V rámci měsíční cesty Kolumbií od Karibiku k Bogotě jsme nemohli vynechat kávovou oblast SALENTO. Dle většiny doporučení jsme se z tohoto městečka vydali pěšky na farmu Dona Eliase (Don Elias Organic Farm).
Hned po příchodu nás zde uvítal 16ti letý kluk, jeho vnuk. Ten se nás okamžitě ujal a s plynulou angličtinou nás začal pro plantáži provázet. Dozvěděli jsme se velmi zajímavé informace. Zřejmě vás některé překvapí úplně stejně, jako nás!
Proč to na kávové plantáži vypadá jako v neorganizovaném sadu?
Kávovníky rostou v Kolumbii ve vysokých nadmořských výškách kolem 2000 m.n.m. Ovšem nejsou zde jen ty! Viděli jsme spousty dalších rostlin a zajímalo nás, co ty tady mezi těmi stromky dělají.
ANANAS - láká na své listy hmyz, který by za jiných okolností sedal na kávové keře.
AVOKÁDO - tento strom vyrůstá do výšky několika metrů a krásně se nám košatil nad hlavami, když jsme plantáží procházeli. Díky tomu slouží kávovníkům jako „stínidlo“ a pro jejich růst je tedy nezbytný. Jelikož se také jednalo o starý strom, jeho popadané plody sloužily jako hnojivo.
BANÁNOVNÍK - je strom, který roste velmi rychle a postupně se odlupuje. Za pouhých 6 měsíců dokáže vyrůst do výšky několika metrů! Proto je zde využit rovněž jako ochrana před sluncem a také jako hnojivo.
CHILLI - se zde využívá jako forma přírodního pesticidu. Rozdrtí jej a smíchají s vodou. Poté je rozprašovačem nanesou na kávovníky, které díky tomu před hmyzem ochrání.
Práce na kávových plantážích je velmi nebezpečná
Mezi kávovými keříky se nachází všelijaká havěť. Můžete zde najít spousty hadů, pavouků a jedovaté housenky, kterých když se dotknete, neskutečně to bolí. A bolest není všechno. Tyto potvůrky vám dokážou dovolenou znepříjemnit až tak, že zůstanete ležet týden doma ve vysokých horečkách! Jako malé opatření zde mají drůbež, která tato zvířátka pojídá.
Proces zpracování kávových zrn má 6 fází
1. Sběr bobulí, který může být kvůli zmíněné havěti dost nebezpečný. Sbírají se zralé bobule, které na této farmě měly červenou barvu. Ale pozor, kávovníků je více druhů!
2. Vyloupnutí zrn ze slupky. Zde se vám po vyloupnutí objeví sliz, který zrno obaluje. Ochutnali jsme jej a překvapilo nás, jak byl sladký! Průvodce nám řekl, že z těchto částí se vyrábí kávové cukrovinky (bonbony, likér atd). Na jeho farmě používali pořád starou metodu – ruční mlýnek. No moc jsme mu nezáviděli při představě, kolik tun kávových zrn musí pomlít, když si postěžoval, že děda toto zařízení měnit nehodlá. Prý by se z chuti kávy vytratila ta láska, kterou tomu dávají. Děda kávu samozřejmě nemele.
3. Fermentací (naložením zrn do vodní lázně) se pozná, která kávová zrna jsou kvalitní a která nikoliv. Ta kvalitní zůstanou na dně nádoby a ta nekvalitní vyplavou na povrch. Kvalitní zrna putují do dalšího procesu (odběrateli jsou např Illya Segafredo), ale co s nekvalitními? Na této farmě je díky minimálnímu počtu používají zpět na hnojení. Ovšem jsou farmy, které jich mají dost, a možná vás nemile překvapí, že odběratelé těchto kávových zrn jsou právě společnosti jako Starbucks a Nescafe. Taky není divu, když si zde kupujeme kávu plnou mléka, šlehačky a dalších dochucovadel. Její pravá chuť ani nejde díky tomu poznat.
4. Sušení kávových zrn probíhá na střeše pod igelitovou plachtou. Je totiž zapotřebí, aby se zbavila přebytečné vody.
5. Jakmile jsou zrna vysušená, může se pražit! Pražení probíhá za stálého míchání na ohni a trvá asi hodinu.
Potřebuji silné kafe...
A co to pro vás vlastně znamená? Chcete intenzivně cítit chuť kávy nebo potřebujete „nakopnout“, nebo snad obojí…? Totiž, výrazná chuť kávy znamená, že je se káva dlouho pražila, tudíž z ní kofein z velké části vyprchal, a naopak, pokud má jemnější chuť, kofeinu má mnohem více, než první varianta.

Autorka článku a fotografií - Kristýna Veitová - cestovatelska a pořadatelka cestovatelského festivalu CEST FEST.
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kolumbie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Colombia.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.