěře nebo pohoří Eschnerberg, které nabízí výhledy do hlubokého údolí Rýna. Podrobnosti o ubytování a mapy k treku najdete na webových stránkách turistické kanceláře.

Oblíbenou horskou túrou v Lichtenštejnsku je známý Fürstensteig © trabantos / Shutterstock

Vysokohorské túry v Lichtenštejnsku

Pokud túra Liechtenstein Trail vzbudila vaši chuť vyrazit pěšky objevovat tuto neuvěřitelně nádhernou a přitom příjemně kompaktní zemi, pak vám toho můžeme nabídnout ještě více. Jedním z nejznámějších treků je 12kilometrový Fürstensteig, který je možné zdolat přibližně za 5 hodin, a jehož absolvování je pro místní něco jako povinná zkouška dospělosti. Za předpokladu, že jste fit, máte pevné boty a netrpíte příliš strachem z výšek, se můžete bez obav vydat pokořit tento trek, místy exponovaným a strmým terénem.

Fürstensteig začíná v Gaflei, ve výšce 1400 m, končí v Planken a vede přes pastviny, borové lesy i horské štíty. Exponované úseky jsou jištěné lany a zábradlím, tak trochu jakoby via ferrata. V sedle Gaflei si můžete vychutnat nezapomenutelné výhledy na rozeklaný vrchol Drei Schwestern. Nejvyšším bodem túry je vrchol Kuhgrat (2123 m), na němž stojí velký kříž a odkud je úžasný výhled na pohoří Rätikon a na švýcarské a rakouské Alpy. Pokud si výhledy a pobyt v horách chcete užít se vším všudy, můžete přenocovat na chatě Gafadurahütte, která stojí v nadmořské výšce 1428 m.

Z vrcholu Augstenbergu je výhled na lichtenštejnské, švýcarské i rakouské Alpy © starfishDeluxe / Shutterstock

Další skvělou možností je túra Fürstin-Gina-Weg (také 12 km, 5 hodin), která začíná u horní stanice sedačkové lanovky Sareis z Malbunu. Okružní trasa ve vyšších polohách vede až k úchvatnému vrcholku Augstenberg (2359 m), který nabízí široké výhledy na lichtenštejnské, švýcarské a rakouské Alpy. Možnost přenocování je v chatě Pfälzerhütte, v místě, kde se právě tyto tři země setkávají. Trochu kratší a snadnější je tříhodinový úsek z celkem 5 km trasy Grüschaweg vedoucí z Vaduzu k tradiční horské vesnici Triesenberg, přes bučiny a krásné tradiční osady komunity Walserů. Najdete zde Walsermuseum, kde se můžete ponořit hlouběji do studia tradic a zvyklostí Walserů - německy mluvícího kmene z Valais, který migroval napříč Evropou ve 13. století.

Na trek s lamou

Potřebují vaše děti trochu motivace k celodennímu šlapání po horách? Zkuste jim opatřit huňatého, čtyřnohého kamaráda s velkýma, laskavýma očima! Farma Lama & Alpakahof v Triesenbergu nabízí dvouhodinové, půldenní i celodenní výpravy v tomto hornatém a bohatě zalesněném koutě Lichtenštejnska. Je možné vyrazit na túru za jakéhokoliv počasí, a upřímně, pochodovat tichým, zasněženým lesem ve společnosti lamy, to má něco do sebe. Tato zvířata, původem z Jižní Ameriky a zvyklá žít ve stádech, mají ráda volné potulování, ale nevadí jim ani vyrazit s vámi na výlet mírným pochodem s otěží ponechanou na volno. A abyste svému výletu dali příjemnou tečku na závěr, farma pro vás ráda uspořádá venkovní fondue nebo grilování. 

