Kam se v únoru vydat za kulturou?

©

Novoroční oslavy již pominuly, ale to není důvod k tomu, abychom se přestali veselit. Vždyť právě únor zrovna přináší všechny barvy a šílenosti karnevalové sezóny.

Hlavními tahouny karnevalových rejů není nikdo jiný, než Brazílie, Haiti a samozřejmě Benátky. Pokud ale máte všech bláznivých radovánek už dost, nebo byste zkrátka raději zvolnili, máme pro vás v nabídce i poklidnější činnosti, jako například plavbu po mírných kambodžských vodách, anebo návštěvu Benátek v době, kdy je všechny rozjívené davy už opustily. 

Kultura v únoru_BrazílieKarneval v Riu hýří všemi barvami a fantaziemi, o kterých jen sníte© Buda Mendes / GettyImages

Párty, párty, párty v Rio de Janeiru

Na světě snad neexistuje větší a roztančenější párty, než karneval v Riu. Dva miliony lidí shromážděných v jednom z nejkrásnějších měst světa, co křepčí, popíjejí a nechávají se unášet rytmem samby – oslavy mohou jen sotva být zářivější, hlučnější a veselejší, zkrátka nezapomenutelnější. Pro někoho je představa, že by se nechal vtáhnout do takového mumraje, doslova noční můrou, jiní by neváhali ani na moment. Základem všeho je včasná rezervace, stejně jako dobře si rozmyslet, co vlastně chcete v rámci karnevalu podniknout. Je libo se pohodlně usadit na tribuně Sambodromu a sledovat odsud roztančené průvody? Nebo se snad rovnou zapsat do některé ze škol samby a zažít průvod na vlastní kůži? Anebo se prostě přidat k některé z blocos, samostatných párty v ulicích, a užít si nevázanou zábavu? Případně můžete zvážit návštěvu některého jiného brazilského města a otestování tamních verzí bujarých karnevalů. Zkuste třeba velké setkání v Salvadoru, ovlivněné africkými kořeny, tradiční pouliční párty ve městech Recife a Olinda, anebo São Paulo, které nabízí karneval srovnatelný s tím v Riu, ale daleko méně turistický.

  • Doporučení na cestu: Pokud budete cestovat do Brazílie v době konání karnevalu, pak je základním doporučením si všechno rezervovat s dostatečným předstihem. A budete-li se chtít po několika dnech tanců v ďábelských rytmech trochu zklidnit a zarelaxovat, vyražte za osvěžením na pláže - nabízí se třeba pláž Búzios (poblíž Ria), nebo Ilha de Tinharé (poblíž Salvadoru).
  • Co byste měli vědět: Zahajovací termíny karnevalu v Riu pro nejbližší tři roky jsou: 11. února 2018, 3. března 2019 a 23. února 2020.
  • Podmínky během roku: prosinec-březen – léto, horko; duben-květen – chladněji, vlhko; červen-září – mírná zima; říjen-listopad – teplo, méně turistů. 

Kultura v únoru_KambodžaVydejte se obhlédnout domy na kůlech ve vesnici Kampong Phluk v Kambodži © Hugo / GettyImages

Navštivte Kambodžu v době, kdy je nebe modré a v jezeře dostatek vody

V únoru vládne suché počasí napříč celou Kambodžou – od zlatých pláží Sihanoukville po prastaré chrámy Angkoru. K prozkoumání rozsáhlých ruin starověkého chrámového komplexu je únor ideální měsíc – už je tepleji, než na začátku suchého období (říjen – leden), ale zatím nepřišel ten nejhorší pařák. Během dlouhých dní zasvěcených objevování starodávné kultury oceníte teploty okolo 27°C a navíc, členité kamenné stavby i okolní bujná džungle nabízejí mnohá stinná zákoutí k odpočinku.

Hladina Tonlé Sap, největšího jezera jihovýchodní Asie, je v zimních měsících stále dost vysoko k tomu, aby se po ní dala navštívit „plovoucí vesnice“ Kampong Phluk (Zatopený les). Později, jak teploty během suchého období dále porostou, bude jezero znatelně vysychat a „plovoucí“ domky nechá stát v bahně. Pro návštěvníky, kteří sem jindy připlouvají na lodičkách, zůstane vesnice zcela nepřístupná.

  • Doporučení na cestu: Návštěvu Kambodže zahajte v Siem Reap, výchozím městě pro návštěvu světoznámého komplexu Angkor. Věnujte mu náležitou pozornost – areál je rozlehlý, a pokud vás aspoň trochu zajímá, tak jeden den vám určitě stačit nebude. Ze Siem Reap můžete podniknout kratší výlet na jezero Tonlé Sap a do jeho plovoucích vesnic, anebo nasednout na loď pro místní a plavit se s nimi celý den do Battambangu. Poté zamiřte na jih, abyste si v hlavním městě Phnom Penh prohlédli aspoň některé z muzeí genocidy, představující poměrně nedávnou, krvavou historii země. Můžete se vydat na treky do některého z národních parků, například do Kardamomových hor, ale pak už zamiřte za kýženým odpočinkem na pláže letovisek Kep, Sihanoukville, anebo některého z přilehlých ostrůvků, kde najdete ten pravý tropický ráj.
  • Co byste měli vědět: Vstupenky na Angkor jsou k dispozici v několika variantách: jednodenní za 37 $, třídenní za 62 $ a sedmidenní za 72 $.
  • Podmínky během roku: říjen-duben – období sucha; květen-září – období dešťů (duben-červen – nejteplejší a nejvlhčí měsíce).

