Kréta - za krásami největšího řeckého ostrova

©

Kréta, se svou rozlohou 8261 km2 je největším řeckým ostrovem. Její břehy omývá Krétské, Středozemní a Lybijské moře. Díky své poloze, historickým památkám, krásným plážím a desítkám turistických letovisek je každoročně oblíbeným cílem turistů.

Proč zrovna východní Kréta

Kvůli značnému turistickému ruchu, jsem si řekla, že já Fijalka, vyznavačka NEturistických míst, že se na Krétě pokusím najít místa, která nejsou tolik zasažena turistickým ruchem a během sezóny do nich nemíří tisíce turistů ze všech koutů Evropy a zbytku světa. Po několikadenním bádání a zkoumání na internetu se pro tenhle můj skromný plán skvěle hodila východní část Kréty.

A tak jsem se na Krétu vypravila pěkně v červenci, hlavní turistické sezóně. Letenky jsem koupila za 3000 Kč, dopředu si zarezervovala auto, protože spoléhat se na místní autobusy se mi nechtělo, sbalila si pár věcí do batůžku a vyrazila.

Všech devět nocí (až na jednu) jsem spala na plážích. Každičkou noc jsem pozorovala padající hvězdy, mléčnou dráhu a usínala za zvuků mořských vln.

Kréta a Bára

Nejkrásnější místa

Sitia

Patnácti tisícové město s malým přístavem, promenádou a desítkami příjemných taveren. Ve městě jsem potkávala spíš místní Řeky než turisty. Na druhém konci od města jsou hezčí části pláže s čistou vodou a širší pláží.

Sitia

Itanos

Místo, které se nachází na severovýchodním cípu Kréty, které se mi líbilo asi nejvíce.  Člověk tu najde několik opuštěných pláží a stejnojmenné vykopávky minojského města (vstupné se neplatí). Obchody, domy ani taverny tady nenajdeš, je to tu trochu odříznuté od světa. V okolí se navíc nenacházejí žádná větší města a dostaneš se sem autem.

Pláž Itanos, první pláž, na kterou člověk narazí ihned po příjezdu. Pokud se dáš doleva od pláže a překonáš kopec, bude ti odměnou odlehlejší písečná pláž se skrytými zátokami. Na své si tady přijdou milovníci šnorchlování. V moři jsou útesy a hejna různobarevných rybek.

Pokud se od pláže Itanos dáš doprava, dojdeš k jiné písečné pláži, kde se dá schovat do stínu pod palmami a je to tu vyhrazené pro nudisty.

Itanos

Kato Zakros

Vesnička s dvaceti třemi obyvateli, kde je jen pár taveren, domků, pláž a obrovské vykopávky minojského města. Symbolem pro tohle sympatické místo je vášnivý zemědělec Nikos Platanakis, který před několika lety zemřel, ale stále tu naleznete jeho tavernu a veřejně přístupnou zahradu, ve které si člověk může natrhat jakékoliv ovoce a zeleninu. Rostou tu fíky, víno, granátová jablka, papriky, rajčata, melouny atd.. Všechny taverny jsou roztroušené podél jediné hlavní silnice a tradiční řecké pokrmy se tu tradičně připravuje v pecích přímo na ulici.

Kato Zakros

Xerokambos

Pláže, pláže a pláže, u nich pár apartmánů a obchůdků. Stačí si jen najít tu svojí, skrytou, která ti padne do oka.

Diaskari

Dvě liduprázdné pláže, na jejichž počátku se nachází malá útulná taverna. K tomuto místu se váže legenda, že místní rybáři byli kdysi chráněni Diem, Castorem a Polluxem, kterým se říkalo Dioskuri (odtud název). Místní věří, že u moře byl chrám, který právě těmto třem patřil. Jejich obličeje se vryli do tamaryškových stromů, které se nachází přímo u taverny.

Kréta

Pokud plánujete dovolenou na Krétě, nezapomeňte navštívit její východní část. Nenajdete tu stovky hotelů, turistických letovisek a přeplněných pláží. Místo toho si v klidu a pohodě užijete krétskou atmosféru, poznáte místní obyvatele, příjemné taverny se skvělým jídlem a načerpáte energii na liduprázdných plážích.

