Kolem světa s 9 velkolepými sendviči

LPT

Cestování může být někdy náročné a tak pro vás máme jeden tip: úlevu lze často nalézt v sendviči. Zabalit ingredience mezi dva (nebo více) plátky chleba je univerzální umění, které spojuje lidi po celém světě. V sendvičích navíc bývají zastoupeny všechny klíčové chutě země, což umožňuje opravdový vhled do místní kuchyně.

Sabich je pita chléb s čerstvou zeleninou, cibulí a jogurtem. © Westend61 / Getty Images


Sendviče, které leckde vznikaly z chudoby, mohou být i v současnosti jedním z nejlepších pokrmů, které země může nabídnout. Jsou jednoduché, vydatné, spolehlivé a cenově dostupné. Na počest skromného sendviče jsme prozkoumali některé z nejpozoruhodnějších kousků světa.

Libanonská kuřecí shawarma se sroluje a opeče. © JOSEPH EID / AFP / Getty Images

Shawarma, Libanon

Řecké souvlaki a turecké kebaby jsou nám dobře známé, libanonská shawarma by si ale zasloužila trochu více pozornosti. Základem válcového sendviče jsou dva tenké pita chleby, které se plní masem dle výběru zákazníka – hovězím, jehněčím nebo kuřecím. Často je k dispozici také kombinace dvou mas. Maso marinované v koření, jež jsou typická pro střední východ, například hřebíček, kardamom, skořice a sumak (svěží koření s citronovou příchutí), se naskládá na svislý otočný rošt a nechá péct, dokud není na povrchu zlatavé a uvnitř (doufejme) šťavnaté. Z masového válce se pak postupně odkrajují hoblinky na shawarmu.

Kromě hoblinek masa se na pitu dávají doplňující přísady jako je tabbouleh, nakládaný tuřín, zelí, salát, rajče a cibule. Poté přicházejí na řadu omáčky: obvykle hummus, občas toum (Libanonská česneková omáčka), tahini (pasta z pražených sezamových semínek) a chili omáčka. Vše se zabalí a podává buď jak je nebo se celá shawarma opeče, aby byla křupavější.

Portugalská francesinha není pro opatrné povahy. © Starcevic / Getty Images

Francesinha, Portugalsko

V druhém nejvýznamějším portugalském městě Porto je naprosto nemožné neobjevit francesinha – pořádně nacpaný sendvič, který zaručeně vyděsí všechny, kteří dbají na zdravou stravu. Mezi dva plátky hutného bílého chleba vrství slavný sendvič vepřové maso, klobásu, slaninu a plátek hovězího karbanátku nebo steaku. Někdy je uprostřed ještě další plátek chleba – pokud by se náhodou někomu zdál sendvič příliš malý. Celé dílo je korunováno plátkem sýra.

Ještě ale nekončíme: na vrch francesinha se obvykle položí smažené vejce, které způsobí, že se sýr rozteče přes okraje. Závěrečný dotek, již i tak propracovaného sendviče, zajistí přelití kyselou červenou omáčkou, jejímiž hlavními surovinami jsou pivo a rajčata. Někteří přidávají do omáčky ještě portské víno, které jí dodá extra šmrnc a zároveň je poklonou domovskému přístavu, ve kterém byl sendvič zrozen.

Mexická cemita © Ben McCanna / Getty Images

Cemita, Mexiko

Cemita byla zrozena v mexickém regionu Puebla. Vydatný a vyvážený sendvič potěší každého. Jeho základem je buď jeden druh masa nebo směs – telecí, hovězí, vepřové a/nebo kuřecí maso patří mezi nejběžnější možnosti. Přidají se tenké hoblinky sýra Oaxaca, které sendviči přidají příjemně se táhnoucí překvapení. Dále přichází na řadu chilli a papalo omáčka (vyrobená z místní zelené bylinky podobné koriandru) a jalapenos pro ty, kteří chtějí sendvič ostřejší. Pikantnost vyvažují kousky avokáda a máslová, briošce podobná, houska, která drží vše pohromadě.

Tramezzino je skromnou italskou klasikou. © Foodcollection / Getty Images

Tramezzino, Itálie

Tramezzini jsou kdykoli připravené nasytit lidi po celé Itálii: v rychlých kavárnách na stání, benzínových pumpách, nádražních kavárnách a dokonce i na ulici. Okouzlující, trojúhelníkové sendviče bez kůrky jsou obvykle malé, ale jsou k dispozici také v nadrozměrných velikostech. Kousek sendviče odhaluje krásně barevné vrstvy díky náplním jako jsou krevety, prosciutto, vajíčkový salát, rajčata, papriky a mozzarella. Jedna věc je však vždy stejná – spousta majonézy.

Tripleta, Puerto Rico

Podle názvu možná uhodnete, co najdete v tripleta – tři druhy masa. A rozhodně nemluvíme o tenounkých plátcích: trojice z Puerto Rico zahrnuje cube steak (bistec, steak ze svíčkové) marinovaný v citronu a česneku, vepřové asado (pomalu vařené kořeněné vepřové) a uzenou šunku. Mezi další nezbytnosti oblíbeného sendviče patří švýcarský sýr, salát, rajčata, křupavé bramborové tyčinky, cibule, kečup a majonéza. Sníst tripletu sami může být tak trochu výzva, k jejímuž zvládnutí si možná budete muset zavolat pomoc.  

