Karneval v Benátkách - užijte si největší párty roku

©

Do Benátek se každoročně sjíždí lidé z daleka, široka, aby se zúčastnili největší zdejší události a ukojili svou vášeň pro drahé a načančané ošacení. Během karnevalu se ulice města naplní do detailu vyrobenými a pečlivě vybranými maskami, rozehrají se všemi barvami a rozezní rykem a veselím akcí a atrakcí, které k tomuto svátku patří.

Navštivte „plovoucí město“ právě v únoru a zažijete okouzlující večery, budete udiveni propracovanými tradicemi, stejně tak jako drobnými sladkostmi, kterých se vám jistě dostane v hojné míře.

Benátky karneval_1
Benátky ze své podstaty nabízejí ideální „pohádkové“ kulisy pro návštěvníky v pestrých maskách © Vigen M / Shutterstock
 

Co karneval vlastně je a kdy se koná?

Karneval se koná každý rok v týdnech před Masopustním úterkem. Během posledního dne nastává čas se rozloučit s „obžerstvím“, blahobytem a přebytky, neboť následuje čtyřicetidenní období půstu. Karneval proslavil Benátky již v 18. století, kdy byl ovšem považován za vrchol požitkářského života. Po období úpadku byla tradice karnevalu znovu vzkříšena roku 1979 a každoročně láká davy kostýmovaných koledníků z celého světa k účasti na největším maškarním bále pod širým nebem. 

Pokud máte možnost věnovat karnevalu jen několik dní, směřujte je na poslední „prodloužený víkend“, od Tučného čtvrtku (Giove dì Grasso) do Tlustého úterý (Marte dì Grasso,poslední úterý před Popeleční středou, kdy začíná půst), neboť program všech akcí vrcholí ve velkolepém finále. Ovšem buďte připraveni, že tahle párty není pro žádné křehotinky - jindy usedlé Benátky si jdou totiž vyhodit z kopýtka s téměř třemi miliony návštěvníků.

Benátky karneval_2
Při výběru a přípravě kostýmu platí: Čím více, tím lépe © Awakening / GettyImages

Šaty jako pro princeznu

Nebo snad chcete být kovboj? Nebo superhrdina, či popová hvězda? Všechno je možné a vy se toho nebojte! Pokud se ale nebudete cítit na celý kostým, nemusíte se přemáhat, stačí si vybrat třeba jen nějaký stylový doplněk. Například v obuvnictví Giovanna Zanella seženete botky pro všechny možné příležitosti, včetně neuvěřitelných bot ve tvaru benátských gondol. Pokud byste se ale chystali na některou z prestižnějších akcí, navštivte půjčovnu kostýmů Nicolao, rozhodně tu nejlepší ve městě. Do půvabných kostýmů z 18. století vás oblékne i s celou rodinou také Atelier Flavia. Jen nezapomeňte, že je mrazivý únor, a tak by vaše maska měla udržet i váš tepelný komfort během křepčení v ulicích.     

Maska vám musí sednout

Žádný pořádný karnevalový kostým se neobejde bez masky. Po pravdě, možná je samotná maska mnohem důležitější, než celý kostým, pro to, abyste se stali součástí karnevalu. Fantastickým výrobcem je Ca’ Macana, jenž proslul svými maskami (nejenom) ve filmu Stanleyho Kubrika Spalující touha (Eyes Wide Shut, 1999). Také Tragicomica má široký výběr kostýmů a masek k prodeji i zapůjčení. Ve čtvrti Castello se nachází další fantastický výrobce masek, Papier Maché.      

Benátky karneval_3
Maska Bauta vám zabezpečí pohodlí při jídle či konverzaci © Awakening / GettyImages

Do jaké postavy se převtělit?

Nejpopulárnějšími modely jsou samozřejmě kostýmy šlechty z 18. století. Benátské masky ale mají dlouhou historii a bývaly nošeny kvůli skrytí identity po celý rok. Klasickým modelem je tzv. Bauta, maska, která zakrývá celý obličej, ale ponechává pod spodním okrajem dostatek prostoru, aby se její nositel pohodlně najedl a při rozpustilé konverzaci mu bylo bez problému rozumět. Nicméně díky svému tvaru prý mění hlas svého nositele. Tradičně ji nosí muži a doplňuje se černým pláštěm a trojcípým černým kloboukem. Typ Kolombína se nosí jen přes oči a stal se populární v období commedia dell'arte (druh italského divadla v 16. – 18. století). Je to maska pro ženy a bývá bohatě zdobena zlatem. Mužským protějškem Kolombíny je Harlekýn, maska tradičně černá s plochým nosem. Oblíbenou postavou je také Jolly, veselý Šašek. Kolombína a její přátelé Harlekýn a Pulcinella (případně Pierot) zůstávají nejoblíbenějšími maskami karnevalu, stejně jako strašidelná maska Morového doktora s dlouhým nosem ve tvaru zobáku a v černé kápi.

