Komunita

Protože se náš svět letos úplně zastavil, podívali jsme se do zrcadla, abychom se zamysleli nad tím, jak můžeme nejlépe podpořit naše čtenáře v zodpovědném cestování a stát se tak agenty (pionýry) pozitivních změn. Uvědomili jsme si, že abychom si znovuobjevili cestování po roce 2020, musíme nejprve znovupoznat sami sebe, a tak jsme aktualizovali naše redakční postupy, abychom zvýraznili více místních a rozmanitých hlasů.

Best in Travel 2021 — Komunita

Kdo ví nejlépe, jaký druh cestování bude přínosem pro jejich komunity? Lidé, kteří tam žijí a pracují, samozřejmě nabízejí autentické a nezapomenutelné zážitky, které jsou prospěšné pro tamní komunity.

1/ Neznámá a „neviditelná“ města – Velká Británie

2/ Zajímavá ubytování - Kazachstán

3/ Nečekaná spojení – Faerské ostrovy

4/ Revitalizace a obnova - Medellín, Kolumbie

5/ Treking -  Tesfa Tours, Ethiopia - Etiopie

6/ Obnova komunity - Austrálie

7/ Cestovatelský příběh - Hesham Moadamani, Refugee Voices Tours – Berlín, Něměcko

8/ Místní podnikání -  Footprint Café in Siem Reap, Cambodia - Kambodža

9/ Komunitní projekt - Burren EcoTourism Network – Hrabství Clare, Irsko

10/ Pohled odjinud -  Girl in Florence – Florencie, Itálie

 

1/ Neznámá a „neviditelná“ města – Velká Británie

Ve Velké Británii založená společnost Invisible Cities (Neviditelná města) nabízí lidem postiženým bezdomovectvím možnost stát se průvodci ve svém vlastním městě, což vede k propojení a alternativním vycházkám pro cestující i místní obyvatele. 

PŘEDSTAVENÍ
Jako podnik se sociálním uvědoměním trénují Invisible Cities lidi, kteří zažili bezdomovectví, na pěší průvodce. Cestující, kteří se na tyto tour vydají, mají možnost zažít město z jedinečné perspektivy někoho, pro koho byla ulice kdysi domovem. 

Společnost založila Zakia Moulaoui, která se před 12 lety přestěhovala z Francie do Edinburghu. Jelikož pracovala pro organizaci Homeless World Cup Foundation, měla z první ruky svědectví o stigmatech, která jsou spojená s životem na ulici. V roce 2014 ji rakovina tlustého střeva donutila dočasně zmrazit její vlastní cestování, což bylo katalyzátorem k tomu, aby roku 2016 založila Invisible Cities. 

„Uvědomila jsem si, jak moc bylo cestování v mém životě důležité a jak velkou má moc při spojování lidí a objevování nových věcí”, říká (již vyléčená) Zakia. „Cítila jsem, že by to pro lidi, jež zažili bezdomovectví, mohl být nástroj, jak vyprávět jejich vlastní opravdové příběhy. Prohlídky jsou navrženy samotnými průvodci tak, aby mohli mluvit o své vlastní cestě a zkušenostech – pokud chtějí. Pokud ne, mohou využít město jako pozadí k vyprávění o místech a tématech, která je baví a zajímají.  

Průvodce učí lidé, kteří již v turistickém ruchu pracují – pomáhají jim vytvořit zajímavé, poutavé a zábavné tour až do okamžiku, dokud nejsou plně připaveni na prezentaci před návštěvníky a místními obyvateli. Témata zahrnují zločiny a tresty za ně, umění, historii a výlety zaměřené na ženy. Organizace poskytuje průvodcům příjem, možnost seberealizace a příležitost podělit se o své příběhy a zájmy s ostatními. 

Prohlídky jsou aktuálně dostupné v Edinburghu, Manchesteru, Glasgow, Cardiffu a Yorku. Invisible Cities také organizují kampaně a akce, které rozšiřují povědomí o tvrdé realitě bezdomovectví. Jelikož se jedná o sociální podnik, 100 % jeho zisku se investuje do těchto aktivit, dalšího rozvoje a vzdělávání průvodců. 

 

2/ Zajímavá ubytování - Kazachstán

Ve spolupráci s Kazakhstan Tourism Association (Kazašská turistická asociace) jsou obyvatelé venkova školeni v oblasti pohostinství za účelem poskytování ubytování turistům u sebe doma, které jim poskytuje nové ekonomické příležitosti. 

