Jak strávit prodloužený víkend v Amsterdamu na maximum

Pixabay

Toto město si zamilujete hned na první dobrou! Je to jeden z nejkratších letů z Prahy, a přesto budete mít pocit, jako byste přistáli někde úplně jinde. V podstatě celé Nizozemsko je zázračná země se spoustou muzeí plných pokladů, kanálů, cihlových budov a úzkých uliček. A třeba po první návštěvě budete mít pocit, že jeden víkend v Amsterdamu prostě nestačí. Nevěšte hlavu a pojďte si Amsterdam užít na plno!

V čem je toto město tak jedinečné?  V Amsterdamu je krásná směsice vibrací. Mísí se tu stará a nová část, vesnické oblasti a rušné obchodní čtvrti. Můžete se poflakovat u klidných kanálů nebo nasednout na kolo, projíždět se po městě, kochat se architekturou, výhledy a vším, co dělá město výjimečným. Není pochyb o tom, že cestou nasajete správnou amsterdamskou atmosféru.

Prozkoumejte půvabná zákoutí

Centrum Amsterdamu je protkáno kanály a říká se mu Benátky severu. Najdete tu nejvíce pamětihodností. Je mnoho způsobů, jak tato zákoutí prozkoumat. Můžete buď vyrazit na projížďku na loďce po kanálech, nebo si je projít zkrátka po svých. I když první možnost může být velmi lákavá, dejte raději přednost té druhé, která vás nebude nic stát. 

Naskočte na kolo a projeďte se kolem kanálů

Říká se, že v Amsterdamu je více kol než obyvatel. A asi to bude i pravda. Ježdění na kole je praktické, ekologické a mnohdy i elegantní. Najdete tu spousty půjčoven kol, takže pokud se nebojíte přidat do takového davu, není nic lehčího. A pokud půjdete raději po svých, myslete na to, že chodec tady nemá absolutně žádné právo. Právě cyklisté jsou tady ti nepříliš ohleduplní a jsou opravdu rychlí. Buďte ostražití!

Plavba po amsterdamských kanálech

A pokud se vám nechce chodit pěšky a kolo vám nic neříká, je tu i jiná možnost. V Amsterdamu by byla škoda nenaskočit na plavbu po kanálech a neprozkoumat město z vody. Je to jedna z nejlepších věcí, která se dá tady podniknout na začátku vaší dovolené. Získáte tak skvělý přehled o historii, nejzajímavějších památkách a celkovém uspořádání města, než se rozhodnete, jak naložíte se zbytkem času.

Objevte čtvrť De 9 Straatjes

Právě tady se  nachází spousta designových obchodů. Je to živá čtvrť s řemeslnými podniky, speciálními restauracemi a bary, galeriemi a jedinečným množstvím malých, specializovaných a autentických obchodů. Ať už chcete nakupovat vintage, pořídit si jedinečné designové kousky nebo si prohlédnout starožitný nábytek, tady najdete vše. Některé obchody jsou opravdu bláznivé. 9 Straatjes znamená 4 hlavní kanály: Singel, Herengracht, Keizersgracht a Prinsengracht a devět malých uliček mezi nimi. Oblast se nachází uprostřed pásu kanálů, které jsou na seznamu světového dědictví Unesco. Stačí vyhledat ulici Wolvenstraat a jste v srdci této oblasti. A věřte, je to nakupovací ráj. Je tu i velký výběr restaurací. Od moderních a elegantních až po jazzové nebo čistě holandské. Tedy od cenově dostupných menu až po stylové, romantické restaurace. Dalo by se říct, že pro obyvatele Amsterdamu jsou kavárny druhým obývacím pokojem. Najdete jich tu opravdu mnoho. 

Vintage nakupování

Vintage obchody jsou v Amsterdamu dobře zastoupeny. Po celém městě najdete nespočet jedinečných a skvělých obchodů s použitým zbožím. Vintage oblečení je tak oblíbené díky exkluzivním a dobře vypadajícím kouskům. Navíc jsou šetrné k životnímu prostředí.

Květinový trh Bloemenmarkt

Pokud máte rádi květiny, tak v Holandsku budete v květinovém nebi. Vydejte se ke kanálu Singel, kde se nachází jeden z největších městských květinových trhů na světě. A samozřejmě kromě tulipánů tu pořídíte všechny možné druhy květin.  Fantazii se meze nekladou! Tulipánový trh je otevřen celoročně každý den.

