Kde ochutnat nejlepší pálenky světa

Vinařský turismus má po celém světě již poměrně dlouhou tradici a v posledních letech se přidala také móda mikro- a minipivovarů, které nabízejí originální produkci, často mnohem lepší, než jaká se objevuje na trhu od mezinárodních společností. Nejnověji ale jako lákadlo pro turisty začínají fungovat i další lihoviny a místa jejich původu, kde se dodnes vyrábějí podle prastarých tradic a receptur.

Přiznejme si jeden fakt – na to, aby si člověk opravdu vychutnal a ocenil například rašelinovou whisky nebo medově hladké portské víno tawny, je potřeba je ochutnat přímo „u zdroje“ – pěkně s příměsí místní historie a kapkou osvěžující kultury. Ať dáte přednost žhavému peruánskému piscu nebo waleskému ginu ochucenému ručně lisovanými bylinami, připravte se k přípitku na náš výběr těch nejzajímavějších destilátů světa.

Propojte chuťový zážitek ze sklenky dobré whisky s jedinečným prostředím ostrova Islay ve Skotsku © Lukassek / Shutterstock

Whisky - Islay, Skotsko

Pokud požádáte Skota, aby se pokusil vyjádřit ke špičkovým značkám whisky ze své domoviny, rozhodně vždycky padne zmínka o produkci z ostrova Islay v souostroví Vnitřní Hebridy. Islay má jemnější přírodu, než jeho divocí sousedé Skye nebo Mull, ale skutečné drama se odehrává v jeho lihovarech, označených výraznými černými nápisy na vápnem nabíleném podkladu, které zadumaně shlížejí na bouřící moře.
Silně rašelinové, jednosladové whisky, vyráběné v palírně Ardbeg, jsou legendární a sbírají mnohá ocenění, zejména pak jejich kouřem ovoněná Ten Years Old. Tento lihovar, ležící na jihu ostrova, má našlápnuté návštěvnické centrum, nabízí prohlídky a degustace, a to včetně procházek po okolí za poslechu průvodcova vyprávění dávných příběhů. Poněkud novějším hráčem na poli je farmářská palírna Kilchoman, která ukazuje celý výrobní proces, od pěstování a sladování ječmene až manuální plnění lahví. Lihovar Laphroaig, také držitel několika odborných ocenění a uznávaný zejména díky svým whisky s plnou chutí, nabízí zajímavé prohlídky, při kterých ukazuje výrobu whisky skutečně do nejmenšího detailu celého procesu. 4,5hodinová prohlídka s názvem „Water to Whisky“ vás provede od sekání rašeliny, přes sladování, až k návštěvě palírny a samotné degustaci jako zlatému hřebu.
Pokud máte možnost svůj pobyt ve Skotsku načasovat, vyberte si květen, kdy se tu koná festival Fèis Ìle, svátek plný hudby, tance a sladu, s ochutnávkami; takový svátek „otevřených palíren“ doprovázený dudáckými představeními.

Usrknout, nepanákovat! Tequilu si nejlépe vychutnáte v poklidu © javarman / Shutterstock

Tequila - Jalisco, Mexiko

Aj, tequila! Jen málo drinků předchází tak notorická pověst jako tequilu, ale v tomto nápoji se skrývá mnohem víc, než byste čekali od obvyklého vysrknutí panáku, zatrnutí pusy, olíznutí citronu a bláznivé párty vedoucí pravděpodobně k vydatnému bolehlavu. Pravá tequila, vyrobená z fermentované šťávy modré agáve, která roste v kamenitých, vulkanických půdách v mexickém státě Jalisco, je ve skutečnosti nejlepší jen lehce ucucávaná z větší sklenice, která umožňuje správné rozvinutí všech chutí.
Každý pořádný „tequilař“ by měl vědět, že existují tři stadia zrání: blanco (čistá, ostrá a mladá), reposado (měkčí, krátce odleželá v dubových sudech) a añejo (uleželá a zralá). Chcete-li se opravdu ponořit do světa tequily, připojte se k prohlídce lihovaru v některém z měst státu Jalisco, nebo přímo v tom hlavním, Guadalajara. Během těchto prohlídek budete mít možnost navštívit menší výrobce na venkově, kde agáve dozrávají pod žhnoucím mexickým sluncem.