PŘEDSTAVENÍ 
Kazachstán vystihl správný moment – obnovený zájem o dědictví Hedvábné stezky ve Střední Asii pomohl zemi vystoupit zpoza opony cestovatelské anonymity a stát se vyhledávanou destinací. 

A protože se Kazašská turistická organizace snaží přivítat více zahraničních návštěvníků, je pro její ambice rozhodující posílení a růst společnosti – když vidí, jak jiné destinace zápasí s napjatou infrastrukturou. 

Proto zahájila iniciativu, která spojuje místní cestovní kanceláře s rodinami z vesnic, které mohou u sebe doma ubytovat cestovatele a poskytnout jim autentické kazašské zážitky, čímž se zároveň stimulují ekonomické podmínky vesnické populace. Asociace trénuje hostitele v oblasti pohostinství a pomáhá jim vytvořit jejich skromné domovy a tradiční jurty komfortní a k ubytování vhodné. 

Aktivity pořádané hostiteli umožňují cestovatelům autentický vhled do kazašské kultury. K dispozici jsou jízdy na koni po rozsáhlých zlatých stepích, procházky přírodou, výlety do vesnic a lekce vaření. Takže ať už se cestovatel učí vyrábět beshbarmak (koňské nebo skopové maso s širokými nudlemi a cibulí) nebo sledovat představení s dombrou (Kazašská loutna), jdou jeho peníze vždy přímo do komunity. 

Co víc? Pobyt ve vesnicích na venkově často znamená, že jsou v blízkosti pozoruhodné kazašské přírodní divy. Například z vesnice Saty na jihovýchodě je to jen kousek jízdy k jezerům Kolsai – trojici malebných přírodních horských nádrží, kde návštěvníky vábí kanoistické a horské turistické stezky. 

Tento nový model nejen zlepšuje podmínky těch, kteří žijí v odlehlých horských oblastech, ale také – díky využívání stávajících ubytování u místních obyvatel – zabraňuje nové výstavbě v oblastech s citlivým životním prostředím, což v důsledku snižuje negativní dopady na komunitu. Jak se zdá, Kazachstán je připraven být v centru pozornosti.  

3/ Nečekaná spojení – Faerské ostrovy

Všechna přírodní dramata – tyčící se čedičové lávové útesy, hluboké vodopády, pastviny jiskřící jako zelené drahokamy – spjatá jako těsná komunita, dělají z Faerských ostrovů velice žádoucí destinaci.

PŘEDSTAVENÍ
Divoké vyhlídky lze zaznamenat napříč celými Faerskými ostrovy. Toto izolované souostroví – a vulkanická zastávka pro stěhovavé ptáky na půli cesty mezi Islandem a Skotskem – je plné útesů na „konci Země“, hřmících kaskád, které se vlévají do severního Atlantiku, a drsných smaragdových kopců osvětlených podmračenými paprsky. A taky je tu jedna věc, která vše propojuje: skutečný smysl pro komunitu. 

Nezáleží na tom, jestli jste přijeli trekovat, lézt, odpočívat nebo jen stát v úžasu – na Faerských ostrovech se nikdy nebudete cítit jak turista. V restauracích a obchodech budete srdečně vítáni a lidé vás budou zastavovat na ulici, aby si s vámi popovídali. Ve vesnici Tjørnuvik si nad kávou a vaflemi užijete společnost stálých obyvatel. Potřebujete poradit směr? Místní vás tam osobně vezmou. 

Každý duben se ostrovy uzavřou za účelem údržby a místní hostí 100 dobrovolníků, kteří přicházejí vylepšit turistické stezky, opavit mohyly a pomoci se zachováním ohromujících přírodních scenérií. Ale ti, kteří se opravdu chtějí zapojit do komunity, by měli navštívit Národní den Ólavsøka. Tato oslava, konající se vždy 29. července v Tórshavn, spojí tancem, zpěvem balad a oslavným pití téměř 52 000 obyvatel všech ostrovů. 

Chcete-li si maximálně vychutnat faerskou pohostinnost, vydejte se odpoledním trajektem z Sørvágur do Mykines a ubytujte se v jediném penzionu na ostrově. Uvidíte nejen tisíce papuchalků, kteří na ostrově tráví každé léto, ale také vás Oda, majitel objektu, vyzvedne z trajektu, uvaří skvělou rybí večeři a pak vás vezme na pozoruhodný výlet při západu slunce. 