 

Prozkoumejte amsterdamské tržnice

Jednou z nejlepších věcí, které můžete v Amsterdamu udělat, je jít si nakoupit historické předměty nebo místní potraviny a potkat se přitom s Holanďany! Nejoblíbenějším tržištěm je Albert Cuypmarkt ve čtvrti De Pijp a má téměř 260 stánků, které nabízejí téměř vše, na co si vzpomenete! (Otevřeno je od pondělí do soboty od 9 do 17 hodin).

Další trhy, ze kterých si můžete vybrat, jsou:
•    Dappermarkt: všeobecný trh v Amsterdamu Oost (otevřeno od 10:00 do 16:30, od pondělí do soboty).
•    Lindenmarkt: trh s potravinami v Jordaanu (otevřeno od 9 do 16 hodin, v sobotu).
•    Ten Kate: otevřeno denně poblíž De Hallen nebo Westerstraat poblíž trhu Lindengracht, kde je méně lidí.
•    Noordermarkt: trh s (převážně) biopotravinami v Jordaanu (otevřeno v sobotu od 9 do 17 hodin).
•    Waterlooplein: bleší trh v (otevřeno od 9 do 18 hodin, od pondělí do soboty). Tady se ocitnete rázem v  jiné dimenzi městského života. Na ploše celého náměstí stovky prodejců nabízí nejrůznější předměty od tun oblečení, prostého vybavení domácnosti až po nejroztodivnější ozdůbky. 

Sýrová mánie

Na obchody se sýrem narazíte snad na každém rohu. Sýr tady má tolik podob, až vám budou oči vylézat z důlku. Můžete tak ochutnat sýr s příchutí pistácie, levandule či piňa colády.

Vydejte se do muzejní čtvrti Museumplein

Vezměte si něco k jídlu, obujte si pohodlné boty a připravte se na vzrušující cestu za uměním, kulturou a historií. Čtvrť Museumplein vám umožní proniknout přímo do holandské historie, kultury a dalších oblastí a navštívit některá z nejlepších evropských muzeí.
Najdete zde vše od uměleckých děl špičkových vlámských mistrů až po mistrovská díla Van Gogha. Pokud máte v Amsterdamu málo času, vyberte si raději jedno muzeum, než abyste se snažili do krátkého času nacpat všechna. V muzejní čtvrti najdete hned tři: Rijksmuseum, Muzeum Van Gogha a Muzeum moderního umění Stedelijk.
Mějte na paměti, že většina vstupů do muzeí je online. Nezapomeňte si tedy lístek rezervovat v dostatečném předstihu, tak abyste pak nebyli zklamaní, že žádné lístky už nejsou k dispozici.

Rijksmuseum - toto muzeum je rozhodně oblíbené u všech návštěvníků a je to taky největší muzeum v Holandsku. Muzeum, které každoročně navštíví více než 2,2 milionu lidí, je pokladnicí nizozemského umění a historie. Budete mít možnost tu shlédnout na 8.000 historických a uměleckých děl. Hlavní hvězdou výstavy je Rembrandtova Noční hlídka. U známějších děl si vezměte papírového průvodce, kterého najdete před vystaveným obrazem. Pomůže vám se tak zaměřit na určité detaily, které by vašemu oku třeba tak zůstaly skryty. Možná jste nevěděli, že právě Rembrandtův obraz v sobě skrývá skicu.

Van Goghovo muzeum - v tomto muzeu můžete vstoupit do Van Goghova světa. Vedle největší světové sbírky děl Vincenta van Gogha si můžete prohlédnout také některé umělcovy osobní věci a dopisy. Jeho dílo je zde zobrazeno chronologicky a budete unešeni výstavou malířových obrazů ovlivněných japonským uměním. Najdete tu malby jako Kvetoucí švestkový strom a Most v dešti. Pokud máte rádi Vincenta Van Gogha, tak by vám návštěva tohoto muzea neměla uniknout. Jen mějte na paměti, že toto je právě jedno z muzeí, kde si lístky musíte rezervovat on-line přes internet
Stedelijk Museum - pokud si chcete užít pořádnou dávku současného umění a designu, pak je toto muzeum pro vás to pravé. Konají se zde dočasné i stálé výstavy, takže se podívejte na nejnovější seznamy, co bude během vaší návštěvy k vidění.

