Krásy, legendy a strasti největšího guatemalského jezera

L. Šajnarová

Ve střední Guatemale, daleko od rušného hlavního města celé země, vysoko v horách, najdeme krásné jezero, jež obklopují vrcholky zelení pokrytých vulkánů. Před 90 000 lety zde došlo k velkému výbuchu sopky a v nově vzniklé kaldeře nyní leží toto proslulé guatemalské jezero.

Místní ho mají spojené s řadou legend, turisté sem zase vyrážejí za jedinečnou kulturou na jeho březích a krásnou přírodou. Ani my jsme neodolali volání tohoto malebného kousku guatemalských hor a rozhodli se vyrazit objevovat samotné jezero a jeho okolí.

K magickému jezeru

Vstupní branou k jezeru Atitlán je pro většinu návštěvníků baťůžkářské městečko Panajachel, kam můžete dojet některým z místních autobusů. Panachajel samotný není tím nejzajímavějším co u jezera vidět, ale najdete tu veškerou potřebnou infrastrukturu a můžete se ubytovat v místním guesthousu. Panajachel je oblíbeným výletním místem i pro lokální turisty, takže zdejší promenáda u jezera působí spíše jako nepovedená napodobenina evropských plážových letovisek. Stačí ale vyrazit o trochu dál a brzy si uvědomíte, jaké kouzlo jezero má.

Okolí jezera je poseto celou řadou menších městeček a vesniček, všechny mají svůj osobitý ráz a stojí za návštěvu. Z Panajachelu k nim můžete vyrazit autobusem nebo tuk tukem, ani jedna z možností ale není zrovna bezpečná. Silnice v okolí jezera jsou oblíbeným místem, kde lupiči přepadají autobusy a rádi by si nechali vaši peněženku a chytrý telefon. Lepší volbou je tak cestování po jezeře místní veřejnou lodní dopravou. Malé loďky křižují jezero ze strany na stranu a nabízí zajímavou a bezpečnou alternativu, jak se dostat k oblíbeným turistickým cílům. Jen dejte pozor, ať zbytečně nezaplatíte více než místní.

Sopečná krajina a místní umění

Vyrazit můžete za přírodou i kulturou. V okolí jezera leží tři vulkány – Atitlán, Tolimán a San Pedro. Zejména San Pedro je oblíbeným pěším cílem. Čekají tam na vás neuvěřitelné výhledy a také velká šance, že vás někdo cestou dolů nebo nahoru přepadne. Pokud se na místo vypravíte s místním průvodcem, s lupiči se často domluví a žádné drama se během túry nekoná. I taková je středoamerická Guatemala. Totéž platí o oblíbené turistické vyhlídce Nariz del Indio neboli Indiánův nos.

Městečka potom nabízejí úplně jiné kratochvíle. Nám se zalíbilo například v poklidném San Juan la Laguna, kde sídlí mnoho místních umělců. Celé městečko je tak poseté malými galeriemi, jež můžete navštívit. Ulice jsou potom rájem pro všechny milovníky streetartu. Velkým zážitkem je rozhodně místní basketbalový stadion, jež je celý barevně vymalován. Ve městě také snadno koupíte tradiční obrazy. Kdybychom před sebou neměli ještě tři týdny ve Střední Americe s malým baťůžkem, určitě bychom se také nechali zlákat ke koupi některého z nich.

Oběti pro mayského Maximóna

Zatímco turisté objevují barevná městečka na březích jezera, místní mají v okolí jezera úplně jiný cíl. Je jím soška mayského svatého Maximóna, kterou lze nalézt ve městě Santiago de Atitlán. Každý rok se tato soška stěhuje do nové rodiny. Tato rodina Maximónovi vystaví svatyni, kam mohou věřící přinášet své oběti a doufat, že jim svatý pomůže vyřešit jejich neduhy a starosti. Pokud byste chtěli Maximóna vidět na vlastní oči, zkuste se poptat po okolí. Někdo nejspíše bude vědět, u jaké rodiny právě tato soška přebývá.