4/ Revitalizace a obnova - Medellín, Kolumbie

Medellín zničil všechny stereotypy řízenou revitalizací komunity a z nejnebezpečnějšího města na světě se – s největší pravděpodobností – stal městem nejinovativnějším. 

PŘEDSTAVENÍ 
Rozprostřený v údolí Aburrá, s moderní lanovkou táhnoucí se od původních stanic metra až k úpatí And, to je Medellín – metropole s ambiciózní futuristickou architekturou, váženým veřejným uměním a dunivým nočním životem, které jen těžko uvěříte, že byla kdysi nejnebezpečnějším městem na zemi.  

Přeměna byla neméně pozoruhodná. Za celou jednu generaci se z města, ovládaného notoricky známými drogovými zločinci, stalo nejlepší místo Kolumbie. Původní chudinské čtvrti dnes hostí graffiti tour, neonem zalitá Zona Rosa nabízí kulinářské speciality a večerní zábavu a téměř všude naleznete nadrozměrné umění Fernanda Botera. 

Revitalizace je především zásluhou bývalého starosty Sergia Fajardo Valderrama, který kultivoval veřejné prostory, integroval demobilizované polovojenské jednotky do místní komunity a investoval peníze do nejchudších oblastí. Kolektivní vlastnictví umožnilo realizaci plánů nových dopravních spojení mezi chudinskými čtvrtěmi a centrem, díky čemuž si město a jeho obyvatelé začali být bližší.  

Úsilí se vyplatilo: město teď pěstuje svoji pestrou kulturní stránku tím, že hostí festivaly poezie, tanga a květin, které se zde konají každé léto. Díky celoročnímu teplému počasí, divoce kvetoucím rostlinám a svěžím zeleným horám, dostal přezdívku „Město věčného jara“ – a pocit, že „slunce svítí znovu“ je tady skutečně znát. Medellín nebyl pouze oživen, byl znovuzrozen. 

5/ Treking -  Tesfa Tours, Ethiopia - Etiopie

S vizí perspektivní změny vedou místní obyvatlé Tesfa Tours – treky přes mimořádnou kajinu Etiopie, během nichž jsou cestující vřele vítáni ve vesnických domovech a zároveň přímo podporují místní komunitu. 

PŘEDSTAVENÍ 
Nelson Mandela viděl Etiopii jako africkou mateřskou loď. To proto, že přitahuje zájem svojí mýtickou historií kmenů, mozaikou starověkých afrických kultur, unikátní flóry a fauny a úžasné krajiny. Chcete-li pochopit a plně si vychutnat tuto neuvěřitelnou zemi, vydejte se na trek s místními z Tesfa Tours. 

Průvodci vás zavedou přes louky a dál, až k oblačné vysočině Simienských hor, kde Orlosupi bradatí plachtí na teplých vzdušných proudech a paviáni Gelada hlídkují na – závratě vyvolávajících – 2 000 metrů vysokých srázech. 

V Tigray vám budou vysvětlovat duchovní legendy vymalované jako fresky na stěnách k nebi se tyčících kostelů, které jsou vystavěné na neuvěřitelných vrcholcích z červeného pískovce. Ve Wollu vás seznámí s vesničany, kteří farmaří s voly zapřaženými v pluhu a kteří vás nabudí rituálním hrníčkem kávi v zemi, kde byl pravděpodobně uvařen její vůbec první šálek.

Mezi dny turistiky a sledování vzácných volně žijících zvířat jako je Vlk etiopský nebo Pavián pláštíkový (jehož rodokmen sahá až do 16. století), zažijete rána na trzích nebo odpoledne strávené cestou skrz labyrint, který vede do Lalibela – města, kde stojí 11 jedinečných kostelů vytesaných z čedičového podloží, jež jsou chráněnou památkou UNESCO. V noci vám místní nalejí do hrnečků tej (medové víno) a na talíře naloží injera (fermentované chlebové placky) polité pikantním gulášem. Pak vás uloží ke spánku v tradičních tukuls (doškové domy), které se často nachází na úžasných místech. 

