Cítíte se kvůli slabému světlu a krátkosti zimních dnů vyčerpaní a potřebujete si odpočinout? Přeneste se na okamžik na slunnou Kubu a objevte kouzlo národních nápojů i specialit místní kuchyně. Je totiž známo, že dobré jídlo zlepšuje pošmournou náladu, pomáhá navazovat nová přátelství a v člověku rozpaluje oheň vášně a emocí. A co byste měli na tomto půvabném ostrově v Karibském moři ochutnat a spustit dolů do žaludku? Máme pro vás několik tipů, s nimiž se gastronomicky zaručeně nespálíte. Ale nezapomínejte, že ochutnat - to na Kubě znamená také vychutnat.
Kreolsko-kubánská kuchyně představuje pozoruhodnou směsici kulinářského umění a stylů z různých koutů světa. Asi nejvýraznější stopu tu ale zanechala kuchyně portugalská, španělská a indiánská. A i když Kuba zrovna nepatří k vyhledávaným gastronomickým rájům, pokud víte, kde a co máte hledat, rozhodně narazíte na řadu specialit, které hravě uspokojí i toho nejnáročnějšího labužníka.
Kde se najíst?
Zájezd na Kubu pojměte jako objevování nového kulinářského světa a nebojte se trochu zaexperimentovat s chutěmi. Najíst se můžete jak v moderních restauracích, kam chodí místní smetánka, tak i na trzích či u pouličních stánků. Nabídka kubánských jídel sice nijak neomamuje pestrostí a ani jídla nejsou v chuti příliš výrazná, což je samozřejmě dáno omezeným kontaktem kuchařů s okolním světem a v minulosti také nedostatkem potřebných ingrediencí (např. koření), ale o svůj okamžik smyslového potěšení tady stejně nepřijdete.
I přes rostoucí repertoár skvělých a různorodých jídel se tu i nadále těší značné oblibě jednoduché pokrmy z rýže (arroz) a fazolí (frijoles). Jsou totiž cenově dostupné a navíc člověka rychle zasytí. Kupříkladu východní část Kuby je spojována s pokrmem zvaným congrí, v němž nesmí chybět černé fazole, rýže a pro Kubu tolik typické vepřové maso.
Státní veřejné restaurace, malé domácí restaurace i ubytování v soukromí
Ještě donedávna byly státní veřejné restaurace jediným místem, kde si mohli cestovatelé obstarat něco k snědku. Malé domácí restaurace (paladares) tu začaly vznikat až po roce 2010. Povolené sice byly už od roku 1995, ale jejich vysoké zdanění majitelé většinou neměli šanci ustát. Obecně platí, že kvalitou a nápaditostí jídla soukromé restaurace ty státem řízené vysoce převyšují. V domácky útulných restauracích si hosté z řad turistů a majetných Kubánců nejčastěji dopřávají tříchodové menu, které zapíjejí pivem, případně džusem.
Pokud zvolíte ubytování v soukromí (casa particular), můžete se těšit na vskutku autentický kulinářský zážitek. Vaše chuťové pohárky tu totiž budou po celou dobu rozmazlovat kreolské speciality přímo z kuchyně majitelů. Všechno je vždy čerstvé a zralé. Využít této jedinečné nabídky ale můžete i v případě, že jste ubytováni v hotelu. Většina majitelů ubytování v soukromí vám i tak moc ráda uvaří nějakou pochoutku. Je však potřeba se předem objednat.
Bary a kavárny
Na dobré, rychlé a hlavně levné jídlo zajděte také do některé z kaváren s občerstvením. Místní jsou vždycky rádi, když si během dne najdou chvilku na krátké posezení s přáteli u silné a hodně slazené kávy (café cubano). Řídí se totiž heslem, že káva sbližuje. Návštěva kavárny je tak na Kubě téměř společenskou povinností. Přisedněte si k některému ze stolků a s nadšením pozorujte, jak se tu žije, lenoší, nadává na život, ubíjí čas… Některé kavárny nezavírají ani v noci a vy si tu tak můžete vypít poslední skleničku slavného koktejlu Cuba libre nebo sníst pozdně noční občerstvení.