Jezero Atitlán ale má i svou odvrácenou stránku. Až vám bude po celodenním výletování horko, rozhodně není nejlepším nápadem se v jezeře smočit. Existují místa, kde je to možné, ale v okolí větších městeček je Atitlán tak znečištěný, že se koupání silně nedoporučuje. V místním hostelu snadno narazíte na turisty, jež trápí vážné bakteriální infekce právě po koupeli v tomto jezeře. To, že jezero Atitlán už dávno není opuštěným rájem, lze poznat i podle plastových lahví a dalších odpadků, jež v něm bohužel plavou.

I tak je ale jezero Atitlán místem, které byste při toulkách Guatemalou rozhodně neměli minout. Když opustíte nejznámější turistická místa, dýchne na vás ta pravá mayská atmosféra a také si užijete nádhernou přírodu. A proto sem rozhodně stojí za to zavítat.

Autorka článku a fotografií - Lucka - je milovníkem cestování, do srdce se jí zapsaly zejména španělsky mluvící země, kam se opakovaně ráda vrací. Baví jí poznávání místních zvyklostí, ochutnávání jedinečných specialit, stejně jako turistika a dobrodružství v horách. Vystudovala geografii a ráda předává své zážitky a zkušenosti ze všech koutů světa ostatním. To mimo jiné dělá na svém cestovatelském blogu Srdcem na cestách. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lucie Šajnarová

Předchozí článek

Představujeme - Island

Další článek

12 skvělých tipů při návštěvě Německa

Související články

Články

Jak se vyhnout turistickým cestám v Bolívii

Bolívie je zemí superlativů, která se v rámci svých hranic chlubí největší pozemskou solnou plání, nejvyšším splavným jezerem a nejrozmanitějším národním parkem. Pozoruhodná místa jako Salar de Uyuni, jezero Titicaca a Národní park Madidi jsou právě tím, co přitahuje většinu návštěvníků do vnitrozemské části Jižní Ameriky, ale také lidi navádí na jasně vymezené stezky, kterým se dá těžko vyhnout. Proto jsme sestavili seznam sedmi alternativních destinací, které vás zavedou daleko od profláknutých cest a do méně turistických zákoutí Bolívie. Zatoulejte se mezi nádherné budovy v El Alto, Bolívie. © AIZAR RALDES / Getty Images El Alto Alternativa k La Paz. Většina cest do Bolívie začíná v de facto hlavním městě La Paz. Nicméně těsně nad touto rozlehlou metropolí leží ještě větší satelitní město El Alto, které je považováno za nejvyšší…

Články

Fototrip - Bolivijské moře a Královská Cordillera

V nedozírné hladině vysoko položeného jezera Titicaca se zrcadlí zasněžené vrcholky Cordillery Real, k jejímž úbočím se může vydat i turista. Bolivijské moře Při příjezdu k jezeru Titicaca z bolivijské strany vás možná překvapivé námořnické uniformy hlídkujících vojáků. Ilustrují smutný příběh z historie této jihoamerické země, která o své skutečné moře přišla – zabralo jim ho Chile, které obsadilo pás s městy Iquique a Arica. V bolivijské…

Články

Ekvádor - země několika tváří

Ekvádor. Země relativně malá na to, kolik různorodostí se v ní skrývá. Přestože se jedná o jednu z nejmenších zemí Jižní Ameriky, čekají na vás studené vysoké hory, deštné pralesy Amazonie i horké písečné pláže Pacifiku. Jak si tedy dovolenou v této zemi naplánovat? Doprava Letecky se z Evropy dostanete do hlavního města Quito, které bylo i pro nás výchozím bodem pro cestování. Nachází se zde několik autobusových nádraží odkud jezdí linky do celého Ekvádoru i jiných zemí. Těšte se na komfortní autobusy s klimatizací, které jezdí relativně na čas za cenu cca 1USD/hod.…

Články

Proslulý středeční trh v Le Moule na Guadaloupe

Pokud máte v plánu podívat se na malý francouzský department v Karibiku ‒ ostrov Guadaloupe a náhodou vám vyjde návštěva města Le Moule na středu, neváhejte a vyrazte na proslulý „le Marché“. Začíná v 15.00 před školou L´ecole Amédée Adélaide na třídě Général de Gaulle. Zatímco běžně zde projíždějí auta, aby se napojila na hlavní silnici do Pointe Pitre nebo Sant Francois, středeční odpoledne patří čerstvým surovinám. A je zde doslova šrumec. Jakožto milovník jídla si nikdy při své návštěvě…