Káthmándú - průvodce často neprávem opomíjeným hlavním městem Nepálu

LP

Každoročně tisíce turistů vyráží na legendární treky kolem Everestu a Annapuren. Všichni tito turističtí nadšenci začínají svoji cestu v Káthmándú na letišti. Z toho ovšem naprostá většina buď okamžitě odjíždí směr Pokhara, nebo rovnou letí do Lukly a pak šlapou na Everest. Málo lidí tráví v Káthmándú jednu noc, natož více dní. Přitom turisté neví, o co přichází. Město je sice jeden velký chaos, ale pokud víte kam zajít, tak poznáte jeho druhou, mnohem více zajímavou stránku.

Památky a místa, co nevynechat

Swayambhunath

Výšlap na Opičí chrám nesmí chybět při návštěvě hlavního města. Při výstupu si procvičíte kondici (na vrchol je to 365 schodů) a asi přijdete o zmrzlinu, čepici nebo foťák (opicím se líbí všechno), ale za ten výlet tato stezka odvahy rozhodně stojí.

Patan

Z Thamelu, hlavního komerčního a turistického centra, se dostanete do oblasti Patan ze necelých 20 minut jízdy, po kterých si budete připadat, že jste vstoupili do jiného světa. Patan vystihuje to Káthmándú, které máte v představách - starobylé domy s vyřezávanými okny s Nepálci v tradičních oděvech posedávající pod starověkými chrámy. Určitě sem zamiřte večer po soumraku a ochutnejte místní mléčný čaj za poslechu všudepřítomných modliteb. 

Durbar Square

Historické srdce starého města, náměstí Durbar Square (kterých jsou v Káthmándú a okolí mimochodem tři se stejným názvem) je seskupení starobylých soch ze dřeva vyřezávaných chrámů. Na náměstí se také nachází Hanuman Dhoka, bývalý královský palác. Bohužel náměstí bylo těžce zasaženo zemětřesením v roce 2015 a doteď není zcela opraveno. 

Součástí náměstí na místě, kde se střetávají Durbar a Basantapur Squares, se nachází 3-patrová budova postavená ve tradičním nepálském stylu z červených cihel, ve které bydlí mladá Kumari. Toto označení platí pro dívku, která je ztělesněním žijící bohyně zpodobňující symbol devi - hinduistický koncept ženské spirituální energie. Mladá dívka zastává této funkce jen do doby, než se z ní stane žena. Pak ji nahradí nová, mladá dívka a ta původní se vrátí do normálního života. Kumari ukazuje svoji tvář každodenně na balkoně mezi 9-11 hodinou ranní. Fotografování Kumari není povoleno.

Garden of dreams

Mezi tím vším chaosem a smogem jsou tyto zahrady doslova oázou klidu. Nedaleko bývalého Královského paláce (nynější muzeum) se nacházejí park Zahrada snů, kam si místní často chodí odpočinou a procházet se mezi množstvím rybníků a pavilonů. 

Boudhanath stupa

Nejsvětější buddhistické místo v Nepálu. Tato stupa, zařazena do programu UNESCO, patří mezi ty největší kulturní lákadla. Ovšem nečekejte zde buddhistickou oázu klidu a tichosti. Díky poloze hned u jedné z nejrušnějších cest v Káthmándú a každodenních tisíce návštěvníků je i toto místo jeden velký blázinec. Nenechte se ovšem odradit, i toto místo má svoji specifickou atmosféru. Zkuste se zaposlouchat do tichého pozpěvování modliteb, všimněte se všude přítomných vonných tyčinek a rozhlédněte se po okolních domech. Ty jsou domovem velké tibetské komunity, která se usadila právě tady. V okolí jsou tak restaurace s tibetskými specialitami a obchody s ručně dělaným tibetskými výrobky.
Vstupné na Boudhanath stupu -  $4

Pashupatinath Temple

Hinduistický chrám zasvěcen bohu Shiva navštíví každoročně stovky tisíc především nepálských a indických turistů. 
Na březích řeky Bagmati zde můžete sledovat kremace jak hinduistů, tak buddhistů. Jen pozor, tento silný zážitek není pro slabší povahy.

