Lagos - oceán, kavárničky a… Britové

Shutterstock

Lagos je historické město s písečnými plážemi, které omývají vlny Atlantiku toulající se k mohutným skalnatým útesům. Tato oblíbená destinace leží na jihu Portugalska v regionu Algarve a působí jako ideální místo pro všechny, kdo touží po atmosféře jižanského odpočinku spojeného s městským životem a nevadí jim turistický ruch. Pokud však vyhledáváte klidné typické portugalské městečko, zapíchněte prst na mapě na jinam – v Lagosu potkáte víc Britů než domácích.

Lagos je rušné pobřežní město v regionu Algarve, které v sobě snoubí krásu přírody, podtrženou chladnými vodami Atlantiku, i tepající noční život. 

Hello! 

Kdybyste nabili dojmu, že před vaší dovolenou v Lagosu musíte nastudovat základní fráze portugalštiny, abyste se na místě domluvili, nechte s čistým svědomím slovníček doma. Město se stalo oblíbenou destinací britských turistů, kteří vládnou zdejší kultuře. Při rozbřesku potkáte na plážích nejčastěji usměvavé seniory v šortkách a se slaměným kloboukem, kteří vás s milým úsměvem pozdraví se slovy „hello“. Lagos berou jako sezonní letovisko a spousta zdejších vilek s výhledem na vodu se stala jejich „letní chatou“. Také tu potkáte mnoho mladých britských teenagerů, kteří hojně okupují pláže s nejnutnější výbavou – opalovacím krémem a basou piv. Nákupní zóna je celá takřka v angličtině a v obchodech na vás automaticky spustí anglicky také. 

Pláže, jeskyně a útesy

Pokud jste milovníky pláží, budete mít v Lagosu co objevovat. Najdete tu totiž pláže všech druhů – od dlouhých písečných pláží až po malé zátoky schované za okrově zbarvenými útesy. Jednou z oblíbených dlouze se táhnoucích pláží je dunami lemovaná Meia Praia ležící na východ od historického centra města. Tato ohromná písečná pláž plná mušlí a šumících vln díky své délce o zhruba čtyřech kilometrech nikdy není přeplněná. Navštívíte-li pláž mimo sezónu, budete ji mít celou takřka pro sebe a při východu slunce na ní potkáte možná jen pár nadšených běžců. Při koupání dbejte s respektem na silnější proudy a počítejte i s tím, že voda bude o něco chladnější než v zátokách, ale i tak vám pláž nabídne dobré místo pro rodinné radovánky. Celou Meia Praia navíc provází kavárničky a bary, které se západem slunce příležitostně rozeznívá i živá hudba. 

Meia Praia, největší pláž v Lagosu, je skvělým místem k příjemnému dni strávenému u oceánu.

Další kouzelná místa spojená s koupáním najdete v té části Lagosu, které dominují útesy a jeskyně. Krásnou scenérii vytváří například série útesů Ponta de Piedade jižně od historického centra města. Zdejší skaliska z červeného a žulového vápence se tyčí do výšky dvaceti metrů, a pokud se sem rozhodnete z přístavu vydat lodí nebo kajakem, dostanete se přímo pod jeskynní oblouky a vplujete do jejich nitra se smaragdově zbarvenými průhlednými vodami. Pěšky vás k těmto zátokám přivedou cestičky na vrcholu skalisek s nádherným výhledem do okolí, který si dostatečně vychutnejte dřív, než po dřevěném schodišti sestoupáte dolů k pláži. Zátok je v této části Lagosu několik a většinu z nich mezi sebou propojují kamenné průsmyky. Oceán je v těchto částech mnohem klidnější a teplejší než na otevřené pláži a také tu tolik nefouká. Ve větrných dnech tedy neváhejte zamířit právě sem. Jen počítejte s tím, že například oproti Meia Praia budou malé schované pláže plné slunce-chtivých turistů. 

Jižně od centra Lagosu se rozprostírá série útesů s krásným výhledem na oceán a schovanými písečnými plážemi. 