Cyklotrasa The Three Country Tour vede nádherným údolím Rýna © Matteo Lovato / 500px

Kudy to vzít na kole

Vyrazit do tak malé země jako Lichtenštejnsko na vlastním kole, má nesporné výhody - například to, že ji můžete celou profrčet během jediného dne. Případně trasu natáhnout tím, že si “odskočíte” do sousedního Švýcarska nebo Rakouska. Země je protkaná skvělými, dobře značenými cyklostezkami i terénními traily pro horská kola, které vám nabídnou fantastické výhledy při každém hrbolatém sjezdu. Obyčejná, horská kola i elektrokola si můžete zapůjčit v hlavním návštěvnickém centru Liechtenstein Center ve Vaduzu.

Jednou z nejznámějších tras je 59 km dlouhá, zhruba čtyřhodinová trasa Drei-Länder Tour, kterou je možné absolvovat po silnici i na elektrokole. Začíná a končí ve Vaduzu a sestupuje do údolí Rýna, přičemž nabízí poutavé horské kulisy u Eschenu a pozdně středověké centrum s podloubíčky ve městě Feldkirch v Rakousku. Pak se zase vrací k Rýnu a sleduje jej až do Buchs (ve Švýcarsku), kde střeží stezku kamenný hrad. Stezka ještě překročí zbrusu nový most v Schaanu předtím, než zamíří zpět do Vaduzu. Na této trase nejsou žádná zabijácká stoupání, kde by člověk vypustil duši, a tak je jako výlet opravdu jednoduchá a příjemná. 

Hrad Gutenberg v Balzers leží na historické cyklostezce Fünf-Schlösser-Tour © Gaak / Shutterstock

Pokud máte rádi hrady, mohla by se vám také líbit 45 km dlouhá, zhruba tříhodinová cyklostezka Fünf-Schlösser-Tour protínající Lichtenštějnsko a Švýcarsko, která vás provede místními dějinami prostřednictvím pěti velkých hradů (jak už její název napovídá) ve městech Vaduz, Buchs, Wartau, Sargans a Balzers. Případně pak 50kilometrová trasa SwitzerlandMobility Rheintal Bike Route, která si vybírá ta nejkrásnější místa napříč celou zemí, od vinic po pastviny, přes vrcholky hor a kolem sídel knížecí rodiny.

Kouzlo zimy

Lichtenštejnsko je jedinou zemí, jejíž území plně pokrývají Alpy, a z toho titulu rozhodně nemá nouzi o horské scenérie, které jsou zde skutečně okouzlující, zvlášť v zimě. Co do rozsahu a délky sjezdovek nemůže samozřejmě knížectví soupeřit se Švýcarskem nebo Rakouskem, ale i tak tu najdete velmi dobré lyžařské podmínky, a to zejména pro začátečníky, středně pokročilé a rodiny s dětmi, které se na hory vydávají poprvé. Nejlepším lyžařským centrem je malebný Malbun, vesnice ležící v nadmořské výšce 1600 m, kde si na nedostatek sněhu rozhodně nemůže nikdo stěžovat. Malá obec, tvořená roztroušenými dřevěnými chatkami, v zimním období ožívá a láká lyžaře a snowboardisty na své lanovky a vleky vedoucí na horu Sareis, do výšky 2000 m.

Lyžařské centrum Lichtenštejnska je rozhodně Malbun © umwelttrenz / Shutterstock

Pokud dáváte přednost spíše hladkému sklouznutí se bílou stopou ledovým lesem, pak je tu pro vás běžkařská trať v údolí Valüna. Je tu celkem 15 km klasických i bruslařských tratí, všechny začínají ve Stegu, a zajímavá je třeba i 3 km dlouhá noční trať, která je po setmění osvětlená. Ve Valünalopp můžete zakoupit permanentky, půjčit si výbavu nebo opatřit lektora pro první lyžařské pokusy. A jestli je na vás lyžování málo akční, klidně vyzkoušejte některou z dalších aktivit, které region kolem Malbunu nabízí: procházku na sněžnicích nebo skialpech, ledolezení, sáňkování i bruslení.

