Krize v cestovním ruchu nepřináší jen negativa

Getty Images

Od začátku korona krize v Česku skončilo nebo pozastavilo svou činnost již téměř 200 cestovních kanceláří (zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj). Ty, které zůstaly, se se situací vyrovnávají po svém. Co všechno může taková nečekaná událost v cestovním businessu přinést, nám prozradil Petr Musílek, ambasador projektu Travel Akademie.


Může korona krize pomoct cestovním kancelářím?
Co je podle vás v současnosti mezi menšími, nezávislými cestovkami největší překážkou?
Jak řeší cestovní kanceláře výpadek příjmů a jak využívají svůj volný čas?
Jaká je budoucnost cestovek a cestování? 

Jak hodnotíte situaci na poli cestovních kanceláří od vypuknutí korona krize na jaře 2020?
Řada operátorů v cestovním ruchu se dočasně přeorientovala na nabídku tuzemských pobytů, což bylo celkem logické a často rozumné rozhodnutí. Mnoho z nich začalo nabízet exotické destinace, které neměli dříve v portfoliu. Maledivy, Zanzibar, Egypt, Řecko, Chorvatsko, nebo poznávací zájezdy do evropských destinací. Jiné cestovní kanceláře snížily své provozní náklady na minimum a vyčkávají. Další přijali výpadek poptávek jako výzvu a pracují na vylepšování svých produktů a služeb. Zaměřili se na využívání nových marketingových nástrojů, pracují efektivněji se sociálními sítěmi, objevují nové trendy v udržitelném cestování, spolu se svými partnery vymýšlí, jak vrátit turisty a cestovatele do svých destinací, jakmile bude možné tyto země opět bez problémů navštěvovat.  

Co je podle vás v současnosti mezi menšími, nezávislými cestovkami největší překážkou?
V první řadě je to určitě nejistota. Museli jsme si přivyknout, že vládní omezení a nařízení se často mění a nikdo neví, jak dlouho budou trvat. Není snadné zachovat si pozitivní náladu na denní bázi a hlavně motivaci, že to má smysl, že nesmíme i přes nepříjemnou situaci usnout na vavřínech. Denně se nám ozývají stávající i potenciální klienti, kteří chtějí objevovat exotiku jako dříve a je na každém z nás, zda jim dodáme naději, že se cestování znovu brzy obnoví nebo ne.

 

Co s tím? Jak si s tím poradit?
Základním nástrojem pro překonání momentálních obtíží, je pozitivní mindset. Nastavit se do režimu „co je teď není podstatné, žijme tím, co bude za pár měsíců“. I když aktuální stav není zdaleka uspokojivý, musíme přemýšlet dopředu a přizpůsobit tomu svůj denní režim. To je podle mě zcela zásadní. Na sebelítost není čas ani prostor. Cestování milujeme, je to náš svět a je našim milým úkolem své nadšení šířit dál.

Jak jste s náhlým přebytkem volného času naložili vy?    
Jsem moc rád, že se nám podařilo situaci ustát se vztyčenou hlavou, s minimální ztrátou důvěry klientů. Volné časové kapacity jsme využili k vymyšlení projektu, který právě v těchto dnech spouštíme a máme z něj opravdu radost. Myslím, že pandemie nás v mnoha směrech naopak posílila a přiblížila k českým cestovatelům. 

O jaký projekt se jedná?
Jmenuje se Travel Akademie a vznikl díky cestovatelským nadšencům z Go2 a zapojením našich kamarádů, dobrodruhů z celého světa. Velkou zásluhu na něj mají také lidé, které jsme do nedávna ještě neznali a kteří se rekrutovali z řad široké veřejnosti, tedy lidí, kteří rádi cestují a mají výbornou znalost nějaké destinace. 