Legendy říkají, že Adam a Eva možná bydleli poblíž Mescha Lodge, na okraji lesa Wof Washa, s výhledem na rozlehlé Rift Valley. Není pochyb o tom, že treky s Tesfa obohatí život váš i místních obyvatel, které navštívíte – místní obdrží 80 % výdělku z každého treku. Toto je cestování v tom nejlepším světle: udržitelné, opravdové a nezapomenutelné. 

6/ Obnova komunity – Austrálie

Po jedné z nejhorších sezón lesních požárů v historii se, díky společnému úsilí a snaze mnoha komunit, deštné pralesy, safírové pobřeží a volně žijící endemické druhy živočichů pomalu zvedají z popela. 

PŘEDSTAVENÍ 
Loňský rok bylo během jedněch z nejvíce katastrofických požárů spáleno 27 milionů akrů buše, lesa a parků a zahynulo nebo bylo zraněno odhadem na 3 miliardy zvířat. Nejhůře byl postižen Nový Jižní Wales a Viktoria, kde svůj přirozený domov v buši ztratilo 80 % koal. 

I přes obrovské škody pomáhají nyní plány na obnovu nejhůře postiženým oblastem s jejich zotavením. Australská vláda investuje 200 milionů australských dolarů na záchranu původních druhů jako je koala, Kangaroo Island dunnart a borovice Wollemia. Dary ze zámoří financují nové programy a zařízení pro chov volně žijících živočichů. 

Turistický ruch bude pravděpodobně hrát důležitou roli, především poskytovatelé tour typu Echidna Walkabout Tours a Australian Wildlife Journeys, které nabízejí zážitky spojené s uzdravováním koal. Tyto výlety umožňují cestovatelům zasazovat stromy, odstraňovat plevel a provádět biologické průzkumy v přirozeném prostředí koal během jejich návratu do něj. A samozřejmě se s koalami také setkají. 

Mezi další opatření, která pomáhají s ochranou životního prostředí, patří instalace nových doíjecích stanic pro elektrická vozidla, zavedení zájezdů s autobusy na vodíkový pohon a pobídky k implementaci obnovitelných zdrojů energie v budovách. To, co pomůže těm, kteří to nejvíce potřebují, je kolektivní charitativní a dobrovolnické úsilí, které organizuje National Bushfire Recovery Agency (Národní agentura pro obnovu z lesních požárů).

Přestože jsou škody značné, je Austrálie obrovská země a více než 97 % jejích atrakcí – od Great Ocean Road (pobřežní cesta na jihovýchodě Austrálie) až po Great Barrier Reef (Velký korálový útes) – zůstalo nepoškozeno. Kromě toho mohou všichni ti, kteří přijíždějí jako dobrovolníci pro obnovu po lesních požárech, zůstat v zemi 12 měsíců místo ovyklých 6, což jim dává dostatek času na pomoc a zároveň prozkoumání země. 

7/ Cestovatelský příběh - Hesham Moadamani, Refugee Voices Tours – Berlín, Něměcko

Hesham Moadami využívá svých osobních zkušeností uprchlíka před občanskou válkou v Sýrii při svých Refugee Voices Tours po Berlíně, během kterých nastiňuje paralelu mezi aktuálním konfliktem v Sýrii a dějinami migrace v Německu.  

PŘEDSTAVENÍ
Nad tureckým letoviskem Çeşme se snášela temnota, když Hesham Moadamani opustil téměř veškerý svůj majetek a skočil do chladných proudů Chiosského průlivu. Měl před sebou náročný úkol: 5 mil plavání na řecký ostrov Chios. Byla by to vyčerpávající vzdálenost i po olympijského plavce a Hesham byl do té doby v moři jen dvakrát. 

S botami zavázanými kolem krku a papíry v igelitovém sáčku omotaném kolem zápěstí, se Hesham téměř 7 hodin prodíral vodou směrem k blikajícím světlům ostrova, dokud ho nevytáhla řecká pobřežní stráž. Byl převezen na policejní stanici a registrován jako uprchlík. Nakonec šel pěšky až do Německa – jeho nohy krvácely. 

Odhaduje se, že v roce 2015 dorazil do Evropy milion lidí a mnoho z nich prchalo právě před syrskou občanskou válkou. Organizace Refugee Voices Tours pomáhá s polidštěním těchto anonymních čísel tím, že v různých evropských městech nabízí tour vedené uprchlíky ze Sýrie, Eritrei a Iráku. 