TIP: Vydejte se na zájezd do Nepálu a poznejte horské velikány a osobitý styl místní kultury, památek a lidí. 

Chutě Nepálu

Jak jinak poznat kulturu místa než právě ochutnat místní delikatesy. I když Nepál není známý jako gurmánská destinace jako ostatní asijská místa, i zde se dá najít velmi dobré jídlo. 
Díky vysoké nadmořské výšce a chudobě jsou jsou zdejší jídla mnohem prostší. Masa zde moc nenajdete, a když už ano, pak to budou více kosti než libové kousky. I tak se ale máte na co těšit.

Většina restaurací v Káthmándú se nachází v Thamelu, kde naleznete jak západní kuchyni s pizzou a burgery, tak tu Nepálskou. Jídel západního stylu se ovšem raději vyhýbejte. Nepálci cizí jídla moc vařit neumí, a tak si raději objednejte místní pokrmy, v těch jsou Nepálci pochopitelně profíci.

Thali 

Na kulatém kovovém talíři vám přinesou sadu jídel skládající se z daal bhat (čočková polévka a rýže), masu (maso), tarkari (zeleninové curry), saag (listoví zelenina) a achar (nakládaná zelenina). Kuriozitou tohoto pokrmu je, že ať si ho objednáte kdekoliv v Káthmándú a vůbec celém Nepálu, tak v ceně je opakované přidávání, dokud se nenajíte dosyta. Tento bezedný pokrm původem z královského Mustangu, je národním jídlem Nepálu a dá se koupit ve všech místních restauracích.

Momo

V Káthmándú jsou knedlíčky momo levná a rychlá svačina pro každého nepálce. Stánky s těmito dušenými bochánky plněnými zeleninou nebo masem naleznete na každé ulici. Tyto knedlíčky původem z Tibetu se jí s pálivou omáčkou a jsou asi ta nejlepší a nejjistější volba. 

Kam na jídlo v okolí Thamelu

Yangling - vyhlášená restaurace s tibetskými pokrmy jako je polévka thukpa nebo výborné momo l
Thakali Kitchen - skrytý poklad mezi restauracemi. Populární místo hlavně mezi místními. Jídlo je typické nepálské, levné a hlavně neskutečně dobré.
OR2K - pokud jste právě dokončili 20-denní túru na Everest a daal bhat nechcete ani vidět, tak vyražte na do této legendární restaurace. Vaří tady jídla blízkého východu a zaručeně nebudete zklamaní.

Kam za nákupy

Již zmiňovaný Thamel, živá turistická část města, je hlavním nákupním centrem města.
Naleznete zde většinu hotelů, ale také obchodů a restaurací.
V místních krámcích především najdete trekovou potřeby od světoznámých značek. Ty jsou v naprosté většině padělky, ovšem relativně dobré kvality. Většina turistů si zde nakupuje celou výbavu na trek od bund, hůlek, spacáků až dezinfekční prášky na vodu. Ceny jsou o poznání nižší než kdekoliv na západě. 

Kromě trekového oblečení je zde pak množství suvenýrů jako jsou ručně vyráběné dekorace či malované thanky.

TIP: Určitě se nebojte smlouvat. Nepálce tím neurazíte a vy tak můžete ušetřit někdy i 50% z ceny.

Kde se v Káthmándú ubytovat

Patan

Oblast Patan je vhodná pro ty, co chtějí tradiční kulturní zážitek ze svých cest. V této části se pohybuje minimum turistů, je mnohem poklidnější a naleznete zde tu pravou autentickou atmosféru. Kulturní zážitek pokračuje i v ubytování. To v této čtvrti jsou hotely hlavně v původních, více jak 300 let starých newari domech s vyřezávanými okny, cihlovými interiéry, trámovými stropy a slaměnými rohožemi. Přespání v těchto domech je autentický zážitek. 