Co vás motivovalo k vymyšlení?
Důvodem pro vznik Travel Akademie bylo jediné. Mrzelo nás, že ve virtuálním prostoru je v dnešní době obrovské množství informací, které mnohdy nejsou pravdivé, aktuální, nejsou na jednom místě a vyžadují další složité dohledávání informací. Případně vedou k jedinému – nabídnou vám něco za něco. Sami víme, jak to může být otravné a demotivující. Chceme cestovatelům poskytnout alternativu, přinášet jim kvalitní, ale i zábavný obsah, vzdělávat je a inspirovat. Zároveň nám dává velký smysl koncept udržitelného cestování, baví nás vyhledávat a podporovat talenty a komunity z různých zemí a pomáhat vzájemnému pochopení odlišných kultur.

Co si mohou naši čtenáři pod Travel Akademií představit?
Je to velmi jednoduché. Jde o rady zkušených cestovatelů dalším cestovatelům. Vzhledem k tomu, že v Travel Akademii aktivně cestujeme po celém světě už od roku 2005, zažili jsme mnohé a v zásobě máme už pořádný balík rad, nápadů, vychytávek a hlavně ověřených informací přímo od zdroje. Rádi bychom, aby další lidé neopakovali stejné, zbytečné chyby, kterými prochází řada cestovatelů a které v začátcích neminuly ani nás.

Můžete být konkrétní?
Snad každý z nás někdy plánoval nebo bude plánovat vycestovat i za hranice ČR. Ať už v rámci Evropy nebo do exotických destinací. A je jedno, zda jsme mladý a nezávislý dobrodruh, milovník relaxu na pláži, rodina s dětmi nebo zralý ročník, který má strach, že se nedomluví. Otázkou je, kde v rámci takového plánování vlastně začít. Kam vůbec vyrazit a kdy. Jak na letenky, jak se dopravovat na místě, kde bydlet, jaká mít či nemít očekávání, co tam vidět, jak nenaletět. Jaké speciality ochutnat, na jaké kulturní šoky se připravit. Smyslem Travel Akademie je poskytnout více i méně zkušeným cestovatelům praktické informace k destinacím, video návody i nápady na cestovní itineráře. Součástí online platformy jsou fotoreportáže, zápisky z cest, zábavné, zákulisní i bizarní články ze života na cestách. Jasné a aktuální rady od ověřených zdrojů a lidí, kteří v destinaci celoročně žijí. Vše je zdarma, v češtině, na jednom místě a je k dispozici všem a kdykoliv. V neposlední řadě chceme také vytvářet cestovatelskou komunitu, propojovat lidi, inspirovat se vzájemně. 

Proč je dobré plánovat? Není zábavnější improvizovat?
Samozřejmě. Jakýkoliv styl cestování má své kouzlo a výhody. Pokud však máte na cestování omezený čas, finance nebo nefandíte sólo cestování, je dobré věnovat přípravě alespoň trochu energie. Vyplatí se to, prošli jsme si tím i my. Cestování by mělo být vzrušující, inspirativní a jednou z nejlepších škol našeho života. Vsadit vše na jednu kartu a nechat vše náhodě, může být zábavné, ale také se může zásadně a nenávratně nevyplatit.  

Přináší Travel Akademie nějaký další benefit?
Budeme moc rádi, pokud se k nám časem začnou připojovat i další nadšenci do cestování, kteří znají perfektně nějakou destinaci kdekoliv na světě a kteří by si cestováním rádi přivydělali. I to totiž Travel Akademie umožňuje. Řekněme, že máte vášeň pro cestování a perfektní znalost nějaké země. Máte rádi lidi a chcete jim danou oblast představit, ale nevíte úplně jak na to. My vám dáme know-how a pomůžeme váš projekt nastartovat. Zdarma. Žádné registrační nebo členské poplatky.

 

Napsal: CK GO2

Předchozí článek

Nejúžasnější stromové domy pro rodinou dovolenou v Evropě

Další článek

Deset neotřelých strašidelných míst po celém světě