Dojemný zážitek v Muzeu Anny Frankové
Právě toto muzeum je jedním z nejnavštěvovanějších v Amsterdamu a lístky se dají koupit pouze online. Lístky si rezervujete na určitý čas, ale pustí vás dovnitř pouze o 15 min dříve. Časy tu opravdu dodržují. V muzeu se nesmí fotit a hned na začátku vám dají audio. Určitě si jej vezměte, protože bez něj by byla prohlídka docela o ničem a přišli byste tak o jedinečný zážitek.
Kdo byla Anna Franková? Byla to nizozemská židovská dívka, která se spolu se svou rodinou až do roku 1944 ukrývala v Amsterdamu. Během svého úkrytu si psala deník a zaznamenávala si do něj to, co zažila a co cítila během téměř dvou a půl let, kdy se společně se svou rodinou ukrývala před nacisty. Nakonec byla přesto odhalena. Stala se však jedním ze světových symbolů hrůz holokaustu a Annin deník je jedním z nejznámějších literárních děl na toto téma. Dlouhá léta se vedou diskuse o tom, kdo nakonec prozradil úkryt rodiny.

Muzeum má dvě části. Než vstoupíte do tajného úkrytu, projdete muzejní částí, která ukazuje život Židů během druhé světové války. Je to skvěle vymyšlené, protože si návštěvníci můžou tak udělat představu, jaká hrůza byla druhá světová válka. A je to i docela důležité proto, abyste lépe pochopili toto místo. Na zdech najdete dobové fotografie a zápisky z deníku, které popisují, co už Židé nemohou. Nesmí do veřejné dopravy, do parků, do bazénů, do obchodů, do divadla  a čekala je spousta dalších omezení.

Obě části domu dělí knihovna v kanceláři bývalé továrny Annina otce. Půjdete nejdříve po strmém schodišti, kde najdete čtyři tajné místnosti, kde bydlelo osm lidí, kteří se ukrývali před nacisty. Nebuďte zklamaní, ale pokoje jsou prázdné. Nenajdete tu žádný nábytek. Co vás asi dostane, je Annin pokoj, kde zůstaly části výzdoby – fotky herců a myslitelů, které si sama na stěny nalepila. V době, kdy se tady rodiny skrývaly, v domě pracovali normálně zaměstnanci, kteří o jejich úkrytu nevěděli. Proto se museli chovat tiše, nesměli pouštět vodu nebo splachovat. Každý krok tu byl slyšet.

V domě tedy platil přesný časový plán, kdy se co smí, a kdy ne.
Ano, všichni si můžete přečíst Annin deník a vizualizovat si toto místo, ale být zde, v prostoru, kde se všechno odehrávalo, je velmi dojemný zážitek. Je opravdu těžké si uvědomit, že ze světa zmizelo šest miliónů lidí jen kvůli válce. Že se najednou rozplynuly jejich sny a touhy. Obyvatelé tohoto místa se nakonec neuchránili. Nacisté je našli krátce před osvobozením Amsterdamu. Odvezli je do koncentračního tábora a tam všichni umřeli těsně před jeho osvobozením, až na Otta Franka (otce Anny). Anna zemřela na tyfus v táboře Bergen-Belsen.

Prozkoumejte čtvrť červených luceren

Všichni jste už slyšeli o slavné amsterdamské čtvrti červených luceren (RLD), které místní říkají "De Wallen". Navzdory své špinavé pověsti nemůžete strávit víkend v Amsterdamu a nenavštívit čtvrť červených luceren. Toto místo je hodně turistické, protože tu uvidíte procházet se i rodiny s dětmi, které chtějí být svědky "zvláštnosti" této oblasti. Ale samozřejmě také občas uvidíte muže, jak vyjednávají a mluví s "dívkou z výlohy". Ale počet zvědavých párů a skupinek je mnohem víc nespoutaný, což zase dělá z místa samo o sobě mystifikační záležitost. Večer tu čtvrť ožívá v kulisách sex shopů, peep show či sex divadel. Nizozemci jsou hrdí na svoji otevřenost a toleranci a tak tomu není jinak ani u této čtvrti. Věděli jste, proč právě s červenými lucernami? Lépe se prý v tomto světle blýskají zuby a ženy jsou tak přitažlivější! Pár slečen je tu ovšem k vidění po celý den. Zkrátka tato čtvrť k Amsterdamu taky patří.