Giny ochucené ručně lisovanými bylinami z lihovaru Snowdonia Distillery nabízí doslova chuť zdejší krajiny © Kerry Christiani / Lonely Planet
 

Gin - Snowdonia, Wales

Celosvětová oblíbenost ginu trvale stoupá a nové lihovary neustále rostou jako houby po dešti. Jejich kouzla s bylinami a nádherné, designové lahve si zaslouží prominentní místo (nejen) na poličce u vás doma. Gin byl po dlouhá staletí oblíben především v Británii, ovšem jeho produkce a spotřeba se musely poněkud usměrnit. Na počátku 18. století byl totiž gin vyráběný ne zcela čistými metodami, které v něm nechávaly jedovaté příměsi, a přitom široce prodávaný (a konzumovaný), což vedlo k období "Gin Craze" (Ginového šílenství), které prý doslova srazilo opilý Londýn na kolena. 
Časy se ale dramaticky změnily a gin už není jen předmětem levného, zábavního odvětví, ale stal se pečlivě vytvářenou, elegantní lihovinou, jejíž výrobní proces je bedlivě hlídán a ctěn pro svůj tradiční a vypilovaný postup. V současné době není asi lepší příklad tohoto systematického obratu, než nedávno otevřený, inovativní podnik sídlící v Palé Hall, přepychovém viktoriánském panství na okraji národního parku Snowdonia. Vydejte se sem na víkend a strávíte jej u dobrého jídla, hledáním těch správných ingrediencí (vřes, hlodáš a především jalovec) na svazích hory Mount Snowdon, a užíváním si anglické zdvořilosti i ochutnávek velmi moderního lihovaru Snowdonia Distillery.

Ochutnejte koktejl pisco sour, esenci tradiční peruánské kultury © piginka / Getty Images

Pisco - Ica, Peru

Město Ica, ležící na okraji pouště v jižním Peru, je vyhlášené jednak nejlepší produkcí vína v zemi, a zároveň jako místo, odkud pravděpodobně pochází tradiční pálenka pisco ("pravděpodobně" proto, že sousední Chile také usiluje o toto prvenství). Původ tohoto divokého, bezbarvého destilátu - v podstatě nezralé brandy destilované z hroznové šťávy – sahají do 16. století, počátku španělské kolonizace, kdy se pisco pálilo na soukromých haciendách (velké statky nebo plantáže) a prodávalo hlavně námořníkům směřujícím do nedalekého přístavu Pisco. Tehdy to bývala levná a oblíbená „ohnivá voda“, přestože po ní přicházela doslova pekelná kocovina.
V dnešní době je pití tohoto dryáku o dost sofistikovanější a nabírá podobu našlehaného koktejlu pisco sour (s limetkou, cukrem a vaječným bílkem). Řada palíren z vinařské oblasti Ica, které sídlí na rozlehlých haciendách, se nyní otevírá i pro veřejnost, a nechybí mezi nimi ani vysoce oceňovaná Tacama. V Cuzcu sídlící Museo del Pisco vynáší přednosti národního nápoje až do nebes, a v jeho baru si můžete vybrat svůj pisco nápoj z menu dlouhého jak nákupní seznam před Vánoci.

Nahlédněte za dveře sklípků, abyste zjistili víc o slavném portském © Krzyzak / Shutterstock