Život na vysoké noze

Benátky nabízejí v rámci karnevalu mnoho akcí doslova pro „smetánku“. Tou nejznámější je Dóžecí ples (Ballo del Doge), luxusní událost, během které dosyta pojíte a popijete, zatímco vás baví akrobaté a komedianti, abyste pak mohli zbytek noci protančit na parketu. Čtyřciferná suma za VIP vstupenky však není pro každého. Další okázalou událostí je potom večeře a ples v paláci Ca’ Vendramin Calergi. Vstup sem stojí 500 €, ovšem zahrnuje také zdejší kasino, kde můžete s trochou štěstí zkusit vyhrát své vložené peníze zpět.     

Benátky karneval_4
Lidé shromáždění na Náměstí sv. Marka přihlížejí Letu anděla © Awakening / GettyImages

Benátská kultura grátis

Pokud vám ceny za půjčení kostýmů a vstupného na plesy vhánějí slzy do očí, nezoufejte. Během karnevalových dnů si můžete užít i mnoho atrakcí, které jsou přitom zcela zadarmo. Jakýmsi „před-zahájením“ karnevalu je vodní průvod (La Festa Veneziana) na řece Cannaregio, plný světelných show a opakovaný dokonce dvakrát. Na náměstí Sv. Marka (Piazza San Marco) se koná hned několik významných a tradičních akcí, jako například Let anděla (Volo dell´Angelo), kdy se nejkrásnější dívka předchozího karnevalu spouští z vysoké zvonice Sv. Marka doprostřed náměstí a obdivných pohledů stovek tisíc diváků. Jakmile se dotkne země, je celý karneval považován oficiálně za zahájený. Další událostí je potom třeba Korunovace Marie (Festa delle Marie), nebo-li volba nejkrásnější dívky karnevalu z 12 půvabných kadidátek. Na oficiálních stránkách karnevalu se dozvíte více i o dalším programu.

Oslavujte jako Benátčané

Pohyb ulicemi přeplněnými rejem vznešených masek může být poněkud unavující, a tak až budete cítit, že je vaše estetično již uspokojeno, zamiřte na některé z mnoha „campo“ – náměstí, či prostranství, kde se místní lidé sdružují kolem menších atrakcí a dobře se u toho baví. Uvidíte spoustu dětí připomínajících panáčky Michelin, jak mají pod kostýmy nacpané tlusté zimní oblečení, a vesele skotačí mimo rodičovský dohled. Na nábřeží Rivadegli Schiavoni se koná menší pouť, kde si malí Zorrové a Elsy užívají kolotoče a cukrovou vatu. Na náměstích Campo San Giacomo dell’Orio, Campo Santa Margherita a Campo Vienna bývá pódium s živou muzikou, nebo DJ. A proč si festival neužít ve stylu Benátčanů? Vždyť jeden z mnoha zážitků, které karneval nabízí, jsou rozhodně chvíle strávené u baru se sklenkou v ruce a v přátelském rozhovoru s Tarzanem a Batmanem, anebo půlnoční tancovačka s Thorem a Sexy Betty venku pod širým nebem.     

Benátky karneval_5
Pekárna Tonolo vyrábí jedny z nejlepších karnevalových smažených koblížků © Marco Secchi / GettyImages

Hurá na koblížky

V Itálii by žádný svátek nebyl svátkem bez příslušných kulinářských zážitků. V Benátkách jsou jednou z karnevalových specialit vynikající smažené koblížky frittella (nebo castagnole), které se podávají v mnoha různých formách: buďto jen osmažené s rybízem a kandovanou kůrou, nebo třeba plněné úžasným vanilkovým krémem. Pekárna a cukrárna Tonolo vyrábí „zdravější“ verzi koblížků, plněné jablky. Zajít si sem pro pochoutku se vyplatí i kvůli podívané, která se vám naskytne – veškerá obsluha nosí během karnevalu tematické kostýmy. Další sladkou rychlovkou, kterou můžete během karnevalu ochutnat, jsou galani, tenoučké kousky těsta lehkého jako pírko a obaleného v moučkovém cukru. Takovéto sladkosti jsou jednoznačně sváteční specialitou, jen počítejte s tím, že jejich ochutnání znamená spoustu drobečků a prsty obalené cukrem.      