Navštivte domovinu společnosti Heineken

Pivovar Heineken je mekkou milovníků piva! Kde jinde se můžete seznámit s historií a dědictvím jedné z nejznámějších pivních značek na světě? Nemluvě o ochutnání několika vzorků? Rozhodně si místo rezervujte předem, protože bývá obsazené.

Coffee shopy

Je důležité vědět, že v Amsterdamu se kavárna (koffiehuis) liší od kavárny (coffeeshop). Koffiehuis  je obvykle neformální restaurace nebo bar či kavárna, která prodává kávu, pečivo nebo lehká jídla. Zatímco coffeeshop je místo, kde můžete legálně kouřit trávu nebo hašiš a jíst vesmírné koláčky apod (neboli místo, kde můžete brát měkké drogy). Od roku 1976, kdy byly hašiš a marihuana dekriminalizovány, jsou tyto licencované coffeeshopy rozesety po celém městě. Samozřejmě i po celém Nizozemsku. Zdá se však, že pouze v Amsterdamu nemusíte prokazovat nizozemské bydliště, abyste mohli do těchto podniků vstoupit.

Vezměte na vědomí, že tyto obchody samozřejmě smějí prodávat konopné produkty pouze v malém množství, které nepřesahuje 5 gramů, a musí mít také řádnou licenci. Nikdy nesmějí podávat alkohol ani jiné drogy - zejména tvrdé drogy; a rozhodně není povolen prodej nezletilým. V jistém smyslu je tedy prodej konopí stále nelegální, ale není trestný, pokud jej získáte v těchto kavárnách, které dodržují pravidla. Jak již bylo řečeno, je to něco, co musíte alespoň jednou v životě zažít.

Ochutnejte holandské speciality

V Amsterdamu můžete zkrátka uskutečnit kulinářskou cestu kolem světa. Je tu tolik kuchyní, kolik tu existuje kultur. K návštěvě Amsterdamu bezpochyby patří i návštěva typických holandských pokrmů. Mezi něž patří například Haring "Hollandse Nieuwe" (nasáklý sleď), což je v podstatě vykostěný syrový sleď podávaný spolu s nakrájenou syrovou cibulí a nakládanými okurkami. Sleď je trochu slaný a slizký (velmi lahodným způsobem!), protože je obvykle naložený v konzervační tekutině, ale díky nakládaným okurkám je tento pokrm božský. Je to rozhodně úžasná kombinace, kterou musíte vyzkoušet! 

Kromě syrových sleďů existují i další oblíbená holandská jídla, která byste měli ochutnat (některá z nich jsou běžná i v Belgii), a to jsou:
Stroopwafel - jiný typ vafle: má dvě vrstvy s lepkavou sirupovou náplní uprostřed.
Kroket - na rozdíl od americké krokety (plněné bramborovou kaší) má holandská kroketa uvnitř obvykle mleté maso.
Poffertjes - malé nadýchané palačinky, které se obvykle podávají s máslem nebo moučkovým cukrem.
Bitterballen - (rovněž běžná belgická svačinka) slané masové kuličky, které se smaží a prý se skvěle hodí k pivu.
Drop - holandská černá lékořice, což je v podstatě tmavě zbarvená cukrovinka.
Kaas - Nizozemsko je proslulé svými sýry, zejména proto, že je jejich největším vývozcem na světě (nejoblíbenější druhy se nazývají "Gouda" a "Edam").

Jednodenní výlety z Amsterdamu

Pokud vás Amsterdam omrzí, byla by škoda si z něj neudělat výlet. V Nizozemsku je veřejná doprava dobře organizovaná. Podnikání jednodenních výletů z Amsterdamu je proto obvykle velmi snadné a efektivní. Ve zbytku Nizozemska je však k vidění mnohem více. Vesničky jako z pohádek, krajina posetá větrnými mlýny, klidné kanály a úžasná tulipánová pole jsou jen některé z úžasných věcí, které můžete vidět. Vyberte si jeden z nejlepších jednodenních výletů z Amsterdamu, abyste si cestu do Nizozemska užili naplno!
Máme pro vás tři tipy do míst, která se od Amsterdamu nachází kousek cesty vlakem či autobusem.

