Kouzlo severu – polární záře

Getty Images

Aurora Borealis, nebo-li polární záře - je jedním z nejkrásnějších přírodních úkazů. Mnoho lidí se každoročně vydává do severských krajin, aby tento jev spatřili na vlastní oči.

Pozorování a focení polární záře se věnuji více než čtyři roky na Islandu a pokaždé je to dech-beroucí podívaná. Nikdy však nezapomenu na noc, kdy jsem spatřila polární záři poprvé. Tento zážitek pro mne bude vždy jedinečný.


Aurora je barevná světelná show na obloze způsobená Sluncem. Polární záře vzniká, když částice ze Slunce interagují s plyny v naší atmosféře, což způsobuje krásné světelné projevy na obloze. Polární záři můžete vidět poblíž severního nebo jižního pólu. V severských krajinách je tzv. lovení světel oblíbenou aktivitou v zimních měsících, nejen pro turisty, ale také pro fotografy z celého světa.

Existují dva typy polární záře – Aurora Borealis a Aurora Australis

Aurora Australis (jižní světla) se vyskytují v Tansmanii a na jihu Nového Zélandu.
Aurora Borealis neboli polární záře můžete zahlédnout na severní polokouli.

Island je jednou ze severských zemí, kde se v letních měsících nestmívá. Tmavá obloha je nezbytná pro pozorování Aurory a na to bychom měli při plánování cesty na sever myslet. Polární záři lze na Islandu pozorovat od září do poloviny dubna. Přesto však můžete první světla spatřit už na konci srpna, kdy se dny zkracují a opět se vrací tmavé noci.

Foto zachycující první světla Aurory na konci srpna, jen pár minut před půlnocí. V pozadí stále můžete spatřit světlo zapadajícího slunce.

 

Tmavé noci nejsou to jediné, co budete potřebovat. Přírodní fenomén bohužel nelze s jistotou předpovědět, a proto by polární záře neměla být jediným důvodem návštěvy Islandu. Díky své rozmanité krajině plné ledovců, sopek a vodopádů, je Island bezpochyby jednou z nejúchvatnějších zemí, které jsem měla možnost navštívit. Mou velkou vášní jsou vodopády. Ať už malé kaskády, kterých jsou po Islandu tisíce, až po ty největší, které vás namočí ještě dříve, než je spatříte (vodopád Dettifoss). Nepřestává mě bavit objevovat stále nová místa uprostřed surové islandské krajiny. Island je drsná země s nepředvídatelným počasím, přesto však chytne za srdce každého, kdo jej jednou navštíví. Mnoho turistů se sem pravidelně vrací, aby si vychutnali bohatou faunu i přírodní fenomény, které se mění spolu s ročním obdobím. Hlavním důvodem návštěvy Islandu v zimních měsících je právě polární záře. 
Na Islandu je rčení ,, Za úspěšným pozorováním polární záře je z 50% dobré počasí a z 50% štěstí.,, Počasí bohužel ovlivnit nemůžeme, avšak štěstí můžeme jít trochu naproti. 

Jak zvýšit své šance na pozorování?

Za mě nejdůležitějším faktorem je jasné nebe bez mraků. Při vysoké oblačnosti Auroru nelze spatřit ani při vysoké aktivitě. Čím dále budete od civilizace, tím lépe. Nejen, že si užijete naprostý klid v odlehlé přírodě, ale také zvýšíte své šance na pozorování bez světelného znečištění. Island není hustě obydlená země, proto obvykle postačí popojet pár kilometrů za město. 
Mnoho společností, v okolí hlavního města Reykjavík, nabízí výpravy za polární září. Součástí těchto výprav je obvykle zkušený fotograf, který vám na přání pořídí fotografie na památku. Tyto společnosti jsou vhodné zejména pro návštěvníky, kteří nemají k dispozici auto.

Určitě budete potřebovat i velkou dávku trpělivosti. Velmi často se mi stává, že i přes jasné nebe a vhodné podmínky pro vznik světel, se záře neukáže. Někdy trvá desítky minut i hodiny, než se obloha zazelená. Když se to konečně stane, je velmi těžké odvrátit zrak byť na malou chvíli a proto je klíčové tomu přizpůsobit šatník. Počasí se na Islandu mění opravdu rychle. Během pár hodin zde můžete zažít všechna roční období. Vždy sledujte předpovědi počasí a varování na silný vítr, která jsou v zimním období velice častá.
Vedur.is je hlavní web o počasí na Islandu, vedený hlavní meteorologickou službou, která také vydává veškerá varování, ať už na počasí, laviny, zemětřesení či sopečnou aktivitu. Na tomto webu se také dozvíte, jaká je předpověď aktivity polární záře. Tato předpověď je bohužel nepřesná, jelikož zobrazuje pouze tzv, KP Index. 

