Dne 23. května 2020 večer skončil, nejen v Malajsii ale i po celém světě, nejvýznamější měsíc islámského kalendáře – Ramadán. O tomto měsíci, který bývá často mylně označován jako svátek, jsem ještě nedávno věděla jen to, že existuje. Pak jsem začala žít v Malajsii. Zemi, kde 65 % obyvatel vyznává islám. Patří k nim i můj manžel a jeho rodina. A tak jsem se začala postupně dozvídat více a více. A co mě nejvíc překvapilo? Že Ramadán není o hladovění ale o jídle! Jaká jsou základní fakta o Ramadánu, proč se drží a jak vlastně tento měsíc probíhá?
Proč a kdy se Ramadán drží
- Ramadán je 9. měsícem islámského kalendáře, v tomto měsíci prorok Mohamed údajně obdržel první Boží zjevení - první zjevení Koránu. Na jeho památku a počest se drží Ramadán.
- islámský kalendář je lunární, jednotlivé měsíce nemají přesně ohraničený začátek a konec a tedy i Ramadán má pohyblivé datum. Letošní Ramadán začal v Malajsii 23. dubna večer a skončil 23. května 2020 večer.
- půst držený v tomto měsíci je zvykem přebraným od židů a křesťanů.
- držení půstu (saum) patří mezi 5 základních pilířů islámu.
Jaký je účel Ramadánu
- připomenout si, že jídlo je dar a že mezi námi žijí chudí a strádající, kteří nemají takové štěstí jako my.
- více se obracet k sobě a duchovní stránce života, odvracet se od materialismu a světských záležitostí = zamýšlet se nad svými chybami a chováním v uplynulém roce a na tom, jak je napravit a stát se lepším člověkem. Zároveň také posilovat svoji vůli, vytrvalost, víru v Boha a jeho spojení s ním.
Co se během Ramadánu nesmí
Od východu do západu slunce by se nemělo:
- jíst a pít.
- mít sex nebo jinou formu fyzického kontaktu s partnerem.
- kouřit a pít alkohol (alkohol muslimové nepijí celoročně i když výklady a názory na jeho úplný zákaz se různí).
- pomlouvat ostatní, mluvit špatně o jiných, být nenávistný (to by měl správný muslim dodržovat celoročně).
Kdo se nemusí postit:
- postit se nemusí staří a nemocní lidé, těhotné ženy a cestující na delší vzdálenosti.
- postit se nesmí ženy při menstruaci a v šestinedělí.
- děti se postí až po skončení puberty (někdy ale začínají s půstem již v ranném věku).
- letos byly kvůli situaci s Covid-19 z povinnosti půstu vyjmuti lékaři, zdravotní sestry, policisté a všichni další, kteří byli nasazeni na boj s pandemií.
Jaké další zvyky se pojí s Ramadánem
- hadždž neboli pouť do Mekky, která patří mezi základní pilíře islámu. Poutě probíhají celoročně, nejčastěji však právě před Ramadánem. Letos byly poutě kvůli Covid-19 zakázané.
- zakát neboli almužna, daň. Opět jeden z pilířů islámu – zjednodušeně řečeno se jedná o příspěvek pro chudší a méně majetné. Muslimové platí zakát celoročně, během Ramadánu nebo oslav na jeho konci se ale platí ještě mimořádný zakát. Kromě přispění na charitu je jeho dalším účelem odpuštění prohřešků, kterých se muslim dopustil během půstu.
Jak probíhá den muslima během Ramadánu
- vstává se kolem 3, 4 ráno před první modlitbou, kdy se najedí a pomodlí.
- ti šťastnější pak spí až do odpoledne, ostatní jdou normálně do práce. Většina firem a úřadů má zkrácenou pracovní dobu.
- půst se přerušuje po západu slunce. Tradičně se nejdříve sní něco malého a sladkého (typické jsou datle) a větší večeře se jí později. Není to ale pravidlo.
- časy pro zahájení a přerušení půstu nikdo moc řešit nemusí, ohlašuje je azán - svolávání k modlitbě.
- snídaně a večeře se dělají často společné – ať už s rodinou, s přáteli nebo v mešitách a modlitebnách. Do modlitebny kousek od nás může na jídlo během Ramadánu přijít kdokoli – muslimové i nemuslimové. Ať už jíte doma či venku, sami nebo s někým, jídlo je vždy pestré a je ho spousta! Polévky, rýže, maso, zelenina, ovoce, cukroví…vše se dá do misek a každý si může vzít na co má chuť.
- během Ramadánu se lidé navzájem obdarovávají jídlem. V Malajsii jsou tradičními dárky buď základní potraviny jako rýže, cukr, káva, čaj, kondenzované mléko, sojové a jiné omáčky, sardinky v konzervě, vajíčka apod. nebo hotové pokrmy jako je sladká lepivá rýže, kuřecí nebo rybí curry a další typická malajská jídla.
- více než kdy jindy se dbá na zdravou a vyváženou stravu, která dodá tělu energii a potřebné živiny. Nutno říci, že malajská kuchyně není příliš zdravá a takové stravování by Malajcům neuškodilo celoročně.
- v pozdějším odpoledni a navečer je na ulici ohromné množství stánků a trhy s jídlem. Během nakupování potkáváte známé, sousedy, každý se baví s každým a vládne veselá, přátelská a soudružná atmosféra.