Čínské rou jia mo jsou podobné hamburgerům. © Tingting Wu / Getty Images

Rou jia mo, Čína

Severozápadní Čína je domovem některých nejzajímavějších jídel země – kouzlo spočívá ve vlivu chutí ze Střední Asie a Středního Východu. Xi'an, hlavní město provincie Shaanxi, je skvělým místem, kde najdete jídla, která vás dostanou – včetně tohoto slavného pikantního sendviče, jehož hlavním hrdinou je trhané jehněčí maso marinované v klasické kombinaci chilli a kmínu. Směs oživuje bílá či zelená cibule, někdy se přidávají papriky. Jehněčí se podává v chlebu, který buď plně zakrývá maso, nebo v plackách, jež jsou uprostřed vyříznuté, takže jehněčí vykukuje ven a láká kolemjdoucí na občerstvení.

Sabich, Izrael

V Izraeli populární – a všude jinde méně známý – bratranec falafelu, je vegetariánský sen, který je chutný až tak, že dokáže přesvědčit i masožravé skeptiky. Pita chléb je naplněn křupavými kousky smaženého lilku, nakládanými okurkami pro kyselost, vejcem pro bílkovinu a izraelským salátem (jemně nakrájené rajče, okurka a petržel) pro vyváženost chutí. Zapomenout nesmíme ani na omáčky: hummus, tahini a amba, nakládaná mangová omáčka, která přivádí lidi k šílenství. Při pojídání sabich se téměř jistě pořádně zašpiníte, proto doporučujeme mít připravené ubrousky, možná dokonce i bryndák.

Nizozemský broodje kroket používá k výrobě chutného občerstvení zbytky. © Claire Bissell / Lonely Planet

Broodje kroket, Nizozemí

V Nizozemí najdete pravděpodobně nejkreativnější sendvič na světě. Broodje kroket, jehož středem je – jak už název napovídá – kroket, je sendvič s maximální vynalézavostí. Výroba jednoho sendviče vyžaduje najít v lednici jakékoli zbytky (může to být maso, zelenina nebo brambory), vyválet je do tvaru kulatiny, obalit ve strouhance a osmažit (= vyrobit kroket). Hotový kroket se vloží do housky a dochutí pikantní hnědou hořčicí. Broodje kroket najdou cestovatelé ve snack barech a kavárnách.

Mitraillette, Belgie

Představte si obrovský sendvič plný hranolků – přesně tak vypadá belgický mitraillette. Ne nadarmo znamená jeho název v překladu „samopal“. Máslová bageta je naplněná hamburgerovou placičkou nebo masovými kuličkami, spoustou smažených brambor a někdy i kousků zeleniny jako je rajče, mrkev a salát – ale ne, že by zabírali v sendviči moc místa. Náplň sendviče obvykle završuje sýr a majonéza, ale nemusí to tak být u všech mitraillette. Některé obsahují omáčku bearnaise nebo curry kečup. U některých prodejců si můžete sestavit vlastní mitraillette. Místní si svůj charakteristický sendvič běžně vychutnávají se studeným vlámským pivem.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

7 nejkrásnějších výletů po Švýcarsku

Další článek

Představujeme - Puerto Rico

Související články

Články

Vietnam není jen phở a bún chả...

Vietnam je vysoko na seznamu zemí, kterou navštívit, snad každého opravdového cestovatele. Vyplatí se jej nejen zažít, ale především ochutnat. A to doslova na každém kroku. Jeho výtečnou kuchyni musíte jednoduše vyzkoušet všemi smysly, protože žádný popis nebude tak dobrý, jako jídlo, které vám naservírují na místě. Kromě rýže, nudlí, masa a zeleniny na milion výtečných způsobů vám místní připraví také pokrmy, které (nejen) Evropany možná trochu zaskočí. Jaká netradiční jídla jsou pro Vietnam typická a ve kterých částech země je můžete ochutnat? Mam tom – Omáčka s krevetami Vietnamci ji mají opravdu v oblibě. Před návštěvou Vietnamu o ní ale pravděpodobně slyšel málokdo. K výrobě se používají malé krevety a sůl, které díky fermentaci získají tmavě…

Články

Nejlepších dvanáct specialit - zakuste kuchyni v Bangkoku

Pro relativně tak malou zemi je thajská kuchyně ohromně různorodá. Jídlo mění tvar i chutě téměř pokaždé, když překročíte hranice jednotlivých provincií. Bangkok, největší thajské město a zároveň středobod veškerého dění stran lidí a jídla, není výjimkou této rozmanitosti a sám se pyšní svou vlastní charakteristickou kuchyní. Lidé v Bangkoku mají obzvlášť rádi sladké chutě a mnoho jídel zahrnuje sladkovodní ryby, vepřové maso, kokosové mléko a palmový cukr - běžné přísady na talíři v centrálním Thajsku. Snadný přístup k moři přináší také bohatství mořských plodů. Přistěhovalci z jižní Číny již po staletí ovlivňovali thajskou…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…

Články

Proč by mělo být Polsko vaší další destinací jste-li gurmán a milovník jídla

V Polsku je toho mnohem více než knedlíky nebo plněné zelné listy a ani obyčejná jídla nejsou nudná a předvídatelná. V poslední polovině století se Polsko začalo otevírat světu a zdejší kuchaři se chopili výzvy – začali lokální recepty inovovat novými kombinacemi ingrediencí a způsobů přípravy. Zde je váš průvodce chutěmi Polska.  Napříč celým Polskem najdete řadu druhů sladkých i slaných pirožků. © Dar1930…