Historické centrum města

Lagos se váže k portugalskému „Věku zámořských objevů“ v průběhu patnáctého a šestnáctého století a je s ním spojován tehdejší  hrdina a objevitel Jindřich Mořeplavec (portugalsky Infante Dom Henrique o Navegador). Právě on byl zodpovědný za časný objevitelský rozvoj a námořní obchod s jinými kontinenty. Podporoval cesty dolů k pobřeží Afriky a na jeho expedice vyplouval právě ze zdejšího přístavu. Jeho osobnost dodnes připomíná socha uprostřed náměstí. Dnes je moderní přístav jedním z hlavních míst pro společenskou zábavu s bary a restauracemi. Také vás tu na každém kroku odchytí zdejší prodejci výletních společností nabízející stopování delfínů. Většina z nich vám slíbí zaručený zážitek, ale počítejte s tím, že ne při každé plavbě se setkání s delfíny poštěstí. I přes podnikatelskou snahu se najdou tací prodejci, kteří vám vzhledem k počasí a jiným podmínkám upřímně řeknou, zda má cenu se na takovou výpravu v daný den vydávat. Proto s nimi dříve, než nasednete na člun, prohoďte pár přátelských slov. 

Historické jádro Lagosu je směsicí staré architektury, úzkých uliček nepřeberného množství ochodů se suvenýry, spousty barů a kaváren.

Opomenout nelze ani místní kuchyni. Zdejší restaurace lákají na čerstvé ryby a mořské plody ulovené jen několik hodin předtím. Najdete tu také pár podniků provozovaných Brity – jedním z nich je útulná kavárna London Tiger Coffee, ve které obsluhují temperamentní Angličanky s nadšením pro kofein a zákusky. V dopoledních hodinách nebo v deštivých dnech tu není místa k sednutí. Nabízí se ale přece jen jedna výtka, a to nejen k této, ale ke všem zdejším kavárnám – pokud si potrpíte na správně našlehané mléko v cappucinu s případným latté art, kávu tu raději nepijte, nebo pouze tu černou. Kávová kultura na jihu Portugalska, zdá se, zatím za současným evropským trendem zaostává. 

Historické centrum Lagosu, to jsou také kouzelná náměstí.

Co se nákupů týče, na každém rohu na vás číhají obchody s místním korkovým zbožím od zátek po pantofle nebo kabelky. Portugalsko patří mezi přední světové výrobce korku a korkařský průmysl je tu velice oblíbený i díky ekologické stránce materiálu. Vedle obchodů s korkem tu najdete i několik prodejen s huňatými svetry z ovčí vlny, které, věřte, i v jarních měsících vzhledem k ledovému větru velice oceníte. Milým překvapením a kontrastem k turistickému ruchu jsou pravidelné zelinářské trhy v hale u autobusového nádraží. Každou středu se sem na odpoledne sjíždí farmáři z regionálních biofarem a nabízí své čerstvé produkty od fíků, oliv, přes bylinky, zeleninu nebo přírodní kosmetiku. Hala je prosycena příjemnou přátelskou atmosférou, kterou pravidelně doprovází vystoupení některé z místních uměleckých skupin. Při této návštěvě to byli energií sršící bubeníci, kteří se během představení rozutekli i mezi jednotlivé prodejní stolečky, aby svým temperamentem nakazili i všechny prodejce a zákazníky. 

Navštivte lokální bio trhy, které se v Lagosu konají každé středeční odpoledne v hale u autobusového nádraží. 

Doprava

Lagos leží v západní části regionu Algarve a je snadno dostupný z ostatních portugalských měst autobusem i vlakem. Pokud byste letěli z Prahy nebo z Vídně, můžete vzít přímý let do Fara. Z letiště se do centra Fara dopravíte pravidelným autobusovým spojem. Faro a Lagos spojuje regionální železnice a Lagos je konečnou stanicí celé trati, takže si nemusíte hlídat zastávku, na které vystoupit. Cesta trvá hodinu a pětačtyřicet minut a jízdenka stojí 7,40 euro. Stejně tak vás z Fara do Lagosu sveze autobus společnosti EVA, který jede něco přes dvě hodiny a vyjde vás o euro levněji. Se stejnou společností se můžete vydat i na další cestu z Lagosu do Lisabonu, která zabere necelé čtyři hodiny, a za lístek zaplatíte dvacet euro. 

Autorka Lenka Nechvátalová o sobě: "Jsem novinářka, cestovatelka a dobrodruh. Rána začínám s jógou, večer nazouvám boty na tango. Miluju lidi, svobodu a v multikulturním prostředí jsem jako ryba ve vodě. Předchozí práci v tradičních médiích jsem vyměnila za život s batohem na zádech a čelím dobrodružství zvanému život. Ráda čtu, naslouchám a létám. Věřím, že kulturní bariéry překoná otevřené srdce."


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lenka Nechvátalová

Předchozí článek

Best in Europe 2019 No. 1 Vysoké Tatry

Další článek

Malujte na cestách - jak zachytit místo pomocí tužky a papíru