Jak se vás dotkne Ramadán pokud jste v Malajsii jako turisté
- výběr jídla je přes den omezený, že byste se nenajedli vůbec ale nehrozí.
- Malajsie není nijak striktní a za jezení, kouření a pití na ulici vám žádné postihy nehrozí. Je jen na vás, jakou míru respektu prokážete a jaké chování zvolíte.
- to samé platí u oblečení. Ženy i muži mohou nosit co chtějí, minimálně je ale vhodné plavky používat pouze tam, kam jsou určené, tzn. na pláž a ne na vycházku do města.
To nejlepší nakonec - Hari Raya Aidilfitri aneb oslavy konce Ramadánu
Nebudeme si nic nalhávat, konec Ramadánu a s ním spojené oslavy jsou prostě nejlepší. V Malajsii se jmenují Hari Raya Aidilfitri. Jsou největším muslimským svátkem a jejich význam je srovnatelný s našimi Vánoci. Jak svátek probíhá?
- večer po skončení Ramadánu se bouchají petardy a ohňostroje, lidé vyrazí do ulic za jídlem, dělají se společné rodinné a přátelské večeře a všichni jsou natěšení na následující oslavy.
- mešity a obydlí se zdobí barevnými světly a dalšími dekoracemi, což mi opět silně evokuje naše Vánoce.
- hlavní oslavy probíhají dva dny, ve spoustě rodin se však protáhnou až na týden.
- ráno prvního den před zahájením oslav jezdí rodiny do mešit aby se společně pomodlili.
- oslavy probíhají formou "open houses", tzn.otevřených domů. Připraví se jídlo (spousta jídla) a lidé chodí od domu k domu aby se pozdravili s příbuznými, přáteli a sousedy. Nepřecpat se k prasknutí je během Hari Raya takřka nemožné a každý si po jejich skončení odnáší nějaké to kilíčko navíc. Co mi to jen připomíná?
- muži i ženy nosí tradiční oblečení a je zvykem, že rodiny se ladí do stejných barev. Tradiční oblečení žen – Baju Kurung nebo Kebaya - je nádherné! Ty mladší vypadají jako princezny, ty starší pak elegantně a šarmantně a všechny dohromady vznešeně a naprosto úžasně. Mužské oblečení se jmenuje Baju Melayu a skládá se z kalhot, košile, “sukně” z ozdobné vyšívané látky (Sampin Songket) a pokrývky hlavy (Songkok). Vzhledem k materiálu a stylu vám kalhoty a košile budou zcela jistě evokovat pyžamo. Celý komplet ale vypadá elegantně a muži se svým šarmem zcela vyrovnají ženám. Děti obvykle nosí zmenšené kopie oblečení svých rodičů.
- co se jí? Samozřejmě tradiční malajská jídla – rybí a kuřecí curry, kuřecí a hovězí polévky (Malajci ovšem nejedí polévky jako my, polévka je součást hlavního jídla, sní se především maso a vodou se polévá rýže), ryba v pálivé omáčce (Asam Pedas), různé druhy grilovaného masa na špejli s arašídovou omáčkou (Satay), pikantní ryba balená v banánovém listu (Otak-Otak), jehněčí, kozí, hovězí, kuřecí a ryby v různých úpravách – grilované, smažené, v pálivých nebo sojových omáčkách. U nás v rodině je zaručeně největší klasikou Rendang – maso vařené v kokosovém mléce s citronovou trávou, chilli, cibulí, česnekem, galangalem a dalším kořením. Další je lepivá rýže balená v mladém palmovém listu (Ketupat), která se jí se sušeným trhaným hovězím nebo kuřecím masem (Serunding). Na stolech nikdy nechybí rýže, vajíčka v různých úpravách, Sambal (pálivá omáčka z chilli, limetkové šťávy, cibule a krevetové pasty) a nepřeberné množství druhů cukroví.
- během oslav je zvykem obdarovávat děti penězi, nejedná se však o žádné velké částky, je to symbolický dárek pro štěstí.
- dalším milým zvykem jsou společné rodinné hromadné fotografie.
Pár slov závěrem
Ačkoli nejsem věřící a některých obřadů a zvyků spojených s Ramadánem se nezúčastňuji a celý měsíc včetně oslav na jeho závěru vnímám spíše jako kulturní tradici, musím říct, že je mi sympatický a líbí se mi. Líbí se mi pospolitost a soudružnost lidí, rodinná setkání, atmosféra mezi lidmi, krásné oblečení a pochopitelně to hlavní – skvělé jídlo všude, kam se podíváte. A jestli jsem půst zkusila? Ano zkusila na pár dní a není zdaleka tak hrozný, jak by se mohlo zdát. Jen bez vody v místních podnebních podmínkách nevydržím. A opravdu obdivuji každého, kdo ano.
Autorka článku a fotografií - Lenka Gazdová - původně designérka, nyní cestovatelka a digitální nomádka, která se rozhodla svůj život prožít jinak a podle svého. Po dvou kratších cestách do JV Asie se do této části zamilovala tak, že se sem vydala cestovat na delší dobu. Z původních šesti měsíců se stal skoro rok a nakonec se zde rozhodla žít. O cestování a životě v Asii píše na svém blogu. Napsala také kuchařku malajských jídel, ve které se můžete inspirovat.
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Malajsie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Malajsie a Singapur poznáváme.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.