Když do New Yorku, tak určitě i do Queensu

©

Newyorský Queens byl dlouho přehlíženou čtvrtí. Zastiňoval ho samozřejmě Manhattan, menší, ale nejslavnější z pěti částí New Yorku. Přesto se ale Queens v posledních letech drápe na výsluní. Jako houby po dešti tu rostou butikové hotely i pivovary, rozrůstá se umělecká scéna a spousta věcí se děje i okolo pobřeží. Z toho vyplývá jediné – jestli vyrážíte do New Yorku, navštivte i Queens.

Queens je největší z newyorských čtvrtí. Žije tu přes dva miliony lidí, ale mnohem zajímavější než velikost populace je její etnická pestrost. V Queensu se skutečně sešli lidé ze všech koutů světa – tady je to opravdový tavicí kotlík. Chcete čísla? V Queensu najdete přes stovku různých národností, lidé tady hovoří 160 různými jazyky. Téměř polovina obyvatel se narodila v cizině. To celé čtvrti propůjčuje opravdu kosmopolitní charakter, v němž se mísí různé kultury a životní postoje.

Pivo všude, kam se podíváš

V poslední době se Queens proměnil v hlavní pivní destinaci New Yorku. Místní sledovali doslova explozi nových pivovarů i hospod s velkými i menšími ambicemi. Čechy posedlé pivem možná překvapí, nakolik zlatavý mok rozproudil dění v Queensu. Spousta pivovarů je soustředěna v někdejší průmyslové oblasti okolo Pulaski Bridge – často jsou přitom tak malé, že nejde ani o mikropivovary, spíše o nanopivovary…

Mezi známější patří Transmitter Brewing, především díky nabídce ležáků v belgickém stylu. Známější je SingleCut Beersmiths, z jehož sortimentu si místní rádi pochutnávají na ovocném ležáku s ibiškem. Další zajímavou volbou jsou piva od Finback Brewery, která mohou mít třeba i nasládlou kokosovou chuť. Vyzkoušet můžete i piva výrobců z Long Island City, například Big Alice Brewing nebo Rockaway Brewing Company, což je společnost, která vznikla původně v plážovém bungalovu.

Překvapení: pláže

A když už je řeč o plážích, v Queensu najdete nádherná místa u moře. Tušili jste to? Právě Rockaway je přitom jednou z nejoblíbenějších newyorských letních destinací. Místní sem jezdí za pískem a sluncem, aby se vyhnuli dopravním trablům a vysokým cenám v profláklém Hamptons. Užijí si tu nejen plážovou zábavu, ale mají k dispozici i perfektní zázemí v podobě restaurací, barů, tržišť apod. Vyrazte sem za letními zážitky spolu s Newyorčany.

Queens má nejen piva a pláže, ale pyšní se také vynikající uměleckou scénou. Ikonické jsou instituce jako Queens Museum nebo Museum of the Moving Image, které prošly mnohamilionovými rekonstrukcemi. Vznikají tu také nová místa, některá kombinují umění a zábavu, když ambiciózní výstavy propojují třeba s vystoupením DJs. To je doména například PS1´s. Dalším zajímavým místem je také Louis Armstrong House Museum, což je dvoupodlažní dům, kde slavný Satchmo žil od roku 1943 až do své smrti v roce 1971.

Jídlo ze všech koutů planety

Po všech těch zážitcích si můžete odpočinout v Gantry Plaza State Parku, kde se odkrývají krásné výhledy na Manhattan přes East River. Upravené nábřeží je vybudováno okolo jeřábů, jimiž se kdysi nakládalo a vykládalo zboží z člunů. Dnes je to příjemné místo, kolem kterého vyrostla rezidenční čtvrť – z oken zdejších budov namířených na řeku jsou jistě záviděníhodné pohledy na panorama Manhattanu.

