Archeologické nálezy naznačují, že lidé připravují a jedí ryby a mořské plody již nejméně 165 000 let, a dá se říci, že jsme v jejich úpravách dosáhli značné dokonalosti. Řada těch největších lahůdek pochází z oceánů, jezer a řek, od elegantních plátků sašimi v Japonsku po pečivo plněné humrem v Maine.
Podívejte se na seznam Lonely Planet, který uvádí nejlepší místa, kde si pochutnáte na rybách a darech moře, a poznejte některé z jedinečných místních kultur, jež je mají ve svém jídelníčku.
Kvůli sašimi v Cukidži si stojí za to přivstat © Patrick.Wong / Shutterstock
Sašimi za svítání na tokijském trhu Cukidži
V životě je jen málo věcí, kvůli kterým stojí za to vstávat ve tři hodiny ráno. Jednou z nich je proslulá aukce tuňáků na vyhlášeném tokijském trhu Cukidži (Tsukiji) – největším rybím trhu na světě. Dražitelé vyvolávají ceny a mávají rukama, téměř jako by tancovali, zatímco potenciální kupci vážně zkoumají zboží malými svítilnami.
Po aukci se vydejte k některému ze stánků v tržnici na klasické sašimi k snídani. Lesklé plátky tuňáka, klínky lososa barvy vycházejícího slunce, křehké krevety, slizké hromádky uni(ježovek) – na talířích jsou pravá umělecká díla.
Pro odborníky na mořské plody: Vystůjte hrdinně frontu na lahůdky v Daiwa Sushi, nejoblíbenějším suši baru na trhu.
Ústřice na nádraží Grand Central Station, New York City
Jídlo na železničním nádraží zpravidla nebývá nejlepší, ale Grand Central Oyster Bar & Restaurant je jiný. Příslušníci všech vrstev společnosti zde pod nádherným klenutým stropem restaurace konzumují ústřice již sto let. Vyberte si z více než dvou set druhů ústřic, od sladkých, krémových oregonských ústřic Kumamotos po mořské ústřice ze zálivu Malpeques v kanadské provincii Ostrov prince Edwarda (Prince Edward Island).
Podávají se na ledu s kousky citronu, zaplní vám ústa chutí moře a povzbudí vás, abyste si dali koktejl Big Apple. Pak si objednejte martini a stejně jako ostatní si prohlédněte proslulý strop v Grand Concourse.
Pro odborníky na mořské plody: Během happy hour (Po–St 16.30–19, So 13–17) na sklonku odpoledne dostanete lahodné ústřice Blue Points z Long Island za pouhých 1,25 USD.
Krab čínský (dříve krab vlnoklepetý) je v Šanghaji skutečnou lahůdkou © Orgrimmar / Getty Images
Pochutnejte si na krabovi čínském v Šanghaji
Přijeďte do Šanghaje v říjnu, kdy celé město šílí po korýši velikosti pěsti, který se nazývá krab čínský (dříve krab vlnoklepetý; v angličtině „hairy crab“ neboli krab chlupatý). Ceněná jsou především jeho mazlavá, jasně oranžová vajíčka. Čínští krabi jsou k dispozici pouze dva měsíce v roce a restaurace na této pomíjivé pochoutce slušně vydělávají.
Někteří dávají přednost pevnější konzistenci vajíček (přibližně jako má žloutek v uvařeném vajíčku) krabích samiček, zatímco jiní mají raději krémovité mlíčí. Obojí má bohatou, máslovou chuť, jež se báječně hodí k vínuhuangjiu (chuang-ťiou), vyrobenému ze zkvašeného obilí, nebo k horkému zázvorovému čaji.
Pro odborníky na mořské plody: Nešetřete a pochutnejte si na bohatém krabím bufetu v restauraci Wáng Bǎohé Jiǔjiā, staré 250 let.
Prohlédněte si čerstvé úlovky rybářů u stánků v přístavu Savíra (Essaouira) v Maroku © pixinoo / Shutterstock
Dejte si k obědu ty nejčerstvější ryby v Savíře (Essaouira)
Prakticky každý kout tohoto sluncem vyběleného, větrem bičovaného marockého pobřežního města láká k fotografování. A naprosto nepřekonatelný je malebný přístav, kde se modré rybářské čluny mírně pohupují na vlnách a řady stánků nabízejí lesknoucí se hromady krevet, mořanů, úhořů, sardinek a dalších mořských živočichů.
Vyberte si, na co máte chuť, a prodejci vám to připraví a donesou k vašemu piknikovému stolku. Pusťte se do grilovaných ryb, bohatě pokapaných citronovou šťávou, a šťávu vytřete kousky čerstvě upečeného chleba. Jen si jídlo napřed nezapomeňte vyfotografovat!
Pro odborníky na mořské plody: Při výběru ryb se rozhodně zeptejte na cenu předem.
Bílé pečivo plněné humrem z Maine je úžasná pochoutka © f11photo / Shutterstock
Bílé pečivo s humrem v Maine
Klasické pečivo s humrovou náplní, kterým je proslulý stát Maine, je přitažlivá lahůdka. V té nejobyčejnější podobě (a troufáme si tvrdit, že nejlepší) ho tvoří kousky čerstvého humřího masa s majonézou, podávané na rozkrojené, opečené, máslem namazané bagetě.
Uprostřed léta můžete v Maine tuto lahůdku najít v restauracích, sezonních stáncích a v podnicích specializovaných na pochoutky z mořských plodů, tzv. seafood shacks, po celém pobřeží státu v délce 320 kilometrů. Tak proč si po tomto pobřeží neudělat výlet autem, spojený s ochutnávkami této pochoutky, podnikem Bob’s Clam Hut v jižním městě Kittery počínaje a restaurací Quoddy Bay Lobster v Eastportu nedaleko Kanady konče?