Portské víno - Porto, Portugalsko

Pokud se vám při představě portského vína, nuceně usrkávaného s prarodiči po štědrovečerní hostině, kroutí pusa přeslazenou nelibostí, zřejmě jste ještě neměli tu čest ochutnat skutečně dobré portské. Za takovým musíte vyrazit do malých vinařství, která se táhnou ve velkém počtu po svazích řeky Douro. Najdete je v srdci samotného Porta, ve čtvrti nazývané Vila Nova de Gaia. Prohlídky zdejších vinařství vás vtáhnou zpět do 17. století, ve kterém mají tzv. fortifikovaná (= destilátem obohacená) vína původ, a jejich nedílnou součástí je samozřejmě ochutnávka nejméně tří různých druhů portského.
Výběr vinařství je dnes víc než bohatý, ovšem pokud chcete mít stoprocentně zaručenou kvalitu, zamiřte do vinařství Taylor’s, založeného roku 1692 a vedeného dnes britskou rodinou, anebo je dobrou volbou i vinařství Graham’s, jejichž tawny se táhne jako čistý nektar. Obě sídla nabízejí také úchvatný výhled na Porto, díky své poloze na vrcholu protějších svahů. Až vám při courání městem pod žhavým sluncem začne být horko, vyhledejte vinárnu Prova, kde vám mistr Diogo namíchá ten nejlepší letní koktejl z portského a toniku.

Troufnete si ochutnat „Zelenou vílu“? © PeterVandenbelt / Shutterstock

Absint - Val-de-Travers, Švýcarsko

"Tekutá alchymie, která zahřívá mozek a přináší nápady“, tak výmluvně popsal absint jeho velký milovník, Ernst Hemingway. A kdo jsme my, abychom si dovolili tvrzení literárního velikána rozporovat? Nápoj objevený a na začátku 20. století přezdívaný jako "Zelená víla", byl po mnoho let oficiálně zakázán kvůli svým předpokládaným halucinogenním účinkům. Tento zářivě zelený, po anýzu vonící nápoj plný bylin (především hořkého pelyňku) se nyní vrací do módy, a to především v místě svého původu - ve Val-de-Travers, zalesněném údolí v severozápadním Švýcarsku, jež se táhne až k francouzské hranici.
Spoustu zajímavostí o tomto zvláštním a svým způsobem unikátním destilátu se dnes můžete dozvědět v Maison de l'Absinthe, interaktivním muzeu věnovaném dějinám tohoto silného alkoholu.

Milovníci ginu si velmi pravděpodobně oblíbí i jeho „mateřský“ nápoj, jenever © Bjoern Wylezich / Shutterstock

Jenever – Amsterdam, Holandsko

Jenever bývá známý také jako "holandský gin", ale tyto dva nápoje si zaslouží poctivé rozlišení. Ano, základ obou tvoří jalovec obohacený různými bylinami, a také obsahují sladové víno, ale jenever je jakousi původní recepturou, z níž byl gin až později odvozen. Dodává se ve dvou stylech: oude (podle staré receptury, s vyšším podílem sladového vína) nebo jonge (modernější, lehčí, sladové víno tvoří jen menší složku).
Na konci 16. století byl jenever prodáván jako lék a během let jej zkoušeli mísit s dalšími přísadami od různých semen a zrn až po melasu. Dnes se můžete dozvědět mnoho podrobností o původu i celém destilačním procesu tohoto holandského alkoholu v House of Bols v Amsterdamu, a pak jít vyzkoušet své nově nabyté znalosti v praxi, během bezplatné, degustační, koktejlové tour. Wynand Fockink je příjemně soukromý podnik z roku 1679, který nabízí širokou škálu jeneverů, včetně svého speciálního druhu boswandeling (lesní tajemství) – ostré směsi mladého jeneveru, bylinného piva a pomerančového likéru.

Sklep se sudy zrajícího rumu v palírně St. Nicholas Abbey © Brent Winebrenner / Getty Images

Rum - Barbados

Barbados přitahuje návštěvníky na své početné a úžasné atrakce - fantastické písečné pláže, průzračné moře, pestrou kuchyni, uvolněnou atmosféru mezi místními – které často uslyšíte mluvit (mezi škytáním) o rumu! Barbados je domovem jednoho z nejstarších komerčních lihovarů na světě a je proto považován za místo zrození karibského rumu. Po pravdě řečeno, ostrov vlastně zatím ještě asi nepřestal oslavovat radost ze svého sirupovitého, zlatého nektaru… I když, pokud bychom chtěli udržet historický pořádek, pak hlavní roli budou hrát staré cukrovary, třtinové plantáže a palírny celého ostrova, které nyní figurují na čekací listině pro zařazení mezi kulturní památky UNESCO.