Kultura v únoru_HaitiKoledníci v kostýmech pochodují v průvodu ulicemi města Jacmel na Haiti © ThonyBelizaire / GettyImages

Objevte tak trochu „jiný“ Karibik na Haiti

Přestože Haiti také patří zeměpisně do oblasti Karibského moře, jen málo návštěvníků sem přijíždí kvůli jeho bělostným a palmami lemovaným plážím, i když i ty se zde najdou. Ne, lidé chtějí zažít jeho odlišnost, chtějí poznat zemi ovlivněnou africkou kulturou přistěhovalců a místo, jež doslova povstalo z popela. Ničivé zemětřesení z roku 2010 zdevastovalo většinu země, ale dnes tu vládne optimismus a jde o lákavou destinaci, netrpělivě očekávající každého nově příchozího.

V únoru vládne na celém ostrově chladnější a suché podnebí, a tehdy přichází ideální doba pro jeho návštěvu. Hlavní město Port-au-Prince na úvod zanechá velmi silné dojmy: totální dopravní chaos, rozvaliny staveb, které už nikdo neopravil; potkáte tu pouliční prodavače všeho možného, budete mít možnost sledovat rituály voodoo (raději bez přímé účasti), nebo si prohlédnout zbylé koloniální vily a zaposlouchat se do některé ze skupin hrajících na ulicích nebo v klubech živou hudbu. Jacmel je mnohem uvolněnější letovisko asi 100 km jižně od Port-au-Prince, plné umělců a zručných řemeslníků, s nádhernými plážemi v okolí a pestrým únorovým karnevalem. Kromě měst si ale můžete vyrazit třeba za osvěžením do podmanivých lagun a vodopádů Bassin-Bleu, anebo si naopak dát trochu do těla při výstupu na pevnost Laferrière (pokud se nahoru nenecháte vyvézt na oslu) z 18. století, která se tyčí nad zelenými kopci severního pobřeží Haiti.  

  • Doporučení na cestu: Pro návštěvu Haiti počítejte nejméně s 10 dny. Cestu z Port-au-Prince do Cap-Haitien, výchozího místa pro návštěvu citadely Laferrière, vám může výrazně urychlit letecké spojení.
  • Co byste měli vědět: Haiti je oblast s výskytem malárie, zvažte tedy případnou preventivní léčbu.
  • Podmínky během roku: listopad-březen – nechladnější období, sucho (s výjimkou severu, kde během listopadu až ledna prší); duben-červen – horko, deštivé počasí v centrální oblasti; srpen-říjen – vlhko, deště, výjimečné nejsou ani bouře. 

Kultura v únoru_BenátkyJakmile v Benátkách vypukne karneval, zimní nálada v celém městě se mění © KavDadfar / GettyImages

Živý rej masek anebo poklidné zimní Benátky

Pokud se do italského „Plovoucího města“ vypravíte v únoru, můžete zažít dvě jeho zcela odlišné tváře. Ta první znamená zimní Benátky: chladné, ale strhující (obzvlášť za slunečných dní), zároveň téměř bez turistů. Občas dokážou být i pošmourné a studené, až mráz zalézá pod nehty, avšak přesně takové dny by měly být zasvěceny poklidnému sledování cárů mlhy, jak se pomalu plazí nad kanály, předtím, než si zalezete do některé z teplých a útulných kaváren na silnou cioccolata calda, horkou čokoládu. Je to období, kdy gondoly zůstávají ukotvené v loděnicích a přístavech, Benátčané ve volných chvílích korzují po nábřežích, a také připravují své město na nadcházející turistickou sezónu. Muzea a kostely zůstávají otevřené, ale moc lidí tam nechodí, budete je mít zkrátka jen pro sebe. Mnohé z nich se dají navštívit zdarma, do těch nejvýznamnějších se ale platí vstupné. Pokud byste plánovali navštívit více z těchto skvostů, které navíc ve svých zdech ukrývají nesčetné poklady, tak vám nějaké to euro pomůže ušetřit jednotná vstupenka Chorus Pass.       