Pro odborníky na mořské plody: Nenechte si ujít pečivo s humří náplní v malém, oblíbeném podniku Red’s Eats u Route 1 ve Wiscassetu.
Nejprve se ponořte do ledové mořské vody, pak se vypoťte v sauně a vše završte talířem sleďů – užijte si dokonalý finský den © EricLatt / Getty Images
Ve Finsku si po saunování dejte tradiční finské jídlo
Sauna je ve Finsku prakticky národním náboženstvím. Přibližně 99 procent obyvatel této země pobývá v sauně nejméně jednou týdně. A co může být po saunování lepší než další finská tradice, tedy talíř nasolených sleďů?
Vydejte se do Allas Sea Pools v centru Helsinek, kde se můžete ponořit do ledové vody Baltského moře a pak se vypotit v elektrických saunách. Až se budete cítit dostatečně uvolnění a odpočatí, zajděte na sousední tržní náměstí Kauppatori a kupte si talíř sladkokyselých marinovaných sleďů, jež se jedí na hutném tmavém chlebu s hořčicí a koprem.
Pro odborníky na mořské plody: Zajděte na Kauppatori začátkem října, kdy se zde koná trh sleďů (Herring Fair), kde rybáři prodávají své čerstvé ryby již téměř tři sta let.
Ochutnejte báječné ceviche v Peru
Pokrm ceviche, který tvoří kousky těch nejčerstvějších syrových ryb marinovaných v citronové šťávě a smíchaných s cibulí, se v Peru těší takové oblibě, že má dokonce svůj vlastní svátek (28. června je Národní den ceviche). Tato lahůdka má údajně svůj původ v jídle, jež počátkem 16. století přinesly do Peru maurské ženy, které cestovaly s dobyvateli, ale nikdo to neví jistě.
Co je však jisté, má vynikající chuť: je měkké, ostré a pálivé díky přidanému chilli. V Limě najdete cevicheriiprakticky na každém rohu. Pokrm se podává s tradičními přílohami, tedy s vařenou kukuřicí a sladkými brambory. Každý Limeño má svůj oblíbený podnik, a tak si jich několik nechte doporučit a vyberte si sami.
Pro odborníky na mořské plody: Nesmírně oblíbený je podnik El Verídico de Fidel v Miraflores naproti limskému fotbalovému stadionu.
Ochutnejte úhoře tvořící nedílnou součást dějin londýnského East Endu
Ve Velké Británii možná na sebe veškerou pozornost strhává proslulá ryba s hranolky (fish and chips), ale za ochutnávkou skutečně typického pokrmu britských dějin se vydejte do jedné z několika zachovaných tradičních londýnských prodejen „pie and mash“. Tady můžete ochutnat jídlo, jež londýnská dělnická třída konzumuje již stovky let: studeného úhoře v rosolu, který se podává s masovým pájem a bramborovou kaší. Temže kdysi bývala plná úhořů, a tak se stali základem jídelníčku těch, kteří si nemohli dovolit maso. Dnes zůstala v East Endu jen hrstka staletých prodejen, jež stále nabízejí úhoře – nasekané ve vlastním rosolu s trochou chilli octa – nostalgickým místním obyvatelům a zvědavým návštěvníkům.
Pro odborníky na mořské plody: Klasickým podnikem je M Manzez viktoriánského období, se starobylými kachlíky na stěnách a nabídkou psanou křídou na tabuli.

Přidejte se na Bahamách k místním a dejte si smažené ryby a dary moře
K typickým bahamským zážitkům patří víkendové jídlo „fish fry“. V pátek odpoledne si v parcích a na dalších místech rozloží stánky prodejci této pochoutky, až do večera kolem sebe šíří vůni oleje a hudbu goombay a těší se obrovskému zájmu lidí. Ochutnejte „cracked conch“ – kousky masa tropických mořských měkkýšů, jež se obalí a smaží do zlatohněda; dále salát z mořských měkkýšů, což je pikantní směs marinovaných darů moře, rajčat a cibule; a křupavé smažené ryby. Jídlo zapijte místním pivem Kalik nebo „nebeskou šťávou“ („sky juice“), kterou tvoří gin s kokosovou vodou a trochou sladkého kondenzovaného mléka. Jen neodejděte ještě před začátkem tance!
Pro odborníky na mořské plody: Smažené ryby a mořské plody ze Smith’s Point ve Freeportu si oblíbili jak místní, tak turisté.

Naše tipy pro udržitelnou spotřebu ryb a mořských plodů:
- Vyhledávejte produkty s certifikací MSC (Marine Stewardship Council) a ASC (Aquaculture Stewardship Council).
- Vybírejte si produkty chycené pomocí prutů a udic.
- V případě pochybností se zeptejte prodejce. Kvalitní prodejce by měl být schopen poskytnout informace o původu mořských živočichů a o způsobu jejich lovu.
- Konzumace ryb z místních zdrojů redukuje uhlíkovou stopu z vývozu/dovozu.
- Pokud vás zajímá, jaké ryby jíst a kterým se vyhnout, vynikajícím zdrojem je „Good Fish Guide“ od Marine Conservation Society.
- Doporučuje se nejíst zejména tuňáka žlutoploutvého a modroploutvého, stejně jako tresky, žraloky a červenici atlantskou.
Vynikající možností pro milovníky darů moře jsou mušle, slávky a ústřice, jež rostly na lanech ponořených do moře. Skutečně totiž pomáhají čistit oceány, neboť z nich odstraňují nebezpečné chemické prvky jako uhlík, fosfor a dusík.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.