Kam vyrazit na Velikonoce? 5 tipů, kde v Evropě oslavit svátky jara

Shutterstock

Přemýšlíte, jak se letos galantně vyhnout tradiční české pomlázce a raději byste na prodloužený velikonoční víkend vyrazili někam do ciziny? Pak by vám mohly přijít vhod naše tipy.

1. Tradiční Itálie

Nejen zvony, ale i vy byste měli na Velikonoce odletět do Říma. V zemi, kde se převážná část obyvatel hlásí ke katolické církvi, se tyto svátky slaví ve velkém stylu. Na Velký pátek, v den ukřižování Krista, utichají všechny zvony v zemi a ulicemi prochází procesí (podobná těm španělským, kterým se budeme věnovat v závěru článku). Některá procesí končí ohňostrojem – ten asi nejslavnější, Scoppio del Carro ve Florencii, je zažehnut symbolickou mechanickou holubicí.

Hlavním svátečním dnem je Velikonoční neděle (Pasqua), den, kdy Ježíš vstal z mrtvých. Začíná mší, na kterou navazuje bohatá rodinná hostina. A protože se bavíme o Itálii, o výtečné jídlo rozhodně není nouze. Tradičním pokrmem je colomba pasquale, sladký chleba s kandovanou pomerančovou kůrou, cukrem a mandlemi, který svým tvarem (s kapkou představivosti) připomíná holubici, symbol míru.

2. Soutěživá Británie

Britové se do kostela zrovna dvakrát nehrnou, zato si však potrpí na dodržování lehce úsměvných soutěživých tradic. Předzvěstí Velikonoc je tzv. Palačinkový den (Masopustní úterý). Jak název napovídá, v tento den můžete beztrestně sníst tolik palačinek, kolik se do vás vejde.

Ti aktivnější se navíc mohou zúčastnit palačinkového závodu. Jde o napínavý běžecký závod na téměř 400 metrů, kdy závodníci namísto sportovních dresů obléknou slušivou zástěru, nasadí kuchařskou čepici a do ruky nafasují pánev s palačinkou, kterou za běhu musí pravidelně obracet. V Londýně mezi sebou takto každoročně soutěží třeba i členové britského parlamentu.

3. Pravoslavné Řecko

Velikonoce jsou pro pravoslavné Řecko zcela zásadní událostí. Místní církev používá juliánský kalendář, a tak tady oslavy probíhají zhruba o týden později než u nás. Kostely jsou po celý Svatý týden zahaleny do smutečních barev, v ulicích probíhají magické lampionové průvody a celé svátky mají hodně duchovní charakter.

Zelenému čtvrtku se zde říká Rudý. Je to den, kdy se peče tradiční mazanec tsoureki a pletenec lamprokouloura zdobený načerveno obarveným vajíčkem. Červená vajíčka jsou symbolem řeckých Velikonoc. Symbolizují totiž Kristovu krev, ale i nový život a radost z přicházejícího jara. Během sobotní vigilie si Řekové mezi sebou vejce vyměňují a ťukají s nimi o sebe. Komu vajíčko nepraskne, ten vítězí a může si něco přát. Podobný zvyk se uchytil i v jihočeských Prachaticích, kde tomu říkají „pekání vajíček“.

4. Rozkvetlé Nizozemsko

Ačkoliv Holanďané slaví Velikonoce poněkud umírněněji, svátky jara si užívají po svém. Stejně jako my se vyžívají ve zdobení vajíček a doma jim nesmí chybět rozkvetlé vrbové větvičky nebo jarní kvítí.

Na Velkou neděli je zvykem uspořádat rodinný brunch. Jeho základem je sváteční pečivo, které má často podobu zajíčků, kuřátek apod. Nejoblíbenější je paasbrood, který hodně připomíná německou štolu. K tomu se popíjí Advocaat, vaječný likér, který je tak hustý, že ho někteří jedí lžičkou. 
Ve školách v Holandsku se udržuje milá tradice, kdy si děti navzájem předávají doma připravené krabičky s ingrediencemi pro tento sváteční brunch.

5. Temperamentní Španělsko

Velikonoce, respektive Semana Santa (Svatý týden), jak jim místní říkají, jsou i v katolickém Španělsku jednou z nejvýznamnějších událostí roku. Jsou dost emotivní, nejde totiž jen o samotný křesťanský svátek, ale především o vyjádření španělské sounáležitosti.