Rum začínal jako destilát vyráběný v 17. století otroky, kteří fermentovali melasu, vedlejší produkt při rafinaci cukru, a v současnosti je jedním z nejběžnějších alkoholů po celém světě. Ortodoxní fanoušci ale uznávají jen původní produkci rumu z jeho domoviny. Chcete-li nahlédnout pod pokličku kouzelného kotlíku, ze kterého vzejde onen nápoj pirátů, vydejte se na prohlídku lihovaru v Mount Gay, jehož staré rumy jsou jedny z vůbec nejlepších na celém Barbadosu, anebo navštivte supertradiční plantáž s panstvím St Nicholas Abbey v jakobínském stylu, které shlíží do svěžího, zeleného údolí, ve kterém se táhnou lány a lány cukrové třtiny.

Zaujala Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Na Slovensku zalezte pod zem – Čachtické podzemie

Další článek

Přes hory k Černé řece II. část - Přes průsmyk k Černé řece a zpět

Související články

Články

Průvodce pro Oktoberfest

Oktoberfest je největší pivní festival na světě, který se koná každý rok. Letos začíná 16. září a končí 3. října. Jako největší „Volkfest“ (lidový festival) se může pochlubit až 6 miliony návštěvníků, kteří zde vypijí 7 milionů litrů piva. Jak to začalo?  Oktoberfest začal svou existenci v roce 1810 jako královská svatba, na kterou byli pozváni všichni obyvatelé Mnichova. Oslavy zakončily koňské dostihy. Dostihy se opakovaly i další rok, a tak vlastně vznikla tradice, z níž se vyvinul Oktoberfest. Dnes má festival bohatý program a každý…

Články

Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí

Možná se do Skotska teprve chystáte, ale pokud byste už teď chtěli vědět, jaká jídla jsou v místní kuchyni tradiční, máme pro vás pár tipů. Připravili jsme seznam 6 notoricky známých i autentických pokrmů, které vám umožní zažít kouzlo Skotska v symfonii chutí, tvarů, barev a vůní. A před jídlem si dopřejte oblíbený aperitiv, skotskou whisky, která důkladně povzbudí vaši chuť k jídlu. Porridge: skvělý vynález skotské kuchyně Začít den ve spěchu a bez snídaně je pro mnohé lidi typické. Pokud se v tom taky poznáváte, pak pojměte zájezd do Skotska jako příležitost, jak zase začít vydatně snídat. Skotská slaná ovesná kaše, proslulý porridge, je navíc nezbytná k tomu, abyste ve zdraví…

Články

Kterou kávu pít a které se raději vyhnout?

V rámci měsíční cesty Kolumbií od Karibiku k Bogotě jsme nemohli vynechat kávovou oblast SALENTO. Dle většiny doporučení jsme se z tohoto městečka vydali pěšky na farmu Dona Eliase (Don Elias Organic Farm). Hned po příchodu nás zde uvítal 16ti letý kluk, jeho vnuk. Ten se nás okamžitě ujal a s plynulou angličtinou nás začal pro plantáži provázet. Dozvěděli jsme se velmi zajímavé informace. Zřejmě vás některé překvapí úplně stejně, jako nás! Proč to na kávové plantáži vypadá jako v neorganizovaném sadu? Kávovníky…

Články

Dublin - město, kde se zrodilo pivo Guinness

Při procházce po nábřeží řeky Liffey vás ani nenapadne, že Irsko se teprve otřepává z hospodářského propadu. Kosmopolitní Dublin zkrátka ví, jak se vzpamatovat, a díky čtyřiceti procentům obyvatel mladších třiceti let pulsuje mladistvou energií, optimismem a kreativitou. Na rok 2016 připadá sté výročí velikonočního povstání, první v řadě událostí, které vedly ke vzniku republiky; počítejte s tím, že oslavy budou dlouhé a halasné. Ještě včera byly hospodářské prognózy černé jako pinta irského piva a ve vzduchu visela hrozba další masové emigrace, ale Irsku se podařilo odrazit ode dna a jeho životaschopnost je nejviditelnější na rušných nábřežích Liffey. Diaspora jako by se převrátila a z Dublinu se stala skutečně kosmopolitní…