Pekárny
Pokud se řídíte příslovím, že bez soli není sladko a bez chleba není syto, udělejte si zastávku také v některé z kubánských pekáren. Kubánský chléb je sladký a lze ho připodobnit k francouzským či italským chlebům. Má však o něco tenčí kůrku a uvnitř bývá vláčnější. S jistotou si smlsnete i na dezertu z listového těsta (pastelito), který se bohatě plní ovocem. Vyhlášené je například pastelito s ovocem sladko-kyselé chuti zvaným kvajáva (též guava). Nemáte-li zrovna chuť na sladké, vyzkoušejte slanou variantu se smaženým hovězím masem.
Pouliční kuchyně a kiosky s rychlým občerstvením
Gurmánský koncert překvapivých kombinací chutí si zaručeně vychutnáte pod taktovkou pouličních kuchařů. Kdo chce zkusit něco nového, ať zapátrá, kde mu nabídnou tzv. cajitas. Jednoduchá krabička složená z papíru, kterou si můžete s sebou kamkoli odnést, ukrývá velkou porci salátu, hlízy juky (na Kubě jde o častou náhražku brambor), batáty, rýži s černými fazolemi (congrí) a různě upravené vepřové maso.
Trhy
Pokud s oblibou chodíte na trhy s ovocem a zeleninou, není důvod, proč by tomu mělo být na Kubě jinak. Jen si musíte dopředu zjistit, kdy se který trh koná. Taková Havana totiž organizuje zeleninový trh jen jednou týdně v sobotu. Nejčastěji tu místní nakupují zelená rajčata. Nečekají ale trpělivě doma, až jim dozrají. Už od dětství totiž bezpečně vědí, že ta zelená jsou mnohem chutnější.
Tou správnou vitaminovou bombou, která spolehlivě zažene únavu z vedra, je čerstvě připravený ovocný džus. Stejně dobře vás ale osvěží i podomácku vyráběná kola připravovaná ze sirupu a sodové vody. Populární je také mražená ovocná dřeň v papírovém kornoutu (granizado).
Kubánská kuchyně od snídaně až po večeři
Snídaně
Kubánci obvykle snídají jen velmi lehce. Na stole se jim nejčastěji ocitají vajíčka a toasty. Vejce si rádi dávají míchaná, vařená nebo klidně i smažená, podávaná s opečeným chlebem. Chybět ráno nemůže ani oblíbené café co leche – espresso s mlékem půl na půl. Nároky na jednoduchou snídani výborně splňuje rovněž porce čerstvého ovoce.
Svačina
Minimum času na přípravu a maximum chuti. To kubánské sendviče, jejichž hlavní složkou je vepřové maso marinované v chuťově výrazné omáčce mojo, splňují na jedničku. Omáčka mojo je v podstatě kyselá marináda z citrusových plodů, jako jsou pomeranče či limetky. Chuťové zkoušce doporučujeme podrobit pan con lechón – tradiční sendvič z kubánského chleba a vepřového masa s lahodnou cibulovou salsou.
Slanosti i sladkosti
Mezi tradiční masová jídla patří oblíbený pokrm z hovězího – vaca frita (smažené hovězí), dále chatino (vepřové se zeleninou), pollo asado (pečené kuře) i cerdo asado (vepřová pečeně). A jaký další pokrm kubánské kuchyně byste měli ochutnat? Je to dušené mleté hovězí v rajské omáčce podávané s bílou rýží, které si u místních objednáte pod názvem ropa vieja, což v překladu znamená „staré oblečení“. Název ale skutečně souvisí jen se vzhledem samotného masa, s přísadami to nemá vůbec co dělat.
Ze sladkého vypichujeme zákusek tres leches s plnou a přitom neodolatelně jemnou chutí. Když do nadýchaného piškotového těsta zaboříte vidličku a poprvé ochutnáte, pochopíte, proč na tomhle dezertu tolik ujíždějí malí i velcí. Mlsouni budou v extázi i z nepopsatelně dobrého vaječného pudinku v barvě karamelu. Slavný kreolský pudink (flan) připravují Kubánci také z dýně a kokosových ořechů. Ale to vše je stále jen pouhý střípek z pestré mozaiky kubánských sladkostí a slaností. Které z nich jsou ty „nej“, to už se musíte rozhodnout sami.
Po vydatném jídle pak nezapomeňte zajít na něco dobrého k pití. Objednejte si buď lidovou pálenku aguardiente (doslova „ohnivou vodu“) nebo po vzoru Hemingwaye usrkávejte osvěžující mojito. Degustovat ale na Kubě můžete i některé méně známé koktejly, jejichž základem zpravidla bývá roční nebo tříletý kubánský rum.
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kuby? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Kuba.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.