A když odpočívat, tak s dobrým jídlem a pitím. Díky etnické rozmanitosti nabízí Queens spoustu různých světových kuchyní. Ve Flushing si můžete dopřát čínu, v Astorii zase řecké dobroty. V Jackson Heights se skvěle najíte ve výborných nepálských , ekvádorských či třeba francouzských bistrech, ve Woodside jsou pak vynikající thajské restaurace. V Queens můžete jíst v jiné restauraci každý den v roce, a přitom neobjevíte ani zlomek toho, co nabízí. Kulinářská nuda tady rozhodně nehrozí.

Trochu starého New Yorku

V Queens je spousta nového, ale zároveň tu najdete spoustu z toho obstarožního New Yorku. Třeba v částech Flushing nebo Jamaica, kde stojí budovy ještě ze sedmnáctého století. V letech 1939 a 1964 hostil Queens dvě světové výstavy a pozůstatky těchto akcí najdete ve Flushing Meadows-Corona Parku, především ikonickou zeměkouli zvanou Unisphere.

Někteří cestovatelé objevili kouzlo Queens už před časem a nyní se jen usmívají pod vousy, mnozí další ale o této skryté perle New Yorku stále nemají ponětí. Byla by škoda ji neobjevit. (A pokud se vám opravdu, ale opravdu nechce z Manhattanu, udělejte si alespoň krátký výlet – čtvrtě jako Long Island City, Sunnyside či Jackson Heights jsou v podstatě na dohled, sedm různých vlaků metra vás sem zaveze do pár minut.) 

Napsal: redakce LonelyPlanet.cz

Předchozí článek

Snění mezi hongkongskými mrakodrapy

Další článek

10 tipů, jak si užít hostel naplno

Související články

Články

Nejlepší místa na světě, kde říct „ano“

Jakmile se rozhodnete strávit zbytek života s někým jedinečným, stojí před vámi rozhodnutí, které vám může připadat ještě důležitější. Kde se vyslovit? Našli jsme deset skvělých míst, kde to jde skoro samo. 1. Bagan, Myanmar (Barma) Východy slunce jsou obecně velice romantické, ale ty v Baganu jsou opravdu kouzelné. Bagan, od 9. do 13 století hlavní město království Pagan, byl kdysi místem 10 000 buddhistických klášterů, chrámů a pagod. Dnes je planina kolem Baganu stále poseta více než dvěma tisícovkami…

Články

Snění mezi hongkongskými mrakodrapy

Nedokážu přesně říci proč, ale o tom městě se mi dodnes zdává. Snad kvůli mrakodrapům, asijským bistrům, hektičnosti, moderním ulicím střídajícím se se špinavými zapadlými uličkami. Hongkong mám pořád v hlavě i srdci. A to jsem v něm strávil pouhé tři dny. Dodnes, když si uvařím čaj Liu Bao, tak přestože vůbec netuším, odkud tahle odrůda čaje pochází, spolehlivě mě přenese do Hongkongu. Přesně tento čaj jsem totiž po celý krátký pobyt v Hongkongu popíjel.   Domy sahající do nebe V Hongkongu jsem se zastavil při návratu z dvouměsíčního pobytu v Laosu,…

Články

Jak ve světě přecházet ulice – a jak to nedělat

Přecházení ulice patří stejně jako ochutnávání pouličního jídla neznámého původu nebo popíjení domácí kořalky podávané v plastovém kanystru od nemrznoucí směsi mezi potenciálně nejnebezpečnější zážitky v některé nově navštívené zemi – zatímco v jiné to může být úžasně bezproblémové. Jaká pravidla dodržovat? Před cestou si přečtěte něco o zákonech dané země, na místě pak sledujte, jak to dělají místní. A vždy se držte zdravého úsudku. To myslíme naprosto vážně – buďte vždy duchapřítomní.  New York Obyvatelé New Yorku si očividně nedokáží poradit s pojetím smrtelnosti. Zabrousí…

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…