Index KP je často mylně považován za základní faktor. Může nám pouze říci, v jaké zeměpisné šířce lze polární záři vidět. Při nízkém indexu, lze spatřit Auroru pouze v severských zemích. Jednou za pár let nastává situace, kdy lze spatřit slabou polární záři i v České republice (zejména v místech s nulovým světelným znečištěním a výhledem na sever). Aby k tomu došlo, musí být KP Index v hodnotě nejméně 8 a více.

 Pro pozorovatele je mnohem důležitější sledovat hodnoty Bz Indexu

Ačkoli Aurora může nastat s kladným Bz, záporné Bz je obecně lepší. Negativní Bz pomáhá slunečnímu větru zachytit magnetické pole Země, což snáze vede k Auroře. Takže záporné Bz je dobré. Můžete si tento faktor představit jako bránu. Když je v plusových hodnotách, brána je zavřená a světelná show se s velkou pravděpodobností konat nebude. Tento jev lze předvídat pouze pár hodin dopředu. Nikdo vám tedy nebude schopný říci, zda bude polární záře viditelná zítra nebo za týden.

Aktivitu polární záře nemůžeme snadno předpovědět. Předpovědi se mění každý den. Jasná obloha, tma, nízké světelné znečištění, koronární skvrny na slunci, Bz index a mnoho dalších faktorů závisí na tom, zda se nad vašimi hlavami objeví světla.

Mnoho aplikací dokáže všechny tyto jevy zohlednit a vypočítat procentuální pravděpodobnost pozorování. Není to nic, na co se můžete 100% spolehnout, ale může vám to usnadnit rozhodování, zda se dnes vydat na lov. Nejpoužívanější jsou HelloAurora, Aurora Alerts, Lumyros a Aurora – dostupné ve všech app storech pro android i iphone.

Tip: Vyhněte se dnům, kdy je měsíc v úplňku. Měsíční svit může slabší aktivitu zcela pohltit. Naopak, pro fotografy je měsíc přínosem, protože dokáže nasvítit krajinu v popředí, či osoby.

Barvy polární záře

Polární záře má mnoho barev. Barva záře závisí na nadmořské výšce, ve které částice slunce reagují s plyny v naší atmosféře.
Zelená je barva se kterou se setkáte nejčastěji. Je to i proto, že lidské oko dokáže zelenou barvu rozeznat lépe, než ostatní barvy. 
Růžová a žlutá barva se vyskytuje pouze při vyšší aktivitě
Mezi vzácnější jevy patří červená, modrá a fialová aurora. Červená se objevuje ve větších nadmořských výškách, kde je kyslík méně koncentrovaný. Modrá a fialová naopak v nižších polohách, kde částice slunce reagují s dusíkem.

V únoru 2021 jsem poprvé zažila fialovou polární záři, tak silnou a rychle se pohybující, že bylo téměř nemožné ji zachytit foťákem. Bylo to poprvé, kdy jsem se při pohledu na nebe rozbrečela. 


,,Jaká je pravděpodobnost, že dnes uvidím polární záři?,, Tuto otázku dostávám velice často. Polární záře je výtvorem matky přírody, proto není možné poskytnou přesnou odpověď. Její nepředvídatelnost nám dává pocit výjimečnosti, když se nám poštěstí jí spatřit. 

Fotografování polární záře

Kamery dokážou zachytit světla lépe, než je lze vidět pouhým okem. Většina turistů si představí zelenou smršť světel, ale realita je bohužel jiná. Při běžné aktivitě má polární záře pouze nazelenalý nádech. U slabších připomíná šedý mrak.
Pokud se rozhodnete fotit polární záři, je potřeba se na to připravit. Pokud jste někdy fotografovali noční nebe, víte, že to není jednoduchá věc.

S běžným telefonem to bohužel nejde. Pokud jste majiteli novějších iPhonů nebo smartphonů, můžete pomocí režimu nočního fotografování zachytit intenzivní záře. Pokud chcete zachytit skutečnou krásu světel, bez fotoaparátu se neobejdete. Je zbytečné hned kupovat ty nejdražší modely. Potřebujete, aby váš fotoaparát umožňoval manuální nastavení expozice, clony a citlivosti ISO. Kompakty nedoporučuji kvůli velikosti jejich snímače. 


Já osobně jsem první fotky polární záře pořídila na Canon 200D, se setovým objektivem Canon EF-S18-55mm f/4-5.6 IS STM. Později jsem si pořídila Samyang 10mm f/2.8 – kde už byl podstatně lepší výstup. Poté jsem také vyzkoušela Canon 7D Mark II.
V současnosti fotím na profesionální Sony a7RIV s objektivem Sony GM 16-35mm f/2.8.


Nastavení kamery, či telefonu je velmi individuální a závisí na síle aktivity, světelném znečištění, objektivu a dalších faktorech

Možná si myslíte, že čím delší čas, tím lépe; to je ale chyba. Vše závisí na rychlosti záře. Pokud se pohybuje rychleji, volíme kratší dobu pro zachycení jednotlivých paprsků – ideálně 2-4 vteřiny.
Tomu budeme muset přizpůsobit ISO. ISO je ve většině případů v rozsahu 800-3200. Vyšší už by vám na fotce způsobil velký šum. Nižší volíme například při úplňku.