Ať už budete cestovat po jakékoliv části Kréty, zkuste v sobě objevit to dobrodružnější já a  spěte alespoň jednu noc na pláži pod neuvěřitelnou noční oblohou. Je to nezapomenutelný zážitek.

Východní Kréta
Autorka Barbora Fialová je online marketérka, cestovatelka a fotografka. Více informací naleznete na webu fijalka.cz.

Kréta pod stromy

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kréty?      

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Barbora Fialová

Předchozí článek

Fototip – k jezeru morčat na rovníku

Další článek

Objevujte každý den!

Související články

Články

Itálie, jak ji neznáte

Pokud nejste opravdoví znalci vína, název tohoto regionu vám asi mnoho neřekne, ale Furlánsko (Friuli) – které leží severovýchodně od italských Benátek – už si našlo své obdivovatele. Zdejší malebné vinařské stezky, které křižují šachovnici vinic mezi městy Udine, Gorizia a Terst (Trieste), vás zavedou na nejrůznější místa, od prostých farmářských stánků, kde vám dají nejnovější ročník vína ochutnat ze džbánku, až po elegantní restaurace a ochutnávky přímo na vinicích. Pěstování, výroba a pití vína je ve Furlánsku lety prověřeným životním stylem. Západ slunce nad hradem ©Max Armani   Název „Friuli“ se v posledních letech objevuje na vinných lístcích luxusních restaurací po celém světě stále častěji a mezi znalci vína daleko za hranicemi Itálie se několik furlánských vinařů stalo doslova kultovními hrdiny. Mnozí z jejich obdivovatelů se spokojí…

Články

Do Řecka s dětmi

Nafukovací kruh a plyšáka do ruky. Malý batoh plný hraček na záda a kufr ve tvaru zvířete jako cestovní doprovod vašeho malého caparta. Jestli vypadají vaše dovolené posledních pár let takto, pak je tento článek psaný právě pro vás.  S dětmi ano, ale jak na to... Už ze mě není jen externí pozorovatel těchto rodin na letišti, co už několik let odlétají od gatu s instalovaným dětským koutkem hned vedle. Stala se ze mě teta, a tak jsem tak trochu pronikla do tohoto tajuplného světa. A co jsem zjistila? Že cestovatelské priority…

Články

Všechno, co jste chtěli vědět o plachtění, a báli jste se zeptat

Každé léto se z pláže v plném slunci díváte na bílé plachetnice a jachty na obzoru, jak ladně plují ve vlnách, a vždy si říkáte, že by stálo za to to jednou zkusit. Jaké je plachtění z pohledu začátečníka na moři a co vám taková dovolená přinese? Jak najít plachetnici i s člověkem, co ji umí ovládat Moře není pro suchozemce úplně jasně předvídatelné, tedy aspoň pro mě ne. Často se mění vítr, je silný příboj nebo je podloží u břehu plné ostrých skal, jež by plachetnici mohly poškodit. Prapůvodem úspěchu dovolené na moři je tedy z mého pohledu…

Články

5 nejlepších pláží Albánské riviéry

Albánské divoké pobřeží ozvláštňují tradiční vesnice usídlené v izolovaných zátokách a zlaté pláže svírající tyrkysovou mořskou hladinu. Mnoho českých cestovatelů pořád na Albánii při svých letních plánech zapomíná, za plážovými zážitky míří spíše do Chorvatska, Itálie, Francie, Turecka nebo Řecka. Jenže malá balkánská země zvolna ožívá a nápad jet se válet na albánské pláže už nezní tak bláznivě jako dříve. I když v hospodě mezi přáteli s tím určitě trochu rozruchu vzbudíte... Albánská riviéra má navzdory změnám v posledních letech stále velké kouzlo. Okolo pobřeží sice přibyly hotely, restaurace a prázdninové domy, ale přesto se nebudete o místo na plážích přetlačovat s houfy zahraničních turistů. To spíše narazíte na rodinku z Tirany, která si sem přijela na jeden den dobít…