Nicméně, stačí si vybrat ten správný únorový víkend a najednou bude všechno vzhůru nohama – město totiž ovládne karneval! Konají se maškarní bály, průvody a ohňostroje, ulicemi proudí pestrobarevné masky. Fotografové a všichni milovníci kostýmů se budou v nejkouzelnějším městě světa cítit jako v sedmém nebi. A drobná poznámka: většina karnevalového veselí se odehrává v centru města, takže svou návštěvu můžete přizpůsobit tomu, jak moc se karnevalového veselí chcete účastnit. Pokud stojíte spíš o klidnou procházku zimním městem, vydejte se do více okrajových čtvrtí, kde žijí místní (například Cannaregio).

  • Doporučení na cestu: Půvabné Benátky si zaslouží pro návštěvu několik dní, to abyste zvládli vidět hlavní památky, jako třeba Náměstí sv. Marka, ale také nedaleké ostrůvky (Burano, Murano). Vodní taxi vaporettos k nim jezdí v každou roční dobu.
  • Co byste měli vědět: Pokud chcete navštívit Benátky v době karnevalu, nezapomeňte si zarezervovat ubytování (a nejlépe i letenky) s dostatečným předstihem. V nejbližších letech se bude karneval konat v těchto termínech: 27. ledna – 13. února 2018, 23. února – 5. března 2019 a 15. – 25. února 2020.
  • Podmínky během roku: listopad-duben – chladno, téměř nulový ruch (s výjimkou karnevalu, samozřejmě); květen-červen & září-říjen – teplo, turistický ruch na rozumné úrovni; červenec-srpen – horko, vrchol turistické sezóny.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Madagaskar jako země krále Jelimána - 2. část

Další článek

Vysoké Tatry - vlakem to j(e)de

Související články

Články

Jak jsem mrzla v Brazílii: proč je zima v São Paulu horší než v Praze

Jsem ten typ člověka, který má rád teplo nebo klidně i takové to lepivé vedro…během ledna, když teplota u nás klesne k nule nebo pod ní, vidím se na pláži v Karibiku nebo aspoň v Záhřebu. Brazilské teplíčko jsem si rychle oblíbila. Do São Paula jsem odletěla na konci prosince, tedy uprostřed léta. Žabky, tady pod slavnou značkou havaianas, jsem nesundala z nohou. Skoro každý den pár kapek příjemného horkého deště a děti ve školce jsme dvakrát denně mazaly opalovacím krémem. U vás v Evropě je ale větší zima Pro Brazilce…

Články

Karneval v Benátkách - užijte si největší párty roku

Do Benátek se každoročně sjíždí lidé z daleka, široka, aby se zúčastnili největší zdejší události a ukojili svou vášeň pro drahé a načančané ošacení. Během karnevalu se ulice města naplní do detailu vyrobenými a pečlivě vybranými maskami, rozehrají se všemi barvami a rozezní rykem a veselím akcí a atrakcí, které k tomuto svátku patří. Navštivte „plovoucí město“ právě v únoru a zažijete okouzlující večery, budete udiveni propracovanými tradicemi, stejně tak jako drobnými sladkostmi, kterých se vám jistě dostane v hojné míře. Benátky ze své podstaty nabízejí ideální „pohádkové“ kulisy pro návštěvníky v pestrých maskách © Vigen M /…

Články

Nejlepší místa, kam se podívat v únoru 2016

Nejkratší měsíc v roce je také tím nejsladším – pokud víte, kam se vydat. Únor můžete strávit mezi hromadami pocukrovaných palačinek na ruském masopustu, usrkáváním koktejlů u modernistických bazénů v Palm Springs nebo u něčeho trochu méně sladkého, například na mentonském Fête du Citron (citronovém festivalu). Světaznalí cestovatelé z Lonely Planet mají laskominku pro každý mlsný jazýček. Zalyžujte si před večeří v italských Dolomitech Dolomity slibují nezapomenutelnou dovolenou na lyžích. Únor je hlavní evropskou lyžařskou sezonou. V této době je totiž nejvyšší šance na ideální sněhové podmínky (i když na počasí není nikdy spoleh!) z celého roku. Pohoří Dolomity v severní Itálii…

Články

Kam se v lednu vydat za kulturou?

Zatímco v některých částech světa znamená leden schoulení se do klubíčka v hlubokém zimním spánku při úniku před chladem, tak jinde - tam, kde vládne teplejší klima - se zrovna schyluje k významným kulturním událostem. Přichází ten nejlepší čas k návštěvě chrámů, zažití nejrůznějších festivalů nebo třeba další, netradiční, oslavě Vánoc. Na své si ale přijdou i milovníci zimy, třeba zrovna na místě jako je Vídeň, zahalená třpytem a půvabem bílé zimy v sezóně svých proslulých plesů. Davy lidí se shromažďují u skalních chrámů ve městě Lalibela, Etiopie k oslavě ortodoxních Vánoc © J. Countess / Getty Images Oslavte Vánoce a svátek Timkat uprostřed starobylých památek během období sucha v Etiopii Etiopie má mnoho zvláštních specifik, ať jsou to různá náboženství v čele s Etiopskou…