Bežte, lidé, pospěšte!

Pokud se v době karnevalu budete chtít v Benátkách slušně ubytovat, nezapomeňte na opravdu velmi včasnou rezervaci. Město se bude jen hemžit turisty a hoteliéři rozhodně nebudou nabízet slevy, naopak, všechny ceny jdou strmě nahoru. To samé platí i pro letenky – nakupte si je včas, neboť aerolinky také ceny šponují, obzvlášť na závěrečný víkend. Ceny budou vysoké tak jako tak, vzhledem k turistické (karnevalové) sezóně, ale včasným nákupem se jednak dá aspoň něco ušetřit (a pak si za to třeba nakoupit víc koblížků) a rozhodně budete mít větší výběr. A ještě poslední doporučení: pro ty, kdo chtějí zažít rej masek a karnevalové – davové – veselí kolem hlavních atrakcí, je nejlepší lokalitou náměstí Svatého Marka a jeho bezprostřední okolí. Pokud si karneval chcete užít víc po svém a jen přiměřeně davově, zamiřte do klidnějších čtvrtí Castello a Dorsoduro.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Benátek V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Benátky a Benátsko.

LP Benátky a Benátsko

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Borneo - putování malajským pobřežím bez větších výdajů - 1. část

Další článek

Nejlepší destinace v USA, které byste měli navštívit v roce 2018

Související články

Články

Itálie – tipy na lyžařskou pohodu

Kouzlo italského lyžování nespočívá v kvantitě sjezdovek. Moderní lanovky jsou sice standard, ale ani tam, kde jsou ještě sem tam zapomenuté staré exempláře, se to na oblibě příliš neprojevuje. Možná je to naopak dobře, že střediska mají svá zapadlá zákoutí, která nelákají masy lyžařů – zůstávají malá, přehledná a útulná. V italském temperamentu, ať už je smíšený s tyrolskými nebo jinými vlivy, je zakódován smysl pro pohodu, a ten je cennější než výkonné lanovky. Je tu zkrátka cítit slunce i tehdy, když zrovna náhodou nesvítí. Itálie má k dispozici prakticky celý jižní oblouk Alp, obdařený nevídanou rozmanitostí, zároveň ale i teplejším klimatem a nevyzpytatelnou sněhovou pokrývkou. Umí si ovšem poradit, a tak přinejmenším na sjezdovkách dokáží zajistit sníh s téměř 100% spolehlivostí. Českými lyžaři málo navštěvovaná,…

Články

Budapešť, město na Dunaji

Hlavní město Maďarska, ve kterém se snoubí jižanská atmosféra, pohoda a historie. Pro mě je jedním z nejkrásnější evropských měst. Najdete tady nespočet lázní, parků a historických památek, které přímo lákají k návštěvě. Město se rozkládá po obou březích Dunaje. Na břehu levém leží Pešť, na břehu pravém Buda. Samotný název Budapešť vznikl spojením těchto dvou názvů. Při své poslední návštěvě jsem se navíc přímo zamilovala do maďarské kuchyně. V Budapešti jsem ochutnala snad nejlepší gulášovou polévku na světě a maďarský…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…

Články

Benátky levně

Navzdory pověsti hřiště pro světovou elitu jsou Benátky v řadě ohledů hřištěm překvapivě dostupným. Po krásném Velkém kanále (Canal Grande) se můžete projet levným vodním autobusem, za sklenku prosecca dáte v zastrčeném baru 1,50 EUR a řada typických benátských zážitků je naprosto zdarma. Výhodně do baziliky Za řadu nejvýznamnějších památek ve městě nedáte vůbec nic. Vstup do třpytivého interiéru baziliky svatého Marka (Basilica di San Marco) je zdarma. Tento architektonický skvost, postavený roku 828, je obložený drahocenným mramorem ze Sýrie, Egypta a Palestiny a je tu více než 8500…