Vzhledem k vlastním zkušenostem je Heshamova tour po Berlíně trýznivá, srdervoucí a hrdinská stejně tak jako útěk – jeho utrpení totiž neskončilo jakmile se do Německa dostal. „Když jsem přišel, sympatizující hlasy říkající „Lidé prchající před válkou jsou stejní lidé jako my, jsou v nouzi a potřebují naši pomoc“ se změnily na obranné fráze „Naše bezpečnost je naší prioritou, všichni jsou to muslimové a extremisté s teroristickým pozadím“, říká. 

Právě proto je však Heshamova tour tak poutavá: využívá historicky významných míst ve městě – jako například Berlínská zeď, Topografie teroru a Checkpoint Charlie – k vykreslení paralely mezi 15 miliony lidí vysídlených během druhé světové války a současnou situací v Sýrii. „Konflikt se netýká pouze Syřanů z muslimského prostředí“, říká Hesham. „Německo bylo také svědkem obrovské migrace s lidmi prchajícími před válkou a nutností přes vše se přenést – jen v jiném historickém období“. 

Tour končí v syrské restauraci, kde se lidé mohou posadit a popovídat si o všem, co se právě naučili a zároveň i prostřednictvím jídla ochutnat syrskou kulturu. „Jsem rád, že tyto tour existují a doufám, že přijde spousta lidí a něco si z nich odnese“, říká Hesham. „Existují i další úžasní průvodci s dalšími úžasnými příběhy, které ukazují naději a vytrvalost“. 

8/ Místní podnikání -  Footprint Café in Siem Reap, Cambodia – Kambodža

Sociální podnik v Siem Reap, který kombinuje zdravou khmerskou kuchyni a jedinečný přístup ke spolupráci, umožňuje místním obyvatelům realizovat jejich obchodní sny. 

PŘEDSTAVENÍ 
Siem Reap se, jakožto brána ke starověkým chrámům Angkor, stal jednou z nejpopulárnějších destinací v jihovýchodní Asii jakmile se národ začal v polovině 90. let otevírat turistům. I přesto však povincie zůstává jednou z nejchudších v zemi – odhaduje se, že zhruba 45 % obyvatel žije pod hranicí chudoby. 

V posledních letech se ve městě na břehu řeky množí podniky, které si kladou za cíl řešit sociální problémy, vylepšit komunity a umožnit přístup k zaměstnání a odborné přípravě a tím poskytnout záchranné lano lidem, kteří se snaží uniknout z cyklu chudoby. Footprint Café, založené roku 2016 Britonem Georginou Hemmingway a provozované místními, je jedním z nejúspěšnějších příběhů. 

V areálu, který je postaven na myšlence „3P“ (people, planet, profit – lidé, planeta, zisk), se v přízemí nachází stylová a přívětivá kavárna, která nabízí některé z nejchutnějších khmerských jídel ve městě, pro jejichž výrobu jsou zdrojem lokální „etické“ produkty – jeden ze závazků společnosti. To je ale jen část podnikání. V prvním patře se také nachází coworking (společné prostory pro práci), jehož poloviční kapacita je vyhrazena zdarma nebo s výraznou slevou pro Kambodžany, kteří chtějí začít šířit svůj start-up. 

Prostor coworkingu poskytuje platformu pro místní podnikatele, která umožňuje uvést jejich kariérní cíle do reality a zároveň – stejně jako kavárna – investuje 100 % ze zisku zpět do komunity v podobě grantů na vzdělávání místních nebo do podpory podnikatelských projektů jako je literární program pro zranitelnější dívky, jež zahájila organizace na ochranu dětí Free to Shine. Pro dobro komunity vytváří také prostor pro pravidelné rozhovory a akce s velkorysými happy hour (hodiny se zvýhodněnými cenami) pro své členy. Choul mouy (na zdraví) tomu! 

9/ Komunitní projekt - Burren EcoTourism Network – Hrabství Clare, Irsko

Organizace Burren EcoTourism Network spojila dohromady více než 70 místních podniků s cílem přeměnit irské geoparky Burren (krasová oblast) a Cliffs of Moher (Mohérové útesy) na globálního lídra v oblasti udržitelného cestovního ruchu. 