Při focení polární záře a noční oblohy volíme širokoúhlý objektiv. Obloha je velká oblast a vždy chceme zachytit co možná nejvíce. Proto čím širší objektiv, tím lépe. K focení polární záře jsem vždy používala širokoúhlý objektiv v rozmezí 10-16 mm.
Objektiv by také měl být co nejsvětelnější. Světelnost objektivu vyjadřuje, jaké množství světla dokáže objektiv využít k vykreslení objektu při fotografování. Budete fotit v noci, takže budete potřebovat co nejvíce světla. Světelnost udává clonové číslo, které vyjadřuje poměr ohniskové vzdálenosti k průměru vstupní pupily.
Jas a hodnota clony udávají clonové číslo (f)
Čím menší je hodnota clony, tím vyšší je světelnost objektivu. Například pro focení noční oblohy je nejlepší volbou objektiv v rozsahu f1,4 - f2,8

Doporučuji fotit vždy do formátu RAW. Rozdíl poznáte v postprodukci.


Dalším důležitým prvkem pro focení polární záře je stativ. Budete fotit v noci na dlouhou expozici, takže se foťák při snímání nesmí pohnout, aby fotka nebyla rozmazaná. V severních zemích je často velmi větrné počasí. Volíme tedy stativ odolný s pevnou konstrukcí. Popřípadě stativ se závěsným systémem na zatížení.  Nejlepší možností je dálkové ovládání, které zabrání pohybu fotoaparátu při stisku spouště. Další možností je nastavit časovač na 2 sekundy.

Nezapomeňte občas foťák odložit a užít si představení na vlastní oči. Přeji šťastný lov!

 

Autorka článku a fotografií o sobě: «Jmenuji se Růžena Bendová. V roce 2018 jsem se přestěhovala na Island, kde jsem se začala poprvé zajímat o focení krajiny. S příchodem první zimy se staly noční fotografie mou velkou zálibou, hlavně tedy polární záře. Miluji cestování, které je velkou součástí mého života. Již v prosinci se chystám na čtyřměsíční cestu po Asii a příští rok na podzim na Nový Zéland. Nejnovější fotografie nejenom z Islandu sdílím na svém webu, nebo na instagramu

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Růžena Bendová

Předchozí článek

LP Magazine 05/2022

Další článek

21 věcí, které jsou v Bostonu zdarma

Související články

Články

4 dny v jihozápadním Norsku

Norsko. Ta velká severská země, která nás láká svými fjordy, nekonečnými horami a drsnou přírodou. Země si v poslední době získává u baťůžkářů čím dál větší oblíbenosti. Láká vás procestovat jihozápadní část této země? Projít si treky kolem Lysefjorden a dostat se na známá místa, jako je Preikestolen nebo Kjerag? Spát venku či v otevřených horských chatách na samém konci světa…? Máme dnes skvělé možnosti, jak se do Skandinávie dostat. Ovšem jak to udělat, abychom dobře hospodařili i tam…? Kdy do Norska jet? Jak…

Články

Fotobonboniéra – NORSKO

Tolikrát popsané a hojně navštěvované Norsko. Může nabídnout ještě něco nového a stojí za to jej navštívit? Rozhodně ano, jak se pokusíme vás na následujících fotografiích přesvědčit. Norský sever nabízí úchvatnou přírodu a drsné severské podmínky. Blankytné moře, vrcholky ostrých hor a rozkvetlá vegetace. Jako bychom nebyli na severu Evropy, ale někde v Karibiku.   Malá městečka, rozesetá kolem hlavní obslužné komunikace na Lofotech vybízí k mnoha překrásným výhledům. Co chvíli zastavuji, abych se pokochal fascinujícími pohledy.   Městečko…

Články

Podruhé na Islandu

Byl to přesně rok, kdy jsem tuhle neuvěřitelně překrásnou zemi navštívila poprvé a věděla jsem, že to určitě není naposledy. Netušila jsem ale, že to bude hned za rok. Island na mě udělal takový dojem, že nebyl týden, kdy bych na něj nevzpomínala. Na to, jak místní žijí ve spojení s přírodou, na desítky vodopádů, na lávová pole, ledovce, ledovcové zátoky, roztomilé papuchalky, pobíhající islandské koně…je toho tolik! Krása Islandu se slovy těžko popisuje. Myslím, že Island se musí zažít. Laugavegur trek Jeden z nejkrásnějších treků světa, který člověka zavede do islandského vnitrozemí. Trvá 4 – 5 dní, podle toho, jak zdatní turisté jste. Trek vede od oceánu na sever. Přes průsmyk kolem sopky Eyjafjallajökull, kolem nejnovějších útvarů na zemi, kráterů Magni a Modi, pokračuje přes Thórův…

Články

10 nejlepších přírodních zázraků Islandu

Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii. Koně divoce běžící přes rezervaci Þórsmörk © erwannmartin35 / Getty Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii. Byl to téměř nadlidský úkol, ale vybrali jsme…