Praktické rady

Lichtenštejnsko je sice mrňavé, ale naplánovat si cestu předem není nikdy k zahození, obzvlášť pokud si hodláte projít Liechtenstein Trail. Na webu LIEmobil najdete jízdní řády autobusů. Nejbližší letiště je ve švýcarském Curychu. Odsud můžete jet vlakem do Sargansu, a pak autobusem do Vaduzu, což zabere asi dvě hodiny jízdy. Další podrobnosti najdete na webových stránkách SBB.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fotobonboniéra – SEYCHELY

Další článek

Rozkvetlá nádhera - nejlepší místa s divokými květinami v USA

Související články

Články

20 nejlepších aktivit v Berlíně. A zadarmo.

Berlín je sice možná jedním z cenově nejvýhodnějších měst v Evropě, ale eura mají i v německé metropoli po několika dnech prohlídek muzeí a nočních návštěv klubů tendenci mizet. Naštěstí tu je spousta způsobů, jak si rozpočet ušetřit návštěvou několika skvělých bezplatných míst. Vyjeďte do kopule Reichstagu Reichstag je sídlem německého parlamentu, Bundestagu, a bezplatná jízda výtahem na jeho střešní terasu nabízí fantastické výhledy na celé město a pohled zblízka na moderní skleněnou kopuli, již navrhl Norman Foster a která se klene z historické budovy. Vyzvedněte si bezplatného…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…

Články

I nenaplánovaná Paříž vás odzbrojí svojí bezprostředností

Mám rád ty momenty, kdy dorazím někam na místo a nemám vůbec žádný plán. Nevím, kde budu jíst, nevím, kde budu spát (ideálně, když to nevím jen dopoledne, odpoledne začínám být trochu nervózní) nevím, kam se podívám. A musím říct, že se mi to stává docela často, protože někdy nemám čas a někdy záměrně některé věci neplánuji. Když jsem před pár lety vyrážel poprvé do Paříže, bylo to podobné. Věděl jsem jen, že budu cestovat s rodinou a dcera měla tenkrát asi dva roky, takže kočárek byl naprosto nezbytný. Čekala mě tedy zcela nová zkušenost a já byl trochu nesvůj, že nemám plán, protože to tentokrát nebylo jen o mně. Chtěl jsem, abychom si návštěvu Paříže užili všichni. Hned po příjezdu se ukázalo, že jakýkoliv plán by byl stejně zbytečný, protože nám po čtyřhodinovém čekání na letišti ve Vídni nepřistál na letišti Orly v Paříži jeden celý kufr. Navíc cestou z letiště jsme zjistili, že stávkují řidiči autobusů, takže dostat se do centra, kde jsme měli bydlet, nebylo…

Články

Gurmánská Dordogne - jak si nejlépe užít jedné z předních kulinářských oblastí Francie

Kromě velkolepých hradů a zámků, pravěkého jeskynního umění a překrásné krajiny se svěží vegetací je francouzský departement Dordogne proslulý svou tradiční kuchyní. Jedním z nejlepších – a nejbáječnějších – způsobů, jak poznávat život na francouzském venkově, je ponořit se do jeho kulinářské kultury. V oblasti najdete nepřeberné množství skutečných lahůdek od lanýžů a vlašských ořechů po znamenitá vína a čerstvé plodiny, zejména ovoce a zeleninu. Pokud se vám líbí pohled na stánky přetékající svěžími produkty a milujete zvuky a vůně francouzských trhů, budete se v Dordogni cítit jako v ráji. Nenechte si ujít báječné trhy Místní farmáři nabízejí své produkty ve stáncích, jež lemují dlážděná náměstí a křivolaké ulice Dordogne (známé také jako Périgord). Prodávají sezonní lahůdky, jako cèpe (hříbky), kaštany, kachní teriny, foie gras a konfit, vlašské ořechy, a dokonce truffes noires (černé…