Thamel

Pokud chcete být ve středu dění, blízko restauracím a všem obchodům, pak Thamel je místem pro vás. Hotely jsou zde jak hostelového typu, tak i vyšší třídy.

Tipy na hotely:
Hotel Shanker, dřívější královská rezidence, je nyní legendární hotel nedaleko centra Thamelu postaven v koloniálním stylu s tradičními nepálskými architektonickými prvky. Je ideálním místem, kde si po treku můžete odpočinout. Navíc zde naleznete  v Nepálu skoro neexistující skvělý venkovní bazén. Kathmandu Guest House je jednoduchý hotel s krásnými zahradami přímo v centru Thamelu. Pokoje jsou standardní, čisté a prostorné. 

Kam na výlet z Káthmándú

Bhaktapur

Místo, které by si zasloužilo článek samo o sobě. Toto dřívější královské město je jako skanzen, kde se zastavil čas. Domy jsou v tradiční nepálské architektuře s vyřezávanými okenicemi, na náměstí Durbar Square je množství chrámů a v obchodech si lze koupit tradiční nepálské výrobky. Je zde také ruční výrobna papíru, kterou si můžete projít a nahlédnout na postupy práce, zakoupit různé výrobky nebo se z její vrchní terasy podívat, jak na okolních střechách suší pláty papírů všech různých barev.

TIP: V obchodech s malovanými thankami nabízejí i hodiny výuky tohoto umění. Za $20 vás zde pod vedením mistra tohoto umění naučí, co různé tvary znamenají a nakonec si tu svoji thanku můžete i odnést domů. Vstupné do historického centra Bhaktapuru- $15

Nagarkot s výhledem na Everest a Annapurny

deální jednodenní výlet z Káthmándú na horu ve výšce1,800 m, odkud spatříte himalájské velikány jakou je pohoří Annapuren, Manaslu, Langtang, ale hlavně Mt. Everest.

TIP: Spojte výlet do Bhaktapuru s cestou na Nagarkot. Královské město je totiž cestou na tento vyhlídkový kopec. Ideální je přenocovat v hotelu na vrcholku a zažít nádherný východ slunce nad Himalájemi.

Užitečné informace k cestě do Káthmándú

Kdy do Káhtmándú

Samotné město lze navštívit celoročně. Hlavní sezona je ovšem na podzim. Během léta zde panují monzunové deště, které končí koncem listopadu. V říjnu se obloha vyjasní a nabídne se vám tak nádherný pohled na Himaláje přímo z Káthmándú. 
Jaro je dalším vhodným termínem k návštěvě, jen pozor na mlhy. Ne ty, co známe z domu, ale na kouřové mlhy. Jaro je totiž obdobím vypalování polí a tak je v nížinách kolem Káthmándú nízká viditelnost.

Jak se pohybovat po Káthmándú

Veřejná doprava v Káthmándú a celkově v celém Nepálu je v dost katastrofálním stavu. Je nejen pomalá, ale velmi zastaralá a nedostačující zdejší vytíženosti. Autobusy jsou narvány k prasknutí a platí zde pravidlo, že jedna sedačka připadá na dva a více cestujících (nebo na jednoho cestujícího a jednu kozu, ovci, nebo 3 slepice). Nejjednodušší transport po městě je tak taxi. Cenu si domluvte předem. Pokud si ji nedomluvíte, můžete na konci cesty zaplatit i dvojnásobek ceny.

Výpadky elektřiny

Nepál patří mezi rozvojové země a to samozřejmě platí i na hlavní město země. Výpadky elektřiny jsou zde naprosto běžné a místní jsou na ně zvyklí. I když se situace za posledních 10 let zlepšila, tyto výpadky se stávají každodenně a  trvají od 10 minut po 2 hodiny. 
Většina hotelů a restaurací má generátory, ovšem ani to není pravidlo. Je dobré mít s sebou power banky a menší baterky.