PŘEDSTAVENÍ 
Šéfové pro turismus v County Clare věděli, že v domově jedné z nejpozoruhodnějších krajin Evropy s několika top atrakcemi, nebude nikdy stačit o odpovědném cestování a udržitelnosti pouze mluvit. V roce 2011 tedy začali zřizovat síť Burren EcoTourism, která dnes zahrnuje na 70 místních podniků, jež se zavázaly podporovat region prostřednictvím odpovědného cestovního ruchu a udržitelnosti. 

Základní materiál je zde: měsíční krasová krajina Burren o rozloze 216 čtverečních mil s obnaženými vápenci, po nichž se pne mimořádná směs středomořských a arktických alpských rostlin a ve které najdete tři čtvrtiny ze všech irských divokých květin a ne méně než 23 druhů krásných orchidejí. Na jihozápadě se tyčí nádherné, 702 stop vysoké, Mohérové útesy – dramatický pás z tmavého pískovce a prachovce – jež jsou neoddělitelnou součástí každé návštěvy Irska. 

Na ochranu tohoto pozoruhodného přírodního dědictví se Burren EcoTourism Network pilně snaží šířit myšlenku, že cestování do populárních destinací a udržitelnost se vzájemně nevylučují. Prostřednictvím řady marketingových kampaní podpořila tato síť tzv. „slow travel“ (pomalé cestování), zapojení místních a větší zodpovědnost pro všechny v oblasti. 

Výsledkem je, že tři destinace v Clare – Loop Head, Burren Food Trail a Scattery Island s kláštery – byly oceněny statusem European Destination of Excellence za propagaci udržitelných postupů a staly se tak první irskou krajinou, která v těchto cenách zabodovala. 

10/ Pohled odjinud -  Girl in Florence – Florencie, Itálie

Georgette Jupe se svým blogem Girl in Florence (Dívka ve Florencii) nabízí cestujícím hlubší spojení s nejvíce kulturně významným městě Itálie skrz optiku místních umělců, řemeslníků, nezávislých obchodů a přistěhovalců. 

PŘEDSTAVENÍ 
Podíváme-li se do hloubky, může to znít jako klišé, ale pro Georgette Jupe jako studentku z Los Angeles, znamenalo rozhodnutí studovat jeden rok ve Florencii ostrý nádech, štípání v nose a vytřeštěné oči jakmile byla vhozena přímo do italské kultury. 

Georgette měla jít v roce 2005 studovat politologii do Londýna, její kurz byl však zrušen. Jako náhradní plán bylo navrženo nejvíce umělecké město Itálie. „Říkala jsem si „ne já nechci do Florencie", říká Georgette. „Vím, že to zní hloupě ale bála jsem se, protože jsem neznala jazyk. Říkala jsem si: dobře, všichni tito lidé měli asi nejspíše semestr v italštině a já se do toho musím dostat, i když neumím správně vyslovit ani cappuccino.“ 

O patnáct let později, s manželem, domem a bíglem jménem Ginger (Zrzek) ví Georgetete o „Městě lilií“ stejně tolik, jako každý rodák z Floencie a své postřehy sdílí ve svém přesvědčivém a komplexním blogu Girl in Florence.

Samozřejmě že blog vzdává hold The Uffizi a Galleria dell'Accademia, ale to, co její práci odlišuje od ostatních, je její ponoření se do místní komunity a ochota ukázat tu stránku Florencie, kterou vidí jen málo návštěvníků. Georgette oživuje umělce a řemeslníky a věnuje spoustu slov restauracím v sousedství, jako například Georgette Sergio Gozzi, stejně jako vytváří nová „must visit, například kostel San Miniato al Monte.

„Chtěla jsem se podělit o lidi, které jsem potkala, o lidi, které jsem chtěla, aby poznali i ostatní“, říká Georgette. „V hlavní sezóně přijedete do města, jako je Florencie, a všechno je úžasné. Jste ale přeplnění zážitky, unavení a nedokážete se dostat do věcí, do kterých byste se dostat měli. Takže bych chtěla ukázat lidem, že existuje i jiný způsob cestování“. 

Georgette napsala přes 600 příspěvků, což není vše. „Nejen, že je pro mě skvělé poznat někoho na hlubší úrovni, znamená to také, že někdo jiný může udělat to samé“, vysvětluje Georgette. „To vedlo k opravdu silným a pevně zakořeněným spojením v rámci komunity“. 

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

BiT 2021

Další článek

BiT 2021