Zaanse Schans – skanzen holandského venkova

Tato oblast je nádherná, a když si ráno přivstanete, tak ji nejenže budete mít sami pro sebe, ale  vyhnete se tak přicházejícím davům turistů. Zaanse Schans je malá a moc pěkná historická obec, kde najdete nejslavnější větrné mlýny v Holandsku. Ty se nachází strategicky podél břehů řeky Zaanse. Vypadá to zde jako v zapomenutém světě. Do skanzenu byly na jedno místo svezeny a následně zrekonstruovány historické budovy a mlýny z celé provincie. Najdete tu tak všechno, co byste hledali po celém Holandsku, pěkně na jednom místě. Skanzen se nachází v provincii Severní Holandsko a to 25 kilometrů od Amsterdamu. Nejrychlejší cesta je vlakem a zabere vám cca 15 min.

Co vás určitě nepřekvapí, že hlavním tahákem jsou tady větrné mlýny. Ty tu září všemi odstíny zelené a najdete je na břehu kanálů mezi dřevěnými starodávnými domečky. Kromě mlýnů, které melou obilí na mouku, tu najdete třeba mlýn na zpracování dřeva, koření, olejný mlýn anebo klasické mlýny sloužící jako vodní čerpadla. Celá vesnička je tady sladěná do zelené barvy a působí tak, jako byste byli v pohádce. Pokud si vezmete s sebou děti, tak je to tady určitě bude bavit. Jestli ve vás dříme ještě malé dítě, tak budete taky nadšení. Najdete tu muzeum čokolády a sušenek značky Verkade a taky muzeum holandského potravinového řetězce Albert Heijn, který vznikl už v roce 1887.

Ve skanzenu je i muzeum dřeváků, kde jsou ve vitrínách vystaveny různé typy používané k různým příležitostem. V dílně se předvádí výroba dřeváků, které si tu můžete i zakoupit ve všech velikostech a barvách. Zdarma ochutnáte sýry vyráběné na jedné z farem, která má ve skanzenu prodejnu. Sýry si zde můžete také zakoupit. Skanzen určitě stojí za návštěvu. Mají to tu pěkně uspořádané a vše tak nějak pohromadě.

Co vás potěší: Vstup do skanzenu je zdarma, platí se pouze vstupy do jednotlivých mlýnů (4 Eura). Pouze jeden mlýn (k mletí koření) je k nahlédnutí zdarma. Dále se platí vstup do budovy muzea u návštěvnického centra (tam jsem ovšem nebyla). Vstupy do jednotlivých domků s prezentací výroby jsou zdarma. Skanzen je otevřen celoročně, od 10 do 17 hod.

Volendam – rybářské městečko

Jak se zpívá v populární nizozemské písni: „Kdo chce vidět opravdovou krásu Holandska, musí jet do Volendamu.“ Právě tady uvidíte typickou holandskou architekturu. Je fajn se jen tak procházet romantickými uličkami a věřte mi, těch tu najdete opravdu hodně. Ve svých Obrázcích z Holandska tuto oblast výstižně vylíčil Karel Čapek: „Do vod kolem Volendamu se už na mořský rybolov nevyjíždí, proutěné koše jsou v muzeích, na břehu pózují staří rybáři a jejich ženy prodávají suvenýry v krámcích a domečkách – všechno je zkrátka nějak jinak.“

Pokud máte čas a peníze, máte možnost si vyzkoušet holandský dobový kroj místních obyvatel. Fotografických koutů, které tuto vychytávku nabízí,  je tu hned několik. Ve Volendamu taky můžete ochutnat sýry. Na první pohled vám bude zřejmé, že je to město rybářů, které je plné rybářských lodí. A byl by hřích tu neochutnat čerstvé rybí pokrmy. Právem jsou totiž vyhlášené široko daleko. Restaurace s rybími pochoutkami na všechny způsoby najdete na každém rohu, stačí si jen vybrat.