Nebudeme si nalhávat, jak jste asi poznali, Káthmándú je divočina. Ovšem potkáte zde místní obyvatele, kteří jsou neskutečně slušní a pro cizí by se rozdali. Jsou zde skrytá místa tak krásná, že vám vyrazí dech a i když to není kolem všechno uhlazené a vyšperkovaný, tím více je Káthmándú v očích romantika exotické.
A to už je přece dost důvodů toto jedinečné město navštívit.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Nepálu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Nepal. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Darina Bobalová - CK GO2

Předchozí článek

Je čas vyrazit na cestu - Azorské ostrovy

Další článek

LP Magazine 01/2020

Související články

Články

Fantastická zvířata - méně známá divočina, která stojí za pozornost

Zapomeňte na lvy, leopardy, slony a ostatní zvířata... Svět přírody je plný méně slavných, ale o nic méně charismatických stvoření, která byste měli poznat. Od ptáka v převleku až k žábě hrající všemi barvami - tato zvířata hrají hlavní roli v publikaci Lonely Planet od A až do Z pozorování divoké zvěře, která představuje průvodce všem zvědavým cestovatelům. Zavede vás k úžasným a vskutku neobvyklým obyvatelům světa. Neváhejte a zaměřte váš zrak na tato…

Články

Nádherný Xi’an - staré a nové v někdejším hlavním městě Číny

Xī’ān (v českém přepisu Si-an) se kdysi nazýval Chang'an (v českém přepisu Čchang-an) neboli „město věčného míru“ a během kulturní zlaté doby říše za vlády dynastie Táng (Tchang; 618-907) sloužil jako hlavní město Číny. Stal se trvale oblíbenou zastávkou pro milovníky historie, má nejdelší zachovalý úsek městských hradeb v celé Číně a je místem hluboce zakotveným v historii Hedvábné stezky. Významnou turistickou atrakcí Xi’anu zůstává fantastická Terakotová armáda, která je spjatá s úžasnými čínskými dějinami stejně jako Velká čínská zeď. A v roce 2017 slaví tato památka 30 let od svého zařazení na seznam světového dědictví UNESCO. Xi'an: vzrušující směsice modernosti a historického…

Články

Fototrip za dalekými jezery Malého Tibetu

Indickému Ladáku se často, pro charakter jeho krajiny i obyvatel, přezdívá Malý Tibet. A k tibetské krajině patří nekonečné obzory vysokohorských jezer, lemované zasněženými horami – přesně takové, jaké najdeme u Tso Moriri a Pangong Tso. Modrá perla Pangog Tso s rozlohou 700 km2patří k největším himálajským jezerům, jeho hladina leží ve výšce zhruba 4300 m n. m. Cesta k jezeru z Lehu je docela dlouhá a náročná. V nekonečných zákrutách špatné cesty, jež je místem nekonečného boje mezi člověkem a přírodou, je třeba překonat sedlo Chang…

Články

Nepál – turistická perla Himálaje

Návštěva Federativní demokratické republiky Nepál, jak zní oficiální název země od sesazení posledního nepálského krále v polovině roku 2006, je naplněním cestovatelských snů každého, kdo na svých výpravách vyhledává přírodní krásy a rozmanitost cizích kultur. Některé oblasti byly ještě do 90. let minulého století pro cizince zcela nepřístupné. Svou rozlohou maličká země, pevně semknutá svými dvěma sousedy Indií a Čínou, v sobě skrývá potenciál pro prožití mimořádně silných zážitků. Za vstupní bránu do Nepálu je bez nadsázky možné označit mezinárodní letiště v Káthmándú, kterým se do země dostává, zejména z Indie, největší počet turistů. Letiště překvapí skrovnými rozměry, ovšem po absolvování nezbytných vstupních procedur a zaplacení povinného víza můžete být do hodiny ubytovaní…