Oslavy se napříč regiony lehce liší, všude je ale zvykem pořádat velkolepá procesí, která vcelku realisticky (někdy až hororově) vykreslují okolnosti posledních Ježíšových dnů. Zatímco na severu jsou průvody více konzervativní a posmutnělé, na jihu v Andalusii (zejména v Seville) se oslavuje v o poznání veselejším duchu.

Prožijte tradiční svátky netradičně a vyrazte na velikonoční zájezdy CK Radynacestu.cz. A navíc se slevou 1000 Kč na osobu speciálně pro Vás. Stačí v rezervaci uvést kód: LP24. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

15 nejlepších aktivit v Benátkách

Další článek

19 nejlepších míst na Havaji

Související články

Články

Jak strávit prodloužený víkend v Amsterdamu na maximum

Toto město si zamilujete hned na první dobrou! Je to jeden z nejkratších letů z Prahy, a přesto budete mít pocit, jako byste přistáli někde úplně jinde. V podstatě celé Nizozemsko je zázračná země se spoustou muzeí plných pokladů, kanálů, cihlových budov a úzkých uliček. A třeba po první návštěvě budete mít pocit, že jeden víkend v Amsterdamu prostě nestačí. Nevěšte hlavu a pojďte si Amsterdam užít na plno! V čem je toto město tak jedinečné?  V Amsterdamu je krásná směsice vibrací. Mísí se tu stará a nová část, vesnické oblasti a rušné obchodní čtvrti. Můžete se poflakovat u klidných kanálů nebo nasednout na kolo, projíždět se po městě, kochat se architekturou, výhledy a vším, co dělá město výjimečným.…

Články

Itálie, jak ji neznáte

Pokud nejste opravdoví znalci vína, název tohoto regionu vám asi mnoho neřekne, ale Furlánsko (Friuli) – které leží severovýchodně od italských Benátek – už si našlo své obdivovatele. Zdejší malebné vinařské stezky, které křižují šachovnici vinic mezi městy Udine, Gorizia a Terst (Trieste), vás zavedou na nejrůznější místa, od prostých farmářských stánků, kde vám dají nejnovější ročník vína ochutnat ze džbánku, až po elegantní restaurace a ochutnávky přímo na vinicích. Pěstování, výroba a pití vína je ve Furlánsku lety prověřeným životním stylem. Západ slunce nad hradem ©Max Armani   Název „Friuli“ se v posledních letech objevuje na vinných lístcích luxusních restaurací po celém světě stále častěji a mezi znalci vína daleko za hranicemi Itálie se několik furlánských vinařů stalo doslova kultovními hrdiny. Mnozí z jejich obdivovatelů se spokojí…

Články

Na jih Španělska za sluncem mimo sezónu

Vyměnit pár studených zimních dnů za týden na slunci u moře pomůže doplnit vitamín D, zlepšit náladu nebo také ekzém. A tak jsme během posledních dvou let začali poznávat španělskou Andalusii mimo letní sezónu. Z ČR se tam dá letět do Malagy nebo Alicante a to mnohdy levněji z letišť jako Vídeň nebo Vratislav. My jsme dokonce jednu cestu absolvovali tak, že tam jsme letěli do Malagy, půjčili si auto, které pak vrátili v Alicante, odkud jsme letěli zpět. Příjemný ruch Marbelly V Malaze ani Alicante…

Články

Deset přírodních divů Francie

Francie je možná proslulá kulturními požitky, ale nesmíte zapomínat ani na její nádhernou přírodu. Francie oplývá přírodními krásami, tak co se vydat za poznáním au naturel do jejích hor, kaňonů a na překvapivé úseky pobřeží? Tento přehled největších přírodních zajímavostí Francie vám v mžiku umožní sklouznout se z obrovské písečné duny či pocítit chladivou vodní tříšť z vodopádu.   Gorges du Verdon ©enbats/500px Gorges du Verdon Velkolepé strmé stěny kaňonu Gorges du Verdon, které vyřízla hluboko do vápencové plošiny řeka Verdon, přitahují do tohoto jihofrancouzského údolí milovníky dobrodružství jako magnet (stejně tak je kaňon oblíbenou lokalitou k provozování…