Ostrov Marken

Tato pohádková vesnička plná barevných dřevěných domečků se nachází buď půlhodinovou plavbou lodí z Volendamu nebo můžete využít autobus. Všimněte si dřevěných domků, které se staví na kůlech a na vyvýšeninách, tak aby byly chráněny před záplavami. Jednou ze zajímavostí Markenu je maják Het Paard. Na ostrově samozřejmě najdete malý přístav, kam připlouvají lodě z nedalekého Volendamu. Nachází se tu moc hezká promenáda, kde je fajn vypít si třeba jen tak kávu. 

Autorka článku a fotografií Sylva Horáková o sobě: »Jmenuji se Sylva a naprosto miluji cestování a sdílení příběhů a vzpomínek z mých cest, stejně jako sdílení užitečných rad na cesty. Doufám, že vás budu inspirovat k návštěvě nových míst, buď tady nebo u mne na blogu www.chilliandchocolate.cz «

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Sylva Horáková

Předchozí článek

7 havanských zajímavostí zdarma

Další článek

Deset nejlepších zážitků na Bahamách

Související články

Články

12 skvělých tipů při návštěvě Německa

Opuštěná letiště, hrázděné pivnice a lanovky se závratným výhledem – v Německu můžete zažít spoustu věcí. Vyjeďte lanovkou na vrchol Zugspitze, nejvyšší hory bavorských Alp © Mildax / Shutterstock    Abyste si o německé rozmanitosti udělali úplný obrázek, spojte to, co byste asi čekali (třeba místní šviháky v kožených kraťasech s obřími korbely piva v rukou), s věcmi, které byste tolik nečekali,…

Články

Neznámé severoněmecké ostrovy

Ostrovy vždy dráždily fantazii cestovatelů. Díky svému zeměpisnému typu vyvolávají romantické představy „úniku před vším“, i když leží pár metrů od břehu. A při snění o plážovém útočiště napadne Německo jen málokoho, pochopitelně s výjimkou Němců. Ti dobře vědí, že za azurovým mořem, bělostnými plážemi a nekonečnými obzory vůbec nemusejí do Středomoří nebo Karibiku. Německu patří kolem padesátky ostrovů v Severním a Baltském moři a téměř všechny jsou klidnými a nedotčenými přírodními ráji. Charakter zmíněných dvou vodstev se velice liší. Pro Severní moře jsou charakteristické silné větry a vlnobití, Balt coby obrovská chráněná úžina má vody i celkovou atmosféru…

Články

Gurmánská Dordogne - jak si nejlépe užít jedné z předních kulinářských oblastí Francie

Kromě velkolepých hradů a zámků, pravěkého jeskynního umění a překrásné krajiny se svěží vegetací je francouzský departement Dordogne proslulý svou tradiční kuchyní. Jedním z nejlepších – a nejbáječnějších – způsobů, jak poznávat život na francouzském venkově, je ponořit se do jeho kulinářské kultury. V oblasti najdete nepřeberné množství skutečných lahůdek od lanýžů a vlašských ořechů po znamenitá vína a čerstvé plodiny, zejména ovoce a zeleninu. Pokud se vám líbí pohled na stánky přetékající svěžími produkty a milujete zvuky a vůně francouzských trhů, budete se v Dordogni cítit jako v ráji. Nenechte si ujít báječné trhy Místní farmáři nabízejí své produkty ve stáncích, jež lemují dlážděná náměstí a křivolaké ulice Dordogne (známé také jako Périgord). Prodávají sezonní lahůdky, jako cèpe (hříbky), kaštany, kachní teriny, foie gras a konfit, vlašské ořechy, a dokonce truffes noires (černé…

Články

Největší amsterdamské zážitky

Amsterdam, jeden ze skutečných evropských klenotů, jehož kanály ze zlatého věku lemují štíhlé budovy s lomenicemi a překlenují obloukové mosty, je sice stejně jako celé Nizozemsko malý, ale vydobyl si mimořádnou pověst vším, od výjimečného výtvarného umění, architektury a inovativního designu po noční život. Zde je přehled toho nejlepšího, čemu se během návštěvy Amsterdamu věnovat © Dennis van de Water / Shutterstock Díky kompaktnosti města toho i během krátké návštěvy můžete stihnout hodně, seznámit se s největšími lákadly i objevovat méně známá překvapení. Zde je patnáct nejzajímavějších věcí,…